Proč žena odmítne epidural?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.1.21 15:37

Já měla rodit v porodním domě (žiji v zahraničí). Nakonec to dopadlo tak, že jsem měla šílené poslíčky tři dny, mezi něma jsem si zvládla max. chviličku zdřímnout. Do porodního domu jsem dojela vyčerpaná, řekli mi, že se otevírám, ale jestli chci, tak můžeme s partnerem ještě na chvilku domů. Doma jsem strávila 5 hodin v bolestech. Pak jsme jeli zpět do por. domu, otevřená jsem byla na 5 cm, po osmi hodinách silných kontrakcí stále na 5 cm.

Porodní asistentky z porodního domu mi samy řekly, že mi může pomoci epidurál, že je děloha už unavená a miminko má pravděpodobně hlavičku ve špatném úhlu, epidurál tedy může svaly uvolnit. Jeli jsme tedy do porodnice, tam mi píchli epidurál. I tak to trvalo dalších 14 hodin, než jsem porodila. Bez něj bych už ale neměla sílu.

Jinak jsem si ho mohla dávkovat jak jsem potřebovala, měla jsem u sebe tlačítko, kteým jsem si to korigovala, jen jsem to vždycky nahlásila asistentce.

předtím jsem byla proti epidurálu…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.21 15:41

Ještě dodám, že jsem se mohla pohybovat volně (ale stejně jsem na to neměla sílu, tak jsem spala). A taky jsem si mohla vybrat polohu, porodila jsem ve stoje..

• Citovat
  • Upravit
3767
16.1.21 15:43
@fenny píše:
@Adrasteia Při přirozeném chodí kontrakce postupně a máš možnost si mezi nimi odpočinout a nabrat sílu, při vyvolávaném jsem měla jednu nekončící kontrakci, rozdíl fakt nestutečný.

Já v podstatě taky, nebylo to žůžo, ale mně právě vyhovovalo, že bylo za krátkou dobu po všem. Vnímala jsem to líp, než kdybych tam hekala celej den. Každý to holt vnímá jinak. Já jsem ještě navíc takovej plašan, že kdyby to trvalo dlouho, tak bych se bálo o mimčo, jak se mu daří, aby se nedusilo a tak. Takže mně to takhle docela vyhovovalo, hlavně že bylo brzy po všem. Člověk to nějak přetrpěl, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
16.1.21 15:49

@Adrasteia Za mě má vyvolávaný porod zbytečně moc rizik i bez epiduralu, takže už nikdy ho nevyhodnotím jako menší zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
16.1.21 16:02
@fenny píše:
@Adrasteia Za mě má vyvolávaný porod zbytečně moc rizik i bez epiduralu, takže už nikdy ho nevyhodnotím jako menší zlo.

Tak vyvolávaný porod se nedělá jen tak, vždycky je k němu nějaká zdravotní indikace. Mně ho vyvolávali 12 dní po druhém termínu a byla jsem fakt ráda. Déle bych nečekala, hrozilo, že tak velké dítě už bude mít málo kyslíku a začne se dusit. Do takového rizika bych nikdy nešla. Ale já jsem hlavně řešila, aby bylo v pořádku dítě, co bude se mnou, jak to bude bolet apod. mi bylo tak nějak šumák. Ale jak jsem psala - každý to vnímáme jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
16.1.21 16:13

@Adrasteia Jenže porod po termínu není žádný důvod k vyvolání. A rizika porodu ve 42.tt jsou přibližně stejná jako v 37., jenže ve 37. to nikdo neřeší, protože je to vlastně skoro v termínu a ve 42. už je to najednou veliký problém :lol: Ale máš pravdu, že důležitá je psychická pohoda rodičky, takže souhlasím, každá to vnímá jinak.
Já jsem posledně vyvolání odmítla (bylo mi doporučeno, ale důvod k němu nebyl, nález fyziologický pro 42.tt, průtoky placentou v pořádku) a porodila jsem sama druhý den po poslední kontrole. Mimčo teda mělo 4,5kg, ale já mám větší všechny, bez ohledu na způsob porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
16.1.21 16:50
@Mosie píše:
Podle mě to není nic proti ničemu. Ono je otázka, jestli by se ten porod nezpomalil i bez toho epidurálu… A ano, některé matky se určitě mohou chlubit tím, že trpěly víc pro blaho svého dítěte… Obzvláště ty, které toho kromě porodu/ů moc víc nedosáhly a jejichž myšlenková kapacita je natolik nízká, že nezvládnou pochopit, že v místě, kde se píchá epidurál, už ochrnutí nehrozí…
:lol: :lol: :lol: To je vtipny, jak na zaklade takovy kraviny jako je „nechtit epidural“ je tu hned teorie o tom, ze ten, kdo ho nechce, tak je vlastne dusevni mrzak :mrgreen: a tak at se kazdy chlubi cim chce ne? Nebo co vas na tom tak poburuje? :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13739
16.1.21 17:05
@Mosie píše:
Podle mě to není nic proti ničemu. Ono je otázka, jestli by se ten porod nezpomalil i bez toho epidurálu… A ano, některé matky se určitě mohou chlubit tím, že trpěly víc pro blaho svého dítěte… Obzvláště ty, které toho kromě porodu/ů moc víc nedosáhly a jejichž myšlenková kapacita je natolik nízká, že nezvládnou pochopit, že v místě, kde se píchá epidurál, už ochrnutí nehrozí…

Ajaj, srovnávat inteligenci s odmítnutím epidurálu je teda argument :P nic lepšího na skladu už není? Za sebe…mám operovaná záda a dobrovolně si do nich opravdu nic nechat píchat nehodlám. Bláho mého dítěte je mi vlastně celkem fuk ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3897
16.1.21 20:36

Poprvé jsem epidural měla. Nezabral mi, zato jsem pak dalších pár let necítila určité místo na kyčli. Dceři je pět a už je to skoro dobrý, ale pořád poznám, kde to bylo (ne ten vpich, ale to necitlive místo).

Podruhé a potřetí jsem hezky rodila, měla jsem s tím spoustu práce a poslední, na co jsem měla náladu, bylo někam si lehat, konat to či ono podle pokynů a pak pochopitelně ležet, s epiduralem asi nemůžeš chodit, ne? Na takový blbnutí jsem při porodu fakt neměla čas a náladu, :mrgreen: Zvladala jsem to úplně v klidu a chtěla jsem akorát, aby mě nikdo nerusil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
17.1.21 09:48
@fenny píše:
Já bych si hlavně už nikdy nenechala vyvolat porod a tím pádem bych epidural nemusela řešit.

On i ten vyvolávaný porod má svoje důvody, kdyby mi u syna porod nevyvolali, tak bych ho asi neporodila. Bylo to vidět po porodu jak rychle se ještě měnil a rostl, doslova z hodiny na hodinu. Skončilo to asi po 14 dnech a to už byl tak veliký, že jedinou možností porodu by byl císař, což mi přijde jako větší zátěž pro matku i dítě než vyvolávaný porod. Původně jsem si myslela, že se takhle děti mění všechny, ale že to tak není jsem zjistila až u dcerky, kde se mi porod rozběhl samovolně a po narození vypadala I za hodinu úplně stejně jako předtím a rostla mnohem pomaleji. Ptala jsem se na to potom i dětské doktorky, která mi potvrdila, že nejsem jediná s touhle zkušeností, dost dětí co jsou narozeny „předčasně“ kvůli vyvolání porodu z důvodu velikosti potom ještě takhle raketově rostou a mění se, většinou po dobu o kterou by byli v břiše navíc. Nevím jestli je na to nějaká studie, ale dětská lékařka kam chodíme má přes 30 let praxe, tak asi už něco vypozorovat stihla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
17.1.21 10:21

@Heivka Tak on má vyvolávaný porod asi třetinovou pravděpodobnost, že skončí akutním císařem a to není zdaleka jediné riziko. A většinou se vyvolává preventivně, čili bez relevantního důvodu, ale každý se samozřejmě může rozhodnout, jak uzná za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
17.1.21 11:39

Já jsem epiduar nechtěla, takže mi ho nikdo nenabízel, asistentka mi říkala, že to nemají moc rádi, kvůli tlačení. Já chtěla rodit přirozeně a jasně, že porod bolí :) ja měla dlouhy nepostupujici porod, ale stejně si ho moc nepamatuju :nevim: :lol: takže příště zase bez

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18640
19.1.21 20:02

@Heivka hele to mas pravdu. Malej se narodil a v pohodě jsem ho oblékla do 50, za dva dny už jsem ty dupacky nedopla a musel mít 56 i z porodnice, když porovnam fotku v autosedacce když jsme odjíždějí z porodnice vs první kontrola u doktora v týdnu tak je to rapidní rozdíl. Ve 3 týdnech jsem s nim musela na nákup pyzama velikosti 62, protože mu už vše bylo malé. A to šel skoro o týden driv dobrovolne. Za 5 týdnu vyrostl o 9 Cm oproti porodní délce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
19.1.21 21:07
@hospodki píše:
@Heivka hele to mas pravdu. Malej se narodil a v pohodě jsem ho oblékla do 50, za dva dny už jsem ty dupacky nedopla a musel mít 56 i z porodnice, když porovnam fotku v autosedacce když jsme odjíždějí z porodnice vs první kontrola u doktora v týdnu tak je to rapidní rozdíl. Ve 3 týdnech jsem s nim musela na nákup pyzama velikosti 62, protože mu už vše bylo malé. A to šel skoro o týden driv dobrovolne. Za 5 týdnu vyrostl o 9 Cm oproti porodní délce.

to skoro každý dítě… ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
19.1.21 22:49

@Gita17 já jsem si epidural „vybrecela“. Po něm to byla pohoda (samozřejmě v rámci možností) - mnohem horší pro mě byla PA, která mi neustále opakovala jen to, abych si nasadila roušku!!!..
Kazdy je jiný, ale pro mě byl epidural záchrana, a pokud jednou budu rodit znova, nebudu se tomu ani pak bránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí