Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@brko píše:
Dekuji vsem za nazory
Mně by zajímal účel té tvojí diskuze.
![]()
Ze zdejších starších diskuzí nevycházíš občas z údivu a vzápětí z tebe „vyleze“, že jsi militantní kojná a lobuješ za kojení.
Co tímto sleduješ?
Líbí se ti, jak se tady ženy budou hádat? Nekojící s kojícíma?
Není to přece fuk, proč a jak a čím své dítě krmí cizí matka?
Svoje si koj třeba do puberty, ale proč se pozastavovat nad tím, že někdo prostě nekojí?
Edit: dočítám předchozí příspěvek později, než jsem napsala ten svůj.
@eetkikinka píše:
@Šarlota4 @tronelka Není dostačující.
Občas vyjde pěkně zpracovaný článek na téma kojení na webu pro ženy. V pořádku. Jakási podpora kojení proběhne v porodnici. Tam to ovšem vypadá spíše jako honba za vyšší statistikou plně kojených dětí při propuštění, rady nemocničních laktačních poradkyň nebo dětských sester se velmi často diametrálně liší od doporučení Laktační ligy či WHO, patrně chybí správné dovzdělávání v tomto oboru (časové omezování kojení, dokrmy z láhve, používání dudlíku, ojediněle perly typu „před kojením protřepat prsa, aby se promíchalo zadní mléko s předním“). Při růstovém spurtu a kojení např. co hodinu rady maminek a tchyní „už má zase hlad, máš hladové mlíko, netrap ho a dej mu sunar“. Pokud dítě jednou nepřibere dle tabulky, řada pediatrů doporučí zavedení dokrmu umělým mlékem. Pak přicházejí udivené dotazy typu "Ty ještě kojíš? (čtyřměsíční miminko).Kojení na veřejnosti je stále velkou částí veřejnosti považováno za cosi nepatřičného, hanebného, hodného odsouzení (řada maminek má zkušenosti se snahami vykázat je z veřejných míst, protože krmí své dítě, byť v koutku, otočené, přikryté plenou). Kojení batolat je něco podobného, jakmile má dítě rok nebo nedejbože více, je to opět nepatřičné, zbytečné, úchylné…Zastánkyně kojení mohou být po veřejném vyjádření svého názoru například v internetové diskusi označeny za fanatické kojitelky či laktační hyeny, většinou od špatně informovaných maminek (přišla jsem o mléko, bylo slabé, miminku nestačilo…), které mnohdy ne vlastní vinou skončily na umělé výživě. Nebo od takových, které upřednostnily vlastní pohodlí před zájmy dítěte.
Jedinou skutečnou podporou je činnost opravdu dobře informovaných a vzdělaných laktačních poradkyň, které zdarma vedou internetové poradny a pořádají informační semináře, přednášky, podpůrné skupinky… těm tleskám.
A pak tady máme také jiné články na serverech zpravodajských, zdravotních či webech pro maminky, jako například nedávná a stále probíhající kampaň iniciativy 1000 dní do života (reportáže v hlavních večerních zprávách, ranních pořadech, novinách…). V těch se dozvíte, jak českým dětem chybí vitamín D (to je pravda) jak je ho v mateřském mléku málo (to je taky pravda), kravské mléko není vhodné (opět pravda) a jak je třeba ho doplňovat podáváním batolecího(umělého) mléka. Ani slovo o alternativních zdrojích vitamínu D, např. slunečním záření, rybách, žloutku. Hlavně že maminky vymění kojení za sunar.Tedy pardon, za Nutrilon, protože celá iniciativa je placena firmou Nutricia, dále DM drogerií a také farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline.
Celá akce je také zaštítěna názory předních lékařů - odborníků, primářů, předsedů lékařských společností… Jestlipak tito lékaři ví, jak jejich (zřejmě pravdivé) informace vyznívají a kdo je použil? Poskytli své články této iniciativě zdarma a nezištně, nebo za ně dostali zaplaceno? Věděli, jak to v celkovém kontextu vypadá, kdo z toho bude mít prospěch? Dle mého osobního názoru věděli. A tomu tedy podpora kojení neříkám.
Příspěvek upraven 20.05.15 v 18:38
Ja myslgm, ze kdo kojit chce a neni uplne pohodlny, nebo hloupy, tak si spravne informace najde a neda na to, co je v televiznich novinach, nebo na zaplacenou kampan firem obchodujicich s umelou vyzivou. ![]()
@brko píše:
Pročetla jsem si starší diskuze zde na emiminu a nevycházím občas z údivu. Když chce dítě víc v noci kojit, hned se doporučí UM (protože má asi hlad, mléko z prsu nestačí),nebo naopak pít z prsu nechce to se taky „vyřeší“ pomocí UM. A co třeba pojmy jako růstový spurt nebo bojkot kojení? Je to veliká škoda, když se pak dítě odstaví jen proto, že mamince bylo špatně poraděno. Takže milé maminky, já zde lobbuji za kojení! Máte to některá podobně jako já, nebo jsem jen já praštěná militantní kojná?![]()
Asi čteš jen něco, docela často se tu řeší pojmy jako růstový spurt nebo bojkot kojení
Ve spoustě diskuzí jsem tu četla o podpoře kojení, holky se povzbuzují, radí, dokonce myslím, že je tu větší podíl kojících než nekojících. Jsou tu i holky laktační poradkyně i ty militantní kojné, co si neodpustí politovat chudáky děti na UM. Já mám nejradši ty, co si to dělají po svém, když je potřeba poradí a dokážou nevnucovat kojení a neosočovat nekojící ze sobectví, lenosti a podobných kravin.
A komu že je co do toho, jak jsou druzí informovaní? Každý ať se zařídí po svém a neobtěžuje okolí přesvědčováním o tom svém jediném a nejsprávnějším řešení ![]()
edit- vypadlo slovíčko
@eetkikinka píše:
A mně zas přijde divný nekojit miminoPořád tvrdím, že podpora kojení v ČR je na mizerné úrovni, kdyby byly matky správně informované a podporované, určitě by nemuselo tolik dětí pít umělé mléko místo mateřského.
a ty, co kojit nemohly tvrdí, že podpora kojení je až militantní, že existuje jakási kojosekta ( zakladatelka téhle diskuze bude zřejmě členka
), že všude jen kojení, kojení kojení a žádné Um.. tak kde je pravda ![]()
@radúna píše:
Mně by zajímal účel té tvojí diskuze.Ze zdejších starších diskuzí nevycházíš občas z údivu a vzápětí z tebe „vyleze“, že jsi militantní kojná a lobuješ za kojení.
Co tímto sleduješ?
Líbí se ti, jak se tady ženy budou hádat? Nekojící s kojícíma?
Není to přece fuk, proč a jak a čím své dítě krmí cizí matka?
Svoje si koj třeba do puberty, ale proč se pozastavovat nad tím, že někdo prostě nekojí?
jen jsem chtěla vědet, jak to mají ostatní, doufám, že normálně diskutujeme-bez napadání, bez ironie. a pokud jsi přečetla správně text, pak se nepozastavuji nad tím, že někdo nekojí, ale nad tím, jakým způsobem k tomu někdy maminky dospějí (ne svou vinou)! Já jsme první dítě nekojila a až nyní zpětně vidím, kde jsme dělala chybu. Nekojila jsem ne proto, že by to nešlo, ale proto, že jsem nebyla dostatečně informovaná-např. ze strany porodnice nebo pediatra. ![]()
@Krrysa píše:
a ty, co kojit nemohly tvrdí, že podpora kojení je až militantní, že existuje jakási kojosekta ( zakladatelka téhle diskuze bude zřejmě členka), že všude jen kojení, kojení kojení a žádné Um.. tak kde je pravda
ne, členka nejsem ![]()
@brko, jasný. ![]()
Jen z tvého úvodního příspěvku asi nebylo dost dobře poznatelné, co chceš vlastně číst. Tak nějak to vypadalo, že nekojení je podle tebe pouze lenost nebo nechuť zabývat se tím, proč to nejde.
Ale nejsem nejspíš jediná, koho tvůj dotaz kapičku naježil, takže nejspíš nebude chyba jen ve mně a mém chápání textu…
Kojila jsem dva měsíce, malá nepřibírala přes den vůbec nespala chtěla chovat pořád hledala prso. Pořád se kroutila v noci neustále vydávala zvuky jako když tlačí. Za celý den neusla a v noci spala šest až osm hodin a to bylo vše. Dle lékařky kolika navíc hodně šavlovala, pila jsem kojo čaje brala homeo a přikládala přikládala. Po šesti týdnech přestala skoro čůrat, šla jsem a koupila um malá se poprvé v životě pořádně najedla a usnula přes den na dvě hodiny v kuse
. V noci se přestala kroutit a spala v kuse 8-10 hodin a začala přibírat samozřejmě jsem se snažila kojit dál, ale prostě mléko nebylo. Já děkuju bohu za UM a nemyslím si, že kojení v čechách nikdo nepodporuje, spíš jsem se setkala s tím, že jsem toho pro kojení měla udělat víc. Možná jsem udělala něco špatně, ale po přechodu na UM jsem měla a mám spokojené dítě a o to mi šlo celou dobu.
Já jsem kojit chtěla a tak jsem s kojením bojovala celé první 4 měsíce, a první 3 malá hooodně hodně plakala -a já si myslím, že hlady
Blbě se přisávala a dokrm cévkou tak byl na nervy - furt se pouštěla a řvala, kojila jsem dlouho a každé cca 1,5 až 2 hodiny a pak ještě dokrmovala a večery malá prořvala všechny, já některé s ní, když konečně v noci spala, já jsem co 2 hoďky vstávala a odsávala a to jí přes den vracela, když došlo, dala jsem um, strašné… ačkoliv přibírala dobře a dle dr. hlad mít nemohla, já myslím, že měla. No ale kojím doteď -dceři je 7 měsíců-jak vyrostla, začla se dobře přisávat a není problém. Ale jestli bych to zopakovala u druhého? Asi ne…
A informace jsem všechny našla na netu, vč návodu na vyrobení suplementoru, všechno se dá objednat a přijde to do tří dnů a kamarádky věděly o kojení taky první poslední, takže mi přijde, že je to s informacema dobré, i když je jasné, že kdo se nezajímá, tak se nedozví, sám od sebe mi nikdo neradil, ale to je tak se všim.
@Pypule Kojení potřebuje pouze miminko, co ještě nepřijímá normální stravu. Tak to příroda nastavila. Některý matky májí vymeteno a myslí si, že dělaj pro své dítě to nejlepší, protože nic lepšího než mateřské mléko neexistuje. Za mě kojení ano, ale jako pomyslný strop vidím tak rok a půl. Kojení velkých dětí je závislostí matky, nikoliv jejího přerostlýho kojence.