Problémy s osmiletou :-(

4497
13.6.16 07:51

Problémy s osmiletou :-(

Holky, už si moc nevím rady s dcerou. Bude mít v listopadu 8 takže končí první třídu. Je to chytrá holka, ale strašně nezodpovědná a všechno má na háku. Neustále někde něco zapomíná, věčně nemá buď deníček tak neví co za úkol dělat nebo nemá čítanku, sešit kam úkol napsat… Minulý týden to vygradovalo. Nemohla nejít ani jeden deníček (už má dva neb jeden ztratila a pak se našel), nemohla najít flašku na pití. Ve čtvrtek zapomněla, že nemá jít domů, ale do školky neb mladší tam měla nějaké aktivity. Místo toho se flákala venku se spolužákem. V pátek jsem jí volala ať vyzvedne mladší ze školky neb jsem se zpozdila v práci. Byla u dveří domu tak jsem jí řekla ať si dá domů tašku a jde hned. Odpověď byla ano maminko. Když přijel chlap domů a zeptal se kde mladší je tak řekla, že tam ještě není ani jí nesecvaklo, že tam měla jít… Včera jsem jí kontrolovala tašku (předtím naposled minulé úterý jinak kontroluju jen sešity) Byly tam oba deníčky i flaška na pití takže to ani nehledala.
Jinak jsem rozvedená, k otci chodí co 14 dnů, s mým novým mužem vycházejí obě holky na pohodu, mají ho hrozně rády. Díky tomu, že bydlíme na vsi můžou kdykoliv na hřiště (když má starší úkoly). Kroužky má v rámci družiny a 1× týdně chodí na koně což miluje.
Nicméně nevím jak ji dohnat k nějaké zodpovědnosti. Má komplet všechno na háku :-(.
Včera, když jsem si s ní povídala a navrhla jí jestli by nebyla raději u táty tak řekla, že určitě ne a měla mrak rozumných argumentů.
Večer jsem musela chvíli odejít holky se měly umýt, převléct do pyžam a uklidit. Vykašlaly se na to tak jsem naházela hračky do pytle na odpadky. Starší řekla, že teda chce k tátovi, když jsem vzala telefon, že mu jdeme tedy zavolat tak začala vřískat, že ne a že mi to řekla jen abych jim hračky vrátila. Prostě hrůza…
Holky co s ní mám dělat? Uvažuju o nějaké poradně. Kdysi jsme byly (v době rozvodu) a nic zvláštního, jen že je fixovaná dost na mně a trochu nesoustředěná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3568
13.6.16 08:00

Připomíná mi mého brášku. Věčně něco zapomene, neudrží pozornost aj. Byla mu diagnostikováno ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 08:00

@Lucie008 a myslíš, že by na to před 2 roky v PPP nepřišly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4503
13.6.16 08:03

@LenkaN26 Ahoj mám doma též osmiletou dceru, ale co čtu malá má zodpovědnost i za mladší :think: (což bych jí kluka 2,5 roku nesvěřila). Teď nevím jak to napsat, ale odborníka by jsi potřebovala asi i ty neuraž se, je vidět, že jsi pod velkým stresem. Nedokáži si představit, svěřit na starost dítěti dítě - nevím kolik je mladší. Ale vyhrožovat sedmilété, že když nebude poslouchat a nebude zodpovědná - tím, že jí dáš k tátovi :roll:
Pak bych se nedivila, že malá 7 letá má vše na háku…
Za mě poradna pro obě OK a budu vám držet palečky ať máte dobrého psychologa - psychiatra ať opravdu pomůže. Jinak naše malá, je taky taková - to jen pro srovnání…to jsou prostě děti ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
13.6.16 08:04

Mně to připadá naprosto normální. Naopak to, že má zodpovědnost vyzvednout mladší ze školky a občas to asi i udělá mi připadá naprosto úžasné, to bych se od mého osmileťáka (končí druhou třídu) určitě nedočkala. Ten, když jdeme vyzvednout mladší ze školky a žádám ho, aby došel pro ni do patra, že je tam rychleji, tak ani to neudělá. Ne, že by nechtěl, ale stydí se. Podle tvého líčení mi tvá dcera připadá samostatná a v pohodě, maximálně je prostě flegmatik a moc jí to nezajímá, protože vlastně plní tvé povinnosti (vyzvedávání mladší atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.6.16 08:05

@LenkaN26 jak kdybych četla o svém klukovi.. tedy ten začátek, zapomínání atd.. zatím jsem fígl nenašla, budu sledovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
13.6.16 08:05

@LenkaN26 myslím, že nemuseli. Pokud nebylo podezření, tak se na to pravděpodobně vůbec nezaměřili a mohli to snadno přehlédnout. Jestli je jiná, než vrstevníci, víš nejlíp ty. Mně z toho popisu připadá normální :nevim:

Příspěvek upraven 13.06.16 v 08:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3568
13.6.16 08:07
@LenkaN26 píše:
@Lucie008 a myslíš, že by na to před 2 roky v PPP nepřišly?

Nemám tušení, nejsem v tom odborník. Jen to co popisuješ se děje přesně u našich. Když s ní mluvíš, jak se chová? Dívá se soustředěně na tebe nebo těká očima, kope nohou, neudrží pozornost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
13.6.16 08:12
@Lucie008 píše:
Připomíná mi mého brášku. Věčně něco zapomene, neudrží pozornost aj. Byla mu diagnostikováno ADHD.

fakt si nemyslim, ze kdyby to bylo ADHD, tak by nemela zakladatelka s malou jeste jine problemy - hlavne v prvni tride u ukolu, cteni atd.

ja ti to muzu popsat z meho pohledu ditete, ktere bylo presne takove - od prvni tridy na porad :mrgreen: vecne bez ukolu, vecne bez veci, co jsme meli donest, vecne nekde „ztracena“. mela jsem cekat po skole mamku u obchodu - zapomnela jsem. meli jsme donest veci na vysivani - nemela jsem. v aktovce pres vikend shnila svacina - zapomnela vyhodit. potvrzeni na vylet - nemam. kdyz se psala zaverecna prace z geometrie - ja nemela ani kruzitko, ani tuzku! to uz chytla nerv ucitelka a nasledne i mama. a ze se fakt snazila - venovala se mi, kontrolovala. jenze nezkontrolujes, co si dite nezapise :lol:
ale muzu te uklinit - mela jsem dlouho same jednicky (a spoustu poznamek), sla na vicelety gympl, sla na VS. takze zit se s tim da, i kdyz chaotik jsem dodnes a zneprijemnuje mi to zivot…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 08:15

@jaja1810 Já jsem psala, že jsem jí tím vyhrožovala? Možná pořádně čti, já jsem si s ní povídala, co jí trápí, jak jí můžu pomoct, jestli má problémy, že jsme s přítelem a řekla jsem jí, že bych byla ráda aby mi řekla zda by nebyla raději u táty… Což je hodně velký rozdíl proti tomu co tady píšeš. Já jí max vyhrožuju, že pokud nebude plnit povinnosti do školy nepůjde na koně což je snad adekvátní trest. Co se týká zodpovědnosti o mladší, čtyřletou tak jediná zodpovědnost je, že ji max 1× za 14 dnů vyzvedne ze školky, když je krize. Navíc ona sama by ji chtěla vyzvedávat častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 08:17

@Lucie008 jak kdy někdy v poho, ale občas začne třeba mluvit o něčem úplně jiném než jsme se bavily spolu. Většinou je ale i schopná mi zopakovat co jsem jí říkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
13.6.16 08:17

Problém vidím, ale hlavně u tebe. Nemůžeš házet svoje starosti na dceru. Je to prvňáček. Já mám taky prvňáčka, sice jí bude teprve sedm, ale první třída je pro dítě psychicky náročná. Ona potřebuje, aby jsi jí pomáhala, ne zatěžovala. A vyhrožovat, že je dáš tátovi? 8o
Chápu, že jestli jsi sama tak je toho na tebe moc, ale nemůžeš svoje povinnosti házet na děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.6.16 08:19

@LenkaN26 Starší řekla, že teda chce k tátovi, když jsem vzala telefon, že mu jdeme tedy zavolat tak začala vřískat, že ne a že mi to řekla jen abych jim hračky vrátila. Prostě hrůza…

A co jsi udělala? Vrátila jsi jim ty hračky?

Mohlo by to být trochu nedůsledností z tvé strany, a částečně i povahou dcery…
Jen mě zaráží, že v sedmi letech má vyzvedávat sestru ze školky? V první třídě jsem pro dceru chodila do školy já a vodila jsem ji tam taky… a byla jsem tak nějak nachystaná, že s ní po škole proberu úkoly a povinnosti, dohlédnu na ni a případně jí pomůžu si vzpomenout nebo jí připomenu, aby nic nezapomněla… od toho rodiče jsou, zejména u těch dětí, které to nedělají automaticky, které nejsou odjakživa zodpovědné, hodné a poslušné… ale i přesto, že naše dcera je jednou z těch druhých, taky si občas vzpomene až ráno, že má třeba nový sešit a potřebuje na něho koupit obal… naštěstí to není problém koupit cestou do školy…
Zkusila bych PPP, ať s ní udělají testy… a z tvé strany to asi bude chtít i větší důslednost a pomoc, ať už je důvod jakýkoliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 08:20

@Ali-Ali dík za podporu, shnilé věci tahám z tašky věčně jak je teď teplo :-D Jinak ve škole zas tak moc problémy nemá. Čte dobře jen u psaní občas ignoruje u slov diakritiku. Matika taky dobrý z deseti příkladů má třeba jeden špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 08:22

@Netopirek Bože, jaké moje starosti? To že 1× za 14 dnů jde pro mladší do školy? Já po ní jinak jen chci aby si zapsala ve škole úkol, vzala si ho domů a udělala jej? To je házení starostí na dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí