Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj maminky, chtěla bych vědět, zda se vám někdy stalo, že jste vy osobně byly svědkem útoku (klidně i slovního) od důchodců?! jde o tohle - dnes se do mě pustila nějaká stará bába, že prý s tím kočárkem mám vypadnout někam do parku a ne jezdit po ulici, kde chodí lidé. pár dní zpět jsem byla svědkem toho, že nějaký důchodce (důchodkyně) házel/a z balkonu jablka na malé holky, které bruslily před jejich domovem důchodců. tak si tak říkám, kde se ta nenávist v těch starých lidech bere…proč jim všechno vadí? proč mají kecy na maminky s kočárky, na hrající si děti, na lidi se psy apod…proč?? vždyť jim nikdo neubližuje, nikdo jim nic nedělá, tak proč jim všechno tak vadí?? kamarádka mi radí, ať se na to vykašlu a nepřemýšlím o tom, ale to nejde - představa, že mi nějaký důchodce bude bezdůvodně házet schnilé jablka na kočárek s dítětem, tak se neznám… jak proti tomuhle mám tedy bojovat, když nevím o koho se jedná a důchodce to na mě bude anonymě házet z balkónu/okna?
A PROČ JE OD NICH TOLIK TÉ NENÁVISTI?? JAKÝ MAJÍ DŮVOD, ABY SE TAK HNUSNĚ CHOVALI K OSTANÍM LIDEM?? CO JE K TOMU VŮBEC VEDE?? ![]()
nechci být ošklivá ke starým lidem, ale někdy bych je fakt střílela ![]()
Já bych neškatulkovala, ono v každé skupině lidí se najde debil. Nemusí to být důchodce, může to být puberťák, ženská v přechodu, ale i kdokoli v tvé věkové kategorii. A naopak nějaký důchodce se může setkat s arogantní matkou s kočárkem, která ho nevhodně slovně napadne.
Ale chápu, že tě to rozčílilo. mě vždycky nejvíc štve, že ta správná peprná odpověď mě napadne až pozdě.
Příspěvek upraven 27.09.10 v 16:18
Někdo stárne s grácií, někoho sejří, že už má za sebou to, co ty děti teprve čeká… Stejně by ses mohla ptát, proč mají někteří uživatelé interentu puzení urážet ostatní, proč se některé učitelky vyžívají v ponižování žáků, proč některé doktory a sestry tolik baví dělat ramena na pacienty, s blbou úřednicí za přepážkou se už taky setkal snad každej… Vždycky je to o člověku, ne o skupině.
To je pravda, ale kdyby jste znali mojí babičku(nevlastní), tak by jste asi brzo změnily názor. Úplně mi jí to připomnělo. Ta uměla vždycky tak ublížit, že se z toho člověk jěště 2 dny vzpamatovával. A nebylo to jen slovně. ![]()
Nemužeš soudit a škatulkovat jako je idiot nerudnej dědek najdeš nerudnýho mladocha a opačně.Prostě idiot se zlobou proti ostatním se člověk narodí a taky musí zestárnout.
Sama jsem se seniorama neměla žádnou špatnou zkušenost,ale pubertáci kolem 15 let mě s-rou dost často
.
Máme v okolí spíše staré lidi(stará zástavba,samí domácí)a kromě toho že si chtějí povídat,občas šáhnout na dítě a vyžadujou básničku tak mě nijak neobtěžují.
Starý lidi mi vadí akorát v supermarketech kde jsou slevy,to pak jdou přez mrtvoly
,ale jinak opravdu né.
„Na adresu starých blbců se dá říci jedině to, že i oni byli kdysi mladými blbci…“ Jan Werich, 1971
Moudrý to muž… ![]()
Jura007 píše:
„Na adresu starých blbců se dá říci jedině to, že i oni byli kdysi mladými blbci…“ Jan Werich, 1971Moudrý to muž…
přesně tak ![]()
já vím, že nemůžu škatulkovat, ale říkám si, co je k tomu vlastně vede, že se tak ošklivě chovají??? mě přijde, že jim vadí úplně všechno - děti, psy, těhotné maminky, hluk… prostě všechno. kde se v nich bere tolik té nenávisti? vždyť k tomu nemají žádný důvod - nikdo jim nic nedělá… tak proč ta nenávist k ostatním lidem??? ![]()
Je to o lidech a jak píše Bersaba - stárnout s grácií neumí všichni. Někdo se s tím, že už je starý, společnosti nepotřebný, …smiřuje celkem solidně a v klidu si to užívá. A někdo je vzteklý jak stará panna. My taky jednou budem staří (snad
) a nikdo z nás nemůže vědět, jaký bude. Jestli budem takoví příjemní a moudří nebo protivní ke svému okolí.
Já osobně jsem se setkala (jako ošetřovatelka z LDNky) s různými typy starých lidí a to člověk pak vidí ten svět trošku dál než jen za roh. Tak nějak asi víc s pochopením.
Kamča.dalmatinka píše:
Starý lidi mi vadí akorát v supermarketech kde jsou slevy,to pak jdou přez mrtvoly,ale jinak opravdu né.
Jako mrtvoly z vlastních řad, jo? ![]()
Já jsem se nikdy s nějak vysloveně špatným chováním nesetkala…
Ale úplně mě dojímají takové ty elegantní stařenky, co neváhají ráno vykulhat o hůlce pro rohlíky pěkně učesané, upravené, máme tu takové. To já ráno v teniskách a v bundě
.
Marketa_Fialova píše:
já vím, že nemůžu škatulkovat, ale říkám si, co je k tomu vlastně vede, že se tak ošklivě chovají??? mě přijde, že jim vadí úplně všechno - děti, psy, těhotné maminky, hluk… prostě všechno. kde se v nich bere tolik té nenávisti? vždyť k tomu nemají žádný důvod - nikdo jim nic nedělá… tak proč ta nenávist k ostatním lidem???
Markéto otázka proč jsou lidi zlý a hodný a co je k tomu vede se nedá odpovědět.Každej je nákej,někdo makovej,jinej takovej.
Hloupnou, nemají rádi změny, bojí se čehokoliv, co je jinak. Osobně s nimi mám mnohem horší zkušenosti než s puberťáky, nehledě na to, že puberťáci se aspoň někdy myjí
Asi dost jasně z mého příspěvku vyznívá, že je zrovna nemusím, ale kdo má rád všechny, že. Takže to, že si na mě nějaký starý pán/paní otevře pusu beru sice jako nepříjemné, ale servítky si taky neberu, protože jak mají mít maldí úctu ke starým, když staří jim příkladem nejdou?
Taky znám jednoho důchodce,který jak může tak uškodí. Třeba jezdí hodinu výtahem,aby druhý nemohl,nadává,pomlouvá a je neskutečně zákeřný. Nevím,kde se to v nich bere ![]()
Zkus si představit, že jsi stará, nemocná, odložená do domova důchodců, nemohoucí, pro nikoho nepotřebná, neužitečná, nemáš celý den s kým promluvit, pro ostatní lidi v produktivním věku jsi nevidetelná, většinou svým projevem obtěžuješ, nerozumíš době, která ti utekla a hlavně víš, že už nebude líp..
Tak možná pak pochopíš, proč maj z toho někdy takovou náladu a točí je štastní, mladí, veselí lidé..
Je to závist, taková obyčejná velmi smutná závist.. ![]()
Markéto, jeden z důvodů může být i to, že je třeba pořád něco bolí..... Já mám v posledních měsících dost těžkou práci, občas mně (nečekaně…
) praskne i nějaký ten svalový úpon - a marodit jít nemůžu, protože bych se neuživil. Tak se jenom zbandážuje pružným obinadlem a jede se dál… Čtyřicátník to ještě nějak skousne, ale co když něco podobného potká sedmdesátníka… A věřím, že psychická trápení bývají ještě horší než fyzická bolest.