Promlčení dluhů

Anonymní
13.5.13 11:36

Promlčení dluhů

Maminky, nezlobte se za anonymitu. Chtěla jsem se zeptat na promlčení dluhů. Má některá zkušenosti? V mládí jsem nasekala dluhy a chtěla bych se zeptat na tohle.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17014
13.5.13 11:39

Dluh se promlčí po 3 letech. Pokud ale během té doby to věřitel dá k soudu, pak je promlčecí doba 10 let. Ale i po 3 letech může věřitel dát částku k soudu a vymožení je mu schváleno, pak je na tobě jako dlužníkovi namítnout promlčení. Takže pokud jste někde dlužili, a po třech letech si říkáte, že už to máte z krku, tak se pletete. Pokud ten, komu jste dlužili peníze (třeba za neuhrazené půjčky v bance), požádal o uznání dluhu u soudu, tak po vás peníze může vymáhat ještě dalších deset let. Pokud si nepřebíráte svoji poštu, tak se o uznání dluhu u soudu ani nemusíte dozvědět a po dlouhé době vám na dveře přijde zabušit exekutor. jinak u zdravotního pojištění je lhůta 5 let, ale tam se vždy přihlásí k soudu a na sociálním je to 10 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
13.5.13 11:40

Promlčecí lhůta u dluhů je 3 letá… Takže od data splatnosti 3 roky…
Záleží na tom taky co to je za dluh, třeba pojistné má proml. lhůtu 5 let…

• Citovat
  • Upravit
17014
13.5.13 11:41

Jinak si to zadej do googlu, promlčení dluhu a vyjede ti mraky odkazů, kde se dozvíš úúúplně všechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mitchy
13.5.13 11:45

Ano, promlčecí doba u dluhů je 3 roky, ale pozor na to, že pokud během těch tří let věřitel nějak upomínal nebo vymáhal, tak se to neustále prodlužuje o ty tři roky. Takže to nefunguje tak, že nasekám dluhy, pak budu dělat tři roky mrtvýho brouka a myslet si, že je to promlčené, to by se věřitel nesměl vůbec ozvat, případně řešit jinak, přes vymahačské společnosti, soudy apod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.5.13 11:46

Já jsem z toho jelen :(! Takže pokud je to už soudně rozhodnuté, je doba 10 let?

• Citovat
  • Upravit
_Kaczenkaa_
13.5.13 11:47
@Anonymní píše:
Já jsem z toho jelen :(! Takže pokud je to už soudně rozhodnuté, je doba 10 let?

Prosím Tě, napiš konkrétně o co se jedná, kdy to dali k soudu, kdy byla doba splatnosti, takhle víme prd… :roll:

• Citovat
  • Upravit
17014
13.5.13 11:56
@Anonymní píše:

Jo, pokud to proběhlo do třech let soudem a ty o tom ani nemusíš vědět, pokud měníš adresy, tak pak je ta lhůta 10 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.13 12:39

Deset let je na vymožení pravomocného rozhodnutí. Pokud je již vymáháno exekučně - bude vymáháno až do zaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janulachytilova
9.11.13 16:27

Avon dluh

Dobrý den chtěla by jsem prosím vás od vás pomoct a poradit. Když sem chodila do 8 třidy mě bylo zrovna 14 let tak mě jedne paní od nás přemluvila dělat avonj jelikož mě nebylo 18 let tak to muselo být napsaný na tatku který je mým zakoným zástupcem. Avon jsem objednávala jen do 15 let a potom sem ho přestala dělat uplně, přestala sem s něj objednávat. Vždy sme vše zaplatili tak jak má být. Vetšinou to byli objednávky jen do 400 kč. Nedávno mě zastavila paní jestli by nechtěla dělat avon říkám že ne že sem ho dělala na základce a ona prej našla že tam máme jeden konečný nezaplacený dluh že by sme ho nemohli ani dělat jelikož sme blobký protože sme to nezaplatili. Určitě to byla částa tak do 400 set nebo mín ale nikdy nám nedošel žádný upozornění ani upomínka prostě nic ani po tom co to bylo čerstvě nezaplacený nikdy nic sme do schránky nedostali kdyby sme dostali nějakou upomínku tak to samozdřejmě uhradíme hned. Ale už je to 8 let a nikdy nic nám nedošlo ani hned na začátku ani ted tak by se chtěla zeptat jestli s toho nebude nějaký průser bojím se toho strašně moc nikdy se nám tohle nestalo že by sme si nebyli vědomí že sem nějakou fakturu neuhradili vždy sme uhradili vše do termínu poctivě aa kdyby nám hned došla upomínka tak to hned zaplatíme to by sme tak nenechali ale jelikož je to 8 let tak nevím co máme dělat. Bojím se že tam budou nehorázné penále třeba i sto tisíc za ty roky nebo že dojde na nás ekzekuce nebo tak. Myslíte že to je v pořádku že s toho nic nebude? Nebo se to ještě vyklube nějaký velký finanční problém pro nás s tatkou. Já jen říkám že sme vždy platili tak jak se má každou kampan ale tuhle nevím jak se to mohlo stat že sme ji neuhradili bud já nebo tatka to ted nevím který s nás to nezaplatil zapoměnky je už to moc roku opravdu moc ale určitě víc jak 400 kč to není. Ale nikdy nám nic nedošlo kdyby došla hned do týdne upomínka tak by se to zaplatilo to by sme tak nenecahli ale nikdo nic nezaslali a po celou dobu 8 let nic sme nedostali ale ted se teho tak bojím :(. A já sem právě mluvila s jednou paní o tom a ona říkala že kdyby chtěl někdo dělat avon třeba já nebo někdo odemě s rodiny tak by nemohl musel by zaplatit dlužnou částku nebo kdyby sme chtěla já tak by to musela uhradit aby mě odblokovali a mohla by dále dělat avonku ale prej to nemám rešit to mě řekla paní co dělá avonku už dlouho tak nevím co mm dělat prosím moc o radu že mi pomužte a poradíte děkuji moc Chytilová

• Citovat
  • Upravit
4151
10.11.13 23:07

A co treba zavolat rovnou na avon a zeptat se na vysi dluhu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
18.3.14 15:05

Ahoj, mám dotaz. Asi 6let zpátky, jsem dostala pokutu za kouření na zastávce, neměla jsem u sebe peníze, tak jsem dostala bloček a jela jsem domů. Ale jelikož to bylo docela daleko a měla jsem to zaplatit na městské policii v tom městě kde se to stalo, tak jsem to nezaplatila, asi za měsíc mi volali, že pokud to nezaplatim do týdne, tak to daji na finančák. Nestihla jsem to, jela jsem tam az po dvou měsících a už to na MP neměli, tak jsem šla na ten finančák, ale tam mě v databázi taky nenašli. Tak jsem odjela domů a neřešila to. Nedávno jsem si na to vzpomněla a šrotuje mi v hlavě, jestli to přeci jen někde nemůže ležet a nepřijdou na mě třeba teď, že dlužím bůh ví kolik. Nikdy mi tedy nepřišel žádný dopis… Nevíte jestli je možné, že by mi teď po takové době něco mohlo hrozit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.15 21:27

Promlčení dluhu školného

Omlouvám se za anonym, ale mám tu pár známých a nechci, aby se to vědělo. Manžel před pěti lety přerušil studium uprostřed semestru kvůli zdravotním problémům(potvrzeno od doktora). Bylo to pár týdnů po začátku semestru, tak nás ani nenapadlo, že by za něj musel platit školné(státní vš, už to byl 5.rok, proto si musel sám platit). No a teď po 5 letech dopis, že to musí zaplatit(10 000kč). Prý prominutí poplatku se dělá na zažádání do 4 týdnů od doručení dopisu o platbě, což prý dostal před těmi 5 lety. Manžel po nich chce to potvrzení o převzetí toho dopisu, ale chci se zeptat, jestli to už nemůže být promlčené? Děkuji za každou odpověď ;)

• Citovat
  • Upravit
13331
25.4.15 06:31
@Anonymní píše:
Maminky, nezlobte se za anonymitu. Chtěla jsem se zeptat na promlčení dluhů. Má některá zkušenosti? V mládí jsem nasekala dluhy a chtěla bych se zeptat na tohle.

Já měla dluh u dopravního podniku, naštěstí je už dávno zaplacený a zjistila jsem že vymahatelnost mají až 11 let 8o Napiš prosím o co se jedná. Nebo co jsi spáchala za hříchy, opravdu věštecké schopnosti tady asi nikdo nemá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3863
25.4.15 07:04

Záleží na tom jestli to dali k soudu. Pokud to včas podali k soudu a tam to stojí třeba 4 roky tak to promlčené není. A vysoké školy posílají dopisy přímo do ruky adresáta a pokud to nepřevezme tak po 10 dnech hozené do schránky a pokud se jim to vrátí, tak je to doručené pomocí úřední desky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel