Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@AstraG píše:
@Pypule Kojení potřebuje pouze miminko, co ještě nepřijímá normální stravu. Tak to příroda nastavila. Některý matky májí vymeteno a myslí si, že dělaj pro své dítě to nejlepší, protože nic lepšího než mateřské mléko neexistuje. Za mě kojení ano, ale jako pomyslný strop vidím tak rok a půl. Kojení velkých dětí je závislostí matky, nikoliv jejího přerostlýho kojence.
A sunar do tří let je v pořádku?
Dokud budu mít a dítě bude chtít, tak dostane mateřské. Však až uzraje, odpadne. Nevidím důvod dávat kravské nebo průmyslové mléko jen proto, že společnost považuje kojení většího dítěte za divné.
A kolik matek už děkovalo kojení, když jejich stonající batole odmítalo cokoliv kromě MM a třeba kvůli tomu nemusely do nemocnice na kapačky…
A k čemu se chceš zakladatelko touhle diskuzí dopracovat? ![]()
stejně každý bude mít svůj názor, který vyplývá z osobních zkušeností ![]()
@AstraG píše:
@Pypule Kojení potřebuje pouze miminko, co ještě nepřijímá normální stravu. Tak to příroda nastavila. Některý matky májí vymeteno a myslí si, že dělaj pro své dítě to nejlepší, protože nic lepšího než mateřské mléko neexistuje. Za mě kojení ano, ale jako pomyslný strop vidím tak rok a půl. Kojení velkých dětí je závislostí matky, nikoliv jejího přerostlýho kojence.
Jenže kojení není jen o tom dát najíst. Pro dítě je to i záležitost psychická-tedy prso slouží nejen jako zdroj jídla, ale i jako uklidňující prostředek. Ale chápu, že se někomu může eklovat vidět 3 leté batole, jak leze mámě pod tričko např. na dětském hřišti. Zde je ale potřeba říci, že to dítě za to nemůže. Tříleťák ( a vlastně ještě mladší) je schopné se naučit, že když chce pít, tak to lze provést diskrétně. Jedna moje příbuzná má svou dvouletou dceru naučenou, že malá jen řekne „mňami“ a čeká-bud než dojdou domů, nebo až si ji příbuzná odvede stranou. Mediální obraz matek, které kojí batolata je bohužel takový, že to jsou urputné samice, které vyvalí dudy kdykoli a kdekoli a nechají své VELIKÉ dítě skákat po odhaleném prsu. ![]()
@adeeelia již jsem odpověděla jednou, tak znova: nesleduji tím nic, jen jsem chtěla vědět: zda si maminky myslí, že je u nás dostatečná podpora kojení, zda jsou maminky dobře informované, zda jsou jim dávány správné rady ohledně problémů s kojením. Zda si maminky myslí, že je UM podáno někdy zbytečně.
Je zvláštní, kolik je z takové jednoduché otázky (otázek) povyku.
Další věc: je mi zde sem tam vyčteno, že je to každého věc, zda kojí nebo ne. Ale to já jsem přece nikdy nevyvracela!!! Nevkládejte mi do klávesnice něco, co jsem nenapsala
(ted nemluvím konkrétně o tobě @adeeelia, jen se mi nechce psát komentář zvlášť.
Zkrátka, když si přečtu:„Moje dítě má 2 měsíce a chce v noci pít každou hodinu, co mám dělat?“ a odpovědi jsou perly typu:„Dej mu dudlík, dej mu sunar,…“,tak je mi to líto, protože je mi jasný, že takové dítě skončí an flašce, i když maminka mhla krásně kojit. O tom to celé je.
samozřejmě vím, že jsou dávány i správné rady.
Takže doufám, že jsem to dostatečně dovysvětlila, aby nedocházelo k dalším mýlkám.
Moje zkušenost je taková, že se mi mléko udělalo asi desátý den po císaři - bohužel do té doby ať jsem přikládala jak jsem přikládala - nic. V porodnici jsme krmili cévkou u prsu, doma injekční stříkačkou, jakmile se rozjela laktace, prcek moje mlíko odmítal. Suma sumárum, bojovala jsem pul roku, jednu dobu mu v noci stačilo pouze kojení. Po pul roce jsme to vzdali uplně. Já propad na váze asi 10kg, s prckem sama, kolem dokola nikdo, kdo by pohlídal, pomohl. Kolotoč typu nakojit, dokrmit, stimulovat odsavačkou, vyvařit potřebné nástroje, usnout, za chvili zas, nemusím asi nikomu popisovat. Konzultací s laktačními poradkyněmi - i u nás doma, nespočet. Probrečela jsem řadu nocí i dní - že nejsem schopná nakojit.
Proto prosím neodsuzujte hned každou matku za to, že nekojí vlastní vinou a z pohodlnosti, jak už jsem si tady stačila přečíst.
Já si to vyčítám už pět let.
![]()
@radúna píše:
@brko, jasný.
Jen z tvého úvodního příspěvku asi nebylo dost dobře poznatelné, co chceš vlastně číst. Tak nějak to vypadalo, že nekojení je podle tebe pouze lenost nebo nechuť zabývat se tím, proč to nejde.
Ale nejsem nejspíš jediná, koho tvůj dotaz kapičku naježil, takže nejspíš nebude chyba jen ve mně a mém chápání textu…
nene, to určitě tak nemyslím, že by to byly líné maminky
píšu občas jak tatar
.Věřím, že při rozhovoru naživo by celá diskuze byla jiná, to je prokletí těch psaných. ![]()
Příspěvek upraven 21.05.15 v 10:51
A abych se vyjádřila k původnímu dotazu - ne, podpora kojení není dostačující. Odcázela jsem z porodnice se zprávou, že jsem plně kojící. Aspoň vím, jak se porodnice chlubí tím, že 99% matek odchází plně kojící. Ať už tchyně a nebo moje mamka do mě hučely od začátku kašli na to a hned dej sunar nemáš na práci jen dítě, ale i domácnost. To jako podporu opravdu nevidím.
@Retezka píše:
Moje zkušenost je taková, že se mi mléko udělalo asi desátý den po císaři - bohužel do té doby ať jsem přikládala jak jsem přikládala - nic. V porodnici jsme krmili cévkou u prsu, doma injekční stříkačkou, jakmile se rozjela laktace, prcek moje mlíko odmítal. Suma sumárum, bojovala jsem pul roku, jednu dobu mu v noci stačilo pouze kojení. Po pul roce jsme to vzdali uplně. Já propad na váze asi 10kg, s prckem sama, kolem dokola nikdo, kdo by pohlídal, pomohl. Kolotoč typu nakojit, dokrmit, stimulovat odsavačkou, vyvařit potřebné nástroje, usnout, za chvili zas, nemusím asi nikomu popisovat. Konzultací s laktačními poradkyněmi - i u nás doma, nespočet. Probrečela jsem řadu nocí i dní - že nejsem schopná nakojit.
Proto prosím neodsuzujte hned každou matku za to, že nekojí vlastní vinou a z pohodlnosti, jak už jsem si tady stačila přečíst.
Já si to vyčítám už pět let.![]()
![]()
děkuji ti za reakci. já osobně žádnou takovou maminku neodsuzuji. Ty jsi to dělala správně. Já jsem jen myslela případy, kdy by to opravdu šlo-kojit, ale zkazí se to díky špatné informovanosti maminky. Já jsem prvního syna právě kvuli tomu nekojila a také si to nyní zpětně vyčítám.:-( Ale ty si nevyčítej nic-nemáš důvod. ![]()
@Retezka píše:
A abych se vyjádřila k původnímu dotazu - ne, podpora kojení není dostačující. Odcázela jsem z porodnice se zprávou, že jsem plně kojící. Aspoň vím, jak se porodnice chlubí tím, že 99% matek odchází plně kojící. Ať už tchyně a nebo moje mamka do mě hučely od začátku kašli na to a hned dej sunar nemáš na práci jen dítě, ale i domácnost. To jako podporu opravdu nevidím.
no, to je blbý, no ![]()
@brko Jak to dopadlo? Stála jsem si na svém a kojila jsem stále s dokrmem, někdy jsem dokrmovala svým odstříkaným mlékem, ve třech měsícíh věku mu stačilo v noci pouze nakojit. ![]()
Me by zajimalo co si vycitate? Neberte to jako rypani, ale jako dotaz? Mate nemocne deti? Nebo co je na UM podle Vas horsi?
@Lucie66 Mně je osobně líto i to, že jsem staršího syna „kojila“ odsátým MM z lahve. Prostě jsme se připravili o ty společné chvilky. A to, že MM je pro dítě lepší než UM je snad všeobecně uznávaný fakt, který ve své reklamě musí připouštět i výrobci UM. A nejde jen o to, jestli má dítě často rýmu, kašel nebo angínu. MM je prevencí celé řady závažných nemocí, které se mohou objevit až v dospělosti.
@AliTad dik za nazor.Ja to proste nikdy jako selhani necitila.