Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Vzdy ma zarazi, ked niekto rekne, ze nechcel epidural. Na priprave na porod nas informovali, ze epidural neposkodi miechu, nema zly vplyv na dieta a ani nespomali porod. Z akeho dovodu sa teda zena rozhodne ho odmietnut a dobrovolne trpi? Je v tom neake hrdinstvo? ![]()
Příspěvek upraven 15.01.21 v 22:22
Proč tě trápí, jestli některá rodička odmítne epidural?
každá má práh bolesti jinde…
Len som zvedava, neviem si predstavit, co by ma prinutilo dobrovolne trpiet. ![]()
Zvláštní známá z ulice po epiduralu pár měsíců nechodila. Mě porod zpomalil, takže mě museli dávat oxytocin aby se kontrakce zase rozjeli. ![]()
Kvuli vedlejsim ucinkum a moznym rizikum. Taky se do nej nezenu, soukroma volba kazdeho ![]()
Ne, třeba jen zkušenosti. Když se ti někdo rejpe v páteři, tak je to fakt hnusnej pocit a ne vždy se to podaří píchnout. I když to klapne, tak ti dávka může zabrat taky jen na půl hodiny a další ti dají až za hodinu, takže stejně trpíš. Spoustu lidí pak dost bolí záda. Když to sečteš kolem a kolem, tak to zas taková výhra není a pokudněkdo očekává rychlý porod, tak chápu, že epidurál nechce. Pořád je to oblbovák s riziky…
Epidural ma svoje rizika a ne kazda je chce podstoupit.
Asi vam na kurzu trosku kecali.
@Gita17 Já třeba epidurál nikdy neodmítala. Nikdo mi ho totiž nenabízel ![]()
Ale kdyby nabízel tak ano, odmítla bych ho. Protože jsem chtěla cítit svoje tělo a nechat se jím vést. Porodit pokud možno přirozeně. Nebylo to zas tak nesnesitelné utrpení.
@Gita17 tak to je snad na rozhodnutí každé rodičky ne? Ale mne ho tedy nikdo nenabidl
Příspěvek upraven 15.01.21 v 23:24
@Gita17 píše:
Vzdy ma zarazi, ked niekto rekne, ze nechcel epidural. Na priprave na porod nas informovali, ze epidural neposkodi miechu, nema zly vplyv na dieta a ani nespomali porod. Z akeho dovodu sa teda zena rozhodne ho odmietnut a dobrovolne trpi? Je v tom neake hrdinstvo?Příspěvek upraven 15.01.21 v 22:22
Není to pravda. Rodila jsem několikrát a otázku epiduralu vždy pečlivě zvažovala. Určité rizika to má, v nejhorším případě nebude moci žena dočasně chodit, porod může zpomalit, pokud se podá příliš brzy. A pokud se podá příliš pozdě, už nestihne zaucinkovat. Správně by ho měli dát jen na vyšších pracovištích, kde jsou schopni řešit jeho následky, ne v malé oblastni porodnici. Je to celé záležitost lékařů z ARA.
Já dodnes přemýšlím, že mi mohl zpomalit porod syna, kterému začaly klesat ozvy a musel kleštěmi. U dalších dětí jsem ho neměla, vše šlo rychle, jako po másle. Poslední porod jsem měla protahovany, dítě bylo vysoko dlouho po odtoku plodové vody. Nesmím dostat syntetický oxytocin, kdyby se porod zastavil a epidural mi odmítli dát.
Řekla bych, že každá je jiná. Někdo si chce tu bolest “užít” v plné parádě a někdo si chce nechat prostě ulevit 🙂 Tak či tak je to každého věc. Já třeba epidural nechtěla, ale dostala jsem injekci na uvolnění hladkého svalstva a byla jsem za ni upřímně rada.
Myslím, že duvody jsou ruzné - někdo chce rodit co nejpřirozeněji, někdo se bojí rizik (taky znám ženu, které to udělali blbě a měla pak potíže), někdo si možná i chce něco dokázat. Mě třeba epidurál porod hodně zkomplikoval - jsem hodně hubená, dali mi ho trochu moc a necítila jsem tlak, kdy jsem měla. Pak jsem šla rodit pozdě a skončilo to resuscitací. Porodník kolem toho epidurálu pak dost vyváděl, takový malý nemocniční skandál. Kdybych šla rodit přirozeně ještě jednou (což se fakt nechystám), taky si ho nedám.
@Janli píše:
Ne, třeba jen zkušenosti. Když se ti někdo rejpe v páteři, tak je to fakt hnusnej pocit a ne vždy se to podaří píchnout. I když to klapne, tak ti dávka může zabrat taky jen na půl hodiny a další ti dají až za hodinu, takže stejně trpíš.
Hm, mne robili pred 5 rokmi lumbalku do miechy a na epidural ma pichali 3×, ziadnu bolest si nepametam, len to bolo neprijemne ale krasne mi zabrala
Příspěvek upraven 15.01.21 v 22:33
Nektere zeny se nechavaji dobrovolne trapit protoze podle materske filosofie- cim vetsi trapeni u porodu, tim lepsi matka”, nektere se prehaneji ktera rodila dele, ktera ma vic roztrzenou frndu atd
pak jsou take i takzvane bio divozeny, ktere jsou napojene na vesmir a od poceti komunikuji s mimiskem v brise a chteji ten porod mit co nejvic prirozeny, idealne daleko od nemocnice a lekaru. Bude to prece vypadat nadherne az budou moct popsat ten svuj orgazmicky porod dalsim lesanam
No nevím, kámoška ho měla 2× a už od prvního jí bolí chronicky záda, druhý brnkli do nějakýho nervu a dva dny tahala nohu za sebou a těch zkušeností znám víc. Navíc necítit půlku těla, to není nic, co bych chtěla někdy zažít, to je lepší cítit ten porod teda.