Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám téměř desetiměsíční holčičku a máme problémy s odpoledním spánkem. Usne sama v postýlce většinou do deseti minut, ale probudí se za půl až třičtvrtě hodiny se strašným pláčem, spousty slz a nemůžu jí utišit. Někdy se stane, že po uklidnění znovu usne, ale dost často se stává, že pak už neusne. Nevíte, čím by to mohlo být?? Myslím, že vyspinkaná v tu dobu ještě není, je na ní vidět, že by ještě spala, jakoby se ukládá ke spánku, ale po chvilce zase začne plakat. Ráno i dopoledne, když se probudí, tak je spokojená, povídá si, nepláče, usmívá se, ale odpolední spánek dopadne vždycky takto. Nemáte s tím některá zkušenost?? Nevím, jak jí pomoct, je mi jí líto a spánek jí samozřejmě pak chybí. Jinak v noci spí 9-10 hodin, dopoledne zhruba hodinku a odpoledne taky max hodinku. Spinká vždy v postýlce, ale když jí dám do kočárku, tak spí taky. A ještě doplním, že pokud s ní jdu odpoledne ven a spinká v kočárku, tak spinká klidně i hodinu a půl, ale pokud jen spinká ve stojícím kočárku nebo v postýlce, tak se pravidelně dostavuje tento šílený pláč. Předem děkuji zkušené maminky za jakékoliv rady ![]()
@Sibyla0 To už mě taky napadlo
No většinou chodíme ven, kolem druhé až půl třetí jí vezmu domů, o půl třetí jí dám mlíčko, pak si ještě tak půl hodinky sama hraje, pak přebalím, pomazlím a uložím do postýlky. Vždycky před uložením nijak neblbneme, snažím se, aby byla klidná.
To je zvláštní režim, takový obrácený mi to přijde, proč nespí v postýlce po obědě a pak nejdete ven?
Máme to samé. Malému je 10 měsíců. Nejdřív jsme tedy ten samý problém měli i v noci, ale co jsme odbourali dudlík a noční pití vody z lahvičky (byl schopen vypít i půl litru vody, jen aby se ududal znovu ke spánku), tak je tento problém jen přes den. Pokud ho v noci nebolí bříško, tak se občas probudí, kvíkne si nebo si jen zavrní a usne sám znovu. Přes den spí tak půl hodiny, pak se probudí a řve jak tur. Většinou si k němu lehnu a on hned usne znovu, ale sám to nezvládne. Co s tím nevím. Překvapuje mě, že v noci se to naučil vyřešit sám, ale přes den to prostě nezvládne.
@brbla píše:
To je zvláštní režim, takový obrácený mi to přijde, proč nespí v postýlce po obědě a pak nejdete ven?
Zakladatelka preci psala, ze dcerka spi 2× denne, dopoledne a odpoledne, tak je jasne, ze odpoledni spanek nebude hned po obede. Me to prijde normalni.
Syn měl taky hysteráky jen po odpoledním spánku. A slyšela jsem to už víckrát. Já myslím, že to může být i tím, že se dítě odpoledne probudí jakoby omámené. Znáš to, když si někdy lehneš po obědě a probudíš se, člověk je takový oblblý, nevím, jak to jinak napsat. U nás pomohl až čas, teď se budí s úsměvem a dokonce i když ho vzbudím já.
@brbla píše:
Jak psala elchirk, malá mi spí 2× denně.
@Ijaa Taky mi spí celou noc od té doby, co jsem zrušila dudlík, ale to odpolední spaní nám pořád nějak nejde, nechápu proč. Snad se to tedy časem změní, i když už to trvá asi 3 měsíce. Jen se to teď nějak zhoršilo a já nevím proč ![]()
Náš chlapeček měl to samé. Pokaždé se probudil s velkým pláčem. Také jsem z toho byla velice špatná. Pořád jsem se těšila, jak se vzbudí a bude se na nás usmívat. Trvalo to fakt dlouho, na nic kloudného jsme nepřišli, čím by to mohlo být a najednou zlom a začal se budit úplně v pohodě. Takže já doporučuju vydržet a moc nad tím nepřemýšlet, prostě to tak asi je! A teď už je to v pohodě - vstane, přijde za mnou do obýváku a řekne - mami ahoj a směje se na celé kolo. ![]()
@lucinenecka Tak to já si ještě počkám, než za mnou přijde a řekne ahoj mami ![]()
Taky máme problém s denním uspáváním
Malé jsou 3,5 měsíce a přitom do 3 měsíců to šlo vše úplně v pohodě a najednou zlom a nemůže zabrat. ![]()
@Missa2 Hmmm, tak to s tím nejspíš souvisí, zkus si o tom něco přečíst…