Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaN26 píše:
@herinkoj Ježíš, nebyly doma samy!!! Byl doma přítel, jeho 29 letý syn a dva psi… Bydlíme na vsi a auta tu skoro nejezdí. Úkoly s ní dělám, udržovat pořádek v tašce si má sama, kontroluji 2-3× týdně. Každý den kontroluju sešity. Opravdu je velký nárok si donést domů co má, udělat úkoly a uklidit si? To vše jí neustále připomínám. S tímhle myšlením by se školní docházka a povinnosti s ní spojené měly tedy o několik let posunout…
je to ještě malé dítě. Máš na ni přehnané nároky. Proč mladší ze školky nevyzvedne přítel nebo jeho dospělý syn? V prvníé třídě mi přijde naprosto normální, že rodiče každý den projdou s dítětem tašku, úkoly napíší společně. A ne na ni ještě házet své povinnosti. A pokud nezvládám vyzvedávat dítě ze školky, tak si zajistím někoho dospělého, kdo ho vyzvedne. Cop kdyby se něco mladšímu dítěti cestou ze školky stalo? Dovedeš si představit, jak bys starší posra.la život?
@LenkaN26 Odpovím Ti bez přečtení názorů ostatních. Přechod dítěte ze školky do školy je pro dítě mazec, ať je jakkoliv samostatné. Děti jsou různé, některé zodpovědné, jiným to prostě trvá dýl. Vem si, že ted si pomalu zvyká na stereotyp školáka, je to pořád prvńák. Podívej..,já mám jedno dítě 13 leté…ani nevím, jak to uteklo, ale nikdy jsem se s ním nemusela učit, tašku měl vždy v pořádku, tužky ořezané, vše do školy obalené, všechny třídy slyším, jak má věčně ruku nahoře a ví. Druhé dítě končící druhou třídu-holka. Tužkama a gumama jsem od první třídy nejspíš zásobila nejen celou třídu, ale asi i školu, věčně hledáme sesity, žákovskou, nůžky, lepidlo..atd Musím kontrolovcat úkoly i tašku, jedinné co, že vyndavá svačinu, kterou nedojí a vypláchne lahev. Penál vydrží půl roku, obaly na sešitech taky. Když neztratila pastelky z penálu, měla je rozžvýkané. Do pololetí druhé třídy jsem se zlobila, křičela na ní, vyhrožovala, že nasadím tresty, aby si uvědomila, že něco není dobře a výsledek? Pokračovalo to. Přežila mojí vzteklou náladu, že zas není něco dobře. Nasadila jsem novou taktiku, která funguje daleko líp a u které já pak nejsem nesejřená. Okousané pastelky..? Další den, po dalších okousaných pastelkách dostala na svačinu 4 pastelky místo běžné svačiny a k tomu dopis ode mě, něco ve znění „ahoj N.,dneska jsem Ti připravila speciální svačinku, protože jsem si jako pozorná maminka všimla, že Ti chutnají pastelky a pár jsem Ti jich přibalila. Když je hezky spapáš, zítra dostaneš další. Tvoje maminka“. Když jsem si pro ní byla ve škole, ptala se, jestli jsem se nespletla. Vysvětlila jsem jí to a už nikdy do pastelky nekousla. Roztrhané obaly na sešitech a knihách? Přestala jsem kupovat nové a přebalovat a začla jsem to lepit k sobě červenou lepenkou. Řekla, že je to hnusný a že se jí to nelíbí a slíbila, že už to trhat nebude. Chodívala i ukydaná od jídla od oběda..a pak do družiny. V domění, aby nebyla špinavá, jsem jí dávala na převlečení ještě jedno triko. A tak při obědě se ukydala a v družině zaprasila i to druhé čisté. Skončila jsem a nosí jedno. Než aby byla před dětma špinavá, najednou jde to si na sebe dát pozor. A úkoly? V první třídě jsem zjišťovala od učitelky, jestli nemají úkol…,ve druhé jsem s tím skončila, protože se holka spoléhala na mě. Děti mají doma rozepsané domácí práce na každý den. Kdo z nich přinese poznámku ze školy, že neudělal dom. úkol, dělá celý další týden dom. práce za toho druhého. Pokud mají průšvih oba, dělají práce i moje a pokud se jeden úkol opakuje i po druhé, vymyslím nějaký spciální úklid sama. Zatím musím zaťukat, ale léčba prací funguje nejlépe..,protože, když se pracuje, nezbyde už čas na zábavu..první je škola, práce, která za normálních okolností je hotová od 10 min.do půl hodiny a pak mají děti volno. Při problémech nebo zapomenutých slibech a povinnostech se práce protáhne, večeře, koupelna a spát.
Já jsem zastáncem toho, že pokud dítě opravdu nemá viditelný mentální problém, poradnu bych nechala až jako zadní vrátka na někdy hodně, hodně daleko.
@lucenka píše:
je to ještě malé dítě. Máš na ni přehnané nároky. Proč mladší ze školky nevyzvedne přítel nebo jeho dospělý syn? V prvníé třídě mi přijde naprosto normální, že rodiče každý den projdou s dítětem tašku, úkoly napíší společně. A ne na ni ještě házet své povinnosti. A pokud nezvládám vyzvedávat dítě ze školky, tak si zajistím někoho dospělého, kdo ho vyzvedne. Cop kdyby se něco mladšímu dítěti cestou ze školky stalo? Dovedeš si představit, jak bys starší posra.la život?
Přesně, tak to prostě je-aniž bych chtěla být na zakl. zlá, to vůbec, ale tak to je- moje dcera je velmi inteligentní, ale přesně stejně roztěkaná jako ta zakladatelky- taky má problém se svýa povinnostma- má ADHD- kontrola tašky samozřejmostí, úkolů, úkolníčku..žádné své povinosti na ní nepřehazuju- ani to nejde, je to malé dítě, samotnou bych jí ze školy nepustila, ani nikam jinam a natož s mladším sourozencem.Zakl. se ptá, proto jí odpovídáme, žádný rýpání, jen názor
@klafina123 píše:
@LenkaN26 Odpovím Ti bez přečtení názorů ostatních. Přechod dítěte ze školky do školy je pro dítě mazec, ať je jakkoliv samostatné. Děti jsou různé, některé zodpovědné, jiným to prostě trvá dýl. Vem si, že ted si pomalu zvyká na stereotyp školáka, je to pořád prvńák. Podívej..,já mám jedno dítě 13 leté…ani nevím, jak to uteklo, ale nikdy jsem se s ním nemusela učit, tašku měl vždy v pořádku, tužky ořezané, vše do školy obalené, všechny třídy slyším, jak má věčně ruku nahoře a ví. Druhé dítě končící druhou třídu-holka. Tužkama a gumama jsem od první třídy nejspíš zásobila nejen celou třídu, ale asi i školu, věčně hledáme sesity, žákovskou, nůžky, lepidlo..atd Musím kontrolovcat úkoly i tašku, jedinné co, že vyndavá svačinu, kterou nedojí a vypláchne lahev. Penál vydrží půl roku, obaly na sešitech taky. Když neztratila pastelky z penálu, měla je rozžvýkané. Do pololetí druhé třídy jsem se zlobila, křičela na ní, vyhrožovala, že nasadím tresty, aby si uvědomila, že něco není dobře a výsledek? Pokračovalo to. Přežila mojí vzteklou náladu, že zas není něco dobře. Nasadila jsem novou taktiku, která funguje daleko líp a u které já pak nejsem nesejřená. Okousané pastelky..? Další den, po dalších okousaných pastelkách dostala na svačinu 4 pastelky místo běžné svačiny a k tomu dopis ode mě, něco ve znění „ahoj N.,dneska jsem Ti připravila speciální svačinku, protože jsem si jako pozorná maminka všimla, že Ti chutnají pastelky a pár jsem Ti jich přibalila. Když je hezky spapáš, zítra dostaneš další. Tvoje maminka“. Když jsem si pro ní byla ve škole, ptala se, jestli jsem se nespletla. Vysvětlila jsem jí to a už nikdy do pastelky nekousla. Roztrhané obaly na sešitech a knihách? Přestala jsem kupovat nové a přebalovat a začla jsem to lepit k sobě červenou lepenkou. Řekla, že je to hnusný a že se jí to nelíbí a slíbila, že už to trhat nebude. Chodívala i ukydaná od jídla od oběda..a pak do družiny. V domění, aby nebyla špinavá, jsem jí dávala na převlečení ještě jedno triko. A tak při obědě se ukydala a v družině zaprasila i to druhé čisté. Skončila jsem a nosí jedno. Než aby byla před dětma špinavá, najednou jde to si na sebe dát pozor. A úkoly? V první třídě jsem zjišťovala od učitelky, jestli nemají úkol…,ve druhé jsem s tím skončila, protože se holka spoléhala na mě. Děti mají doma rozepsané domácí práce na každý den. Kdo z nich přinese poznámku ze školy, že neudělal dom. úkol, dělá celý další týden dom. práce za toho druhého. Pokud mají průšvih oba, dělají práce i moje a pokud se jeden úkol opakuje i po druhé, vymyslím nějaký spciální úklid sama. Zatím musím zaťukat, ale léčba prací funguje nejlépe..,protože, když se pracuje, nezbyde už čas na zábavu..první je škola, práce, která za normálních okolností je hotová od 10 min.do půl hodiny a pak mají děti volno. Při problémech nebo zapomenutých slibech a povinnostech se práce protáhne, večeře, koupelna a spát.
Já jsem zastáncem toho, že pokud dítě opravdu nemá viditelný mentální problém, poradnu bych nechala až jako zadní vrátka na někdy hodně, hodně daleko.
Tvoje dcera je jako moje ![]()
@ivik21 píše:
Už 2× jsem napsala, že ji má objednat k psych. vyšetření, pojud se ji chování nezdáa to ji víc lidí napsalo o podobném chování vlastního dítěte…Žádný mustr chování 8letých dětí není
@LenkaN26
Taky bych jí tam poslala
A zkoušela si nějaké menší „tresty“? Jestli je jenom flegmatik, mohlo by to zabrat… Třeba za každé zapomenutí 10 korun z kapesného do kasičky pro tebe, nebo 5 dřepů, nebo kolečko kolem baráku… nebo něco co ji strašně nebaví, ona by si možná vzpomněla ![]()
Jinak k tomu svěřování mladších dětí do péče starších- vyzvedávání ze školky, hlídání doma a tak- to je prostě nezodpovědné- rodiče jsou povinni i to zajistit sami a nebo zajistit jinou zletilou osobu, nechápu, že školka vydá sedmilet holčičce tu tříletou
Něco jiného je 15-ti letá třeba, ale prvňačka fakt nemůže zvládnout tříleté dítě
Ono je to i trestné nechat děti bez dozoru.
§ 195 Opuštění dítěte nebo svěřené osoby
(1) Kdo opustí dítě nebo jinou osobu, o kterou má povinnost pečovat a která si sama nemůže opatřit pomoc, a vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1
a) na dítěti mladším tří let,
b) opětovně, nebo
c) na nejméně dvou osobách.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.
@LenkaN26 určitě jsem tě nechtěla urazit
Jen to na mě z tvého článku takto působí…s holkou jsou problémy..tak jí navrnu, zda nechce jít k tátovi - a to mě asi popudilo na tvém článku a pak, když jsem četla, že jsi vzala telefon, tak jsem přeskočila větu, že chce tedy k tátovi…, ale na druhou stranu tímto jednáním si na sebe šiješ bič. Holce se nebude něco líbit, tak ti bude utíkat k tátovi. Až se jednou stane, že maličká bude větší a vyčůraná a bude z vás těžit až o ní v podstatě s biologickým otcem přijdete oba. Pak může z nevyrovnanosti začít brát drogy a podobně.
. To jsou ty nejčernější scénáře. Proto, jestli máte možnost navštívit odborníky, určitě bych do toho šla být na vašem místě
![]()
Takže, po včerejším vyšetření v PPP. Dcera je poněkud roztržitější, trochu chaotik. Nicméně rozvod bere naprosto s klidem a naopak hodnotí velmi pozitivně soužití s novým partnerem. To, že občas chodí pro mladší sestru do školky hodnotila psycholožka pozitivně. Dítě tím získává smysl pro zodpovědnost a buduje si sebevědomí, To stejné je pokud chodí holky ven a ona na mladší dohlíží. Navíc dle něčeho co tam spolu tvořily dcera to, že se o mladší může starat bere velmi pozitivně. Jediné co je u nás potřeby změnit je způsob jak jí úkoly oznamovat a jak vše formulovat. 28. jdeme znovu a budou posuzovat školní vyzrálost a zda nemá nějaký problém s učení. Dcera má dvojí čtení takže to by teoreticky problém být mohl.
K rejpalkám, které mne posílaly na psychiatrii mám jen to, že psycholožka zhodnotila můj vztah s dcerou jako harmonický a bezproblémový. Co se týká odpovědností co dcera má jsou naprosto adekvátní k jejímu věku a vyzrálosti, naopak by jí ještě přidala nějaký úkol v domácnosti.
@jaja1810 Jenže ona k tomu tátovi nechce, řekla to jen proto aby si něco vynutila. Pokud tedy toto řekla tak jsem jí tu možnost dala a ona to ihned vzala zpět. Já jsem jí ničím takovým nevyhrožovala. Ty by jsi udělala co? Začala se prosit? Vrátila hračky? To by bylo myslím značně nevýhodné. Navíc pokud něco ve skoro 8 letech řekne musí si uvědomit, že za to musí nést důsledky a ne jen něco plácnout aby si vynutila své… V rozhovoru dříve jsem se jí jen zeptala zda by byla raději u táty, nevyhrožovala jsem jí tím, nenutila ji.
@enny3 Nechceš poslat moji adresu, že bys to mohla nahlásit na OSPOD? Jen by bylo možná dobré, kdybych ti tam dopsala i ostatní matky od nás ze vsi co pouštějí děti samotné ven nebo nechávají starší sourozence vyzvedávat mladší. Myslím, že by se ti tím podařilo zaplnit půl dětského domova když by ty děti odebrali…
@LenkaN26 ale přesně to jsem ti psala, že si bude zkoušet takto vynutit. Jsem ráda, že jste navštívili odborníky a tebe to ujistilo, že je maličká v pořádku.
Co bych udělala já? dříve jsem to řešila podobně jako ty - hodila nějakou hračku do koše a už nikdy nevytáhla..nevedlo to nikam (neměla by žádné hračky
)- a dnes jsem přehrála zodpovědnost na ní, jak tu psala nějaká maminka - nepřipraví se - nebude mít - nenapíše úkol dostane poznámku - následuje nějaký trest - zákaz apod. Ale od té doby co je zodpovědná za své věci do školy je to mnohem lepší, ale chodí do druhé třídy v první třídě je to jiné tam se učí návyky. Jen se mi nelíbilo na tvém příspěvku a to zdůraznuji, že se ptáš holčičky, zda nechce být raději u táty - to mě popudilo(to je jako jsou s tebou problémy nechci tě). Mě kdyby se maminka v osmi letech takto zeptala - tak bych dostala pocit, že o mě nestojí (a pak bych asi dělala naschvály)
zase ano je to vytržené z kontextu..tak opravdu nevím. Jen reaguji na to co je napsané. A ještě mě děsilo, že se nebojíš svěřit starší mladší, ale na druhou stranu, když to psycholog v PPP bral pozitivně, tak proč ne
(určitým způsobem je to posílení soběstačnosti a dříve to bylo normální -tak proč ne
). Já osobně bych umřela strachy
. Zase jenom ty víš, jaká je situace u vás ![]()
Už 2× jsem napsala, že ji má objednat k psych. vyšetření, pojud se ji chování nezdá
a to ji víc lidí napsalo o podobném chování vlastního dítěte…
Žádný mustr chování 8letých dětí není
@LenkaN26