Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@mababa232 podívejte se do smlouvy, co se tam uvádí. Pokud jsou nedoplatky, musí mít k nim podklad. Vyúčtování byťák, faktura elektřina, plyn, internet atd. Dělá vám roční zúčtování? Rozhodně bych neplatila 19000 na základě nějakého jeho načmáraného papírku.
@mababa232 píše:na toto musí mít doklad, roční zúčtování. Způsob, jakým vyžaduje platbu nasvědčuje tomu, že nájemné nepřiznává. Tak bych toto měla jako v záloze, pokud by si na vás vyskakoval, tak bych se zmínila o finančním úřadu
Tak fond oprav, co jsme koukali, si tam muze prave zahrnout… My jsme puvodne prave mysleli, ze v tech 14 tisich je fond oprav, vytah atd..ale pak nam vypocital,ze to je v tech 4000. Ve smlouve je toto : Pronajimatel a najemnce se shodli na vysi najemneho ve vysi 14 tisic kc mesicne. Vedle najemneho bude najemce hradit pronajimateli mesicne castku 4000 kc jako zalohovou platbu na tyto sluzby spojene s uzivanim bytu : sprava domu, pojisteni domu, teplo - topeni, plyn, TUV - vone, stocne, Voda - vodne stocne, provoz vytahu, el.energie spolecnych prostor, elektrina, internet,poplatek popelnice.
Rocni vyuctovani mame uz za sebou, byl tam nedopaltek, ale ten jsme uz davno (proti podpisu) uhradili. Tohle je opravdu jen nacmarana cisla na kusu papirku, ze nas dotuje ze sveho.
Podle mě si to špatně spočítal, případně jestli mu zvedli fond oprav, tak po dohodě si to můžete odsouhlasit do budoucna, ale zpětně rozhodně ne…
Na papiru je, ze my mu platime 4000 kc, ale on plati 5584. O zvednutem fondu oprav nic nerikal.. Proste kazdy mesic nas dotuje 1600 kc. Tech 14 000 je asi nic…
To je logické, že každý platíte jinou částku. Vy máte ve smlouvě 4000, tak platíte to. On může platit víc nebo i míň. Taky může zvlášť platit elektřinu nebo plyn, pokud to nepřehlásil na vás. Ono byťák nahodí nějakou měsíční zálohovou částku, která je z vypočítaná z dřívější spotřeby a odhadu. Ale stejně je to jen záloha a pak při ročním zúčtování i byťák vrací nebo se doplácí. Pokud vám udělal roční zúčtování na základě dokladů, doplatili jste nedoplatek, nemůže si vycucat z prstu další nedoplatek na základě záloh z byťáku. A to se ještě podívejte, jak to má. Byťák dělá zúčtování leden až prosinec roku, vyúčtování chodí až v dubnu dalšího roku. Říkáš, že tam jste rok a půl. Kdyby vám chtěl neprodloužit smlouvu, muselo by se dělat vyúčtování podle konečných stavů, zase žádný jeho papírek. Musí vzít spotřebu, tedy faktury za plyn, za elektřinu, roční vyúčtování od byťáku, ale zase skutečnou spotřebu, nezáleží na tom, jestli je tam nedoplatek nebo přeplatek (on platí ty své zálohy) pak vezme, kolik vy jste mu na zálohách zaplatili, tedy 12×4000 a rozdíl buď doplatíte vy jemu a nebo on vám, podle toho, kdo komu přeplatil.
@janinat uz jsem hned rano zacala koukat po jinem byte… Taky jsem uvazovala, jestli to najemne priznava..
@janinat plyn i elektrina je psana na nej… On nam dal primo kopii vyuctovani, takze nedoplatek mame uhrazey. Tohle jsou proste jeho propocty, jak na nas doplaci…
@mababa232 dobře, v tom případě platí, co jsem psala výše. Nemůže po vás chtít doplatek záloh, které platí. Jsou to zálohy. Dělal vám to roční zúčtování, jak jsem popisovala? A jestli máte kauci, tak se nenech obalamutit, že ti to strhne z kauce
Zkontrolujte si, zda ve vyúčtování, podle kterého na vás doplácí téměř 1600 není nějaká položka navíc a naopak. Pokud tam bude položka navíc - má to být hrazeno z nájmu, nikoliv z „energií“ a je to jeho problém, že si tak nastavil výši nájemného.
Máte v tom bytě hlášené bydliště? Co vím od kamarádky oni taky bydlí v nájmu tak nemají ani smlouvu nic! Majitel to nechce a peníze mu taky dává na ruku. Říkala mi že je to proto že on ty peníze z nájmu nedaní! anonym
@janinat Kauci mame ve vysi 20 tisic. Jj, rocni vyuctovani je hotove. Uz nekdy v kvetnu, jak to posilali.
@Anonymní píše:
Máte v tom bytě hlášené bydliště? Co vím od kamarádky oni taky bydlí v nájmu tak nemají ani smlouvu nic! Majitel to nechce a peníze mu taky dává na ruku. Říkala mi že je to proto že on ty peníze z nájmu nedaní! anonym
My mame smlouvu (t ted v cervenci konci) a mame tam i trvale bydliste. Ale jestli to dani nebo nedani. To nevim. Ale pri te castce, co delaji dane za rok, tak bych se tomu nedivila, kdyby nedanil.
Dává ti nějaký doklad o zaplacení když platíš hotově? Když máte smlouvu a bydliště tam tak snad nemůže dělat že tam nejste né? anonym
@Anonymní píše:
Dává ti nějaký doklad o zaplacení když platíš hotově? Když máte smlouvu a bydliště tam tak snad nemůže dělat že tam nejste né? anonym
Mame takovy papir, kam nam podepisuje, ze prevzal castku , ktereho dne a jeho podpis.