Osoba pečující o dítě do 7 let. Co si ohlídat a zajistit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
896
31.7.15 09:02

Jen se chci ujistit. Jsem pečující o dítě, na podzim 4 roky a jde do školky a já tedy snad konečně někam do práce.
Když dítě nastoupí do školky a já budu nezaměstnaná, tak musím jít na pracák?
(chápu ty 4 hodiny denně, a asi jí i budu brát po o domů dokud nepůjdu do práce, ale kdyby ne)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
867
31.7.15 10:46

@ntkv fundovaně ti můžu odpovědět jen z hlediska zdravotní pojišťovny (dále jen ZP), o jiných institucích nemám ponětí, ale snad ti to pomůže: můžeš být právě tzv. osobou pečující o dítě do 7 let věku. Pokud dítě bude chodit do školky max. na 4 hodiny denně a ty tím pádem splníš podmínku celodenní a řádné péče, nemusíš být z hlediska plateb zdravotního pojištění přihlášena na pracáku, ale budeš právě přihlášena do státní kategorie „osobou pečující o dítě do 7 let věku“ a bude za tebe odvádět zdravotní pojištění stát. Jen je nezbytné, splnit oznamovací povinnost - a to přihlásit se na ZP do této kategorie, tzn. dodat ZP podklady (rodný list dítěte a čestné prohlášení, kde se uvádí, že chodí do školky jen na 4 hodiny).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
5.6.16 20:54

Ahojky. V patek jsem se zamestnavatelem podepsala ukončení pr. pomeru dohodou k 9.6.2016. (Tj.den, kd jsou malemu 3 roky a konci mi RD). Ted v tydnu (chtela jsem zitra) mam v planu zajet na pojistovnu, nahlasit se jako pecujici o dite do 4 let. Mohu to tam zajet nahlasit uz ted, nebo tam mam jet az toho 9-10.6.? Dekuji. Jo a jeste, co vse budu potrebovat? Dekuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.6.16 07:41

@veronika6913 dopředu tam nejezdi… jinak stačí op, rl dítka, nic víc.. jo a ukončení smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
6.6.16 16:59

@martina.se ja jsem si tam nakonec volala a pry potrebuju papir o skonceni rodicovske.. moc jsem to nepochopila, jelikoz rodicovska mi konci ve 3 letech maleho ne? :think: A k tomu datu mi konci i PP. Tak jsem myslela, ze budu muset na pojistovnu a volala jsem si i na sociální a tam mi paní rekla, ze dokovad pobiram RP, hradi za me zdravotni stat (RP mam vypocitany az do zari) a ze k nahlaseni se jako pecujici o dite, potrebuju ten papir, co mi přijde s poslednim rodicakem (ukonceni/dobrani RP).. tak nevim jako. Myslela jsem, ze RD je max 3 roky. Ja si na tu pojistovnu stejne radsi skocim (rikala mi pani do 8 prac.dnu) takze pristi tyden a vezmu s sebou cos psala ty (RL, vypoved a OP..) a uvidim co mi reknou. Radsi tam zajedu i kdyz treba zbytecne, nez riskovat, ze mi tam pak vyroste nejakej dluh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
6.6.16 17:10

@veronika6913 jo mě taky řekla až budu mít papír o ukončení rodičáku. Ted už to vyplácí ten poslední rychleji ale já tam měla ještě zbytek takže rd byl konec v květnu ale papír přišel až v červenci i poslední zbytek peněz :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
6.6.16 17:20

@Markéta80 takze dokovad pobiram ten rodicak (i kdyz je to dele, nez tri roky a uz nejsem zamestnana) tak za me vazne pojisteni hradi stat? To by znamenalo, ze se ted nemusim o nic starat, nic zařizovat…? 8o :think: to se mi nechce verit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
6.6.16 17:32

@veronika6913 :mrgreen: :mrgreen: já tam byla na konci rodičáku a paní mě řekla že dokud nebudu mít ten papír ona s tim nic dělat ani nemůže. Ted právě to co tam zůstane pošlou s poslednim rd ale já to měla tak že malá je začátkem května takže v červnu ještě celý rodičák a v červenci poměrná část a pak teprve ten papír s kterym jsme šla na pojištovnu ;) Taky jsem to chtěla mít vyřešené hned ale nešlo to no :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.17 11:24

Ahoj, nevíte jak je to letos prosím? Asi bych využila tohoto a měla dítě max 4 hodiny denně ve školce. Můžu při tom chodit i na brigádu? Popř. kolik max si můžu vydělat? Nebo vůbec nic. Díky za případné info.

• Citovat
  • Upravit
9793
13.2.17 11:40
@Anonymní píše:
Ahoj, nevíte jak je to letos prosím? Asi bych využila tohoto a měla dítě max 4 hodiny denně ve školce. Můžu při tom chodit i na brigádu? Popř. kolik max si můžu vydělat? Nebo vůbec nic. Díky za případné info.

Můžeš mít brigádu na DPP s výdělkem do 10 tis. Kč na max. 300 hodin za rok nebo na DPČ s výdělkem do 2500 Kč (u DPČ je počet hodin omezen v průměru na 20 hod. týdně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.17 11:42

@Lendeš děkuji, tak já půjdu po rodičáku využít tu podporu a pokud neseženu práci do těch pěti měsíců, tak to udělám takto. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
157
28.3.18 13:05
@Anonymní píše:
Ahoj, nevíte jak je to letos prosím? Asi bych využila tohoto a měla dítě max 4 hodiny denně ve školce. Můžu při tom chodit i na brigádu? Popř. kolik max si můžu vydělat? Nebo vůbec nic. Díky za případné info.

Zjišťovala jsem si, jak je to s tou osobou pečující o dítě do 7 let a bylo mi řečeno na pojišťovně, že dítě nesmí být ve školce víc jak 4 hodiny denně, ale navíc že si k tomu člověk nemůže vůbec nic přivydělat, tak nevím. že je to uvedeno v čestném prohlášení, které se podepisuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.3.18 13:41

@Jajo82 Může si přivydělat na dohodu, ze které není odváděno pojistné - tzn. na DPP si může vydělat max. 10 tis. Kč a na DPČ méně než 2500 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
28.3.18 14:03

@Lendeš taky jsem si to myslela, ale paní na pojiš´tovně mluvila jinak. ještě řekla že to jestli je dítě ve školce ty čtyři hodiny denně nebo víc, to nikdo moc nezkoumá ale že nesmí být žádný přivýdělek když je někdo veden jako osoba pečující o dítě do 7 let. nevím no, já bych řekla že to dost kontrolují jestli je dítě ve školce jen ty 4 hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.3.18 15:38

@Jajo82

§ 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
k) osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti,

§ 2
(3) Zaměstnáním se pro účely zdravotního pojištění rozumí činnost zaměstnance [§ 5 písm. a)], ze které mu plynou od zaměstnavatele příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků zdaňované podle zvláštního právního předpisu

§ 5

Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

1. je zaměstnancem; za zaměstnance se pro účely zdravotního pojištění považuje fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti podle zvláštního právního předpisu1a), s výjimkou

1. osoby, která má pouze příjmy ze závislé činnosti, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny,

2. žáka nebo studenta, který má pouze příjmy ze závislé činnosti za práci z praktického výcviku,

3. osoby činné na základě dohody o provedení práce, popřípadě více dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele, pokud úhrn příjmů z takových dohod v kalendářním měsíci nedosáhl příjmu ve výši částky, jež je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zákona upravujícího nemocenské pojištění (dále jen „započitatelný příjem“); započitatelný příjem zúčtovaný zaměstnavatelem až po skončení dohody o provedení práce se považuje za příjem zúčtovaný do kalendářního měsíce, v němž tato dohoda skončila,

4. člena družstva, který není v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonává pro družstvo práci, za kterou je jím odměňován, a který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu,

5. osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti, popřípadě více dohod o pracovní činnosti u jednoho zaměstnavatele, pokud úhrn příjmů z takových dohod v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu; započitatelný příjem zúčtovaný zaměstnavatelem až po skončení dohody o pracovní činnosti se považuje za příjem zúčtovaný do kalendářního měsíce, v němž tato dohoda skončila,

6. dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu,

7. člena okrskové volební komise při volbách do Evropského parlamentu, Senátu a zastupitelstev územních samosprávných celků a člena okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise při volbách do Poslanecké sněmovny a při volbě prezidenta republiky,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat