Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem si myslela,že jenom u nás je mládež rozmazlená od rodičů,nechce se jim pracovat…tak ono je to i v UK?Tam jsem brala,že jsou mladí ambiciozní a jdou si za svým cílem.
Co jsem pochopila,tak dcera asi těžce nesla odchod do UK?A budete tam již napořád?Mě kdyby takto rodiče odvezli do zahraničí,tak bych to nesla hodně těžce.Nezlobila bych jako tvoje dcera,ale brečela někde tajně do polštáře,byla bych nešťastná.Odtrhli jste jí od kamarádů,známých,od rodiny,v době dospívání,kdy sama se sebou má veliké problémy a ještě stěhování do cizí země,narození sourozence.A doma jistě také nebylo vše ideální,těch změn na všechny je moc a jistě i narvozita se často našla.
Bohužel zvolila špatný způsob obrany,ubližuje tím vám,hlavně tobě jako matce.Asi by si měla tu svojí mladou pusinku natlouct,aby pochopila,o čem ten život je.
A neplánujete návrat zpět?Šli jste tam protože to bylo nezbytné kvůli práci?Nebo jste chtěli žít v jiné zemi než u nás?
Anonymní píše:
Dekuju vsem za nazory
tak predne nazory, ze travu kouri kazdy neberu,
sex v 15 by mi absolutne nevadil, ale z lasky, ve strizlivem stavu
jak pise bohunka , tak tu zadny nevyrovnany vztah neni
pred pruserem spala u kamaradky, mela mobil i vse ostatni
po pruseru o vyhody prisla, bud pochopi, ze kdyz se clovek chova slusne a hlavne ferove ma vyhody a kdyz je svine tak je nema
zapadni vychovu opravdu neuznavam, protoze ziju v zemi, kde mladi nepracuji, berou podporu, je tu nejvice nezletilych matek v Evrope, ktere zivi stat a prevaha mladych lidi kouri marihuanu, to vse diky tomuto vychovnemu systemu
do Cech ji opravdu neposleme, je to nesmysl, ale parat se sni uz opravdiu nebudu, pokud nebude respektovat pravidla, tak at opravdu tahne a vyzkousi si co je realny zivot
neustale jsem se vsechny jeji problemy snazila omlouvat, hledat chyby vsude okolo, jaky je chudak, ze musela do Anglie, neustale kazdou jeji obavu za ni resila
ted uz vim, ze v 16 letech clovek ma srovnane v hlave na co ma zaludek a na co ne
bohuzel je to sobec a tento system ji v tom podporuje
Souhlasím s Vámi, řešila bych nejspíš stejně. Držím pěsti!
lasička1 píše:
Tak jsem si myslela,že jenom u nás je mládež rozmazlená od rodičů,nechce se jim pracovat…tak ono je to i v UK?Tam jsem brala,že jsou mladí ambiciozní a jdou si za svým cílem.
Co jsem pochopila,tak dcera asi těžce nesla odchod do UK?A budete tam již napořád?Mě kdyby takto rodiče odvezli do zahraničí,tak bych to nesla hodně těžce.Nezlobila bych jako tvoje dcera,ale brečela někde tajně do polštáře,byla bych nešťastná.Odtrhli jste jí od kamarádů,známých,od rodiny,v době dospívání,kdy sama se sebou má veliké problémy a ještě stěhování do cizí země,narození sourozence.A doma jistě také nebylo vše ideální,těch změn na všechny je moc a jistě i narvozita se často našla.
Bohužel zvolila špatný způsob obrany,ubližuje tím vám,hlavně tobě jako matce.Asi by si měla tu svojí mladou pusinku natlouct,aby pochopila,o čem ten život je.
A neplánujete návrat zpět?Šli jste tam protože to bylo nezbytné kvůli práci?Nebo jste chtěli žít v jiné zemi než u nás?
neplanujeme navrat, chteli jsme zit v jine zemi, ale vzdy jsme to detem vysvetlovali jako , ze oni si budou moci vybrat,kde budou jednou zit
ambiciozni mladi tu jsou velmi malo, oni tady totiz maji velke vyhody a zneuzivaji toho
ve skole se napriklad neda propadnout, vzdy je mozne si dodelat vzdelani, na vysoke jsou pujcky, takze to tu maji vse na haku
byvaly system, totiz razi, ze deti maji vse delat pouze dobrovolne a z vlastni vule, k nicemu se nesmi nutit
ve skole se nezkousi ( ztrapnuje to ), neopravuje se cervenou (ta je frustrujici ) ![]()
dulezite je pro deti pry hlavne sebevedomi a potom se jim nesmi slapat
Tak takovou výchovu bych neustála…to je přesný opak toho,co si myslím že je dobře.Neříkám snižovat seběvědomí,nebo trapně potápět při zkouškách-ale vše má své hranice.Jak říkám-dítě by mělo být na život dost otrkané,ne od mala aby se mu ustupovalo a nejednou,když je dospělý se neumělo o sebe postarat a byl to pro něj šok.
Na druhou stranu tím,že si špatně zvykám v jiném prostředí chápu,že dceru to mohlo vykolejit.V tomto věku,když už má vytvořených spousty vazeb odejít…natrvalo odejít…brrrr…pro mě by to byla šílená představa.A že jednou může žít kde chce?To je složitější-už nikde nebude doma.Staré vazby zpřetrhané a nové už nebudou těmi pravými.Většina nejlepších přátelství se vytvoří v dětství,dospívání,u lidí se stejnou mentalitou.
Letos jsme byli na dovolené na Kypru-a průvodkyně na výletě říkala,že vlatně nikde není úplně doma.Vyrostla na Slovensku,potom od střední studovala v Praze a nakonec se vdala na Kypr,kde už je 33 let.Na Kypru že je pořád cizinka,na Slovensku a v Čechách po těch letech už se také jako doma necítí.
Anonymní píše:
ted uz vim, ze v 16 letech clovek ma srovnane v hlave na co ma zaludek a na co ne
Hm, na začátku anonymní píše, že je dceři 14 ![]()
bubulina píše:Anonymní píše:Hm, na začátku anonymní píše, že je dceři 14
ne, pisi ze kdyz se nam narodila mala, tak nejstarsi dceri bylo 14,mozna spatne vyjadreno, ale mysleno tak
Aahaa, tak to se omlouvám. Špatně jsem to pochopila. Už jsem nějaká nedůvěřivá, často tu bývají smyšlené úvodní příspěvky v diskuzích ![]()
Bábi Zlopočasná píše:
Co keby otehotnela a je este pod zakonom?
Pokud vím, tak v ČR je „pod zákonem“ do 14 let. V zahraničí je to jinak…?
Bábi Zlopočasná píše:
Ja by som poslala mladu do Ciech minimalne na prazdnimy, a kludne aj s vedomim toho ze to ma za trest. Spravala sa spatne? Spravala. Maju ju snad rodicia pochvalit a chodit okolo po spickach, aby sa slecna nenahnevala?
To je zajímavý přístup k dítěti… Chovala se špatně? Chovala. Tak ji vyhodíme pryč od rodičů a sester… Jinými slovy, „nechováš se podle našich pravidel, tak už tě nechceme. Že ty máš nějaký problém a nevíš, co s ním, to nás nezajímá - vrátíš se, až budeš dělat to, co my chceme, bez ohledu na to, co prožíváš. Však my Tě zlomíme.“
A může to být rodiči stokrát myšleno jinak, výchovně, v jejím zájmu, kdesi cosi - ale holka si z toho vezme tohle a nic jiného.
Zakladatelka se naštěstí rozhodla jinak. ![]()
Anonymní píše:
Vyplynulo mi to tak z toho zakládajícího příspěvku - pokud to tak není, tím líp, tím větší je šance, že to dáte dohromady.
Ještě to tu nezaznělo, ale nesetkala ses náhodou s knihou Respektovat a být respektován ? Pro komunikaci s pubertálním dítětem je hoooodně použitelná…
Anonymní píše:
Dekuju vsem za nazory
po pruseru o vyhody prisla, bud pochopi, ze kdyz se clovek chova slusne a hlavne ferove ma vyhody a kdyz je svine tak je nema
zapadni vychovu opravdu neuznavam, protoze ziju v zemi, kde mladi nepracuji, berou podporu, je tu nejvice nezletilych matek v Evrope, ktere zivi stat a prevaha mladych lidi kouri marihuanu, to vse diky tomuto vychovnemu systemu
do Cech ji opravdu neposleme, je to nesmysl, ale parat se sni uz opravdiu nebudu, pokud nebude respektovat pravidla, tak at opravdu tahne a vyzkousi si co je realny zivot
neustale jsem se vsechny jeji problemy snazila omlouvat, hledat chyby vsude okolo, jaky je chudak, ze musela do Anglie, neustale kazdou jeji obavu za ni resila
velky suhlas
ako ked pocujem ze trava je bezna, fajci kazdy a podobne , tak sa mi dviha zlc.. nech si huli ale nie pod mojou strechou , nie za moje peniaze ![]()
tak isto mi pride logicke ze za prusery pride o vyhody , slobodu neocenila, ma dozor, zjavne nie je dost dospela na samostatnost ![]()
drzim ti moc palce nech dcera raz dostane rozum ![]()
BohunkaP píše:Bábi Zlopočasná píše:
Co keby otehotnela a je este pod zakonom?Pokud vím, tak v ČR je „pod zákonem“ do 14 let. V zahraničí je to jinak…?
Bábi Zlopočasná píše:
Ja by som poslala mladu do Ciech minimalne na prazdnimy, a kludne aj s vedomim toho ze to ma za trest. Spravala sa spatne? Spravala. Maju ju snad rodicia pochvalit a chodit okolo po spickach, aby sa slecna nenahnevala?To je zajímavý přístup k dítěti… Chovala se špatně? Chovala. Tak ji vyhodíme pryč od rodičů a sester… Jinými slovy, „nechováš se podle našich pravidel, tak už tě nechceme. Že ty máš nějaký problém a nevíš, co s ním, to nás nezajímá - vrátíš se, až budeš dělat to, co my chceme, bez ohledu na to, co prožíváš. Však my Tě zlomíme.“
A může to být rodiči stokrát myšleno jinak, výchovně, v jejím zájmu, kdesi cosi - ale holka si z toho vezme tohle a nic jiného.
Zakladatelka se naštěstí rozhodla jinak.
Tak to ja sa asi budem k mojim detom chovat zaujimavo, mozete zacat lutovat uz aj to co je este len v plane. Jak dojde na drogy konci sranda, aj ked uznavam ze to asi bude hlavne moje zlyhanie. Ale ked ide o zivot kaslem na nejake zranene city. Radsej zive zdrave decko co mi nevie prist na meno ako zhulenu trosku co ma bezmedzne miluje.
Mimochodom, zakladatelkyna dcera sa vyhraza ze povie socialke ze dostala facku, co pravdepodobne skonci jej odobratim od rodiny, takze o kontakt so sestrami pride tak ci tak,podla mna je to to posledne co by jej vadilo. A prazdniny v Cechach nie su koniec sveta, preboha, ved by bola u vlastnych starych rodicov, ktovie ako dlho ich nevidela, mozno nejaki bratranci, sesternice, sirsia rodina, na tych nema pravo a citove vazby?
A este si rypnem, ked som uz zaujimava
Vazne sa dnes ako rodina pocita len mama otec a dieta? Ty sa svojich deti vzdas az budu mat vlastne deti?
Bábi Zlopočasná píše:
A este si rypnem, ked som uz zaujimavaVazne sa dnes ako rodina pocita len mama otec a dieta? Ty sa svojich deti vzdas az budu mat vlastne deti?
Samozřejmě se svých dětí nevzdám, až budou mít vlastní děti (to je fakt dotaz, jak jako „vzdáš“
) - ale rozhodně za ně nebudu řešit výchovné problémy. Jsou věci, které se musejí vyřešit mezi rodiči a dětmi… prarodiče můžou být nápomocni radou (jsou-li požádáni), ale víc nic - a to tím spíš, když žijí tisíce kilometrů daleko… V takovém případě ano, jako „rodinu“ beru jen mámu, tátu a děti. Pokud by žili všichni pod jednou střechou a byli spolu v denním kontaktu, bylo by to samozřejmě jiné, ale takto ne.
Sama jsi napsala, že bys ji tam poslala „za trest“, ne „na prázdniny za babičkou a dědou, které dlouho neviděla…“. To je velký rozdíl. Babička s dědou si mají vnoučata užívat, nikoli fungovat jako polepšovna. A co si o tom bude myslet holka sama, to už opakovat nebudu, napsala jsem to výše… Každopádně to jistě vzájemnému vztahu mezi ní a prarodiči neprospěje.
Ale to už je úplně mimo téma, jelikož zakladatelka už si konkrétně toto vyřešila.
To ze ja poslem potomka „za trest“ na prazdniny za starymi rodicmi, neznamena ze stari rodicia musia fungovat ako polepsovna. Trest by malo byt odlucenie od kamaratov z party, nie pobyt so starymi rodicmi.
A ano vzdas som myslela vzdas. Prestanes kecat svojim detom do zivota az budu mat svoje deti? Spokojis sa s tym vidiet vnucata raz za obcas, lebo vnucata uz nie su rodina?
Dekuju vsem za nazory