Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anik6 píše:
Já rodila 2× a 2× s epiduralem. Na mě ty bolesti byli moc. První vyvolávaný, cca 10h bolestí. Pomohl krásně. U 2. jsem hlásila hned, že ho chci a porod mi urychlil. Následky žádné a ani jsem nad nimi nepřemýšlela.Už jste četly někdy přívalové letáky k lékům? Berete je i přes to, že je tam xy nežádoucích účinků? popř. jste očkovaní? Na Každý lék se něco najde…
Ano, ale mela by byt kazdeho vec, jestli do toho pujde nebo ne. Kazdy clovek je jiny, co je pro jednoho v pohode, to muze druheho poskodit, apod.
Odmítám i jiné věci, než epidural
Zrovna epidural je takové riziko, že se spíš divím, že ho někdo dobrovolně chce, ale každý to má holt jinak ![]()
@Anik6 píše:
Já rodila 2× a 2× s epiduralem. Na mě ty bolesti byli moc. První vyvolávaný, cca 10h bolestí. Pomohl krásně. U 2. jsem hlásila hned, že ho chci a porod mi urychlil. Následky žádné a ani jsem nad nimi nepřemýšlela.Už jste četly někdy přívalové letáky k lékům? Berete je i přes to, že je tam xy nežádoucích účinků? popř. jste očkovaní? Na Každý lék se něco najde…
Léky prakticky vůbec neužívám (moje spotřeba je tak 2 paraleny ročně), očkování velmi zvažuju a dávám jen nezbytné. Takže stejně se stavím k epidurálu. Pokud bych měla X hodin šílené bolesti, tak jo. Ale hlásit hned při příchodu do porodnice, že chci epidurál, by mě nenapadlo a nechtěla bych ho
Podle mě to není nic proti ničemu. Ono je otázka, jestli by se ten porod nezpomalil i bez toho epidurálu… A ano, některé matky se určitě mohou chlubit tím, že trpěly víc pro blaho svého dítěte… Obzvláště ty, které toho kromě porodu/ů moc víc nedosáhly a jejichž myšlenková kapacita je natolik nízká, že nezvládnou pochopit, že v místě, kde se píchá epidurál, už ochrnutí nehrozí…
@Mosie píše:
Podle mě to není nic proti ničemu. Ono je otázka, jestli by se ten porod nezpomalil i bez toho epidurálu…A ano, některé matky se určitě mohou chlubit tím, že trpěly víc pro blaho svého dítěte… Obzvláště ty, které toho kromě porodu/ů moc víc nedosáhly a jejichž myšlenková kapacita je natolik nízká, že nezvládnou pochopit, že v místě, kde se píchá epidurál, už ochrnutí nehrozí…
Presne tak, porod a materstvi se v dnesni dobe bere jako soutez ve stylu “kdo se vic obetuje a vic trpi, ten je lepsi clovek/matka”
@Gita17 píše:
Vzdy ma zarazi, ked niekto rekne, ze nechcel epidural. Na priprave na porod nas informovali, ze epidural neposkodi miechu, nema zly vplyv na dieta a ani nespomali porod. Z akeho dovodu sa teda zena rozhodne ho odmietnut a dobrovolne trpi? Je v tom neake hrdinstvo?
Já ho uvítala s otevřenou náručí, vyvolanej porod několik hodin na oxytocinu a nález 0.Bez něho bych asi zde.la.Priste už ho hlásím u vchodu… Žádný problémy jsem neměla. Spis z toho nekonečnyho porodu bez něj mám do teď po 4 letech.
@VilaAnalka 😂 😂 😂tomu tiez nerozumiem, ja si dam vzdy pichat
![]()
@lucenka píše:
Léky prakticky vůbec neužívám (moje spotřeba je tak 2 paraleny ročně), očkování velmi zvažuju a dávám jen nezbytné. Takže stejně se stavím k epidurálu. Pokud bych měla X hodin šílené bolesti, tak jo. Ale hlásit hned při příchodu do porodnice, že chci epidurál, by mě nenapadlo a nechtěla bych ho
tak já to hlásila, protože na to berou krev, jestli se může epidural aplikovat a to trvá tak cca hodinu - dvě.. tak abych při bolestech ještě nečekala…
Každá je jiná a každá má bolesti jinak.. možná kdyby si cítila bolesti, tak jako já vezmeš si ho taky… ![]()
Já bych si hlavně už nikdy nenechala vyvolat porod a tím pádem bych epidural nemusela řešit.
Já ho neměla. Ze začátku ta bolest nebyla tak velká, takže jsem ho odmítla. Větší bolesti začaly až když jsem byla téměr úplně otevřená a píchli mi vodu. Pak už epidurál dát nešlo, ale říkali mi, že do hodiny budu mít odrozeno, takže bych ho pak ani už nechtěla i kdyby mi ho nabízeli.
Kdybych měla velké bolesti hned na začátku porodu, tak bych si ho asi dala. Oba porody jsem měla podobné, jen ten první byl delší.
@Gita17 píše:
@VilaAnalka 😂 😂 😂tomu tiez nerozumiem, ja si dam vzdy pichat![]()
Ale vsak dej. Mas tu moznost, tak proc ne. Kazda ma moznost volby. Uvedom si, ze kazda epidural nepotrebuje nebo nechce. Takze se starej o to sve telo a jine ti muzou byt naprosto sumak. Nechapu, ze cemu nerozumis? Tak si poposedni, aby ti to lip myslelo.
@fenny píše:
Já bych si hlavně už nikdy nenechala vyvolat porod a tím pádem bych epidural nemusela řešit.
a jak bys pošťouchla dítko aby chtělo ven? Jsem taky po vyvolávání tak se ptám.
@fenny píše:
Tak pokud prožiješ vyvolaný porod, nikdy nezjistíš, jestli by přirozený byl lepší. Já měla vyvoláný porod a nic zvláštního se nedělo. Jediná věc, která při něm byla jiná bylo to, že od prvních bolestí do konce uplynulo jenom něco málo přes tři hodiny. Pokud by byl přirozený, nejspíš bych se tam jako prvorodička trápila půl dne.
Jinak epidurál jsem nechtěla, bolelo to, ale to se tak nějak čeká, když jde člověk rodit. ![]()
@bublinek Nijak, prostě bych počkala, až vyleze samo, vždycky vyleze. Doporučení k vyvolání bych odmítla.
@Adrasteia Při přirozeném chodí kontrakce postupně a máš možnost si mezi nimi odpočinout a nabrat sílu, při vyvolávaném jsem měla jednu nekončící kontrakci, rozdíl fakt nestutečný.