Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
Je tady někdo s podobnými problémy s koleny? Popíšu o co jde: už několik let ( cca 4 roky) mě bolí koleno, konkrétně levé. Jedna se hlavně o praskání a bolest při běhu, dřepech atd. Jsem aktivní a ráda chodím na hory, jenže při chůzi z kopce při došlapu bolest kolene jak by kost,, narazila,, proto už na výšlapy nosím ortézu. poslední dobou se mi stává i při chůzi do schodů že to beru ob dva schody a někdy mi v koleně tak praskne že mám pocit že mám po něm. I při normálním ohybu mi koleno lupe víc než pravé a hlavně nikomu doma to tak nedělá
.
Vím že mi napíšete že mám jít k lékaři, ale můj ortoped ke kterému chodím se zánětem šlach je s prominutím blbec a nechci mu to říkat, pošle mě doháje s tím že mám mít klid, další ortoped má plno a nechce mě vzít. Měl někdo něco podobného? A popřípadě co s tím měl a jaká byla léčba. ![]()
Ještě dodám že je mi 18 a chci to řešit při nejlepším teď na střední, na výšce už si to nemůžu dovolit.
Holka, řeš to s ortopedem. Je ti 18! Co budeš dělat za 40 let? ![]()
Najdi si opravdu dobreho fyzioterapeuta. Ortoped s tim nic moc neudela…
@Anonymní píše:
Holka, řeš to s ortopedem. Je ti 18! Co budeš dělat za 40 let?
Jak sem psala můj ortoped mě pošle někam.. Další co sem kontaktovala má plno. Kdyby někdo věděl o dobrém ortopedovi v Ostravě nebo okolí budu ráda. Vím že je dobré to řešit co nejdřív ![]()
@Eelinna píše:
Jak sem psala můj ortoped mě pošle někam.. Další co sem kontaktovala má plno. Kdyby někdo věděl o dobrém ortopedovi v Ostravě nebo okolí budu ráda. Vím že je dobré to řešit co nejdřív
to jako jsou v Ostravě jen dva ortopedi?
@vokishka nejsem přímo z Ostravy, kousek za. V Ostravě sem obvolala 2 ortopedy co mi byli doporučeni a plno. Ono máte těžko sehnat lékaře, dobrého.
Tak jiný ortoped, ale přes doktora to řešit nechcete, tak předpokládejme, že to nic vážného není. (ale samozřejmě je to doporučení č. 1)
Pak může být nevhodná zátěž, případně kombinované s nevhodnou stravou. I ve Vašem věku musí mít tělo dost látek a času na obnovu poškozených tkání. Takže když pominu spánek, je dobré mít nějaký doplněk stravy na obnovu chrupavek, ale musí se to brát delší dobu, já mám za sebe vyzkoušený Flexit (asi na 5 lidech)
https://www.chilli-fitness.cz/…0g-pomeranc/
Účinnější jsou pak ještě infuze vitamínu C, ale ty jsou opět pod lékařským dohledem, dáte cca 2ku ja jednu (chce to opakovat týdně po nějakou dobu), takže v 18 asi není levná záležitost.
A samozřejmě zvážit změnu aktivit, třeba i na čas. Ideální je vyřadit alespoň ten běh, ten to oddělává nejvíc.
Do toho samozřejmě i na horskou turistiku co nejkvalitnější obuv s vysokým tlumením.
Dcera má 15 a v obou kolenou má bolestivé drásoty na +++. Ortoped to prý ještě nikdy nezažil u tak mladého člověka. Odeslal dceru do FN na dětskou ortopedii. Má vrozenou vadu obou čéšek. Zatím se s tím nedá nic dělat. Jen cvičit (bez efektu), neohybat kolena víc než 90 st., při zátěži nosit infrapatelární pásku, která čéšku vede. Na operaci je moc brzo. Ty drásoty, doslova praskání kostí, jsou tak hlučné, že se z toho člověku dělá až špatně. Chudák dcera, mám o ni strach, co bude za pár let, stoprocentně u ní teď dochází k devastaci chrupavky, měknutí, potom artróze kolene. Co bude dělat? Chystám se s ní na injekční výživu přímo do kolene (asi kolagen).
Jinak me jeste pomohl colafit nebo tak nejak. Male kosticky kolagenu. A kineziotejpy a na radu fyzio jsem asi na 3 mesice hodne omezila/zrusila fyzickou altivitu narocnou na kolena (turistika, behani, lyze atd) a pak postupne najizdela dle rad a planu primerenou zatez a postupne se vracela k beznym aktivitam. Postupne = skoro 3 roky. A po tech 3 letech ortoped prohlasil, ze mam kolena jak 15leta, ze tak krasne klouby dlouho nevidel. Ten samy ortoped mi pred zahajenim lecby sliboval do 5 let operaci a umele klouby, coz jsem v 18 fakt chtela slyset… stalo to hromadu casu a penez a byl to boj sama se sebou, ale od te doby mam po bolestech. Ale me mizela a kostnatela chrupavka a z toho mi pak i kolena vyskakovaly z jamky, to bylo asi neco jineho, nez mas ty. Kdyz jsem poprve priteli vysvetlovala, jak mi to ma nahodit zpatky, malem zkolaboval. Ale bylo to rychlejsi, nez odepinat lyze, preskace a slikat se ![]()
Čtyři roky tě bolí koleno a ty nejsi schopná si najít rehabilitačního lékaře a fyzioterapii a nového ortopeda.
Takže s tím nic neděláš, koleho nerehabilituješ ale zatěžuješ.
A řešíš to na internetnu, protože si volal jednomu doktrovi a ten měl plno a druhému se to bojíš říct.
Pokračuj v ignorování a v hledání důvodů proč nejde zajistit adekvátní, třeba to dotáhneš do invalidního důchodu.
A proč by sis to proboha nemohl dovolit na VŠ? ¨
A ne- žádné doplňky ti nepomůžou potřebuješ diagnostiku co se děje, případnou léčbu a rehabilitace…
A když teda je pro tebe problém obvolávat lékařskou péči, domluv se s rodiči, ať ti někoh najdou.
@Kazatel @Veveří @Ou @StaraTerka ještě dodám že sem se o kolenu zmiňovala svoji obvodní doktorce, která mi sama řekla že mám první řešit zánět šlach a až poté kolena, proto to odkladam, takže to není tak že bych to nechtěla řešit ale nemůžu zas léčit více věci najednou… Sport už nedělám žádný, pouze tělocvik ve škole. A z doplňku co beru déle jen hořčík, vápník, zinek a kolagen
@Ou tak pokud má 18, měla to před čtyřmi lety řešit její mamka.
@Veveří rodičům sem do kdysi neřekla. Zakázali by mi sportovat. Před 2 lety jsem sama skončila se sportem. Takže rodiče vůbec nevěděli, až teď ví že něco asi s kolenem mám. Takže je to moje vina ne rodičů.
@Eelinna Je možné, že máš koleno po úrazu, možná natržené vazy, proto tam máš i ten zánět. Koleno ti nedrží.