Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já teda nevím, ale já, když jsem řekla, že kluk musí si vysávat v pokojíku- sobotní uklid nebo, že mu sem tam něco prostě přikážu, aby se naučil pomáhat, tak mě maminky málem sežerou..
Docela vidím okolo, že maminky dělají všechno a dětí do puberty nic a ještě je na ot poholíženo blbě..
@LenkaN26 píše:
Mně přijde, že se teď z dětí dělají blbečci, kteří pořád potřebují vodit za ručičku a všechno se jim má donést na zlatém podnose. Kde se ale naučí samostatnosti a odpovědnosti?
Přece od rodičů.
Ale ne stylem „skoč a plav a já budu stát tamhle na břehu a kdyby něco, tak zaječ“ - aspoň tak na mě ten tvůj přístup působí. A ne, nebudeš dělat ze svého dítěte blbečka, když třeba zavedeš každodenní kontrolu věcí do školy. To jest ne, že se zeptáš, ale že opravdu půjdete a tu aktovku spolu zkontrolujete.
@herinkoj píše:
@LenkaN26 Ale to jsi nenapsala, že nebyli sami, napsala jsi musela jsem odběhnout a měli se sami vykoupat… atd. To pak chápu. Stejně tak souhlasím, že vesnice je trochu o něčem jiném. Řekla bych, že dcera má lehkou poruchu pozornosti a bude potřebovat častější kontrolu dodržování povinností. Syn je hodně podobný. Když po něm něco chci, pomůže, postavit si ho přímo proti sobě, aby mi koukal do očí, říct důrazně, co chci, nechat si to zopakovat a také říct, co nastane, když to nesplní a to pak také dodržet.
psala to několik stránek zpět, že nebyly samy.
A fakt musí být dneska všechno onálepkované nějakou diagnózou?
@Janasas píše:
Já teda nevím, ale já, když jsem řekla, že kluk musí si vysávat v pokojíku- sobotní uklid nebo, že mu sem tam něco prostě přikážu, aby se naučil pomáhat, tak mě maminky málem sežerou..
Docela vidím okolo, že maminky dělají všechno a dětí do puberty nic a ještě je na ot poholíženo blbě..
Souhlasím.
Bohužel.
Unás se taky ale kontorlouje každý den. Ne učení, a ukoly, ale známky, a co se učí, abych měla přehled..
@sovicka1 družina je do 4 takže to nestíhám…
@1sun díky, mně taky přijde, že toho na ni nijak moc nenakládám. Já jsem musela v první třídě utírat prach, od druhé nevím, ale od třetí vysávat. To, že byl uklizený každý večer pokoj bylo samozřejmé.
@sovicka1 Samozřejmě, že ho nechám v koupelně samotného, ale jsem v bytě, kdyby se něco stalo.
@LenkaN26 píše:
@sovicka1 družina je do 4 takže to nestíhám…@1sun díky, mně taky přijde, že toho na ni nijak moc nenakládám. Já jsem musela v první třídě utírat prach, od druhé nevím, ale od třetí vysávat. To, že byl uklizený každý večer pokoj bylo samozřejmé.
aha já myslela, žes psala, že v 15,30 bys stihla.
Já v dětství nic moc dělat nemusela, občas luxnout. Dnes je mi líto, že mě k tomu mamka, nevedla, jsem hrozný bordelář a neumím udržet pořádek
a taky mi zpětně přijde šílené, že ona všechno musela dělat za nás.
Na druhou stranu jsme se zase samy se ségrou učily. Nikdy se s námi nemuseli učit rodiče a nějak moc nám přípravu do školy kontrolovat.
Příspěvek upraven 13.06.16 v 10:07
@Janasas píše:
naprostý souhlas… včera jsem měla sraz se spolužačkama, mají kluky 6let, co jdou do první třídy a jedna kamarádka říká, že dostali ze školy papír, co děti mají a nemají do první třídy umět.. mimo jiné tam bylo napsáno, že by už v 6ti letech měly mít nějakou povinnost, např. vyndat myčku, vynést odpadky, uklidit si sami pokojíček… mělo by to být pravidelné… nevidím v tom nic špatného… dnešní děti jen dřepí u PC, nemají žádné povinnosti, vše se točí kolem nich a pak to vypadá jak to vypadá… moje holky tedy povinnosti mají, jeden týden jedna vysává a vytírá a druhá nádobí, pak se to zas otočí… mj. i občas vyžehlí, pomůžou umýt okna… co na tom je, já jsem z vesnice a musela jsem se ve 12ti starat o ségru - mimino, do toho bylo zemědělství, v létě o prázdninách sena a pomáhat, nikdo se nás neptal zda se nám chce nebo ne, táta zavelel a šlo se… a tedy žádnou újmu z toho nemám, naopak na to ráda vzpomínám.
@1sun to je přesně ono. Chudáčci jsou malí, musíme je vodit za ruce, ale na počítači toho zvládnou víc než my, ale to je zábava do toho je nikdo nutit nemusí. Jakmile se po nich chtějí povinnosti tak se dozvím jak strašná matka jsem a dítě přetěžuju… Dnešní dobu moc nechápu.
@1sun u nás bylo, že by mělo dítě dítě umět samo zvládnout něco koupit v obchodě- cukrárně.. a teda nastal velký šum..Já kluk od 6 normálně pustila koupit si do cukrárny něco, když jsme seděli venku opodál cukrárny..
Dva domy od nášeho domu máme malý krámek s potravinama a chodí nakupovat už rok.. sám
Příspěvek upraven 13.06.16 v 10:13
@LenkaN26 Číst umím, než jsem dopsala, odepsala jsi že nebyli doma sami, takže to jsem viděla až potom a taky jsem to pak uznala. Rozhodně si myslím, že by děti měli mít svoje povinnosti, ale je něco jiného si uklidit, vysát, napsat úkol, než vyzvednout sourozence ze školky, to mi přijde prostě už moc zodpovědná činnost. Nevím, jak tvoje děti, ale většina těch, co znám, rozhodně staršího neposlechne, když mu přikáže:" zastav, jede auto".
@sovicka1 nemluvím o diagnóze, lehkou poruchou pozornosti jsem myslela spíš povahový rys. Rozhodně bych to neviděla na nějaké psychologické vyšetření atp.
Příspěvek upraven 13.06.16 v 10:12
@LenkaN26 děti pomáhat mají, a co když musíš být v práci? tak do ní nepůjdeš a pak nebudete mít co jíst a z čeho platit nájem?? nechápu některý názory tady. Opravdu si myslím, že to je povaha, Verča je to samé a od mala. Chce to obrnit se narvama a být v klidu, i když občas to nejde
Verča už zjistila, že když něco, napíše mi do práce přes chat, já domu vychladnu a pak už to raději neřeším, ale už jí je skoro 17, o to je to možná horší, jsem doufala, že z toho vyroste, omyl
včera jsem jí byla v pokoji zavřít okna… že sem tam lezla
hned dostala ceres když přišla a dnes musí uklízet
Taky mě vytáčí, že se jí musím pořád ptát.. co škola, máš nakrmený agamy, psa? si už připadám jak blázen, vždy si řeknu, že se jí ptát nebudu, je už velká a stejně mi to nedá… a u té starší neřeším vůbec nic, ta šlape jak hodinky…
@Janasas to už zvládne i čtyřletá, když stojím před obchodem tak ji tam klidně pošlu pro nanuka nebo lízátko, ale je to vesnický obchod a znají nás ![]()
@Janasas holky chodily do krámu u nás na sídlišti už asi od 5ti let, a od druhé třídy jezdily sami autobusem do města na kroužky… strach jsem měla ale jinak to nešlo. Jsou soběstačně a jsou rády, že si sami vše zařídí a obstarají. Určitě jim to neuškodí. Na druhou stranu jsem s nimi pak na závodech trávila veškeré víkendy a věnovala se jim hned po práci, četli jsme knížky, hráli hry, kolo, plavání, brusle, lyže… máme skvělej vztah.