Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lizbeth píše:
Zkus si představit, že jsi stará, nemocná, odložená do domova důchodců, nemohoucí, pro nikoho nepotřebná, neužitečná, nemáš celý den s kým promluvit, pro ostatní lidi v produktivním věku jsi nevidetelná, většinou svým projevem obtěžuješ, nerozumíš době, která ti utekla a hlavně víš, že už nebude líp..Tak možná pak pochopíš, proč maj z toho někdy takovou náladu a točí je štastní, mladí, veselí lidé..
Je to závist, taková obyčejná velmi smutná závist..
Terrad píše:
To je pravda, ale kdyby jste znali mojí babičku(nevlastní), tak by jste asi brzo změnily názor. Úplně mi jí to připomnělo. Ta uměla vždycky tak ublížit, že se z toho člověk jěště 2 dny vzpamatovával. A nebylo to jen slovně.
To bych ale mohla říct, že kdybyste znali jednu mojí známou, tak změníte názor na matky s dětma a řeknete, že jsou neskutečné krávy.
Jura007 píše:
Markéto, jeden z důvodů může být i to, že je třeba pořád něco bolí..... Já mám v posledních měsících dost těžkou práci, občas mně (nečekaně…) praskne i nějaký ten svalový úpon - a marodit jít nemůžu, protože bych se neuživil. Tak se jenom zbandážuje pružným obinadlem a jede se dál… Čtyřicátník to ještě nějak skousne, ale co když něco podobného potká sedmdesátníka… A věřím, že psychická trápení bývají ještě horší než fyzická bolest.
I přesto, jaké mají právo díky tomu obtěžovat ostatní permanentní prudností? Kdybych měla pokaždé, když mám nějaké ouvej, někoho sjet, nedělám nic jiného ![]()
Zuzi, u určité skupiny lidí je slušné chování držené na uzdě (resp. slušné chování drží na uzdě toho ukrytého hulváta uvnitř) jenom kvůli strachu, co by tomu řekli lidi okolo. Pokud ten strach zmizí („co už mně v mým věku můžou udělat…“), tak ten schovaný hulvát uvnitř člověka dostane zelenou…
zuzouš píše:Jura007 píše:I přesto, jaké mají právo díky tomu obtěžovat ostatní permanentní prudností? Kdybych měla pokaždé, když mám nějaké ouvej, někoho sjet, nedělám nic jiného
Markéto, jeden z důvodů může být i to, že je třeba pořád něco bolí..... Já mám v posledních měsících dost těžkou práci, občas mně (nečekaně…) praskne i nějaký ten svalový úpon - a marodit jít nemůžu, protože bych se neuživil. Tak se jenom zbandážuje pružným obinadlem a jede se dál… Čtyřicátník to ještě nějak skousne, ale co když něco podobného potká sedmdesátníka… A věřím, že psychická trápení bývají ještě horší než fyzická bolest.
To je sice taky pravda, nicméně až budeš jednou stará babička, budeš se na ten svět kolem dívat úplně jinýma očima a budeš mít úplně jiný názor na svět a na mladé lidi, děti,…Budeš stará, nepotřebná, děti tě budou ždímat akorát o prachy,…Bude ti z toho smutno a budeš kolem sebe kopat.
Ale možná taky ne. Třeba budeš moudrá a věčně usmívající se hodňoučká a miloučká babička.
Zrovna nedávno jsem stejnou otázku řešila s 5letým synem.
Ani nevim co jsem odpověděla.
Stáří je těžké a nechci vidět sama sebe.Tet své projevy nesnášenlivosti nebo něčeho co mi vadí nedávám na jevo,ale myslim si že ve stáří ztratím i zábrany
Zuzouš já tě občas sleduju i když nechtěně,ale myslim si že ty máš problém vyjít s každým kromě sebe ![]()
Sorry ale je to tak.
Neberu
Přeci ale nebudu se teď řídit podle toho, co by jednou kdyby bylo apod. Viz naši, mají cca 35let starou kuchyň, čistá to ano, ale taak staroučká. Nedají ani těch 6tis na novou, protože co kdyby jednou neměli v důchodu peníze? Je to logika asi jako teď nepůjdu do kina, radši dám peníze do obálky s nápisem zubní protéza. Musím taky nějak žít a k tomu se váže občasné „zbytečné“ utrácení. Stejně tak nebudu tolerantní vůči temné straně důchodců, protože co kdybych jednou byla stejná. Jak si život zařídím, tak ho budu mít.A jestli budu jednou prudná, můžu si za to sama a nadávat můžu taky jenom sobě, ne celému okolí. A jestli to dělat budu, prosím zastřelte mě ![]()
Minulý týden seděl na zastávce takový hezký dědoušek, ovšem jen, než otevřel hubu ![]()
Nejdřív říkal malé, ať si nestrká prsty do pusy, že jí nenarostou zuby, pak mu vadilo, že mi sedí na klíně a ve finále ji poslal na cestu, prý nejlíp, kdyby šla mezi auta. Jedna paní na něho koukala, co to vykládá a on jí řekl:„Nečum, kur.o!“
O marketech se zmiňovat nebudu, byla jsem jednou na věc v akci a oni mi najížděli vozíky na nohy a nadávali, že se loudám. Schválně jsem pak šla, co noha nohu mine
, pěkně středem uličky.
Ale tak jako u mladých, je to „kus od kusu“, třeba jedna moje babička byla moc fajn ženská, s přehledem, moudrá a druhá ubližovala aspoň slovně. Ale proč se tak děje, netuším a jsem zvědavá, jaká budu já ![]()
Příspěvek upraven 27.09.10 v 17:36
charlot- ne tak to není
jenom po vylétnutí z rodičovského hnízda, kdy jsem s nynějším manželem začla řešit záležitosti všedního dne, které do té doby za mě dělali naši, jsem zjistila, že je taková spousta sviní, tak proč bych si já měla hrát na hodnou. Ne, není to žádný blok, že mi někdy někdo něco udělal, je to postupné docházení k určitému stavu mysli, a sice, že nemá cenu předpokládat, že je každý hodný a pak být mooc překvapená, že to tak není, radši každého vidím jako hajzla a pak jsem třeba i mile překvapená. Každého- to taky samozřejmě neber doslova. Ale když čtu, že si nějaká maminka nechá rozebrat na hřišti křupky, pak jí ostatní maminky sjedou, že se vůbec ozvala, takže odchází domů jako zpráskaný pes, říkám si, že takhle se sebou nenechám přece zametat. Potom možná některé mé příspěvky vypadají ostře, konfliktně a protivně, nicméně chovám se podle okolí.
já jsem měla staré lidi v úctě nikdy mi nevadili ba naopk jsem se snažila jim pomoci či vyhovět když mě o něco požádali,ale pak když jsem byla těhulka ve vysokém stadiu a šla do tesca nakoupit a oni do mě klidně naráželi košem a ani neřekli pardon jsem názor změnila…a hlavně mě štvali v tramvaji kdy před tescem babči kecali a pak v tramvaji chtěli pustit sednout..tak jsem je nepustila a ani jsem se v tu chvilku necítila divně ![]()
Zuzouš v tom případě nesnášíš i mladé,staré a prostě všechny a to jen potvrzuješ muj komentář.
Jinak osobně tě neznám a opravdu soudim jen podle toho co jsem od tebe kde četla,ale ještě jsem nenarazila na tebe aby si o někom nebo o něčem napsala že máš ráda.Kamarádky nesnášíš,švagrovou nesnášíš a s té a s té se vyklubala pipina atd.. a staré lidi nesnášíš a nějaké diskuze museli být i kvuli tobě zamčené a to dodávám jen proto proč jsem si takový obrázek udělala.
To že si vypěstuješ nenávist ke starým lidem jen proto že ti maminka říkala-staré lidi musíš pustit sednout mi přijde hodně zvláštní.
Možná to je odpověd na dané téma.Právě kdyby každý byl víc tolerantní a měl víc rád ostatní a ne jen sám sebe tak je na světě větší klídeček.
Kdybych s každým jednala s tím že se s osoby muže stát svině tak také nesnášim všechny.
Mám ráda lidi a jsem opatrná ale né nesnášenlivá proto že právě takový lidi nemám ráda a proto přeci nebudu stejná
![]()
asi nejde škatulkovat,ale já se přiznám že jsou staří lidé který bych za ty jejich keci a hemzi střílela a někdy za jejich neohleduplnost nakopala do prdele…
byla jsem světkem kdy starej dědek zmlátil malýho kluka,protože nastoupil do autobusu před ním…( děti -závodili kdo tam bude první) ,ale aby se zvedl a pustil mě která v tu dobu už pod tíhou těhostenství sotva stála to ne..když jsem se kluka zastala máálem mi dal přes h.bu…
ale zase musí se nechat,že na poště mě stará paní s hůlkou pustila před sebe-prej toho už takhle nosím dost ( týden před porodem
)
ono asi záleží na lidech a ne na věku ![]()
Mě teď napadla strašná jízlivost… Můj kamarád, který kdysi za minulého režimu stavěl v Iráku ropnou rafinerii, si odatmtud přivezl kopu arabských přísloví - a dodnes často říká s úsměškem a s přimhouřenýma očima: „Alláh trestá splněným přáním“. Pokud třeba bylo v mládí snem někoho z těch prudících dědoušků, aby se proslavil, tak se mu to třeba povede takto na starý kolena…
![]()
Charlot píše:
Zuzouš v tom případě nesnášíš i mladé,staré a prostě všechny a to jen potvrzuješ muj komentář.
Jinak osobně tě neznám a opravdu soudim jen podle toho co jsem od tebe kde četla,ale ještě jsem nenarazila na tebe aby si o někom nebo o něčem napsala že máš ráda.Kamarádky nesnášíš,švagrovou nesnášíš a s té a s té se vyklubala pipina atd.. a staré lidi nesnášíš a nějaké diskuze museli být i kvuli tobě zamčené a to dodávám jen proto proč jsem si takový obrázek udělala.
To že si vypěstuješ nenávist ke starým lidem jen proto že ti maminka říkala-staré lidi musíš pustit sednout mi přijde hodně zvláštní.
Možná to je odpověd na dané téma.Právě kdyby každý byl víc tolerantní a měl víc rád ostatní a ne jen sám sebe tak je na světě větší klídeček.
Kdybych s každým jednala s tím že se s osoby muže stát svině tak také nesnášim všechny.
Mám ráda lidi a jsem opatrná ale né nesnášenlivá proto že právě takový lidi nemám ráda a proto přeci nebudu stejná![]()
Nepleteš si mě s někým? Švagrovou mám jednu a pokud jsem vůbec něco o ní někdy psala, tak max.to, že až moc ve svých 37letech poslouchá tchýni a že je fajn že už aspoň bydlí jinde. Fakt nevim, že bych pomlouvala kamarádky, jedině, že se nevídáme tak často, ale to není pomlouvání. A ráda bych viděla diskuzi,která kvůli mně byla zamčená. Byla jsem u pár vyhrocenějších, ale rozhodně jsem neměla nejsilnější hlášky.Takže nevim, kde to všechno bereš ![]()
A tvůj závěr lehce poopravím: To, že si o každém na potkání nedělám iluze neznamená, že ho zdravím čau kreténe. Na druhou stranu si nenechávám nic líbit. To je vše, co jsem říct chtěla, možná kdybych to psala stručněji, pochopila bys líp. A že ti moje pozůstatky přijdou zvláštní? Má matka je také. Hodně. Zvláštní. Bohužel jsme si byly přiděleny a s tím už nic nenadělám.