Osoba pečující o dítě do 7 let. Co si ohlídat a zajistit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
prosím o radu
Ahoj,prosím o radu…8.2.2010 mi končí RD a ráda bych zůstala doma jako osoba pečující o dítě do 7 let.Co vše a kam musím nahlásit?Co si ohlídat a zajistit?Na pojišťovnu,že jsem tedy osoba pečující a dál?Na sociálku?A ještě by mě zajímalo,jak to je se zdravotním pojištěním,to za mě platí stát?Chápu to správně?Sociální si platit nemusím,ale doba,co budu doma se mi nebude započítávat do nároku na důchod,je to tak?A syn(budou mu 4 roky) může chodit do školky na 4 hodiny denně?Zapomněla jsem na něco důležitého nebo je něco jinak?Děkuju za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, ono je to v podstate tak, ze zustat muzes s ditkem do kolika chces. Ale predpokladam, ze vis, ze RD jiz ti vyplacen nebude (pokud tedy nezadas o prodlouzeni RD na zaklade zdravotniho stavu ditete). Jinak velky pozor na to zdravotni, protoze ja jsem do 7mi let (resp. 10ti), mam to nahlasene na zdr. pojistovne a presto mi chodi slozenky, ze musim zaplatit. Takze tohle je zvlastni. Ja v soucasne dobe jiz 14 mesicu cekam marne na posouzeni zdrav. stavu, musim se stale odvolavat a jaksi se jim nechce platit - dcera je autista. Vzhledem k tomu, ze jiz nebudes po 4. roce ditka pobirat RD, muze byt syn ve skolce i celodenne. V pripade, ze zadas o prodlouzene vyplaceni RD na zaklade zdravotniho stavu, musi byt - co se dochazky do skolky tyce - splnena opet podminka bud 5 dni v mesici klidne celodenne, nebo denne na 4 hodiny. Jinak je to jedno. Je to dle infa co mam ja. Tak snad se nemylim. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S duchodem by to tedy melo byt tak, ze se toto zapocitavat nebude, protoze jsi vlastne v domacnosti a neni to oficialni pece o dite kvuli zdr. stavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
filad,děkuju.A co pak děláš,když ti přijde ta složenka o nedoplatku pojistného?To tam vždycky jdeš a znova to nahlásíš?A pořád tak dokola?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co vím z doby, kdy jsem pracovala ve zdravotní pojišťovně, tak tam to nahlásíš, oni ti dají ten příslušný kód a žádná složenka by ti neměla chodit a bacha, dítě nesmí spávat ve školce a nesmí navštěvovat školní družinu.Pokud máš dvě děti, můžeš tak být až do 15 let staršího dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klarko, no oni se na me jaksi slusne vy… takze to resim snad dnes a denne a mam dojem, ze si ze me uz delaji srandu…
![]()
Mado, no prave tam ta podminka dochazky musi byt splnena… takze mala je max 4 hodky ve skolce. Jinak prodluzovani je opet na zaklade posouzeni… i kdyz RD mi jiz neprodlouzi az se nam narodi druhe, tam uz je jedno jaky je zdravotni stav (pak budu zadat prispevek na peci), jde o to, ze RD muze sice byt vyplaceno dele, ale jen v pripade, ze se jedna o nejmladsi dite v rodine, tzn. az se to druhe narodi, tak budu mit narok RD pouze na mimiska … takze jsem to udelala tak, ze ted zadam na starsi dcerku do narozeni druheho, pak si zazadam na to druhe a na starsi prispevek na peci, takze budu dostavat na obe deti… vyjde to tak na vice penez
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mado,jasně,že syn bude ve školce jen ty čtyři hodiny(jako teď).A to se nějak kontroluje nebo je potřeba nějaké potvrzení,že chodí jen na ty čtyři hodiny?Teď to zapisuju jen do takového sešitu.Dle ředitelky to stačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klarko, oni pak budou chtit nejake potvrzeni ze skolky - nebo teda po mne ho chteli… ale takhle si fakt nejsem moc jista jak to bude u tebe pokud nejde o zdr. stav.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo ještě dodám,že mně nejde o prodloužení RD(syn je naštěstí zdravý),jen chci(a můžu si dovolit) být ještě s Lukáškem doma.Do práce se nemám kam vrátit a chci si v klidu hledat novou,prípadně doplnit vzdělání a užívat si Lukáška.Holky,děkuju za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky Kláro, jojo, je to jak píšeš, je potřeba to nahlásit na zdravotní pojišťovně a syn nesmí být ve školce déle než 4 hodiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kláro, podmínka to byla (4 hod ve školce), ale nijak se nekontrolovalo, potvrzení nebyla třeba, ale možná už se to nově změnilo a bude další papírování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oteviram tuhle diskuzi protoze mam dotaz. Momentalne jsem vedena na zdravotni pojistovne jako osoba pecujici o dite do 7let. Tenhle status jsem zvolila po narozeni druheho ditete. Abych to napsala od zacatku…na druhy rodicak jsem sla jen na prvnich 6.tt pak od 7.tt sel manzel na materskpu a napsal na sebe rodicak a nastavil ho na 3roky castka 7600,– bylo to pred koncem min.roku. takze jsme chteli vyuzit rodicaku postaru. Na UP n bylo receno ze az budu chtit prejit na RP pojede se ppdle starych pravidel tak jsme to nejak nehrotili. Dnes jsme to chteli provest a prevezt RP na me a bylo nam receno ze se ma vypisovat nova zadost a vypsat castka ktera nam vyjde z tech 220000tisic coz byl pro me sok. To by pro nas znamenalo pobatcca 5000,–. A ted mi jde o to jestli to prevest ted a nebo to nechat tak. ALE syn pujde pristi jaro fo skolky statni tim padem uz nebudo mocy byt brana jako osoba o pecujici o dotr do 7let. Nebo to jde udelat tak ze manzel zustane papirpve na rodicaku pritom je osvc. a ja az mi syn pujde doskoly muzu zustat jako osoba pecujici…
Jestli to jde jakobu soubezne manzel bude pobirat RP ale pritom pracovat a ja sitetem na ktere je psany RP doma a vedena na zdravotni pojistovne jako osoba pecujico o dite do 7let?
Dekuji moc za odpoved:))))
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli to tedy správně chápu, jako osoba pečující o dítě do 7 let mi stát platí SZP, nic víc. Na důchod se to nepočítá. A dítě může chodit normálně denně do školky, jen tam nesmí spát?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Do 7 let dítěte platí zdravotní pojištění stát /po nahlášení na pojišťovně/ a dítě může na 4 hodiny do školky.
Tady odkaz -tedy co se týče VZP VZP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit