Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem si první miminko porodila v čerstvých 32. letech. Dřív nejdřív nebylo s kým, pak to rok nešlo.. Kolem mě se začínají objevovat kamarádi, kteří by chtěli mimino a jejich třicetileté přítelkyně nechtějí, nechce se jim zahodit život, který posledních deset let v potu tváře budovaly… Už se mě pár holek ptalo, co mají dělat, že jim ty biologické hodiny ne a ne začít tikat..
Girly píše:
Já jsem si první miminko porodila v čerstvých 32. letech. Dřív nejdřív nebylo s kým, pak to rok nešlo.. Kolem mě se začínají objevovat kamarádi, kteří by chtěli mimino a jejich třicetileté přítelkyně nechtějí, nechce se jim zahodit život, který posledních deset let v potu tváře budovaly… Už se mě pár holek ptalo, co mají dělat, že jim ty biologické hodiny ne a ne začít tikat..
Tak to jsme na tom úúúplně stejně. I s těma třicetiletýma kamarádkama, co si říkaj, že by jako už měly „zabřeznoout“ ale ještě jim to netiká. No já jim říkám, že než aby měly dítě proto, že ho má každej, nebo jen proto, že v pětatřiceti bude pozdě, tak že se na to maj vyprdnout. Prostě si ho poříděj buď pozdě nebo nikdy, ale že to nemaj dělat jen proto, že je do toho okolí tlačí. No nevim, snad jim radím dobře, sama jsem ráda, že jsem si „nezkazila život“ dřív
prostě dřív na to pro mne osobně nebyl ten správný čas. ![]()
Ahoj, včera jsem si udělala těhotenský test a vyšel pozitivní.
Je to třetí dítě, ale od té doby co to vím tak se cítím všelijak chvíli pláč, chvíli smutek i strach ale radost žádná nechápu co to semnou je. Za pár dní mi bude 33let. Bojím se že to nezvládnu ![]()
Nevím co mám dělat nedokážu mít jasný myšlení můžete mi nějak poradit nebo najde se tu někdo s podobnými pocity
@Lucie 12345 A bojíš se, že to nezvládneš kvůli věku nebo proto, že už dvě děti doma máš?
@Lucie 12345 bud rada, ze se ti ted ve 33letech povedlo uz treti dite. Nam se po spouste let povedlo prvni a to mi v dobe porodu bude 36 let.
Takze hlavu vzhuru a bud rada za dalsi zazrak ![]()
Já mám tři děti a rodila jsem ve věku 30, 32 a 34. Vzhledem k tomu, že už jim je 11, 13 a 15, Přežily ony i já.). Neboj, bude to dobré.
Tyhle doktorky miluju.
Celosvětově brutálně klesá plodnost mužů - vážně, jsou na to výzkumy, velmi zajímavé čtení - bydlení je stále nedostupnější, chlapi, kteří by chtěli mít dítě před třicítkou taky nerostou na stromech, ale hlavně že ŽENSKÉ za všechno můžou se svými odklady ![]()
První dítě do 35 mi přijde úplně v pohodě. A i kdyby ne, tak smůla, pro spoustu z nás je prostě jiná varianta příliš nevýhodná.
Pro mě to bylo buď po třicítce, nebo nikdy ![]()
Edit: pardon, reagovala jsem na starý dotaz
Příspěvek upraven 10.09.21 v 15:17
Mně včera doktorka nabídla testy hormonálního profilu, kdybychom náhodou místo přirozeného snažení chtěli zkusit ivf. Spontánní těhotenství mi teď bohužel nedopadlo z důvodu vvv. Zdá se, že můj věk 45 let nepovažuje za tragédii. Darovaná vajíčka zatím ani nezvažovala.
Tak všude se píše, že tělo ženy na první dítě je nejlépe připraveno do 25, pak už s tim můžou být problémy. Já osobně poprvý otěhotněla ve 20 na první dobrou, po druhý těsně před 30 to bylo napřed zamlklý těhotenství a pak trvalo skoro rok, než se to podařilo znova, možná, že na tom něco opravdu bude ![]()
Každopádně jsou ženský co bez problémů otěhotní i ve 40, to je prostě 50:50.
Spíš si myslim, že je to myšlený tak, že když zy problémy nastanou, tak v těch 25 je ještě dost času to řešit, ale po 30 už se ten čas kdy to řešit krátí a o ta psychika je pak horší,…
Co já bych za to možnost otěhotnět dala. Deset let snažíme a nic ani IVFko nepomohlo. Buď ráda, že to klaplo potřetí. Ne každá žena má takové štěstí
@Lucie 12345 píše:
Je to třetí dítě, ale od té doby co to vím tak se cítím všelijak chvíli pláč, chvíli smutek i strach ale radost žádná nechápu co to semnou je. Za pár dní mi bude 33let. Bojím se že to nezvládnu
Nevím co mám dělat nedokážu mít jasný myšlení můžete mi nějak poradit nebo najde se tu někdo s podobnými pocity
Nech to uzrát. Ještě jsi to nezpracovala. Me to take pár dní trvalo. Teď je třeťátku 9 měsíců a je to skvělý. Všichni ji moc milujeme. Nejlepší dar od života je zdravé dítě ![]()
@Girly píše:
Mně začaly tikat v 31, přesně poté, co jsem potkala skvělého muže, se kterým jsem dítě opravdu chtěla. Teď je mi 34 a pořád se nedaří… Takže jim radím - najdi si pořádného chlapa a ne ty dnešní metrosexualy.
@Lucie 12345 píše:
Je to třetí dítě, ale od té doby co to vím tak se cítím všelijak chvíli pláč, chvíli smutek i strach ale radost žádná nechápu co to se mnou je. Za pár dní mi bude 33let. Bojím se že to nezvládnu
To budou hormony. Na začátku těhotenství jsou tyhle pocity celkem časté - přesvědčit se můžeš i tady v diskuzích. Jestli nemáš důvod dítě nechtít, přejde to. Se třemi dětmi zkušenost nemám, takže tam neporadím. Co se týče věku, 33 let je v dnešní době těhotenství pomalu před padesátkou ještě úplný luxus. Jestli ti jde o to, tak se nemáš čeho bát. V mém okolí mají ženy v tomhle věku běžně teprve první dítě a bez komplikací.
@Lucie 12345 taky mám tři děti, poslední se narodil v mých 35. Copak tě trápí? Jak staré jsou první děti? Co otec?
@Lucie 12345 píše:
Je to třetí dítě, ale od té doby co to vím tak se cítím všelijak chvíli pláč, chvíli smutek i strach ale radost žádná nechápu co to semnou je. Za pár dní mi bude 33let. Bojím se že to nezvládnu
Zkus se uklidnit. Čeho se bojíš? Že nezvladnes 3 děti nebo věku? Věk máš v pohodě, to kolikrát ženské čekají teprv první. Mlátí s tebou hormony, taky čekám třetí, člověk se trochu boji jak se to skloubí dohromady, ale je to hlavně radost ![]()