Prosím o pomoc právníka,personalistu, výpověď,odstupné atd.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
629
21.2.07 08:28

Prosím o pomoc právníka,personalistu, výpověď,odstupné atd.

Velmi Vás prosím o radu, dne 3.3. mám nastoupit do zaměstnání, dcera má 2.3. tři roky.
Včera jsem byla na schůzce a bylo mi řečeno, že pro mě práci nemají a že budou tak strašně „hodní“ a dají mi odstupné + 1 plat navíc za to, že jsem u firmy dlouho. Vzhledem k tomu, že jsem u firmy dlouho a trošku jsem v této věci pátrala vím, že existuje výpovědní doba, která je 2 měsíce a pokud pro mě práci nemají jsou povinni mi zaplatit náhradu mzdy. Takže mám pocit že mě chtějí obrat!! Také mám nastoupit 3.3. to znamená že pokud mi dají výpověď, začíná běžet až od 1.4......takže vlastně ještě máme celý březen!!! Říkám to špatně? Neměla bych dostat správně..samozřejmě když mě tam nechtějí zaplaceno i březen, duben, květen + odstupné?!!
Pracovala jsem ve firmě dost dlouho 12 hodin denně, přesčasy zadarmo , občas soboty i neděle a prostě nechci o nic přijít.

Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
21.2.07 08:35

nejsem ani jedno, ale co vím, většinou maminky už k datu nástupu nenastoupily a dostaly odstupné. Nevím, jestli už to odstupné není jen dvouměsíční. Určitě Ti někdo odpoví. Moje sestra tohle řešila už před 10 lety a bylo to také tak. Nenastoupila a dostala 3-měsíční odstupné.
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
21.2.07 08:48

Ahoj Lajlo,
máš pravdu. Pokud pro tebe nemají práci, musí ti dát výpověď s dvoumesíční výpovědní lhůtou - ta by ti začala běžet od dubna. Takže do práce bys chodila od toho 3.3. ještě celý duden a květen.
Předpokládám, že ti chtějí dát výpověď pro „nadbytečnost,“ tedy podle §52. pís.c) Zákoníku práce:„stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.“
Podle nového zákoníku práce máš také nárok na tříměsíční odstupné.
POZOR: na to odstupné máš nárok i pokud dojde z výše uvedeného důvodu k rozvázání pracovního poměru dohodou, tzn. pokud nebudeš trvat na té výpovědní lhůtě a domluvíš se na dřívějším odchodu.
Na co si dej ještě bacha: až budeš tu výpověď podepisovat, trvej na tom, aby tam byl přesně vymezen důvod té výpovědi, tj. ten §52. pís.c) … aby ses pak nemusela dohadovat jestli na to odstupné máš nárok nebo nee.
Držím pěsti, aby to odbře dopadlo, určitě ze svých zákonných nároků neslevuj a nenech se obrat.
Kdyby něco, klidně mi napiš SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
21.2.07 09:16

Já si to myslím taky tak, měla bys dostat 2+3 platy plus ten 1 navíc, celkem 6. Pak je jedno, ke kterému datu se dohodnete. Chápu-li to dobře, že vůbec nenastoupíš.

Se mnou taky rozvázali pracovní poměr dohodou, k tomu jsme se dohodli, že dostanu odměnu ve výši 7 platů (tím to pro ně bylo jednodušší a nemuseli se ohánět paragrafem).

Ve chvíli, kdy ti slíbí něco „navíc“ (ten 1 plat), už to není podle zákona a měli by ukončit dohodou. Já jsem se měla vracet loni v listopadu, ale dohodu jsme uzavřeli k poslednímu srpnu a v září mi naskočilo „odstupné“, těch 7 platů.

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
629
21.2.07 09:17

NOVIRE:Napsala jsem SZ, děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...