Dosáhneme na hypotéku?

Anonymní
29.10.16 21:33

Dosáhneme na hypotéku?

Ahoj,
máme celkem čistý příjem 40 000 Kč, jedno dítě a žádné dluhy. Manžel má smlouvu na dobu neurčitou, jeho příjem je 28 000. Já na určitou, ale zatím mám jen částečný úvazek, který by šel navýšit (ale to asi moc nepomůže, když je smlouva na dobu určitou, že?).

Chtěla bych se zeptat, na jakou jste s takovými příjmy dosáhli hypotéku? Základ na hypotéku máme asi 300 000 Kč. Ptám se tady pro aktuální informace, od známých vím, že banky rády naslibují, ale nemusí člověk slíbenou částku opravdu dostat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1269
29.10.16 21:38

4 000 000 určitě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.16 21:45

@Inaris Splátky zvládneme, už 4 roky zodpovědně a pravidelně platíme nájem zhruba ve stejné výši, jaká by mohla být splátka a stihli jsme při tom koupit i auto.

Tak to mám radost, věděla jsem, že na 2 miliony bychom dosáhnout mohli, ale ty 3 by byly samozřejmě lepší a větší svoboda výběru.

• Citovat
  • Upravit
187
29.10.16 21:53

Paklize mas smlouvu na dobu urcitou obavam se ze tvuj prijem nebude moct byt v hypotece zapsan. Takze bude zadat jen manzel coz bude brano z tech jeho 28000kc, navic tim ze mate dite tak i vyzivovaci povinnost. Vsechno se do toho pocita. Tipuji ze vam pujci max 2 mil. (Jste obdobny priklad jako my)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.10.16 22:19
@Anonymní píše:
@Inaris Splátky zvládneme, už 4 roky zodpovědně a pravidelně platíme nájem zhruba ve stejné výši, jaká by mohla být splátka a stihli jsme při tom koupit i auto.Tak to mám radost, věděla jsem, že na 2 miliony bychom dosáhnout mohli, ale ty 3 by byly samozřejmě lepší a větší svoboda výběru.

a počítáte i s dalšími výdaji spojenými s vlastnictvím nemovitosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
30.10.16 00:06

1. Hypoteční kalkulačka. Když to vyjde, tak
2. Finanční poradce, hypoteční makléř, nebo začít obíhat banky.
To, že smlouva na dobu určitou se nebere v potaz, je nesmysl. Může se to vzít do úvahy, ale spíš je to jeden z faktorů pro posouzení. Neměl jsme s tím problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
30.10.16 06:15

@Anonymní: záleží, jak dlouho bude ještě aktivní Vaše smlouva na dobu určitou ve vztahu k datu žádosti o hypo. Částečné úvazky nevadí, jen se bere průměr za určité období zpětně, tj. 3,6 až 12 měsíců, jak která banka. Pokud by se bral v potaz jen příjem Vašeho manžela, vyšli by jste tak do 2,5 mil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
30.10.16 06:44
@Denise13 píše:
Paklize mas smlouvu na dobu urcitou obavam se ze tvuj prijem nebude moct byt v hypotece zapsan. Takze bude zadat jen manzel coz bude brano z tech jeho 28000kc, navic tim ze mate dite tak i vyzivovaci povinnost. Vsechno se do toho pocita. Tipuji ze vam pujci max 2 mil. (Jste obdobny priklad jako my)

Muže tam být zapsán úplně v pohodě, dneska už to nehraje velkou roli. Podle mě přes 3 mega určitě dostanou, spíš víc. Určitě vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.16 09:22

Doba určitá je u poloviny bank velký problém, u poloviny bank to při splnění podmínek jde.

Ideální však bude, když si ve vašem okolí najdete šikovného poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
30.10.16 09:48
@Vladimír Švorba píše:
Doba určitá je u poloviny bank velký problém, u poloviny bank to při splnění podmínek jde.Ideální však bude, když si ve vašem okolí najdete šikovného poradce.

