Prodej domu s hypotékou

260
18.6.16 09:40

Prodej domu s hypotékou

Ahoj, včera jsem vedla diskuzi se členem rodiny (žije v zahraničí), ohledně prodeje nemovitosti a nemohli jsme se dohodnout, kdo z nás má pravdu. Dívala jsem se na různé články na internetu, ale i tak z toho nejsem úplně moudrá. Třeba mi to vysvětlíte.
Mám hypotéku na dům (jsem tedy majitelem já, nikoliv banka) a měla jsem za to, že když má banka zástavní právo na nemovitost a uvažovala bych o prodeji, nemůžu si sama určit/navýšit prodejní cenu domu(o to, co jsem dala např. do rekonstrukce), takže banka si dům může prodat i pod cenu původní ceny domu. Tím pádem já podle toho, jak banka dům prodá (i pod cenou), ještě budu splácet zbytek hypotéky. Člen rodiny mi naopak tvrdil že je to hloupost (také mají hypo na dům, ale v zahraničí), že jestli najdu kupce, tak si můžu cenu vyšroubovat do jakékoliv výše a jestli se najde kupec, banka si vezme část, která jí patří (plus částku za předčasné splacení atd.) a my na tom můžeme vlastně i vydělat. Když jsem majitel domu, je teoreticky možné si cenu navýšit, ale takhle by to mohl dělat každý, ne? Levně koupit a dráž prodat. Pochybuji, že je to tak jednoduché.
Kdo má tedy pravdu? Prodejní cenu si určuje banka nebo já?
Díky za vysvětlení :kytka: Jdu se ještě podívat do smluv :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20
18.6.16 09:47

Čistě dle selského rozumu, když cchi prodat tak za cenu, kterou chci já, bance patří ta část na kterou zní hypo, tobě ten zbytek. a nedělá to tak každý, protože si kupujeme dům abychom v něm bydleli, ne na kšeft, ale i tací se najdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
18.6.16 09:48

Pokud jsi ty majitelem nemovitosti, cenu určuješ ty. Banka si vezme co ji dlužíš, vymaže se zástavní právo z katastru a barák přepíše na nového majitele. Měli jsme to podobně, byli jsme kupci, dali jsme zálohu, která šla na dluh bance a pak doplatili zbytek ceny. Samozřejmě vše přes notáře. Chvíli trval ten výmaz z katastru. Je to sice už pár let, ale snad se nic nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
18.6.16 09:51
@mirečekka píše: Čistě dle selského rozumu, když cchi prodat tak za cenu, kterou chci já, bance patří ta část na kterou zní hypo, tobě ten zbytek. a nedělá to tak každý, protože si kupujeme dům abychom v něm bydleli, ne na kšeft, ale i tací se najdou.

Proč by někdo nemohl kupovat a prodávat domy na kšeft. Je to věc nabídky a poptávky. Akorát pak musí platit daň z příjmu. Nevidím v tom žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
18.6.16 09:56

@korast Banka neni realitni kancelar. Dle tve uvahy by banka klidne mohla prodat dum sama sobe pod cenou a za trzni cenu ho prodat dal. Pri prodeji cenu urcujes ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
18.6.16 10:01

Cenu určuješ ty, ale vyděláš na tom v mizivém počtu případů. To by se ten dům musel prodávat dost pod cenou a ty ho prodávat nad cenou, abys na tom v konečném součtu vydělala. Když totiž pomineš samotnou kupní cenu domu, tak než dům prodáš, tak samozřejmě platíš úroky, pojištění na sebe, pojištění na dům, platila jsi poplatky při koupi domu, budeš platit poplatky při prodeji domu, potom se k tomu přidají daně, pokud to nebude při konci fixace, zaplatíš poplatek za předčasné splacení. Ještě se ti to vyplatí? :lol: A taky každému se nechce jít do koupi domu, na kterém je hypotéka. Ona tam sice pak nebude, ale každému se to prostě nechce podstupovat.

• Citovat
  • Upravit
113
18.6.16 10:05
@jenika1 píše:
Pokud jsi ty majitelem nemovitosti, cenu určuješ ty. Banka si vezme co ji dlužíš, vymaže se zástavní právo z katastru a barák přepíše na nového majitele. Měli jsme to podobně, byli jsme kupci, dali jsme zálohu, která šla na dluh bance a pak doplatili zbytek ceny. Samozřejmě vše přes notáře. Chvíli trval ten výmaz z katastru. Je to sice už pár let, ale snad se nic nezměnilo.

Ahojky, přesně jak zmiňuje Janinka. Prodáš za kolik chceš, banka ti teda musí dát souhlas s prodejem a vycisli kolik ji dlužíš. Prozatím je to tak, že si k tomu přihodí ještě nějaký úroky, jejichž výše je závislá na délce fixace smlouvy, respektive záleží na tom, jak moc brzo před koncem fixace to chceš prodat. Pak prodáš, banka si vezme kolik ti vycislila a zbytek je tvůj. Záleží kdy bys prodávala, prozatím jsi i plátcem daně z nabytí nemovitých věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
18.6.16 10:10

Mockrát děkuji za odpověď. Dům samozřejmě prodávat nechci, bavili jsem se jen teoreticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.16 11:40

Myslím že tak jak to myslíš ty, to platí v případu exekuce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
18.6.16 11:48

@korast trošku taky závisí na tom z jakého důvodu by se dům prodal. Pokud jen proto, že chceš jít jinam, dům ti nevyhovuje atd. ale pořád splácíš hypo jak máš, tak je to dělej si co chceš. Pokud budeš dlužit, nespolupracovat s bankou, tak si nakonec banka (exekutor) prodá dům tak, aby se jí co nejvíc vrátilo a tebe moc řešit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
19.6.16 08:43

Jiste ze si muzes udat cenu jakou chces…Ted jsme prodavali byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
20.6.16 08:10

Popsáno zde:
http://www.penize.cz/…chtit-nebude

Ještě bych doplnil variantu 1.1: Kupující si převezme stávající hypotéku a na zbytek kupní ceny si vezme hypotéku u téže banky. Na jedné nemovitosti mohou být dvě zástavní práva, ale téže banky. Jinak se dvě zástavy povolují jen během refinancování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.19 12:23

Ahoj,

obnovuji diskuzi a chci se zeptat:

V prosinci 2015 jsme si koupili RD. Bylo tady hodně skrytých vad a dodělávek. Peníze které jsme měli tedy ušetřené bokem jsme obratem do domu museli investovat. Koupili jsme ho za 1,8mil a dali do něj okolo 700tis. Hypoteku ted máme na 1,4mil. Protože jsme už poděpsali refinancování u jiné banky, tak máme letošní odhad ceny nemovitosti na 3,5mil.
S mužem jsme oba začali pracovat ve městě, dum nás docela vysiluje a vysává hodně peněz a prakticky domů jezdíme jen přespávat a o víkendech honem honem doháníme práci kolem domu. Zároven ten dům ale miluju, vyšperkovali jsme si ho podle sebe, investovali hodně penez a energie a hlavně času :nevim:
Nicméně jsme dostali nabídku, že o dum v naší lokalitě je zájem. Bavili jsme se s RK a tam byl odhad i 4mil (naše vesnice povýšila, spojila se s městem, máme tady golf, prakticky vše a navíc novou alternativní neznámkovací školu a kupodivu to táhne :mrgreen: ), máme dvoje konkrétní zájemce za 3,5 a za 3,8mil. Začali jsme nad tím přemýšlet. Ve městě se ted dodělávají novostavbové mini domky (3+1) s předzahrádkou. Typický panelák nechci a to jsem muži už řekla. Zároven zvažujeme i koupi malého domku s co nejmenším pozemkem přímo ve městě.

Zajímalo by mě, jestli někdo má zkušenost? Nás finanční poradce nám radí počkat rok, až bude překlenovací období, protože nově se už neudává duvod prodeje a lze kdykoli v průběhu čerpání hypotéky dum prodat bez sankcí. Ted tam sice ve smlouvě sankce máme, ale prý se ještě nesetkal s žádnou bankou, která by je uplatnila, prý maximálně pár tisíc za vyřízení a papírování.
Zároven váháme - protože když jsme dum kupovali, byla jsem na RD, ted už pracuji - zda nenavýšit hypotéku a nedovolit si opravdu pěkné, nové bydlení. Zase se nechci dostat do krysího závodu. Hypotéku ale neumoříme, i když na tom vyděláme, tak jako tak.

Takže prosím - prodával někdo někdy dum zatížený hypo ještě před překlenovacím obdobím? Jak to probíhalo? Litovali jste? :nevim:
S mužem o tom mluvíme už rok, že by jsme šli hlavně do menšího (ted máme téměř 350m dům a je to zbytečně moc)…

Děkuji. :mrgreen:
Jo a prosím o anonym, chodí sem švagrová a zatím to držíme pod pokličkou.

• Citovat
  • Upravit
81481
23.9.19 12:34

Ty konkrétní zájemce máte vaše vlatní nebo jsou to zaručeně vážní zájemci od RK? Byt s hypo jsme prodávali, před fixací, jednou kupovali dům s hypo a vždy to bylo bez problémů. To bych až tak neřešila.
Ale dům, který je podle mých předtav bych asi opouštěla velmi nerada.
Nešlo by to řešit nějakou plcenou výpomocí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
23.9.19 12:38

Prodávali jsme byt s hypotékou a problém s tím nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel