Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Cuddy Oni chteji schuzky, ne ja. Na kontakty reaguji svolanim schuzky, chteji z toho i muze takze musime a sebou mit i malou. Vetsinou strasne narychlo ze nesezenu hlidani.
A delate z tech schuzek zapis? Z kazde schzky se musi udělat zapis, ktery obe strany podepisi. Musis mit podklad pro jednani dal.
@Anonymní píše:
@Cuddy Oni chteji schuzky, ne ja. Na kontakty reaguji svolanim schuzky, chteji z toho i muze takze musime a sebou mit i malou. Vetsinou strasne narychlo ze nesezenu hlidani.
Stačí jeden zákonný zástupce a podepsat čestné prohlášení, že jsi ve shodě s druhým. Oba tam nemusíte.
@Pears206 je to přesně tak, jak jsem napsala.
vyloučit někoho ze školky není nic jednoduchého. Je to naopak dost složité a nemusí jit o předškoláka. Školka si může napsat do podmínek co chce, ale musí to být v souladu se školským zákonem a tam jsou jasně vyjmenované důvody pro vyloučení. Rozhodně tě jen tak vyloučit ze školky nemohou.
a předpokládám, že nejde o nějaké vypichování oči spolužákům apod.
@Magical-eyes píše:
To ale nikdo nerozporuje. Též by se mi to nelíbilo, ale řešila bych to jinak než zakladatelka. Zastávám názor, že téměř vše se dá řešit slušně a přátelsky ( tím myslím pozitivně a ne že je všechny půjdu stavět do latě, protože to dělají blbě a já mám právo). A musím říct, že se mi to vyplácí. V případě, že to po dobrém řešit nejde, tak je pak lepší písemná forma prostá zbytečných emocí. V tom osobním jednání to často dopadá tak, že i když třeba inteligentní bytosti se dohadují jak dvě trhovkyně a každá si jede to svoje a obvykle vyhrává ta hlučnější a omezenější.
no to máš sice pravdu, ale to se často líp řekne, než udělá
ono bohužel s někdy jednat slušně a přátelslky moc nejde. Naopak se někdy musí jednat velmi rázně, aby učitelky pochopili, co je v jejich kompetenci a co ne, protože po dobrém to bohužel někdy nejde. Viz tato situace u paní ve školce, kde s ní očividně dost vymetají.
Ty potřebuješ přesnou právní radu, jak postupovat. Tady akorát budou různé dohady co a a jak, jaká jsi matka apod. To ti nepomůže.
Zkus tuto skupinu
https://www.facebook.com/…adetiarodicu
ZAKLADATELKA:
Ahoj všichni, po týdnu píšu jak postupujeme, resp., spíš nepostupujeme
Syn byl ve školce minulý týden 3 dny na 2 hodiny, po ostrém odmítnutí z pondělí se AP omlouvala, že tam mají zmatky s nově nastoupivšími dětmi (snad 5 dětí najednou, že prý nepřijímali předchozí měsíce, ale je mi to divné, protože když syna přeřazovali ze třídy do třídy někdy na přelomu ledna a února, tak jsme museli okamžitě vyklidit poličku právě proto, že prý někdo nastupoval, a tehdy vysloveně učitelky říkaly, že děti nastupují stále a průběžně, ale to je jedno)…a že to prý zkusíme prodlužovat tento týden, nicméně že v září opět bude mít syn minimálně dvoutýdenní „adapťák“, už čtvrtý ![]()
Ukázalo se, že už v únoru se muselo vědět, že současná AP odchází a hledají za ni novou, to už jsem asi minule psala. K tomu taky odchází jedna ze dvou současných učitelek, a 8 dětí ze třídy jde do školy… tolik ke „stabilitě kolektivu pro syna“, kterou zdůrazňovali při přeřazení… chápu že děti odchází do ZŠ a přichází nové, ale nechápu, proč musel být syn uprostřed školního roku přeřazen zrovna do třídy, odkud bude odcházet AP i jedna ze dvou učitelek, v jeho původní třídě asistent byl)…
Dál nám tedy slíbili, že tento týden začneme zkoušet prodloužení docházky, ale AP najednou onemocněla, nebo nevím co s stalo, dneska s námi nikdo nemluvil, ale prostě tam není, syna mi předali mezi dvěřmi, takže prodlužování opět padá. Když jsem se minulý týden opatrně ptala, co by si mysleli o menší soukromé školce pro syna, aby mohl chodit i přes prázdniny (tato MŠ je zavřená celé 2 měsíce) a zdokonalovat svoje hendikepy, které se zřejmě projevují až v kolektivu dětí, tak je to zaujalo natolik, že mi kvůli tomu minulý týden psali 5× dotaz přes SMS prý jestli to řeším a že by si mysleli že by to synovi prospělo…
S PPP/SPC taky divné. Teď v MŠ už natvrdo řekli, že tím, že odchází i děti, na které jeAP psaná, tak že si ji musíme sehnat (aspoň, že se vyslovili jasně, ale taky to nechápu, protože tam nastupovaly minimálně 2 postižené děti, které asistenta psaného mají, to mi říkala současná AP, ale to je jedno, samozřejmě synovi asistenta zkusíme zajistit). I podle rad zde od Vás jsem začla urgovat klinickou psycho o zprávu a požádala PPP. Ve školce řekli, že nechtějí PPP, ale SPC, které nás už jednou odmítlo, že s nimi mají lepší zkušenosti prý. Tak jo, napsala jsem i do SPC a najednou mají čas jak SPC tak PPP a jdeme tedy v červnu na vyšetření, vybrala jsem SPC když školka tvrdí, že to je pro ně lepší, PPP jsem se omluvila. Klinická psycho odpověděla emailem tak, že je z toho znát, že měsíc od návštevy u ní ještě zprávu psát nezačala a před tou naší zprávou má prioritu spustu jiných podobně urgentních… nevím, co si myslet, když to začne psát cca měsíc a půl až dva poté, co jsme u ní byli, nakolik taková zpráva můž být relevantní. Já když v práci něco dělám, tak taky hned poté, co si vyberu podklady a seženu data, a ne s takovýmhle odstupem, ale co…
Zajímavé taky je, že jsem v týdnu potkala několik maminek z okolí. Jedna, údajně s podobně „postiženou“ holčičkou, tak jí dělali v sousední školce takové peklo, že ji odtamtud stáhla už v říjnu, a to je paní samoživitelka a stará se o těžce nemocného dědečka
Druhá mi zas říkala, že slyšela hrozně moc špatných recenzí na školku, kam chodí můj syn… tak nevím, co si o tom myslet, smaozřejmě je to jedno, ale je to zajímavé.
Takže stejně nic moc nevím, akorát jsem si na hřištích uvědomila, že syn už je na dětské skupinky a soukromé školičky do 10 dětí moc velký, tam jsou skutečně spíš batolata, a to by mu asi neprospělo, takže buď musíme nějak najít shodu se současnou školkou (a to si nepředstavuji tak, že mi ho do 5 let nebo bůhví dokdy berou na pouhé 2 hodiny denně), anebo najít jinou školku, ale skutečnou školku kam budou chodit děti 3-6 let a ne mladší. Mám tip na jednu snad fajn MŠ, problém je, že je částečně soukromá, není to zrovna levné, a je to celkem zajížďka, je to v opačném směru než máme já i manžel práci. Ale jejich ředitelka byla velice milá, bylo slyšet, že problematice rozumí (věnovala mi jen tak asi 30 minut času po telefonu a pozvala nás se synem na návštěvu k nim, má tma i postižené děti a samá má doma postižené dítě, už dospělé), a zas mi na to celé poskytla jiný pohled, když řekla, že si nemyslí, že je syn na 100% ADHD, že ve 3.5 letech je prý na diagnozu brzy, a že si spíš myslí, že má horší adaptaci a byla velká chyba svolit s jeho přeřazením i s dvouhodinovou docházkou… mám o čem přemýšlet, ale asi se do této školky zajedeme podívat, a uvidím, jak by pak reagoval syn…
@Cuddy jezisi ja se vam (i vsem dalsim) moc omlouvam za preklepy, tukam to v rychlosti na mobilu… snad je jasny smysl, kdyztak to pozdeji upravim.