Píše poradce :-) taky jsem tomuto trendu propadla a než bych dva měsíce hledala někoho aspoň ne úplně nemožného, tak jsem si za dva tydny vyridila všechno sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.16 10:20
@adam75 píše:
Píše poradce :-) taky jsem tomuto trendu propadla a než bych dva měsíce hledala někoho aspoň ne úplně nemožného, tak jsem si za dva tydny vyridila všechno sama…

Tak šikovného poradce najde průměrný uživatel internetu do 30 minut, takže žádný stres :-)

A já jsem zvyklý si na odbornou práci vždy najít odborníka, aby to za mě udělal dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.16 11:38

No já zatím jenom zjišťuji stav, proto se ptám tady. Vím, že teď nějakou dobu na obíhání bank nebudu mít čas, ale chci už začít přemýšlet, jaké máme možnosti.

Tak jsem ráda, že jsem se dozvěděla, že započítat smlouvu na dobu určitou není běžné, ale ani nemožné, to jsem právě nevěděla, jak se s tímto zachází. Banky si určitě nejdříve oběhnu sama, až podle toho, jak se v tom budu nebo nebudu orientovat se zkusím poradit. Mám jednu blízkou rodinnou přítelkyni v bance, takže zkusím štěstí i tam. A samozřejmě si nechám dát nabídky od více bank, malých i větších a budeme to srovnávat.

Jinak ano, počítáme i s náklady na bydlení v domě, oba jsme z dědiny a bydleli jsme celý život v domcích, navíc jsme se oba i celkem významně podíleli na všem možném (já jsem doma měla přehled i o rozpočtu našich, takže znám náklady na bydlení v domě, kolik může být potřeba investovat a i tu práci okolo).

• Citovat
  • Upravit
11559
30.10.16 11:59

@anonymní Dokonce i „staré“ banky jsou schopny akceptovat příjem ze smlouvy na dobu určitou, jen nesmí být moc čerstvá. Spíš je potřeba dobře promyslet, jestli s takovou prací nemůže nastat nějaký problém.
Obíhat samostatně banky je trochu časově náročné a hl.: banka nějakou konkrétní modelaci udělá až po podpisu žádosti o úvěr. Tohle není vhodná cesta na sbírání informací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16185
30.10.16 12:09

Chtěla bych jen říct, že hodně lidí se v dnešní době ptá dost špatně, a sice „Na kolik dosáhnu?“ místo „Kolik potřebuju?“. A až podle odpovědi v bance začnou vybírat nemovitost tak, aby tedy vyčerpali možnosti, na které dosáhnou, když už jim to ta banka nabízí.
Podle mě by postup měl být takový, že si dva dospělí lidé sednou, spočítají si, jaké příjmy a výdaje je do budoucna čekají, a jaké mají v životě priority (např. chtějí do pár let další dítě a žena půjde na pár let s příjmy dolů a vzrostou výdaje, chtějí dětem dopřát dobré vzdělání a podporovat je i v drahých koníčcích nebo jim našetřit něco málo do budoucna, chtějí jednou za dva roky na zahraniční dovolenou, nejpozději s nástupem dětí do školy budou potřebovat druhé auto a obnovit i stávající, chtějí si paralelně šetřit na přilepšení k důchodu, chtějí mít neustále rezervu ve výši 3-6ti násobku měsíčních výdajů atd.)Pak si spočítají, kolik je to bude průběžně cca stát, a jak vysoké náklady na bydlení jim to umožní.
My jsme takto s manželem dospěli k tomu, že náklady na bydlení chceme mít maximálně ve výši poloviny jednoho z příjmů (od nákladů na bydlení jsme odečetli předpokládané energie a vyšla nám pro nás akceptovatelná měsíční splátka hypotéky) a zároveň jsme si nastavili délku (abychom nespláceli ještě v důchodovém věku), z toho nám vypadla určitá částka. A byli jsme dost překvapení, o kolik víc by nám banka půjčila (hypo ještě nemáme, jen pokukujeme a informujeme se).
Schválně jsem se dívala, že u hypo na 3mil. je splátka při 2% úroku 11-12tis. a celkově se přeplatí necelý milion. Ovšem při 5% úroku už je splátka 16-17tis. a celkově se přeplatí o cca 2,8milionu (oboje při délce na 30 let).
V prvním příspěvku tu někdo píše, že 4mil. v pohodě. To jsem vyvalila oči, u takovéto výše je splátka při 2% okolo 15tis., při 5% ovšem už téměr 22tis. - když připočtu dejme tomu energie, služby a provoz domu v minimální částce 5tis. měsíčně, tak náklady na bydlení jsou mezi 20-27tis., což je vysoce nad příjmem zakladatelky a většina z příjmu jejího manžela. Jasně, on může skočit platově nahoru a ona s plným úvazkem taky, ale taky může ona otěhotnět a on přijít z nějakého důvodu o práci nebo dlouhodobě onemocnět.
Asi jsem zbytečně opatrná, ale opravdu mě zaráží, jací jsou lidi střelci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.10.16 12:43
@zrcadlo píše:
Chtěla bych jen říct, že hodně lidí se v dnešní době ptá dost špatně, a sice „Na kolik dosáhnu?“ místo „Kolik potřebuju?“. A až podle odpovědi v bance začnou vybírat nemovitost tak, aby tedy vyčerpali možnosti, na které dosáhnou, když už jim to ta banka nabízí.
Podle mě by postup měl být takový, že si dva dospělí lidé sednou, spočítají si, jaké příjmy a výdaje je do budoucna čekají, a jaké mají v životě priority (např. chtějí do pár let další dítě a žena půjde na pár let s příjmy dolů a vzrostou výdaje, chtějí dětem dopřát dobré vzdělání a podporovat je i v drahých koníčcích nebo jim našetřit něco málo do budoucna, chtějí jednou za dva roky na zahraniční dovolenou, nejpozději s nástupem dětí do školy budou potřebovat druhé auto a obnovit i stávající, chtějí si paralelně šetřit na přilepšení k důchodu, chtějí mít neustále rezervu ve výši 3-6ti násobku měsíčních výdajů atd.)Pak si spočítají, kolik je to bude průběžně cca stát, a jak vysoké náklady na bydlení jim to umožní.
My jsme takto s manželem dospěli k tomu, že náklady na bydlení chceme mít maximálně ve výši poloviny jednoho z příjmů (od nákladů na bydlení jsme odečetli předpokládané energie a vyšla nám pro nás akceptovatelná měsíční splátka hypotéky) a zároveň jsme si nastavili délku (abychom nespláceli ještě v důchodovém věku), z toho nám vypadla určitá částka. A byli jsme dost překvapení, o kolik víc by nám banka půjčila (hypo ještě nemáme, jen pokukujeme a informujeme se).
Schválně jsem se dívala, že u hypo na 3mil. je splátka při 2% úroku 11-12tis. a celkově se přeplatí necelý milion. Ovšem při 5% úroku už je splátka 16-17tis. a celkově se přeplatí o cca 2,8milionu (oboje při délce na 30 let).
V prvním příspěvku tu někdo píše, že 4mil. v pohodě. To jsem vyvalila oči, u takovéto výše je splátka při 2% okolo 15tis., při 5% ovšem už téměr 22tis. - když připočtu dejme tomu energie, služby a provoz domu v minimální částce 5tis. měsíčně, tak náklady na bydlení jsou mezi 20-27tis., což je vysoce nad příjmem zakladatelky a většina z příjmu jejího manžela. Jasně, on může skočit platově nahoru a ona s plným úvazkem taky, ale taky může ona otěhotnět a on přijít z nějakého důvodu o práci nebo dlouhodobě onemocnět.
Asi jsem zbytečně opatrná, ale opravdu mě zaráží, jací jsou lidi střelci.

Máš naprosto pravdu. Ovšem s tím rozdílem, že bych ty lidi nepovažovala za střelce, ale naivky, kteří mají mozek zaslepený hypotékou za každou cenu a nespočítají si, že život obnáší ještě řadu jiných výdajů, krátko-středně a dlouhodobých.
Ještě je na místě připomenout, že banky zostřují pravidla a získat hypotéku bude daleko horší. S uvolněním koruny lze též předpokládat i stoupající úroky ( tato regulace koruny by měla skončit někdy v polovině r. 2017,k čemuž to tlačí ČNB, což je špatná zpráva pro hypotékáře, dobrá pro střadatele).

Příspěvek upraven 30.10.16 v 14:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel