Proplácení školy,školky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4928
15.10.20 15:04

@Svistice

Prosím, přečti si můj původní argument. Zamyslela jsem se nad tím, zda někdo kontroloval tuhle proměnnou při všech těch slavných studiích o dědičnosti sociálního statutu v ČR. Otázka to byla beztak rétorická. Nemáme data, na kterých bychom mohli argumenty o důvodech znevýhodnění (ono to může být dokonce i zvýhodnění těch údajně znevýhodněných) stavět, protože neznáme ani jeho objektivní míru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
15.10.20 15:07
@MrsNorris píše:
Pamatuješ si špatně.

Twin studies of adult individuals have found a heritability of IQ between 57% and 73% with the most recent studies showing heritability for IQ as high as 80%.

(Citace z Wiki , zdroje studie v Journal of Neurobiology a Molecular Psychiatry)

Takže ten vliv bude dominantní.

Díky. Řekla bych, že „dominantní“ je poměrně zavádějící. I retardovaný člověk může mít geniální dítě. Výzkumů je hodně, ale zásadní je, že to lze ovlivnit (ne změnit). Takže jak jsem psala výše, pokud rodiče se základním vzděláním budou na vše dlabat, génia doma mít nebudou. Na míru inteligence má vliv tolik faktorů, že jen dědičnost vše nespasí. A škola to nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
15.10.20 15:14
@Kazimíra Olejovka píše:
ale zásadní je, že to lze ovlivnit (ne změnit)

V tomhle máš pravdu. A argument o všemožné pomoci tzv. znevýhodněným by byl zcela neproblematický v situaci bezedných zdrojů. Nemáme-li bezedné zdroje, skončíme vždy u otázky efektivity, která se právě bez kvalitních dat nedá vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
15.10.20 15:14

No ale k věci zakladatelky. V ČR máme systém dávek, který může čerpat kdokoliv, kdo splňuje podmínky čerpání. To, že v tom někdo umí lépe chodit, je věc druhá. Ale rozhodně se netýká pouze minorit. Nám proplácí školku stát jako odečet z daní.

V mém okolí vidím naopak členy majoritní společnosti, co ždímou stát, jak jen to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
15.10.20 17:06
@Kazimíra Olejovka píše:
@Kassy Jenže bohužel úspěšnost dětí je závislá na mnoha okolnostech a právě rodina na tom má velký podíl - jejích vzdělání i rodinné prostředí dělá opravdu, ale opravdu hodně. Dítě může být sebevětší talent, ale pokud nemá dostatečně kvalitní podmínky v rodině, tak má prostě smůlu. Škola rodinu nenahrazuje. Pokud bude rodina na vše dlabat, tak z dítěte vysokoškolák nebude.

Z dítěte nemusí být vysokoškolák a podmínky v rodině stát neovlivní. Ale může zkusit ovlivnit, že dítě odchodí školku, základku, bude umět číst a psát a počítat a nestane se z něj sígr už ve druhé třídě. Některé děti to učení chytne a k něčemu jsou. A to za těch pár korun na pomůcky stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
15.10.20 17:53

@kacz reagovala jsem na úspěšnost dětí na škole - ano, naučí se číst, psát, počítat, to je základ a k tomu jsou tu podpůrné nástroje, jak to umožnit i znevýhodněným - jestli se z druháka stane sígr už škola moc neovlivní, má vliv, ale podstatná je hlavně výchova a podmínky v rodině - a ty se samozřejmě stát také snaží ovlivnit (dávky atd.) a jsou další instituce na pomoc rodinám - jenže většinou mluvíme o rodinách, které si nepřipouští problém, nechtějí nic řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
15.10.20 18:42

My jsme taky vyrůstali sami s mamkou, 3deti a 1 dospělý, který vydělává, ale i přes to to nestačí. Takže stát mamce a nám pomáhal. Jezdili jsme na ŠVP, chodili na kroužky. Spolužáci to dříve neřešili ani jejich rodiče ani učitelky byli rádi, že máme možnost jet taky. dříve to proplaceli snad 60%. A všichni jsme vystudovali. Bratři chodí do práce stejně jako já než jsem nastoupila na MD. PS jsme tmavé pleti-romové. A nepřijdu si teda nějak postižena nebo debilni. :kytka: někdy to prostě nejde tak snadno jak vy si představujete. Že žijou všichni ze státu :D :D. A znám plno neromu, kteří doma sedí na prdce a čekají na dávky. Tak neházejte všechny do jednoho pytle, já znám romy kteří makaj, mají vysoké školy a jsou slušní a nesoudí lidi podle toho jaký jsou barvy. Což se o většině čechů rict nedá. Hezký večer přejíci ženy :kytka: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.10.20 19:50
@Blankaspl píše:
Já jsem rasista, ale zrovna s tímto souhlasím. Nedělá mi problém, že dítě, jehož rodiče jsou na tom blbě (a je jedno, jestli bílé, černé nebo kostkované) dostane na pomůcky, které by jinak nemělo.

Pokud tento příspěvek vede k tomu, aby dítě získalo sociální návyky a umožnil cestu ke vzdělání, pak s tím se skřípěním zubů nemám úplně problém. S čím problém mám, je neschopnost a nevůle státu s nemakačenky konečně zatočit. A stát má podporovat úplné rodiny, ne ty, co si dítě dítě uženou na počkání a pak se bez tatínka pověsí na krk státu, tedy nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.10.20 19:53

@Verčaa.B.

Vážím si všech pracujících, slušných a talentovaných lidí, tedy i Romů. Škoda, že si v komunitě neumí udělat pořádek a nejdou více vzorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
15.10.20 20:14

@Burj Chalifa
To ani nejde, pro nás to není taky snadné. Ať jde o práci nebo podnájem bytů. Kdo má špatné zkušenosti toho nikdo nepřesvědčí, že jsme jiní. Ale to jde už mimo mě. Je spoustu organizací a všeho možného, ale komu není rady tomu není pomoci. Bohužel. U nás to zrovna nejde moc poznat na první pohled, takže nemáme většinou žádné problémy. Ale znám spoustu, kteří nemaj šanci a jsou slušní, pracující. Když vidím takové rasistické slova, Bez toho aby toho člověka znal nebo jeho život. Hned ho odsoudí, je černej tak je špatný a stát ho podporuje a krmí peněžní pomocí. Kdybych měla nárok na příspěvek na bydlení nebo doplatek tak si taky zažádám a myslím si, že bych nebyla jediná v téhle diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.10.20 21:00
@Verčaa.B. píše:
@Burj Chalifa
To ani nejde, pro nás to není taky snadné. Ať jde o práci nebo podnájem bytů. Kdo má špatné zkušenosti toho nikdo nepřesvědčí, že jsme jiní. Ale to jde už mimo mě. Je spoustu organizací a všeho možného, ale komu není rady tomu není pomoci. Bohužel. U nás to zrovna nejde moc poznat na první pohled, takže nemáme většinou žádné problémy. Ale znám spoustu, kteří nemaj šanci a jsou slušní, pracující. Když vidím takové rasistické slova, Bez toho aby toho člověka znal nebo jeho život. Hned ho odsoudí, je černej tak je špatný a stát ho podporuje a krmí peněžní pomocí. Kdybych měla nárok na příspěvek na bydlení nebo doplatek tak si taky zažádám a myslím si, že bych nebyla jediná v téhle diskuzi.

Víš, Vy Romové jste na barvu víc vidět. A v dobrém řečeno, bude Vás naopak i více vidět, pokud budete více pracovat a žít slušným a ostatní neobtěžujícím životem. Tím nemyslím kopáče, ale v kvalifikovaných oborech. Ví někdo z komunity, kdo je Tomáš Kačo nebo JUDr.Emil Ščuka? Dost pochybuji. Špičkový český(romský klavírista) a výtečný právník. Oba jsou z chudých pomůrů.
Pochop, je málo bílých vran a hodně černých ovcí. Lidé vidí třeba Chánov a nedivím se, že to zničené ghetto a jeho obyvatelé - vandalové, bez špetky vděku a motivace řadu Neromů hodně se.re. Všechno se nedá svádět na barvu kůže. Děláte si to z velké části sami. Vy si ten pořádek mezi svými musíte udělat. Když to řeku natvrdo, lidem už došla za ta léta investic do Vašeho (často Vámi poničeného) bydlení a nevyužitých investic do Vašeho vzdělání trpělivost. Je to na Vás. Jinak vy slušní, vzdělaní a pracovití Romové na tom skrze pohledem většinové společnosti budete biti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.10.20 21:19

@Burj Chalifa No mam bohuzel cerstvou zkusenost, ze i ty bile vrany jsou „inteligentama“ mensiny tluceny pro nic za nic.
Detem prisla na krouzek romska maminka s detmi, ze si to chteji vyzkouset. Zapojily se, uzivaly si to, z deti s nima nikdo nemel problem. Zato jedna vetsinova maminka hned nezapomnela okomentovat, ze je tam nejak „cerno“ a dalsi se divaly skrz prsty. :poblion:
Doufam, ze se maminka nenecha v zajmu deti odradit. Timhle si vetsinova spolecnost s.ere do hnizda, kdyz vezmeme nastaveni romske komunity vzhledem k vlastnim detem a jejich „ochrane“ pred prikorim ze strany majoritni spolecnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.10.20 21:27
@Svistice píše:
@Burj Chalifa No mam bohuzel cerstvou zkusenost, ze i ty bile vrany jsou „inteligentama“ mensiny tluceny pro nic za nic.
Detem prisla na krouzek romska maminka s detmi, ze si to chteji vyzkouset. Zapojily se, uzivaly si to, z deti s nima nikdo nemel problem. Zato jedna vetsinova maminka hned nezapomnela okomentovat, ze je tam nejak „cerno“ a dalsi se divaly skrz prsty. :poblion:
Doufam, ze se maminka nenecha v zajmu deti odradit. Timhle si vetsinova spolecnost s.ere do hnizda, kdyz vezmeme nastaveni romske komunity vzhledem k vlastnim detem a jejich „ochrane“ pred prikorim ze strany majoritni spolecnosti.

většinová maminka je s prominutí kráva. Děti přicházejí na svět jako nepopsaný list papíru. Je hodně líto, když jakékoli dítě nedostane šanci do života díky dědičné chudobě materiální i duševní svých rodičů. To platí pro všechny barvy kůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
15.10.20 22:22

Ano jsme na barvu víc vidět, k tomu už nemám co napsat. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.10.20 22:25
@Verčaa.B. píše: