Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Obě moje dcery chtěly vždy spát u mě, takto malé
prvorozenou jsem nechávala u sebe v náruči, když usla, u prsa nebo jsem ležela s ni, u druhé využívám šátek/nositko, abych mela volne ruce na starší
zpravidla chtějí být tyto malinka miminka u mámy, spát na prsu a cítit její blízkost a být v bezpečí ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky mám 3. Týdenní miminko. už 5. Den mi nechce přes den vůbec spinkat. Řešila jsem stravu s lékařem vše je v pořádku je prebalena napapana prdicky nemá hezky kaka i prdi po papani si odrihne na bříško pokládám masiruji. Teplotu jsme měřili a nic. zkoušela jsem pouštět i bílý šum. Cely den furt pláče je v klidu jen venku a při koupání a večer hezky spinka. Ale od rána do cca 22h večer skoro furt pláče. Nemáte radu? Už jsem z toho hotova
Mě první syn spal přes den jen když se jezdilo s kočárkem, takže jsem doma neudělala v podstatě nic, protože buď jsem kojila nebo byla venku s kočárkem..a ten musel jezdit, jakmile jsem zastavila, řval a už neusnul. Přes noc spal blbě, takže jsem byla každý den jak chodící mrtvola 🤦 😀
A u kojení nebo u tebe v náručí spí? Pořiď si šátek, v tom by mohla spát.
My to meli naopak, pres den spal a skoro celou noc v kuse plakal a byl porad vzhuru, usnul treba na 10 minut a pak zase. Problem byl nedostatek mlicka. Ale jestli ti pribira, tak to ono asi nebude.
U nás taky tak. Dceři je osm týdnů, doma spi max půl hodiny a taky často řve až to trhá uši. Ale v kočáru je úplně zlatá. Takže jezdím dopo i odpo, aby bylo ticho. Nevím co bude až bude venku hnusně.
Šátek teď zkouším a taky v něm spi. Jen se mi s ním blbě chodí tři hodiny.
@Panina budeš jezdit i v hnusným počasí, loni jsem tu kolem vsi kroužila v dešti i sněhu ![]()
Tyhlety mrňavý miminka jsem se po uspání ani nesnažila odkládat, spaly u mě v náručí. Domácí práce a u druhé péči o starší zastal manžel, jídlem nás zásobovaly moje máma a tchyně, já jsem první dva tři měsíce řešila zejména miminka, všechno ostatní počkalo (krom zkouškovýho když byla starší novorozeně, ale i to jsme zvládli
).
@Lily Evans Jo, tak zkouškový mi taky čeká. Myslela jsem, že miminka furt spinkají a poslední rok školy dodělám s dítětem. Teď, když vidím jak to ve skutečnosti je, kroutim hlavou, směju se a pláču zároveň. ![]()
Bohužel u některých dětí je téma spánek tématem číslo 1 hodně dlouho 🙈 Syn od narození do 6m spal přes den 2-3× 30 minut (info z knih, jak spi 20h denně nechápu do teď, neboť to vážně neznám), v noci usínal okolo 22-23h a pak se budil co 2-3 hodiny, nekdy od 4-5 už nespal vůbec, jindy to táhl až do 9h ráno. Po 6m začal spát lépe přes den, zato zhoršil noci na buzeni každou 1-2h … Nyní je mu 14m a za tu dobu jsme změnili styly usinani z pouze spaní v jedoucím kočárku, na pouze spaní v autě až konečně na nynější stav pouze spaní doma v posteli (kočárek nebo auto už neexistuje, ale aspoň něco konečně udělám
), kdy jsme to natáhli na 1×2h, v noci (20-07) co 2h vzhůru. Není to stále ideální, ale v zajmu přežití doporučuji naslouchat, přizpůsobit se a doufat, že to jednou přejde ![]()
@Panina já pádila na zkoušku tři týdny po porodu, mgr státnice jsem dělala když malé bylo půl roku, bylo to dost šílený, od té doby jsem přesvědčená že zvládnu naprosto cokoliv
Ani ne že bych na tom vzdělání tak lpěla, naopak - kdybych přerušila, už bych se tam nikdy nevrátila
S mladší od pěti měsíců pracuju, nevim proč si furt dobrovolně komplikuju život ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky mám 3. Týdenní miminko. už 5. Den mi nechce přes den vůbec spinkat. Řešila jsem stravu s lékařem vše je v pořádku je prebalena napapana prdicky nemá hezky kaka i prdi po papani si odrihne na bříško pokládám masiruji. Teplotu jsme měřili a nic. zkoušela jsem pouštět i bílý šum. Cely den furt pláče je v klidu jen venku a při koupání a večer hezky spinka. Ale od rána do cca 22h večer skoro furt pláče. Nemáte radu? Už jsem z toho hotova
První dva měsíce jsem měla holku skoro na všechny spanky v šátku na sobě, třetí měsíc občas zvládla první spánek v kočárku a zbytek na me. Aktuálně má 4m a v postýlce: kočárku da cca 30 minut celkem bez problému. Když si s ni lehnu do postele, tak spi klidně dvě hodiny v kuse a když ji mám v nositku, tak taky klidně dvě hodiny spokojene funi bez pohnuti. Asi abych si ji nevšimla a neodlozila
takže za me zkus nosit. Ne nadarmo se říká, ze po porodu je ještě čtvrtý trimestr
@EliskaSp píše:
@pikola no pravé ze vydrží byt vzhuru 2-4 hodiny úplně v klidu. Je to moje první miminko nikdy jindy jsem se o miminko nestarala tak nevím zda je to normální
Tohle dobou byla vzhůru tak hodinku max hodinu a půl. Dvě hodiny dává až teď ve 4m a to taky ne pravidelne. Občas chce už po hodině a půl spat
Děkuji vám za rady a názory. Hned zitra zajdu koupit nositko tak uvidíme ![]()
@EliskaSp hlavně nějaký ergonomicky. Nebo bavlneny satek. Pokud by jsi byla ze severu Prahy tak klidně pujcim a ukazu jak navázat. Fajn je na fb skupina Nosime děti. Lepší nejdřív trochu kouknout co je v nabídce
Ahoj,
my pouštíme ukolébavky a já ji naklepávám zadeček a vždycky usne, když zrovna nemá prdiky ![]()