Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nikdy jsem to neřešila, ale slyšela jsem, že spíše ne. Každopádně můžeš zkusit o snížení nebo zrušení penále požádat s poukazem na to, že řádně splácíš - maximálně Ti napíšou, že nevyhovují… Pokud nevíš, jak na to, zkus občanskou poradnu ve svém regionu: http://www.obcanskeporadny.cz/…iew,poradny/
Je to na náhodě, kamarádovi odpustili docela velké penále a mě třeba jen půlku, ač šlo o nedorozumění a pár stovek. Takže asi záleží jak se vyspí. Zdravotní odpouští málokdy…
To záleží na místě. Znám OSSZ, které promíjí někdy i ty, které nepromíjí nikdy. Pokud řádně splácíš, tak bych poslala normálně Žádost o prominutí penále. Jak to dopadne záleží na konkrétní úřednici, resp. jejich vnitřním postupu. To se musí zkusit, za to nic nedáte, jen ty peníze za dopis:-)
@catherine100 píše:
Je to na náhodě, kamarádovi odpustili docela velké penále a mě třeba jen půlku, ač šlo o nedorozumění a pár stovek. Takže asi záleží jak se vyspí. Zdravotní odpouští málokdy…
Zdravotní právě odpouští v 99,9% případů po úhradě dlužného pojištění penále, ale nikdy ne celých 100%.
@Anonymní píše:
Zdravotní právě odpouští v 99,9% případů po úhradě dlužného pojištění penále, ale nikdy ne celých 100%.
podle mě i záleží která zdravotní, já jsem to osobně nikdy se zdravotní neřešila (mam vzp), ale třeba co vím tak průmyslová odpustí, jen když se okamžitě zaplatí všechen dluh, jak je potřeba splátkový už neodpustí
Žádost o prominutí penále můžeš podat, lepší je podat ji až poté, co zaplatíš samotnou dlužnou částku.
K prominutí však dochází u naprostého minima případů…
Jak už tu bylo řečeno, naprosté minimum případů. Moc bych si šanci nedávala, ale zkusit podat žádost můžeš.
@Lady Bee píše:
Jak už tu bylo řečeno, naprosté minimum případů. Moc bych si šanci nedávala, ale zkusit podat žádost můžeš.
Máš zkušenost?
Zrovna tento týden jsem byla doplácet dluh na OSSZ, sice to byla malá částka, ale na vymáhání s penále to už prý bylo. Nicméně mi ho odpustili hned, zaplatila jsem jen dlužnou částku.
@Anonymní píše:
Máš zkušenost?
Ano mám, velmi blízký příbuzný dělá přímo na OSSZ na tomto oddělení.
Téma zadávám anonymně, nechci, aby známí věděli, co řeším.
Splácím poctivě splátkový kalendář zálohy pojistného na OSSZ, byla jsem osvč. Jsem v polovině splácení. V těch platbách, které mi vypočítali, je i zahrnuto penále.
Moje otázka zní- mohou mi prominout penále, alespoň část? Někdo říká, že OSSZ na rozdíl od zdr. pojišťovny nepromíjí, někdo zase, že promíjí.
Víte někdo, jak to je? Jsem bezradná. Piště prosím vy, kteří máte zkušenosti nebo o tom něco víte. Ne žádné spekulace.
Děkuji.