Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Realitku vůbec k ničemu nepotřebuješ, naprosto vyhozený prachy. Ale potřebuješ advokáta, jehož klienty budete jen vy.
@Anonymní píše: Více
Poměrně standardní věc z pohledu banky. Samozřejmě, něco vás to bude stát na poplatcích. V podstatě banka požaduje především to, aby kupující složil prostředky na účet vedený u ní a aby kupní cena bytu byla vyšší než zbývající část hypotéky.
Nákup nového bytu pak je v podstatě hypoteční úvěrování koupě nemovitosti, jako jste dělali u prvního bytu. Výhodou je, že už můžete mít u banky dobré skóre.
@Anonymní píše: Více
Realitka je naprosto k ničemu, vše jen komplikuje a zdražuje, v ničem vám nepomůže, veškerou odpovědnost si stejně ponesete sami, vše jen prodraží.
Jestli máte finance na koupi druhého bytu, případně alespoň na druhou hypo, tak je to v pohodě.
Jen doporučuji slušného právníka.
Finance na druhy byt a na druhou hypo nemáme. Při prodeji se hypo bude refinancovat, kdy se změní zastava a financovana nemovitost. Spíš mě zajímá, jak skloubit hledání nového bytu a zároveň mit zájemce o koupi našeho bytu. Tzn. Zaplatit si inzerát na sreality.cz a nechat ho tam ladem a když nám se bude nějaký byt líbit, tak se teprve pak ozvat zájemcům, kteří nás budou mezitím kontaktovat.. o to mi jde. Nemůžeme koupit, pokud nebudeme současně prodávat.
Nám kdysi realitak pomohl to všechno sesynchronizovat, hlavně předávky obou bytů, aby z nas nebyli na chvíli bezdomovci
proste to zařídil tak, že jsme zároveň prodali, dostali peníze, obratem uhradili nový a stěhovali se. Takže jsme vlastně nemuseli nic řešit s novými majiteli osobně a všechno zařídil on, aby to klaplo.
Muzete se s novym majitelem dohodnout, ze tam zustanete v najmu, jit do jineho najmu, nez koupite nebo jak pise nahore Semtex nacasovat to, ale to si myslim, ze je dost narocne a budete tlaceni casem
My byt prodávali bez realitky a vyslo nas to na pakatel oproti tomu, kolik si chtěla vzít realitka za provizi. Měli jsme vyhodí, že jsme byt prodávali v Praze, takže zajemcu bylo dost. A chtěli jsme stavet barak, na který jsme neměli. Takže jsme se domluvili s novými majiteli, že byt prodáme a 10 měsíců v něm budeme ještě bydlet s nulovým najemnym. A podařilo se. Dostali jsme peníze, bydleli skoro rok ještě ve starem byte a za prodej jsme postavili barak.
Klidně začni tím, že si dáš inzerát na sreality - ale zdurazni v něm, že nejsi RK a že bez provize!
Inzerát dej i na více serverů - bazos.cz, FB… RK ti určitě budou volat a budou chtít s tebou splupracovat - nebyla bych proti, ale v žádném případě jim nedávej exkluzivitu, pak jsi v pasti a nech si od nich předem poslat smlouvy ohl. jejich spolupráce s tebou a tvrdě trvej na změně ustanovení, která půjdou proti tobě a budou zvýhodnovat jen rk.
Taky přes RK může někdo prodávat byt, který vám bude vyhovovat nebo vám rk sežene naopak zájemce na ten váš byt, takže úplně bych spolupráci s nimi nezavrhovala, ale musíš být ostražitá a nenechat si od nich nic líbit, co ti nebude vyhovovat - např. že ze všeho nejdřív od kupce rk inkasuje svoji provizi - nic takového, když s rk náhodou spolupracuji, tak z provize dostane jen menší část, další, zbylá je splatná až s kupní cenou- aby měli řádnou motivaci obchod co nejdříve dotáhnout do zdárného konce; tady prostě musí byt člověk tvrdák, oni jsou jen zprostředkovatelé.
Nebo třebas mají ve smlouvách různé pokuty, ale vždy jen jednostranné, tak to taky u mě neprojde, sankce musí být spravedlivě pro všechny zúčastněné strany - jak pro prodávající, kupce tak i pro RK.
@suzka1 píše: Více
Tak to je věc, kterou nechápu - bydlet v cizí nemovitosti zdarma i přesto, že jste za ni už inkasovali peníze. Tedy přesně nechápu tu charitu nových majitelů, jelikož nemovitosti jsou velmi drahá věc.
Jeden vychytralý prodávající to na nás taky zkoušel takto, řekla jsem, že bydlet může, ale za klasický tržní nájem, tak vysmahl hned.
@Ahep píše: Více
To neni charita, to proste zohlednis v cene. Kupujici se muze rozhodnout, zda na to pristoupi nebo ne.
Prodavaji se i domy s dedeckem na doziti s věcným bremenem.
@Tarena píše: Více
Dotyčná ale nepsala nic o zvýhodněné ceně, psala jen, že bydleli s nulovým nájemným a na to jsem reagovala.
Ano, nemovitosti s věcným břemen co prodávají za výrazně menší cenu, to je známá věc, ale o tom diskuse není.
@Ahep píše: Více
Tak cena a podminky kupujicimu vyhovovaly, jinak by asi nesouhlasil
Já jsem toto řešila před 5 lety. Prodala jsem byt s nesplacenou hypotékou, jakmile jsem měla kupce, tak jsem šla na prohlídky nových bytů a vybrala si. Než se vše vypořádalo platila jsem v původním bytě nájem a až pak se přestěhovala. To bylo součástí smlouvy o prodeji. Nový byt je také částečně na hypo u stejné banky - odpustili mi všechny sankce i při prodeji mimo výročí/konec fixace. Vše přes realitku. Do 4 let bych měla mít splacenou 2. hypotéku a pokud půjdu opět do pro mě lepšího bydlení, tak zase přes stejného realiťáka - to, jakou práci celkově odvedli bych nikdy nedokázala. Ještě uvažuji i o možnosti u Central Group, kdy je možnost financování Nový byt za starý - zjednodušeně platba za nový byt až 2 roky po nastěhování pokud už vlastníš nějaký byt.
Ahoj, chci se zeptat na vaše zkušenosti. Žijeme ted v bytě, ze kterého se chceme časem odstěhovat, nelíbí se nám úplně lokalita a máme víc důvodů. Na byt jsme si brali hypo. Tzn. byt chceme prodat, ale zároveň koupit jiný. Ale říkám si, jak to udělat, aby vše klaplo, máte s tím zkušenosti? Je lepší to řešit přes realitku? Byt, který teď máme, jsme koupili bez realitky, prodávající i my jsme měli právníka.