Osoba pečující o dítě do 7 let. Co si ohlídat a zajistit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lendeš tak to když mi to konci ted v srpnu tak už si moc nepomůžu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 Pomůžeš si tím, že budeš do 4 let příjemcem RP z hlediska zdravotního pojištění…budeš pobírat jen nějakou malou částku, ale nebudeš mít omezenou možnost výdělku a případně omezenou možnost školky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
@tynuska1990 Při nahlášení na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let si můžeš přivydělat na DPP max. 10 tis. Kč měsíčně a na DPČ pod 2500 Kč měsíčně (tak aby nebylo odváděno pojistné). A dítě může být případně ve školce max. 4 hodiny denně. Lepší z mého pohledu je snížit si částku RP a rozpočítat si to do 4 let dítěte. Pak nebudeš mít omezený ani výdělek, ani školku.
Mám dojem, že tady všichni hledáte omezení tam, kde ve skutečnosti není. Logika je prostě ta, že stát platí zdravotní pojištění za osobu, která NEMÁ PŘÍJMY ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti a zároveň pečuje aspoň o jedno dítě do 7 let věku nebo o dvě do 15. Nic jí nebrání, aby si přivydělala víc, akorát pak přestane spadat do téhle kategorie státních pojištěnců, ale odvede normálně zdravotní pojištění z toho příjmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den mám také dotaz mám nárok na hmotnou nouzy když jsem osoba pečující o dítě do 7 let ? Do práce nastupují v listopadu a do té doby jsem bez prijmu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tukana31 mě bylo předtím řečeno, že pokud nejsi vedena na ÚP, což jako pečující osoba nejsi, máš nárok max na přídavky na dítě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@_0812_ píše:
@Tukana31 mě bylo předtím řečeno, že pokud nejsi vedena na ÚP, což jako pečující osoba nejsi, máš nárok max na přídavky na dítě
Příspěvek na bydlení nevyžaduje registraci na ÚP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dovesilke píše:
Příspěvek na bydlení nevyžaduje registraci na ÚP.
to není dávka hmotné nouze
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
to není dávka hmotné nouze
Ano,proto píšu že je možnost i příspěvku na bydlení,kromě přídavku na dítě,/jak psala 0812/,když je osoba pečující o dítě......
Dávky v hmotné nouzi nedostane,když není v evidenci ÚP .....
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, technická. Do dubna 18 jsem byla zaměstnanec toho času na rodičáku. Pak jsem dala výpověď a navázala jako osoba pečující. Ale nahlásila jsem se jen na pojišťovně. Nemam žádný příjem, dávky, nic…Teď brouzdam po netu a narazila jsem na toto: „Za účelem získání důchodu musíte na okresní správě sociálního zabezpečení podle svého trvalého pobytu podat návrh na vydání rozhodnutí o době a rozsahu péče. Současně doložíte potvrzení o době péče, které vám vydá úřad práce. Potvrzení předložíte buď po ukončení péče nebo nejpozději do 2 let od jejího skončení. Pokud si budete žádat o důchod během doby pečování, doložíte potvrzení z úřadu práce dříve.“
To jsem se tedy měla nahlásit i na UP? Já se na to tenkrát ptala právě na pojišťovně a bylo mi řečeno že ne, když nechci hledat práci. A dál už jsem po tom nepátrala. Blběna
Nevite někdo na jaké oddělení mam vůbec tedy jít/volat? Teď tu koukam na kontakty a netušim …oddělení sociálních dávek nebo nezaměstnanosti? Z pojišťovny v ruce nemam žádný papír, jen jsem jim vypnila jejich formulář a hotovo
Díky díky díky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slunce.v.duši jej nevím, ale Háčkuji se - taky jsem se hlásila jen na VZP a tvrdili, ze tím je to vyřízené
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem řešila jen s pojišťovnou
ale mně jde „jen“ o jeden měsíc mezi rodičákama, takže asi není nutný hrotit důchod ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slunce.v.duši - zkus zavolat tady..
https://portal.mpsv.cz/sz/call_centrum
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slunce.v.duši píše:
Holky, technická. Do dubna 18 jsem byla zaměstnanec toho času na rodičáku. Pak jsem dala výpověď a navázala jako osoba pečující. Ale nahlásila jsem se jen na pojišťovně. Nemam žádný příjem, dávky, nic…Teď brouzdam po netu a narazila jsem na toto: „Za účelem získání důchodu musíte na okresní správě sociálního zabezpečení podle svého trvalého pobytu podat návrh na vydání rozhodnutí o době a rozsahu péče. Současně doložíte potvrzení o době péče, které vám vydá úřad práce. Potvrzení předložíte buď po ukončení péče nebo nejpozději do 2 let od jejího skončení. Pokud si budete žádat o důchod během doby pečování, doložíte potvrzení z úřadu práce dříve.“
To jsem se tedy měla nahlásit i na UP? Já se na to tenkrát ptala právě na pojišťovně a bylo mi řečeno že ne, když nechci hledat práci. A dál už jsem po tom nepátrala. BlběnaNevite někdo na jaké oddělení mam vůbec tedy jít/volat? Teď tu koukam na kontakty a netušim …oddělení sociálních dávek nebo nezaměstnanosti? Z pojišťovny v ruce nemam žádný papír, jen jsem jim vypnila jejich formulář a hotovo
Díky díky díky…
Já jsem to hlásila taky jen na zdravotní pojišťovnu. Do odpracovaných let na důchod se počítají jen 4 roky (?), pak už se to do odpracované doby nepočítá. Pokud bys chtěla, aby se to započítávalo do odpracované doby, musela by sis platit sama důchodové pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odpověď z UP:
Dobrý den,
s Vaším dotazem ohledně náhradní doby na důchodové pojištění se obraťte na okresní správu sociálního zabezpečení, která je s ohledem na obsah podání oprávněna věcně reagovat. K Úřadu práce ČR nemáte žádnou povinnost.
Tak teď tedy nevim jak budu OSSZ dokládat potvrzení o době péče, které má údajně vydat úřad práce.
Teď mi jde jen o rok, ale u druhého ditěte asi taky zůstanu déle doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit