Proč babičky, nechtějí být babičkami?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6470
12.8.24 12:08
@Anna766 píše: Více

Psala jsem, že si ji bere, když má čas a to chodí do práce. K moři by ji maminka ještě nepustila. Nebyli ani ještě s ní. Ale na výlet ji babi vezme, když může. Hlídá ji dle mě dost, ale v očích prababi to asi často není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151962
12.8.24 12:09
@nikitice píše: Více

Jako že sama prababi má pocit že dělá málo?
Edit : omluva, jsem bulbá, to prababička posuzuje babičku že dělá málo?
Tak to beru zpět. Špatně pochopeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.8.24 12:14

@Anna766
Ona ta prababička chápu, že by chtěla, ale už nemá tolik síly. Což je pochopitelné. Jestli má třeba kolem 80 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6470
12.8.24 12:15

Tak líčila to teď o tom víkendu, že si babička malé jezdí k moři a na výlety a nemůže mladým hlídat. Oni staví dům a potřebovali by prostě častěji. Ale má svůj život, dvě děti vychovala, první vnouče hlídala dost a myslím, že má právo taky si užívat. Jen jak jsem to poslouchala, tak jsem si vzpomněla na tuto diskuzi. Prababi se prostě nudí :mrgreen: Tak dřív nebyly dvanáctky a nemohlo se nikam, tak vidí 4× moře za rok jako něco neskutečného. Já bych klidně jela 6× mít víc dovolené. Samozřejmě až budu mít vnoučata, tak bych si je taky vzala, ale od určitého věku. Taky záleží, kde budou bydlet. Moje mamka si teď vzala v pátek vnučku a už večer volala, že zvrací, tak pro ní její maminka musela jet. Bála bych se o vnouče ještě víc, než o svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6470
12.8.24 12:17
@Kelsey píše: Více

84, ta hlídat fakt nemůže, malé jsou 4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.8.24 12:20

Naši mají všech pět vnoučat od minulé soboty a zatím nevypadá, že se chystají je vrátit. Ve čtvrtek se tady jen stavili na otočku na oběd a vykoupat se, když přejížděli mezi kraji. Včera měla nejstarší se vracet. Sama to tak chtěla. Nakonec za ni děda orodoval, že dojede ve středu nebo ve čtvrtek. Až se prý vrátí i galán po prázdninách, tak aj mladá dojede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151962
12.8.24 12:22
@nikitice píše: Více

Už jsem pochopila. Jsem to špatně přečetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35432
12.8.24 12:25

@Anna766 tak to podle mě má být. Nechápu, proč se to zas žene do extrému, že by se měly babičky obětovat vnoučatům :nevim: My máme z obou stran opačný extrém, a zaznívá to i tady. Nezájem, naše děti nikdy nebyly u babičky, nikdy. Můžu říct, že ani jedna nebyla dobrá matka 8)
Doufám, že jednou budu babička jako ty, Aničko :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151962
12.8.24 22:18
@Fiducia píše: Více

Jé, děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6891
12.8.24 23:00
@ZuzaM píše: Více

Já tedy souhlasím. Nečetla jsem všechny příspěvky. Ale ve většině případů se setkávám, že když to byla milující matka, tak si vnoučat užívá a bere je i na dovolenou, tráví s nima ráda čas i když chodí do práce. Naopak, které byly zvyklé na full servis o babiček, tak ty sami teď moc nepohlídají. Já mám pouze k dispozici jednu babičku, ale ta už je v důchodu a jde znát, že už jí ubývá sil. Přesto si syna čas od času vezme. Druhá babička se moc sama o své děti nestarala, takže vnoučata jí také nezajímají a vidí je 1× za rok na svátky. Dokážu pochopit obě strany. Avšak myslím si, že kdo si nevybuduje vztah s vnoučetem, o hodně přichází. Pro dítě je také dobré, když získá zkušenosti, nebo i jinou péči, než doma u Navíc ty vztahy mezi vnoučetem a milující babičkou jsou moc krásné a v okolí i dítě v pubertě rádo tráví čas s babičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
13.8.24 09:10

Mě to teda smutné nepřijde, jelikož jako rodič vím, jaký o.ser je si vzít dítě k moři. Pokud by tam měla být jen babička a dítě, tak to doslova není pro ni odpočinek (samozřejmě pokud mluvíme o vnučce do cca 10, 11 let), ale očistec. Od toho, že u moře, bazénu z ní nemůže spustit oči, od toho, že polovinu dne bude řešit unuděné dítě, nedejbože ještě průjem/zvracení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
13.8.24 10:03

Nevím, jestli kromě práce a vlastní (i mimopracovní) seberealizace zde byla zmíněna i péče o vlastní rodiče. Je mi 50+, chodím samozřejmě do práce + klasika péče o dítě, domácnost a dům. Mám 82 letou matku, která je sice dosud relativně samostatná, ale v únoru jsem řešila dočasné zhoršení jejího zdravotního stavu, byla u nás, pak v nemocnici a pak asi dva týdny opět u nás a musím říct, že to bylo opravdu náročné. Kdybych měla do toho ještě na starosti péči o vnoučata, tak na rovinu říkám, že bych se brzy asi psychicky i fyzicky sesypala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151962
13.8.24 10:12
@hopsahejsa píše: Více

Taky nepíšu že by měla ho vzít pokaždé když k moři jede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
13.8.24 10:25
@Tarena píše: Více

Tak kdyz mi mama vypravi, jakou mela babicku ona… prijeli k ni s dalsimi 8-mi brantranci a setrenicemi v lete a videli babicku jen rano a vecer, protoze byla cely den v jednom kole - prace + zvirata. Deti litaly venku bez dozoru - samorejme jina doba. Jeji babicce bylo okolo 45, kdyz se mama narodila a v zadne duchodu nebyla. Pry si ani s detmi nepovidala ani nehrala, jen jim dala jidlo a zas si sla po svem. V podstate na ni nemaji moc zadne vzpominky, spis na tu bandu sestrenic a brantrancu :)
Kdyz jsem se narodila ja, tak babicka sice v duchodu byla, ale to jen proto, ze ona i mama mely deti neobvykle pozde. A hlidala jen nektera vnoucata (zlobiva nechtela), protoze jich mela 8.
Ja zas mam deti pozde, takze moje je v duchodu, nadsene hlida vsechna vnoucata. Druha babicka s dedou radi prijdou, pohrajou si, nebo my k nim, ale treba pres noc nehlidali nikdy. Taky uz do prace nechodi… Kdo chce, tak chce, kdo nechce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
13.8.24 10:28

Tak záleží, jak je vnučka stará, kam babička jezdí..asi těžko vezme třeba dvouleté dítě někam do Asie. Pak taky záleží na tom, jak moc mají rodiče dítě vychované, jaké mají požadavky na hlídání.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová