Prosím o radu ohledně DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
aquarian
12.1.21 20:13
@bludice píše:
Jedine snad ze by napovidala ta vyznacena veta, ze Eliska ma dva syny - Mateje a JESTE jednoho svobodneho syna Honzu.

Ale jestli se připustí, že to „ještě“ ukazuje na dalšího příbuzného, tak z té stejné věty

„Marta má JEŠTĚ sestru Elišku, která má ještě jednoho svobodného syna Honzu. “

by vyplývalo, že se tam dá vecpat kterýkoliv z příbuzných té druhé rodiny jako další sourozenec Marty.

Myslím, že je to zadání prostě blbě zformulované.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.21 20:15
@Cattus píše:
Jestli teda autor chtěl, abychom pochopili, že Eliška má syny dva, tak to potom sedí.
Načmrkla jsem si to a cajk.

Zakladatelko, namaluj si to s dcerou a naveď ji, jak si má ty jednotlivé příbuznosti pojmenovat.

Jinak opět se projevilo místní proč se ptáš a proč to tak děláš. Ovšem nic konstruktivního tady od těch rypen nezaznělo. [/
citace]

My jsme si to právě namalovaly a víme přesně, jak to má první a jak druhá rodina, ale,, spojitost jsme nenašly. Může to být cokoliv, může být, třeba alice sestřenicí Marka tzn., že Anna by byla sestrou Matěje nebo je to rodina ze strany Romany. Fakt, mě z toho bolí hlava a snad nepůjdu spát.

• Citovat
  • Upravit
33005
12.1.21 20:15
@Cattus píše:
To si nemyslím. Je to bratranec Anny, Aliciny matky.
Prastrýc by byl manžel její pratety a to si nejsem jistá, ale asi manžel Elišky?

Mas pravdu. Eliska je prateta, ukoukla jsem se o linii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
12.1.21 20:18

Teď tam vidím spojení, že v rodině Marty je jedí dcera Anna a ta má dceru Alici, to je vnučka Marty a patří k rodině Romany :D ale opět nepíší, co je Alice Romany..to bych viděla jako první nějaké příbuzenské spojení mezi rodinami. Možná Miroslav je otec Romany.
To by znamenalo, že je dědečkem Matěje, Marta je jeho prababička a zbytek jsou sestřenice a strýc a Honza už není nic..jen známý :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
33005
12.1.21 20:18
@Anonymní píše:
@Cattus píše:
Jestli teda autor chtěl, abychom pochopili, že Eliška má syny dva, tak to potom sedí.

Zakladatelko, namaluj si to s dcerou a naveď ji, jak si má ty jednotlivé příbuznosti pojmenovat.

Jinak opět se projevilo místní proč se ptáš a proč to tak děláš. Ovšem nic konstruktivního tady od těch rypen nezaznělo. [/
citace]

My jsme si to právě namalovaly a víme přesně, jak to má první a jak druhá rodina, ale,, spojitost jsme nenašly. Může to být cokoliv, může být, třeba alice sestřenicí Marka tzn., že Anna by byla sestrou Matěje nebo je to rodina ze strany Romany. Fakt, mě z toho bolí hlava a snad nepůjdu spát.

Tak proste at dite napise, ze na prvni pohled tam neexistuje jasny pribuzensky vztah mezi obema familiema.
Ale ze na zaklade te inkriminovane vety by se dalo s vydedukovat, ze ten Matej a Honza jsou mozna bratry a pak by tam nejake ty pribuzenske vztahy i vznikly. :nevim:
Proste vyargumentovat si nazor. Spousta veci neni v zivote cernobilych. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
12.1.21 20:19
@Anonymní píše:
@Cattus píše:

citace]

My jsme si to právě namalovaly a víme přesně, jak to má první a jak druhá rodina, ale,, spojitost jsme nenašly. Může to být cokoliv, může být, třeba alice sestřenicí Marka tzn., že Anna by byla sestrou Matěje nebo je to rodina ze strany Romany. Fakt, mě z toho bolí hlava a snad nepůjdu spát.

No vycházej z toho, že Eliška má syny dva, Honzu a Matěje.
Pak už to tam nějak natlačíte :mrgreen:

Každopádně jsem se dívala na odkaz, je to pro 6. třídu. Už vidím svoje dítě jak to chápe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Absolutně by nepobral to pojítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
12.1.21 20:20
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonymitu, ale stydím se, že si nevím rady s úkolem dcery, která je v 8 třídě. Takže, je mi jasné, že Marta má dvě děti a to Annu a Miroslava a vnučku Alici. Má sestru Elišku a ta má syna Honzu, ale nevím, jaké mají spojení s první rodinou. Omlouvám se za svoji hloupost, vím, že mě tady vynesete v kopytech, ale, každému není dáno. Jsem zbabělec, proto anonymně. :oops:. Příbuzenské vztahy mohou být velmi komplikované. Přečti si tento text a doplň věty.
Romana má bratra Petra a sestry Janu a Katku. Před 2 lety si vzala za manžela Matěje a spolu mají krásného syna Marka. K rodině také patří Alice, která je dcerou Anny a vnučkou Marty. Marta má syna Miroslava a je již 5 let vdovou. Marta má ještě sestru Elišku, která má ještě jednoho svobodného syna Honzu. Ten se o ni stará, protože je nemocná.  Zemřelý manžel Marty byl Markův ______________.  Honza je Romanin ____________________________.  Marek je Martin ______________________________.  Matěj je Annin _______________________________.  Marta je Matějova ____________________________.
Alice je Markova _____________________________.

Vynést - V zubech, roznést NA kopytech. Taky se může do nějakého úkolu hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.21 20:26
@hanka.br. píše:
Vynést - V zubech, roznést NA kopytech. Taky se může do nějakého úkolu hodit.

Já vím, paní učitelko, napsala jsem blbost. Ale, už 3 hodiny přemýšlíme nad tím úkolem a, i když mi to běžně, aspoň, průměrně myslí, tak teď jsem tak hotová, že píšu kraviny. Já vím, že vy učitelky už máte nějakou diagnózu a většinou, místo k tématu, se vyjadřujete k pravopisu :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.21 20:29
@Cattus píše:
No vycházej z toho, že Eliška má syny dva, Honzu a Matěje.
Pak už to tam nějak natlačíte :mrgreen:Každopádně jsem se dívala na odkaz, je to pro 6. třídu. Už vidím svoje dítě jak to chápe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Absolutně by nepobral to pojítko.

To si myslím, že je zbytečně složité, co by pak byl Marek zemřelého manžela Marty. Prastrýc? Až tak.

• Citovat
  • Upravit
Nelel12
12.1.21 20:30

Na 8 ročník celkem hustý :D. Chce si to namalovat..klidně i barevně rozlišit. Půjde to, ale nestyděla bych se říct, že tohle je chytáček na úrovni didaktického testu u maturit. :palec:

• Citovat
  • Upravit
19609
12.1.21 20:31
@Anonymní píše:
To si myslím, že je zbytečně složité, co by pak byl Marek zemřelého manžela Marty. Prastrýc? Až tak.

Jo, prastrýc.
Manžel Marty je Markův prastrýc. Asi 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
12.1.21 20:35
@Anonymní píše:
Já vím, paní učitelko, napsala jsem blbost. Ale, už 3 hodiny přemýšlíme nad tím úkolem a, i když mi to běžně, aspoň, průměrně myslí, tak teď jsem tak hotová, že píšu kraviny. Já vím, že vy učitelky už máte nějakou diagnózu a většinou, místo k tématu, se vyjadřujete k pravopisu :D

Tak na to, jak jsi strašně unavená a hotová, tak na jedy máš síly dost. Píšeš kraviny, na kraviny se ptáš a když ti ty tvoje kraviny někdo vysvětluje, ještě jsi hustá.

Příspěvek upraven 12.01.21 v 20:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
12.1.21 20:36

Já bych se to tam asi snažila napasovat tak, aby tam byly normální názvy vztahů, tj. bez prastrýců a bratranců z druhého kolene.
Anebo bych prostě napsala, že rodiny příbuzné nijak nejsou, že ze zadání to nevyplývá. To se dá taky obhájit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
12.1.21 20:38
@hanka.br. píše:
Tak na to, jak jsi strašně unavená a hotová, tak na jedy máš síly dost. Píšeš kraviny, na kraviny se ptáš a když se ti ty tvoje kraviny někdo vysvětluje, ještě jsi hustá.

Tuším, že „se ti někdo vysvětluje“ asi taky nebude moc v souladu s gramatikou.

Jen malý feedback. :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.21 20:40

Tak jsme to napsali takto :

1. Zemřelý manžel Marty byl Markův prastrýc
  2. Honza je Romanin švagr
  3. To nevím, jak se říká vnukovi, babiččině sestře.

4 ) Matěj je Anin bratranec

1. Marta je Matějova sestra
  2. Alice je Markova sestřenice
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin