Promlčení dluhů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.4.15 13:57

@elinka90 Na soud to nepodali. A co je to pomocí úřední desky?

• Citovat
  • Upravit
3863
25.4.15 15:27

Informace o doručení vyvěsí na úřední desku a dokument je považován za doručený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
26.4.15 07:48
@chipsa píše:
Já měla dluh u dopravního podniku, naštěstí je už dávno zaplacený a zjistila jsem že vymahatelnost mají až 11 let 8o Napiš prosím o co se jedná. Nebo co jsi spáchala za hříchy, opravdu věštecké schopnosti tady asi nikdo nemá..

Nemají. Promlčení je vždy 3 roky (výjimky, úplně jiné, jsou pak 10 let).
Jak píše @elinka90, když to podají včas na soud (v té 3leté lhůtě) a soudu to trvá (zdravím MS Brno, venkov i celý JM kraj) i 5 let, než na to šáhne, tak se to klidně může táhnout 8 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.15 10:23

@elinka90 Takže myslíš, že by to už mohlo být promlčené?

• Citovat
  • Upravit
3863
26.4.15 10:25

To netuším. Musíš si zjistit, jestli to opravdu není u soudu, může to tam ležet a ani o tom nemusíte vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.15 19:20

Směnečný platební rozkaz

Mám tu dluh z „mládí“ a zajímalo by mě, jestli ještě někdy na nás může vběhnout exekutor, nebo jestli je dluh promlčený.

Soud rozhodl takto: Směnečný platební rozkaz vydaný Krajským obchodním soudem v Praze dne xx.xx.1994 pod číslem… se ponechává v platnosti.

Odůvodnění - Krajský obchodní soud v Praze vyhověl návrhu žalobce a na základě jím předložených směnek uložil žalovaným (tj. i mě) povinnost, aby mu každý zaplatil částku 50 tisíc Kč se 6% úroku ode dne 1.2.1994 do zaplacení.

Na směnku jsem nikdy nic nezaplatila. Promlčuje se po nějaké době ten dluh, i když byl stanoven soudem, nebo stále v podstatě platí? Adresu jsem dřív měla jinde, bylo to trvalé bydliště, pak jsem se přestěhovala jinam, ale poštu normálně přebírám, nikdo mě od té doby nekontaktoval.

Prosím o zachování anonymity

• Citovat
  • Upravit
624
1.5.15 07:30
@Anonymní píše:
Mám tu dluh z „mládí“ a zajímalo by mě, jestli ještě někdy na nás může vběhnout exekutor, nebo jestli je dluh promlčený.

Soud rozhodl takto: Směnečný platební rozkaz vydaný Krajským obchodním soudem v Praze dne xx.xx.1994 pod číslem… se ponechává v platnosti.

Odůvodnění - Krajský obchodní soud v Praze vyhověl návrhu žalobce a na základě jím předložených směnek uložil žalovaným (tj. i mě) povinnost, aby mu každý zaplatil částku 50 tisíc Kč se 6% úroku ode dne 1.2.1994 do zaplacení.

Na směnku jsem nikdy nic nezaplatila. Promlčuje se po nějaké době ten dluh, i když byl stanoven soudem, nebo stále v podstatě platí? Adresu jsem dřív měla jinde, bylo to trvalé bydliště, pak jsem se přestěhovala jinam, ale poštu normálně přebírám, nikdo mě od té doby nekontaktoval.

Prosím o zachování anonymity

Pravomocné rozhodnutí soudu se nepromlčuje.
Takže ten SPR „platí“, je vymyhatelný a jestliže nebude zaplaceno tak ano, může přijít i exekutor. A teda úroky od 94 z 50k… a když nezaplatíte bez exekutora, tak to bude hodně ošklivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.15 09:11

@darkwulf - děkuji, i když to mě moc nepotěšilo. Myslela jsem, že po xy letech to bude promlčené. A přechází třeba dluh na rodinu, děti, když by se s člověkem něco stalo?

• Citovat
  • Upravit
624
1.5.15 09:23
@Anonymní píše:
@darkwulf - děkuji, i když to mě moc nepotěšilo. Myslela jsem, že po xy letech to bude promlčené. A přechází třeba dluh na rodinu, děti, když by se s člověkem něco stalo?

Ok, mea culpa, brzy po ránu bez kafe nemyslím.
I pravomocné rozhodnutí se promlčuje, po 10 letech (pokud nebylo uplatněno).
Tudíž, když to věřitel dá k vymáhání do 10 let od PM (a pak to třeba leží u exekutora, nebo na soudu) a trvá to fakticky déle, tak je to pořád ve lhůtě.

Na tom rozhodnutí, jaký tam máš datum nabytí právní moci? Na tom posledním, který ponechává v platnosti…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.15 09:32

Na tom posledním nemám vůbec datum nabytí právní moci. Akorát v poučení mám: Proti tomuto rozsudku lze podat odvolání do 15 dnů ode dne doručení k Vrchnímu soudu v Praze prostřednictvím soudu zdejšího dvojmo. V Praze dne 27. října 1994

Ale potom mi už nic nepřišlo, takže si myslím že se druhá strana neodvolala a nabylo to právní moci po té zákonné lhůtě.

• Citovat
  • Upravit
624
1.5.15 12:09
@Anonymní píše:
Na tom posledním nemám vůbec datum nabytí právní moci. Akorát v poučení mám: Proti tomuto rozsudku lze podat odvolání do 15 dnů ode dne doručení k Vrchnímu soudu v Praze prostřednictvím soudu zdejšího dvojmo. V Praze dne 27. října 1994Ale potom mi už nic nepřišlo, takže si myslím že se druhá strana neodvolala a nabylo to právní moci po té zákonné lhůtě.

Takže 1994. Hm. Pokud někdo nepodal v roce 2004 návrh na zahájení exe a někde to 10 let neleží skladem, tak by z toho už nic nemuselo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.16 22:24

Omlouvám se, že vkládám anonymně, ale nerada bych, aby mé okolí vědělo, jak na tom s přítelem jsme. S přítelem jsem začali rekonstruovat domek a při žádání o úvěr na něj vyrukovali s dluhem z roku 2004 on přiznal, že o dluhu ví, ale že v roce 2007 jej kontaktovala společnost na vymáhání a od té doby nikdo a nyní pohledávku vlastní již jiná společnost. Znamená to tedy že se mu devět let nikdo neozval na zaplacení dluhu. Má kolegyně, co dříve pracovala v bance mě upozornila, že dluh bude s největší pravděpodobností promlčen a známý exekutor, si to myslí stejně, ale raději to chce ještě prozkoumat. Nevyznáte se prosím někdo v této problematice, aby se mi lépe spalo? Děkuji moc

• Citovat
  • Upravit
19790
20.7.16 07:29
@Anonymní píše:
Omlouvám se, že vkládám anonymně, ale nerada bych, aby mé okolí vědělo, jak na tom s přítelem jsme. S přítelem jsem začali rekonstruovat domek a při žádání o úvěr na něj vyrukovali s dluhem z roku 2004 on přiznal, že o dluhu ví, ale že v roce 2007 jej kontaktovala společnost na vymáhání a od té doby nikdo a nyní pohledávku vlastní již jiná společnost. Znamená to tedy že se mu devět let nikdo neozval na zaplacení dluhu. Má kolegyně, co dříve pracovala v bance mě upozornila, že dluh bude s největší pravděpodobností promlčen a známý exekutor, si to myslí stejně, ale raději to chce ještě prozkoumat. Nevyznáte se prosím někdo v této problematice, aby se mi lépe spalo? Děkuji moc

Nezažalovaný dluh (obecně, není-li v zákoně stanoveno něco jiného, ale dluhy z úvěru sem spadají) se promlčuje po 3 letech. Promlčený dluh nezaniká (čili přítel bude mít problém sehnat další úvěr), ale zhoršuje se jeho vymahatelnost. Věřitel jej může zažalovat, ale pokud dlužník namítne promlčení (teď už to myslím musí být v prvním podání soudu), soud žalobu zamítne (pokud ji věřitel nestáhne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
10.11.16 10:55

Prosím obecně, jak dlouho mohu vyžadovat zaplacení dluhu? Nebo jinak, jaká je tam promlčecí lhůta? Když mám třeba platební rozkaz od soudu, s razítkem, že nabylo právní moci třeba 1.4.2013, jakou mám lhůtu na to to začít vymáhat? To taky platí, že po třech letech už nemůžu vymáhat dluh, na který mám soudní platný platební rozkaz? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
10.11.16 11:04

@terinka4444
Promlčecí lhůta platebního rozkazu je 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel