Osoba pečující o dítě do 7 let. Co si ohlídat a zajistit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@slunce.v.duši To, co cituješ se týká osob pečujících o osoby závislé na pomoci jiné osoby. To se netýká osob pečujících o dítě do 4 let - u těch to prokážeš rodným listem dítěte a čestným prohlášením.
https://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
EDIT: nevím, jestli u těch pečujících o závislou osobu nebyla dokonce i ta dvouletá lhůta zrušená, ale to pro dotaz není podstatné.
Příspěvek upraven 18.02.19 v 20:13
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak je to, nově pečuji o dítě do 4 let, školku zvládá jen krátce, jsem vedená u zaměstnavatele, že za rok normálně půjdu do práce (počítáme někdy na podzim, prostě do těch 4 let), jsem OSVČ vedlejší činnost. Teď mě na zdravotní pojišťovně překvapila dotazem, jestli za mě platí zaměstnavatel minimální zdr. pojištění. Já myslela, že automaticky platí, je to tak? Prosím o anonym, osobní info ohledně práce.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jak je to, nově pečuji o dítě do 4 let, školku zvládá jen krátce, jsem vedená u zaměstnavatele, že za rok normálně půjdu do práce (počítáme někdy na podzim, prostě do těch 4 let), jsem OSVČ vedlejší činnost. Teď mě na zdravotní pojišťovně překvapila dotazem, jestli za mě platí zaměstnavatel minimální zdr. pojištění. Já myslela, že automaticky platí, je to tak? Prosím o anonym, osobní info ohledně práce.
bereš rodičovský příspěvek nebo ne? Pokud ne, tak nemůžeš ani být OSVČ na vedlejší činnost, ale na hlavní… v zaměstnání máš maximálně tak neplacené volno, rodičovská dovolená je jen do tří let věku dítěte…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero ano, beru rodičovský příspěvek do 4 let. Takže zdravotní si musím hradit potom sama, když jsem OSVČ vedl. činnost? Mám to jako přilepšení, nevyplatilo by se mi to, tak bych živnost zrušila.
- Citovat
- Upravit
@Regina Hero píše:
bereš rodičovský příspěvek nebo ne? Pokud ne, tak nemůžeš ani být OSVČ na vedlejší činnost, ale na hlavní… v zaměstnání máš maximálně tak neplacené volno, rodičovská dovolená je jen do tří let věku dítěte…
Pokud je nahlášená jako osoba pečující o dítě do 7 let věku (nebo 2 děti do 15 let), tak pro účely ZP je OSVČ na vedlejší činnost. Teď to řeším u sebe.
Pro SP jsou jiné podmínky - já mám děti starší, než 4 roky, tak z pohledu OSSZ mám živnost jako hlavní činnost. Ale do 4 let věku dítěte je to tuším jinak - ale jistě to nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna dnes jsem to řešila na pojišťovně. Pokud pecujes o dítě do 4 let věku, máš živnost jako vedlejší. Ale dítě má skolku nějak omezenou, nevím ale jak, protože to moje do školky nechodí. Kazdopadne pokid za tebe zaměstnavatel neplati ZP, musis si ho platit sama. Podavalas nebo v nejblizsi dobe musis podat prehled prijmu, tak tam ti to spocitaji. Jak je to se sockou nevím, to mě teprve čeká to zjišťování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty píše:
Pokud je nahlášená jako osoba pečující o dítě do 7 let věku (nebo 2 děti do 15 let), tak pro účely ZP je OSVČ na vedlejší činnost. Teď to řeším u sebe.Pro SP jsou jiné podmínky - já mám děti starší, než 4 roky, tak z pohledu OSSZ mám živnost jako hlavní činnost. Ale do 4 let věku dítěte je to tuším jinak - ale jistě to nevím.
tak, máš pravdu, sociální se platí celé, zdravotní se zálohy platit nemusely… ale pokud se bere rodičák, tak ani to sociální, pokud má malý zisk a nevyšly jí po podání přehledu žádné zálohy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Regina Hero ano, beru rodičovský příspěvek do 4 let. Takže zdravotní si musím hradit potom sama, když jsem OSVČ vedl. činnost? Mám to jako přilepšení, nevyplatilo by se mi to, tak bych živnost zrušila.
pokud bereš rodičák, tak ne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
tak, máš pravdu, sociální se platí celé, zdravotní se zálohy platit nemusely… ale pokud se bere rodičák, tak ani to sociální, pokud má malý zisk a nevyšly jí po podání přehledu žádné zálohy…
Ano, pokud bere rodičák, tak je to takto - to v původním příspěvku nebylo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký den,
na konci června mi končí rodičovská dovolená, potřebuji se nahlásit na léto na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, do práce půjdu až v září kvůli dětem, můj dotaz je, jak dlouho dopředu je třeba se nahlásit a potřebuji mít sebou nějaké potvrzení o ukončení rodičovské dovolené? Případně odkud? Nebo stačí rodný list dítěte? Děkuji
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Hezký den,na konci června mi končí rodičovská dovolená, potřebuji se nahlásit na léto na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, do práce půjdu až v září kvůli dětem, můj dotaz je, jak dlouho dopředu je třeba se nahlásit a potřebuji mít sebou nějaké potvrzení o ukončení rodičovské dovolené? Případně odkud? Nebo stačí rodný list dítěte? Děkuji
Musíš mít s sebou dopis o zániku nároku na dávku, přijde ti poštou. Šla jsem tam asi týden po ukončení rodičovské
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se zeptám, jslti můžu. Pokud se příhlásím na péči o dítě…, jak je to s předškolákem a školkou,… musí být jenom 4 h, a nebo tam je už vyjímka…
na začátku srpna mi končí smlouva v práci, práce je málo, tak už musím počítat se vším.. Na Up se hlasit asi nebud, pořád přemýšlím. Podporu mít nebudu, v sprnu, školka stejně nejede, tak asi půjduna tu péči..
Ale jak to je s tou školkou.. Nejd eo mě, že bych ho tam chtěla mít nevím do kdy, ale oni mají různé akce, a různé věci a to vždy, spíš až se vyspí, a nebo když jezdí na různé výlety, a nějaké akce..
Mají třeba domluveno jít do hasičárny a nebo jedou do moštárny, ale to je všechno na odpoledne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janasas je to tak. Bohužel dítě tam může být jen 4 hodiny což je dopolední vyučování. Přiznám se, že občas ( 1 -2×) do měsíce ji tam nechám spát. To když jedu k lékaři a vím, že ji nestihnu vyzvednout. Jinak podmínky dodržuji. A pokud mají se školkou nějakou besídku, tak ji vyzvednu po obědě a pak tam jdeme spolu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit