Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kolegyně má šest vnoučat, teď je na tyden všechny vzala na chatu, protože snachy také mají pocit, že děti musí mít ty společně zážitky a všechno musí být spravedlivě stejně děleno a moderní babička dělá dětem zážitkový program.
V pondělí přišla totálně vyřízena do práce a dnes má neschopenku, protože se jj zdravotně přitížilo. Jinak je to akční, sportujici padesatnice+, v dost vysoké a odborné pracovní pozici.
Ale každý nemá jen jedno, dvě vnoučata. To je pak klídek, ale zorganizovat pracovní vytížení, vlastní život, péči o rodiče, péči o x vnoucat a ještě to přežít ve zdraví, to je docela umění.
Příspěvek upraven 13.08.24 v 11:07
@mado píše: Více
No právě. Je to někdy velmi složité. Každý má jinou práci, jinou energii, jiný zdravotní stav, jinou finanční situaci.Jsme v kanceláři taky už většinou babičky. Káždá ty svoje vnoučata miluje, ale ne každá si je múže brát na dovolenou, nebo hlídat kdykoliv.Taky je to o vzájemné pomoci, nejenom o tom, že přivezu babičce děti na hlídání, ale už se nestarám, jestli něco nepotřebuje, jestli to třeba i finančně utáhne. Měla jsem kolegyni, která má vnoučata v zahraničí. O babičku stojí jenom v případě, že se to hodí jim, a to klidně na celé prázdniny. Paní žije už roky sama, takže udělat hezký program vnoučatům kolem 10-11 let každý den, plus komplet servis,,a ještě být neustále ve střehu, aby se dětem nic nestalo, to je velmi finančně, i fyzicky náročné. Ale když je pozvala na Vánoce, a oni nejdříe návštěvu přislíbili, všechno nachystala, včetě plno cukroví, tak ji na poslední chvíli oznámili, že sorry, my jedeme radejí k moři, protože máme výhodnou nabídku.
@mado Já bych si tedy 6 vnoučat najednou na týden nevzala. Snachy by měly být soudné, chtěla bych vidět, jestli některá z nich by to chtěla absolvovat.
@Alušáček píše: Více
Nás tolik u babičky bývalo. Ale babička měla dům a obrovskou zahradu a velkou stodolu kde jsme si hráli když pršelo, jinak jsme měli venku stan, necky s vodou, plno místa.
Ale byly jsme zvyklí babičku poslouchat, co jsme měli zakázáno, to jsme si nedovolili porušit. Co jsme nesměli v žádném případě, tak ke studni. To by bylo zle.
Ještě jsme babičce pomáhali, donést dříví, uhlí, natrhat krůťatům řebřicek, dojít na trávu, nakrmit králíky, nasypat slepicím, otrhat rybíz, angrešt, třešně na koláče, měla políčko s brambory, tam jsme taky pomáhali sklízet, dojit s babičkou nakoupit do pojízdné prodejny a pomoct odnést nákup, dojet do knihovny a tak dále.
Animátorku nám babička nedělala, klasické výlety nebyly zvykem. Ale jeli jsme třeba do města nakoupit, to jsme šli na zmrzlinu, šlo se na houby a tak.
K vodě jsme nechodili, babička neuměla plavat a to by si netroufla. Večer se hralo Člověče nezlob se, pexeso, Loupežníci. Televize byla puštěna jen na pohádku po obědě a na film pro pamětníky nebo nějaký díl seriálu po večerních zprávách, jinak ne.
Mám na to krásné vzpomínky.
Naši jsou uražení, když jim nechceme všechna vnoučata dát. Oni sami je chtějí všechny ve stejný čas. Protože během roku se tam samostatně všichni nedostanou. Už i ty jarní prázdniny mají jinak. Budou se tlouct tři kraje jarních prázdnin. Takže přes rok jsme jim díky vzdálenosti za zadkem, když tam jedeme. Naši jsou rádi, že v létě je mají sami, bez rodičů chvilku. Nejstarší už se začala trhat partě letos. Jednak měla půl prázdnin brigádu. Jednak má kluka.
@Alušáček píše: VíceÚplně si dovedu představit, že tady ty snachy píšou, jak se babičce nechce hlidat, přítom ona hlídání měla. No měla, protože byla jedinacek s dvěma detma a mladými prarodiči, kteří si ještě užívali toho, že vnoučata jsou kluci.
@Snorlaxik píše: Více
Jojo, požadavky na hlídání. A když se sejde, že dvě snachy dají babi na hlídání svoje děti a ještě má třeba každá své požadavky…
Vzpomněla jsem si, jak jsme jednou s manželem hlídali holčičku jeho neteře (na dobu, kdy byla neteř s partnerem v práci), tehdy asi dvou nebo tříletou. Bylo to v létě, byli jsme na zahradě i se svými syny. Na zahradě byl bazén. Naši kluci se koupali, tak ona taky. V té chvíli se vrátili rodiče a zjeb.ali nás, že co jí jako necháváme se koupat, že odjíždí příští týden na dovolenou a ještě předtím nastydne.
Oni ale ani nevznesli požadavek, že se nemá koupat ani nás neoblažili informací, že odjíždí na dovolenou. Pak řekli, že by je v životě nenapadlo, že ji dovolíme se koupat.
No pak stačí pár takových scén, abych se jako případná babička od hlídání distancovala.
@Anna766 píše: Více
Podle mě je v pohodě i varianta, že ho tam nevezme nikdy. Je jedno jaký má kdo důvod - třeba si někdo troufá na hlídání jen v domácím prostředí (než řešit jakýkoliv problém v cizině), někdo může mít důvod finanční, další jiný.
@hopsahejsa píše: Více
Však píšu že je to můj názor a nikomu ho nenutím, je to tam jasně napsáno.
@mado píše: Více
A já bych řekla že dřív bylo těch dětí a vnoučat víc než dnes kdy má každý druhý jedináčka.
@Anna766 No a je nějak v rozporu s tvým názorem, že jsem napsala důvody, proč někdo prostě brát dítě na dovolenou nechce?
@Anna766 píše: Více
Mám hodně podobné vzpomínky, akorát my jsme byli jen čtyři, u druhé babičky nás bylo pět. K vodě s námi babička šla, ale trpěla
neměla plavat a my musejí každou chvíli ukázat, že vystačíme
později jsme už jezdili na koupaliště sami, na kolech.
Ale je fakt že byla jiná doba, byli jsme mnohem samostatnejsi, zvyklí být sami a postarat se o sebe a starší postarat se o mladší. Když jsem před pár lety hlídala 2,5 - 4 leteho chlapečka z pribuzenstva, tak jsem mu šla za patama a jeden mi bohatě stačil ![]()
@kyslík píše: Více
Chápu, že to bylo nepříjemný, ale tohle je o vzájemné komunikaci, rodiče mohli říct předem co a jak, ale já bych si fakt netroufla dítě někoho jiného nechat koupat bez optání. Důvodů může být víc, třeba alergie na bazénovou chemii.
Když jsem hlídala malého od neteře, tak jsem všechno předem psala na whatsapp. Že k obědu bude rajská (má ji rád), jaká polévka, že odpo pojedeme k řece, pak na hřiště a zmrzlinu.
Aby mohla včas říct že něco ne a taky aby byla v klidu, že je mladý pán v pohodě ![]()
Samozřejmě jiná situace je u dítěte, vnuka, se kterým jsou prarodiče často v kontaktu a vědí co jo co ne
Vzpomínám si, že mě napadlo vzít ho do cirkusu, byl v nedalekém městě. Tak jsem napsala a reakce nebyla úplně odmítava, ale pochopila jsem z ní, že tohle mu nechtějí ukazovat. Tak jsme nejeli, v pohodě jsme nasli jiný program. A vlastně to chápu, u mě to byl náhlý impulz, v dětství byl cirkus pro mě něco, pro naše děti taky taky, ale když už víme co je kolikrát za tím, tak dnes už se nám to nelíbí ani trochu. Tedy zvířecí cirkus
@adresa ano,ale v tom případě by mělo být hlavně v zájmu rodičů mě zdělit na co všechno má dítě alergii a že si nepreju, aby se v létě koupalo