Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, obracím se na vás s prosbou.
Potřebovala bych se zeptat, zdali někdo nemá stejnou nebo podobnou zkušenost, jako já. Budeme prodávat byt, ve kterém bydlíme, a bydlet prozatím budeme..
Jak je to s prohlídkami? Když v něm bydlíme?
Čistý byt je samozřejmostí. Uklízím, vytírám, vysávám.. Natřela jsem na bílo topení a futra…
Mám takové heslo a podle toho jedu intenzivní úklid: to co v bytě necháme pro další potencionální majitele, tak důkladně uklidím, vyšůruju.. ![]()
Zajímají mne typy, od vás
![]()
Děkuji.
Jako že bydlíte dokud neprodáte nebo si chcete i od budoucího majitele byt pronajímat?
Rodiče prodávali byt a teprve za peníze co byly z prodeje se koupila nová nemovitost. Takže jsme tam do prodeje bydleli.
Prohlídky normálně, prostě jim ukážeš ten byt. Tak jak je. K nám chodili na prohlídky a já si mezitím dělala v pokoji úkoly (bylo mi kolem 13), koukli na pokoj a šli dal
Jasně že je lepší vidět ten byt prázdný a uklizený ale problém při prodeji to minimálně u nás nebyl.
@Elishka1 píše:
Jako že bydlíte dokud neprodáte nebo si chcete i od budoucího majitele byt pronajímat?
Ano bydlíme dokud neprodáme.
Ta druhá varianta.. o ní jsme uvažovali, jelikož by se nám hodila.. Budeme rekonstruovat domeček.. Ale těžko říci, jestli se prodá byt s tím, že bychom tam půl rok nebo maximálně rok potřebovali ještě být.
Pokud ne, tak budeme hledat pronájem.
@Aletheia píše:
Rodiče prodávali byt a teprve za peníze co byly z prodeje se koupila nová nemovitost. Takže jsme tam do prodeje bydleli.
Prohlídky normálně, prostě jim ukážeš ten byt. Tak jak je. K nám chodili na prohlídky a já si mezitím dělala v pokoji úkoly (bylo mi kolem 13), koukli na pokoj a šli dalJasně že je lepší vidět ten byt prázdný a uklizený ale problém při prodeji to minimálně u nás nebyl.
Tak to slyším ráda,.. že to jde ![]()
@Marriell
Rozděli bych to na dvě věci:
Samozřejmě, že má svá specifika prodávat oybdlený byt. Dobré je, když je v bytě čisto, je tam příjemná vůně (obzvláště se doporučují citrusové vůvě, třeba díky vonícím svíčkám). Věci by měli být uspořádané (ne nutně uklizené) a vždy zlešuje dojem, když je vymalováno a na první pohled byt působí jako dobře spravovaný, plně funkční. Nejlepší je si celý byt projít a prohlídnout očima zájemce. Majitelé většinou trpí slepotou (znáte, jak vždy v uklizeném bytě příbuzných či známých stejně najdete něco, co vás trkne do očí?), takže je fajn, když to třeba projde kamarád, kamarádka a řekne ti, co upravit.
Je to vždy na dohodě s novým majitelem. Buď se to dělá tak, že je ve smluvě nějaké datum, dokdy byt uvolníte a do doby uvolnění se zadržuje nějaká částka kupní ceny, nebo se byt prodá a uzavře krátkodobá nájemní smlouva. Jsou i jiné možnosti, vše je na dohodě.
Řekla bych, že většina nemovitostí, které se prodávají jsou stále obydlené prodávajícími. Potenciální kupec po dohodě přijde, prohlédne, odejde… dům jsme prodávali dvakrát, je to běžný postup. Dobré je udržovat čistotu, pořádek a snažit se navodit příjemnou atmosféru. Lidé většinou peníze z nemovitosti potřebují, aby zafinancovali další bydlení. Prázdné se prodávají většinou novostavby přímo od developerů nebo od lidí, kteří dům koupili a nikdy ho nevyužívali.
Příspěvek upraven 15.11.17 v 12:46
Taky to tak máme, prodáváme byt, ale s tím že se odstěhujeme až si najdeme větší bydlení. Takže realitka zavolá kdy dojde já precizně uklidím a hotovo, není s tím problém.
Když jsme kupovali dům, tak jsme se s původními majiteli poepsali kupní smlouvu s tím, že se vystěhují za půl roku. V bance jsme podepsali hypotéku a banka plnila směrem k původním majitelům až po tom půl roce. Myslím, že když podepíšeš hypotéku, tak banka čeká až 12 měsíců na to, až jí dáš pokyn k tomu, aby poslala peníze.
Taky jsme měli prohlídky v bytě kde jsme bydleli, byli jsme na prohlídkách v obydlených bytech, přijde mi to běžné. Je možné se ve smlouvě dohodnout, že nemovitost opustíte k určitému datu, klidně i delší dobu po prodejei- vše je o domluvě.
@Marriell píše:
Jak je to s prohlídkami? Když v něm bydlíme?Čistý byt je samozřejmostí. Uklízím, vytírám, vysávám.. Natřela jsem na bílo topení a futra…
Mám takové heslo a podle toho jedu intenzivní úklid: to co v bytě necháme pro další potencionální majitele, tak důkladně uklidím, vyšůruju..
Majitelé jednou prodávali byt, ve kterém jsem byla v pronájmu. Ergo, musela jsem pouštět prohlídky.
Představa, že jde o úklid, je trochu naivní ![]()
Za sebe - nastuduj si všechno, co by měli vědět lidi z realitek, protože často to jsou totální amatéři (bohužel). Takže typ zdí, plochu bytu, vytápění domu… ale třeba taky co je v plánu s opravami domu a tak.
Pokud s realitkami budete teprve jednak, tak se obrň pevnými nervy, protože nepopírám, že to občas jsou výborní lidi, ale kromě toho, že někteří jsou amatéři, tak zase další umí být pěkní hulváti. Může se stát, že budeš bojovat s nas..nou nafouknutou slečinkou o nezalepení vlastních oken bez ohledu na to, že v bytě budeš mít tmu. Nedej se.
Prach nezajímá vážně nikoho
absence prachu tím spíš. Půlka lidí ti samozřejmě zdupe byt v botách, takže nečekej, že budou řešit nějakou pavučinku u stropu. Lidi zajímá uspořádání bytu, materiály, dojem. Připrav se na to, že tvůj krásný milovaný byt ti můžou zkritizovat, že je strašný, nemoderní, kdesi cosi. Bydlela jsem v bytě s dosádrovanýmu kruhovými průchody ve dveřích a jedna paní se tam doslovně málem pozvracela, jak je to příšerný, a z trubek u stropu v kuchyni málem dostala hysterický záchvat
a to jako fakt, chytala se tam za srdce a podobně
Sice to byl pronájem, ale mně se ten byt líbil, byl útulný, a tyhle slova mě přece jen úplně nepotěšily ![]()
Jasně si stanov pravidla prohlídek, ideálně přímo s makléři. Vyhneš se trapným a neskutečně nepříjemným situacím, kdy ti makléřka proti tvojí vůli (respektive nečekaně) bude otevírat skříně s prádlem a předvádět je klientům, jak jsou hluboké, tvoje kalhotky navrchu… případně přesně tomu, že našůruješ celý byt a hovada ti ho zdupou zablácenými bagančaty.
Pokud na tuhle domluvu nedojde, tak rázně šéfuj na prohlídkách a nenech nic na tom, že „přece to jsou slušní a čistotní lidi.“ Ne, mnohdy nejsou, zařiď se podle toho.
Přeju pevné nervy ![]()
@Marriell ahoj pokud ti nevadí že za váš byt dostaneš míň než chceš tak to dej realitce. Na úklidu záleží ne že ne když jsme sháněli dům udělalo na nás dojem i to že mladá rodina má doma kočku a králíka a vůbec nic cítit nebylo.
S tím že děláte prohlídky v bytě kde bydlíte je podle mě také dobré pro nového kupujícího že vidí že vše je čisté, suché a funguje jen při prohlídkách vždy říkej co tam zůstane a mít to pak zapsané v kupní smlouvě.
My jsme řešili situaci takovou že až při podpisu rezervační smlouvy nám bylo sděleno že dům koupíme ale prodávající se odstěhují za 90 pracovních dnů. Koukali jsme na to jako z jara, nakonec jsme se domluvili na půlce. A realita vypadala takto : v listopadu jsme dům koupili, banka poslala peníze a již byl i na nás napsaný. Bývalý majitelé se odstěhovali na konci února. Xkrát jsme přepisovali kupní smlouvu jen kvůli tomu že 1tis. za den by prý neutáhli a tak jsme šli na 500,–/den Ono 12tis hypo a 12tis pronájem není žádný luxus platit.
Rada na závěr pokud tam potřebujete nějakou dobu zůstat tak oznámit hned kupujícímu ať se předejde komplikacím ono každý se bojí že koupí dům a bývalý majitelé se neodstěhují a stále neexistuje žádná moc která by je vystěhovala.
K napsanému jen dodám, že je fajn, pokud se na dobu prohlídky sklidí vysloveně osobní věci (rodinné fotografie, pokud to jde, věci osobní hygieny z koupelny atd., třeba dětské poklady… ), fajn je také navodit příjemnou atmosféru (div, co třeba udělá čerstvě upečená voňavá bábovka v troubě
, rozsvícená svíčka, umytá okna ) A moc do toho - pokud prodáváte přes realitku - makléři nemluvit, nebo se spíš předem domluvit, na co je vhodné upozornit a tak…
@puntice píše:
K napsanému jen dodám, že je fajn, pokud se na dobu prohlídky sklidí vysloveně osobní věci (rodinné fotografie, pokud to jde, věci osobní hygieny z koupelny atd., třeba dětské poklady… ), fajn je také navodit příjemnou atmosféru (div, co třeba udělá čerstvě upečená voňavá bábovka v troubě, rozsvícená svíčka, umytá okna ) A moc do toho - pokud prodáváte přes realitku - makléři nemluvit, nebo se spíš předem domluvit, na co je vhodné upozornit a tak…
souhlasím. Zreduokvat obecně množství serepetiček. Zkrátka udělat ten byt takový víc sterilní, bez osobních věcí. Tobě udělají radost, cozí si tam chtějí představit své věci. Zkrátka sklidit krámy - ze stolu obrousky, rámečky, n koupelně dát serepetičky do jednoho ikeáckého saku, odendat věci z nočních stolků, vyklidit vytrínky.
Moc doporučuji pryč s tím i na focení na inzerci. Nezdá se to, ale udělá to hodně.
Díky za reakci! ![]()
Jsem pyroman, miluji svíčky, nebude problém.
Cizí oči vidí víc - tohle mi nedošlo, díky za tip! ![]()