Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 Nemá, aktuálně nemá ani papír z PPP, ani z SPC, tam na nej absolutně nemají čas a ještě tak půl roku mít nebudou, to mi řekli.Bude mít papír od klinické dobre psycholozky, ta to na ADHD viděla velmi jasne a nepochybuji o ni ani o té diagnóze, ostatně na ADHD to viděli i to co ho pozorovali ve skolce z SPC.
Mne vadí jak s námi školka vymeta, a to je to prý pro nej nejvhodnější z blízkého okolí
Celé je to divné. V úvodu píšeš, že v PPP a SPC zkonstatovali poruchu pozornosti a v dalším příspěvku, že nemá papír z těchto zařízení
Zpráva z vyšetření ze školského poradenského zařízení se dává vždy, stejně tak doporučení pro školku/školu, pokud s tím rodiče souhlasí. Vyšetření má nějaký postup a ten musí být dodržen. Jedině, že byste čekali na sepsání toho doporučení a zprávy, v praxi u nás asi 14 dní, že zákona na to mají snad 30 dní(musela bych ověřit).
Papíry od klinické psycholožky pro školku/školu, žádnou váhu nemají, je potřeba vyšetření ve školském poradenském zařízení. Škola/školka není povinna řídit se doporučením klinické psycholožky.
@Anonymní píše:
@Klara178 už jsem odpovídala @Tojsemja ze papír ještě není, ale určitě nejde o susp, dvě psycholozky se na tom shodly tento ADHD tam v nějaké míře je. Ale asi je netypický ADHD a dost chytrý (nechlubim se, konstatuju, protože ve 3.5 zkouší psát a napočíta slušněji než prvnak) takže hodně klame telem, nevím. Nechápu to, mají tam i jiné děti s problémy, tak proč neakceptuji jen mého syna. Skoro si myslím jestli to nebude i něco z povahy, co jim vadí, on umí být velice asertivni.
Co si představuješ pod pojmem asertivní?
Dite muže byt ve školce po dobu, kdy je tam asistent. Pokud je tam jen 2h tak zažádat na spc o zvýšení. Pokud je tam déle školka si z vás děla dobrý den. Domluvila bych si s ředitelkou školky schůzku a chtěla jasně vědět co a jak je se synem, proč znovu adaptační doba atd. A nastavila termíny ke spokojenosti obou. Jasně ze nebudeš dělat scény, ale zametat sebou bych taky nenechala.
Ty jdeš zítra za zřizovatelem? Takže jsi přeskočila ředitelku? Pokud ano, je to hloupé. Já bych to řešila co nejslusnejsi písemnou formou. Nejprve s učitelkou, pak s ředitelkou. Chtěla bych znát doporučený harmonogram navysovani s nový docházky s tím, že preferuje co nejrychlejší najetí na ppolodenni/celodenní docházku. Ono v té písemné formě si dají pozor, co vám vesi na nos. 2 hod, to je co? To tam je ráno do procházky?
@Cuddy Jo je tam ráno do procházky, asistentka je tam přitom cely den. A ano, tentokrat už obejdu ředitelku, ona obchází nás od doby co ho přijala a zameta s námi pod plastikem, ze to děla pro synovo dobro. Tím jak ho v půli února bez varování přeradila ze své třídy do jiné třídy, přitom musela vedet, ze ta asistentka z té druhé třídy odchází, u mne skončila.
Zatím to půjdu řešit na anonymní bázi a jen mám v plánu zřizovateli popovídat co se jim to ve skolce děje, s tim, ze pokud v září vytahnou čtvrtý adaptak, budu to už řešit ofiko jak s ředitelkou, tak s MC. Mne nevadí ze tam syna nechteji, ale ze to nemá řešení a přěhazuji si nás jak horkou bramboru.
@Dermabion Tohle bohužel nefunguje, ředitelka se o něco takového ze začátku snažila, ale měnila z hodiny na hodinu termíny schůzek apod, vlastně nic nevymyslel jen to zkráceni docházky, a nakonec to vyřešila tim, ze se syna zbavila ze své třídy do jiné. Taky už jsem slyšela ze nemá na starosti jen nás apod…
Asertivní a Adhd to se trochu vylučuje, ne? 🙂
Ne promiň, vazne, ty píšeš, že to je jasny případ, ale doma na něm nic nepozorujete zvláštního…navíc napevno se adhd dává opravdu později než ve třech letech, to se zatím bere jako nezralost..
Každopádně aby byl jen do procházky a pak šel domů a asistentka tam byla celý den, je nesmysl.
Může tak být celý den, asistentka neasistentka. Na tom není nic moc k řešení, je to dano zákonem.
@Pears206 píše:
Celé je to divné. V úvodu píšeš, že v PPP a SPC zkonstatovali poruchu pozornosti a v dalším příspěvku, že nemá papír z těchto zařízeníZpráva z vyšetření ze školského poradenského zařízení se dává vždy, stejně tak doporučení pro školku/školu, pokud s tím rodiče souhlasí. Vyšetření má nějaký postup a ten musí být dodržen. Jedině, že byste čekali na sepsání toho doporučení a zprávy, v praxi u nás asi 14 dní, že zákona na to mají snad 30 dní(musela bych ověřit).Papíry od klinické psycholožky pro školku/školu, žádnou váhu nemají, je potřeba vyšetření ve školském poradenském zařízení. Škola/školka není povinna řídit se doporučením klinické psycholožky.
Ano, je to divné, ale ne moji vinou. Paní z SPC ho viděla ve skolce bez našeho vědomi. Pak volala ze mi prý musí být jasne ze jde o poruchu
a ze na nej cca rok nemá čas. Slíbila ze poradi s výchovou, přišel lock down a nic se už neuskutečnilo.
PPP jsem jenom volala na radu kamarádky a řekli mi, co jsem psala výše (at si nestezuji, o děcko s poruchou nebude moc zájem nikde)… Oni to neřeší protože ve třídě už AP je, je sice zřejmě psaná na jiné dítě ale je tam a jestli to chápu správně, jelikož jde o AP a ne osobního asistenta, více už jich školka do dané třídy nedostane, proto to nemají až takový zájem řešit. ![]()
Tolik k tomu, proč od nich nemáme papír. Ke klinické jsme šli po vlastní ose, a shodou okolnosti měla čas a brala, ale zas ted čekáme na zprávu, už 3 týdny. Vím ze její zprava je teoreticky k ničemu, ale jsem rada ze jsme aspoň u někoho v péči, ze pojmenovala diagnózu a ze se třeba budu mít o co opřít. Ještě byla snaha aby SPC či PPP pripadne na základě její zprávy napsaly asistenta přímo synovi, kdyby bylo nejhůř. Ja se i tak dohodla v PPP, ze je dále zkontaktuji až s tou zprávou v ruce… ale k čemu, když v té třídě asistent je? Má to nějaký smysl? Mne uniká, ale třeba mne poucite, za což budu rada, v té problematice se úplně neorientuji.
@Pears206 píše:
Celé je to divné. V úvodu píšeš, že v PPP a SPC zkonstatovali poruchu pozornosti a v dalším příspěvku, že nemá papír z těchto zařízeníZpráva z vyšetření ze školského poradenského zařízení se dává vždy, stejně tak doporučení pro školku/školu, pokud s tím rodiče souhlasí. Vyšetření má nějaký postup a ten musí být dodržen. Jedině, že byste čekali na sepsání toho doporučení a zprávy, v praxi u nás asi 14 dní, že zákona na to mají snad 30 dní(musela bych ověřit).Papíry od klinické psycholožky pro školku/školu, žádnou váhu nemají, je potřeba vyšetření ve školském poradenském zařízení. Škola/školka není povinna řídit se doporučením klinické psycholožky.
No jestli to dobře chápu, oni v Spc nebyli, ale Spc se bylo podívat ve skolce, na to se zpráva nedává…
Tady něco nesedí. Nechybí nějaká zásadní informace? Takže má diagnózu bez papírů? Proto mohlo být dítě přiřazené nejspíš do jiné třídy, kde je asistentka nebo zůstane dýl, ať si na sebe zvykají.
Ty v té školce nejsi. Těžko posoudíš, jestli potřebuje dýl adaptovat.
Ale máte velmi špatnou komunikaci rodič - školka a školka - rodič. Pak vznikají třecí plochy a nepochopení.
Že jsou teď poradny pomalejší. To se ví. Práce se jim celkem nakoupila. K tomu řeší odklady. Taky čekáme na vyjádření k dítěti, které bylo v poradně. Žádáme o AP od září. A zatím není vyjádření.
@Klara178 prosím nechytej mě za slovíčka. Ja nepsala ze na něm vůbec nic nepozorujeme, bylo to myšleno tak, ze nechápu, když tam mají i více postižené deti (různé dysfazie apod), co je na synovi tak strašného, ze ho odmítají na více než ty 2 hodiny. Psycholožky (z SPC a klinická) obě řekly ze je jasný ADHD s převažující impulzivitou.
Asertivni je v tom, ze pokud něco chce, umí nasadit “gramofonovou desku” a až obdivuhodné dlouho ji drží. Toho jsem si všimla už dávno, třeba na hřištích tímto vyhrává nad mnohem staršími detmi… přemýšlím jestli mu tohle neubira na oblibenosti
ale skutečně je to malý kluk, s nim není moc možné se bavit o pocitech (a prosím neradte mi emusaky, máme je, resp emoční puzzle, ale nezabraly tak, jak jsem si představovala
)
@Klara178 píše:
No jestli to dobře chápu, oni v Spc nebyli, ale Spc se bylo podívat ve skolce, na to se zpráva nedává…
Přesně tak
@Anonymní píše:
Ano, je to divné, ale ne moji vinou. Paní z SPC ho viděla ve skolce bez našeho vědomi. Pak volala ze mi prý musí být jasne ze jde o poruchua ze na nej cca rok nemá čas. Slíbila ze poradi s výchovou, přišel lock down a nic se už neuskutečnilo.
PPP jsem jenom volala na radu kamarádky a řekli mi, co jsem psala výše (at si nestezuji, o děcko s poruchou nebude moc zájem nikde)… Oni to neřeší protože ve třídě už AP je, je sice zřejmě psaná na jiné dítě ale je tam a jestli to chápu správně, jelikož jde o AP a ne osobního asistenta, více už jich školka do dané třídy nedostane, proto to nemají až takový zájem řešit.
Tolik k tomu, proč od nich nemáme papír. Ke klinické jsme šli po vlastní ose, a shodou okolnosti měla čas a brala, ale zas ted čekáme na zprávu, už 3 týdny. Vím ze její zprava je teoreticky k ničemu, ale jsem rada ze jsme aspoň u někoho v péči, ze pojmenovala diagnózu a ze se třeba budu mít o co opřít. Ještě byla snaha aby SPC či PPP pripadne na základě její zprávy napsaly asistenta přímo synovi, kdyby bylo nejhůř. Ja se i tak dohodla v PPP, ze je dále zkontaktuji až s tou zprávou v ruce… ale k čemu, když v té třídě asistent je? Má to nějaký smysl? Mne uniká, ale třeba mne poucite, za což budu rada, v té problematice se úplně neorientuji.
Aha, už chápu. Paní z SPC si ho všimla při depistáži a spojila se s vámi sama. Nikde ale zatím vyšetřen nebyl, protože covid a omezená činnost poraden.
Takže nemá nárok ani na žádné podpůrné opatření. Vše, co pro něj školka dělá, tak z vlastní vůle. Jako upřímně, dítě má necelé 4 roky, jsi doma s dalším. Vykašlala bych se na nějaké schůzky se zřizovatelem, odhlásila bych do konce školního roku, mezi tím bych se snažila pořešit ty odborníky, aby byly zprávy a doporučení a v září by nastoupil znovu. Něco jiného by bylo, kdybys musela do práce.
Pokud dosáhne PO ve stupni, aby byl nárok na AP, mělo by to tam být napsané. AP může být sdílený pro určitý počet dětí. Na dítě, které má PO, bude školka čerpat finanční prostředky na pomůcky a podporu.
Těžko říct, jak se syn ve školce chová. Taky vím o dítěti, o kterém si maminka myslela, že je andílek a ve školce mlátil děti. Byl pěkná záškvara, schůzek s rodiči a ředitelkou proběhlo několik. Když maminka znovu otěhotněla, vzala si ho do domácího vzdělávání, teď by měl jít do školy.
@Kelsey ale ne, už jsem to psala výše, resp jo, zatim má dg bez papíru od 2 psycho a jen 1 se chystá papír napsat. Mne nevadí ze na nás SPC nemá cas, protože jsem pochopila, ze to v našem případě nehraje roli. Mas pravdu ze mi vadí ta nekomunikace ze strany školky, a to ještě nepopisuji vše… ona tam totiž nefunguje ani komunikace mezi ucitelkami navzajem, ucitelkami a asistentkou, ani ucitelkami a ředitelkou potažmo zástupkyní. Už jsem z toho proste unavená… asistentka byla i v jeho původní třídě, mají ji v každé třídě… podle mě ho ředitelka nechtěla ve své třídě a ted ho zas nechtějí ani v té další… a se.re mě ze kluka přehodila uprostřed školního roku do třídy, kde musela už tou dobou vedet ze asistentka skončí nejpozději v červnu ![]()
@Anonymní píše:
Přesně tak
No ale tím pádem nemáte nárok vůbec na nic. Ta asistentka není pro Tvé dítě a pokud se chová nepatřičně, můžeš být ráda, že tam vůbec je. Trvej na tom vyšetření, do září se snad dostanete, když ho teď objednáš.