Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@brko nečetla jsem reakce, ale buď dítě nemáte a nebo máte a prostě vám natekla prsa hned..
UM dokonce přikmovaly i v porodnici, kdy třeba pani vedle fakt nic neteklo a sestřička chodila tlačit na prsa- tka jak se nějak má a byl 4 den po císaři a nic.. Takže nenechali mimčo jen tak.. Bohužel pak se taky stane, že si na to dítě zvykne a nechce prso..
Ono je to někdy pěkné si myslet, bojovat za kojení, ale někdy prostě ta hranice, kdy už dá UM se překročí.. Ne každý hned chce na láhev..
Já jsem kojila u prvního hned do druhého dne mi něco.. teklo u druhého císaře jsem 3 den odsávala 10 ml a do doktor řekl ne.. je to málo Takže se počkalo a pak daly dokrm..
Podle mě se ot kojení moc řeší.. je to nej pro miminko, ale neni to spása zdraví nebo jak to napsat.. potom se nedivím, že hromada maminke je vystresovaná, protože všude vidí nátlak, jak to jde lehko a pak nakonec z nervů to vzdají
Příspěvek upraven 21.05.15 v 12:11
@eetkikinka píše:
A sunar do tří let je v pořádku?
Dokud budu mít a dítě bude chtít, tak dostane mateřské. Však až uzraje, odpadne. Nevidím důvod dávat kravské nebo průmyslové mléko jen proto, že společnost považuje kojení většího dítěte za divné.
A kolik matek už děkovalo kojení, když jejich stonající batole odmítalo cokoliv kromě MM a třeba kvůli tomu nemusely do nemocnice na kapačky…
To uz je holt ta dnesni instantni doba
Taky miluju nazory typu do skolky s dudlem a UM v batuzku je ok, vzdyt mu to prece chutna, ale kojeni je jen pro mimina a pak uz to stejne zadny prinos nema. Nejvic me pobavil nazor jedne pani, ktera tvrdila, ze je kojeni uchylne, kdyz ji dite zuzla cecky, ktere tu jsou pro poteseni muzu a pak taky nazor nasi MUDr., ze kojeni bylo vymysleny stejne jen kuli rozvojovejm zemim, kde neni co do huby, tak aby mela mimina aspon to mliko, kdyz uz nic jinyho ![]()
@tronelka to byla diskuse tady ne.. to mi něco říká, o té uchylnosti, že prsa jsou přeci pro potěšení muže ![]()
@kvaček píše:
@tronelka to byla diskuse tady ne.. to mi něco říká, o té uchylnosti, že prsa jsou přeci pro potěšení muže
Tady ne, to mam od zname, ale jak tak vidim, tak neni se svym nazorem sama ![]()
@tronelka no já jsme to totiš taky někde slyšela.. že nebude dítě ocucávat prsa, že kojení chvilku stačí, že prsa mají být pro potěšení muže a ne ocucané nebo tak nějak
@kvaček píše:
@brko nečetla jsem reakce, ale buď dítě nemáte a nebo máte a prostě vám natekla prsa hned..
UM dokonce přikmovaly i v porodnici, kdy třeba pani vedle fakt nic neteklo a sestřička chodila tlačit na prsa- tka jak se nějak má a byl 4 den po císaři a nic.. Takže nenechali mimčo jen tak.. Bohužel pak se taky stane, že si na to dítě zvykne a nechce prso..
Ono je to někdy pěkné si myslet, bojovat za kojení, ale někdy prostě ta hranice, kdy už dá UM se překročí.. Ne každý hned chce na láhev..
Já jsem kojila u prvního hned do druhého dne mi něco.. teklo u druhého císaře jsem 3 den odsávala 10 ml a do doktor řekl ne.. je to málo Takže se počkalo a pak daly dokrm..
Podle mě se ot kojení moc řeší.. je to nej pro miminko, ale neni to spása zdraví nebo jak to napsat.. potom se nedivím, že hromada maminke je vystresovaná, protože všude vidí nátlak, jak to jde lehko a pak nakonec z nervů to vzdajíDěti mám 2-první nekojené (byla jsem špatně informovaná),druhé je kojené doteď (1rok).Kojení jsem si musela docela vydřít- šestinedělí byl boj o kojení-užuž jsme tíhla k tomu, že dám nutrilon. Chválabohu, že jsem si zjistila správné info o kojení. Vím, že vědět JAK kojit není samospasitelné, ale mnohdy to kojení zachrání. A pokud už v porodnici dávají dokrm, tak to je právě ta chyba-porodnice si dají nálepku baby friendly, největší podporovatelé kojení, blablabla, miliardu certifikátů-a výsledek? Dítě přikrmují nutrilonem, bonding a samopřisátí neznají… atdatd..
Já myslím, že některými stále nebyl pochopen úvodní příspěvek. Nejde o to, že by si zakladatelka myslela, že jsou špatné matky, které kojení vzdají. (Tady asi budu trochu radikální, ale opravdu si myslím, že matky, které nechtějí kojit z důvodu vlastního pohodlí, jsou sobecké - je jich asi málo, ale takové jsou, aspoň myslím podle některých zdejších diskuzí, kde některé razí heslo „spokojená máma, spokojené dítě“ i v tomto kontextu - s heslem do jisté míry souhlasím, ale některé ženy jsou spokojené když vypijí litr vína denně a vykouří dvě krabičky před dítětem…)
Ale i v této diskuzi je mnohokrát uvedeno „dělala jsem vše možné a prostě to nešlo“. Já si ale myslím, že v drtivé většině případů by to šlo, pokud by byla matka dobře informovaná. A problém je právě v porodnicích. Mám osobní zkušenost. Kojení prvního nám doslova zprasili v porodnici. Nejen z toho důvodu jsem druhého syna rodila ambulantně.
V kolika porodnicích probíhá jako samozřejmost opravdový bonding se samopřisátím? V kolika nenutí jako univerzální pomoc na problém s kojením kloboučky, které ale v drtivé většině případů problémy spíše způsobují? V kolika porodnicích není ZAKÁZÁNO brát si dítě do postele? V kolika znají asymetrické přisátí, kontakt kůže na kůži?
Tak v tom případě, se neni čemu divit, když maminka hned v porodnici nemá určitou podporu, i ty hormony a prostě volí po delším nezdaru doma láhev..
Já si myslím, že kojení je nej pro dítě, ale taky se z toho nesmí stát nějaký kult.. První otázkou bylo kojíš- jakoby to byl o nehlavnější..
Já zakladatelku pochopila, diví se, proč to hodně maminek vzdá, já třeba ne. Viděla jsem v porodnici maminku, která se fakt snažila, slzy byly na denním pořádku, hodně ji tam pomáhaly sestřičky, ale prostě mimčo nechtěl o se přisát, musela nejřív sondičkou, stříkačkou, potom odávačka, sondička, stříkačka, klobouček, vystresla, fakt z toho nic neměla, jenom byla vynervovaná- byly jsme tam 10 dní.. po celých 10 dní to zkoušela, výsledek teda děs.. Po 14 dnech jsme si volaly a ona mi říkala, že prostě teď konečně jsou spokojené obě.. Malá nepláče, měly čas na chování ne jenom sondička umýt, stříkačka umyt, jak lehnout, tak přisát,, klobouček a pořád dokola..
Podle mě heslo spokojená máma, spokojené dítě platí, ale ne ve smyslu cigareta a seriál, ale spíš o tom pohodlí maminky a dítěte..
Já si mylsím, komu jde kojit a dokáže se rozkojit pěkně má kojit, je škoda to jen tak utnou, že se mi nechce, kdo se u toho trápí, tak to smysl nemá- nemylsím tím den, dva..
Bohužel.. to se už většinou nikdo neptá, první otázka kojíš, odpověd ne.. a reakce, ty nekojíš a vykulené pohoršené oči
@AliTad Naprostá pravda. A tak to jen začíná, když už se maminka rozkojí po zásazích v porodnici, doma přichází například růstový spurt a nepodpora rodiny… pak se není čemu divit, že v půl roce kojí jen 20% maminek. Je to škoda.
Tohle je věčně téma… já si myslím, že je každého věc, zda kojí nebo ne… ať už někdo kojit nechce či nemůže, nic neodsuzuju. A co týká informací o kojení, myslím, že v ČR je spousta zdrojů informací ohledně kojení.. ať už porodnice, internet, diskuze, laktační poradkyně na tel. Kdo chce, může si je zjistit. Je to jen na každém. V ČR kojí oproti ostatním západním států poměrně dost maminek, takže si myslím, že situace tady špatná není. Co nechápu je, proč se kolem toho tolik namluví/napíše.
Je pravda, že co se týče kojení, tak mi k tomu v porodnici nikdo nic neřekl. Bonding jsem chtěla a měla ho v porodním plánu, na který ale nikdo nebral zřetel, ale nakonec jsem byla tak vyflusaná, že jsem byla ráda, že malýho drží manžel a já můžu už chvilku prostě jen dýchat.
Kojení mi ukázaly až zhruba 2-3 den po porodu. A to ještě jen když mě sestřička náhodou viděla jak se s ním peru. Vůbec jsem nevěděla jak ho mám odstavit, abych třeba vyměnila prs, normálně jsem ho od sebe odtrhávala a zničila si prsa do krve, na to mi pak manžel dovezl kloboučky, ale to už jsem měla prsa pomazaný purpurou a minimálně na den zakázaný kojení. Pak jsme šli domů, ale už se to prostě nepovedlo rozjet. Takže nejdřív vypít čaj, nahřát prsa, přiložit, jedno prso, pak druhý a pak ještě nutrilon, protože odsávačkou jsem z obou prsů vytáhla 30, když se zadařilo. Po měsíci jsme přestali úplně.
Za mě, určitě by se měli v porodnicích věnovat víc i tomu kojení, když už ukazují koupání.