Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mirii píše:
Baslerindo ja teda absolutne nechapu kde beres tu jistotu ze kazda z nas tu ma vorecha bez PP? Jsem majitelem jiz tretiho PP se zkouskama a presto jsem ani na jedne fene nechovala a treti jsem rovnou nechala vykastrovat , protoze o stenata nestojimestejne tak jsem majitelkou 2 vorechu z cehoz je jeden z vlastniho odchovu a podotykam umyslneho,protoze nas prvni vorisek byl tak uzasne povahy a rysu,ze jsme od nej za kazdou cenu stene chteli. Proto se jako potrefena husa ozyvam ac jsem majitelem PP uchovnenych psu,stejne jako majitelem vorechu. Priste napis svuj nazor bez osocovani ostatnich,kdyz nemas ani paru o tom ktera z nas jakeho psa vubec vlastni
Stejne taky bych zde mohla napsat utok na chovatele PP, rekla bych tak Hitler hadra a at zije cista krev
Zakladatelko, vůbec tady nikdo nenapadá Tvou fenku nebo Tebe, že máš psa bez PP. Pokud ano, tak to je asi na jiné téma.
Já se velmi intenzivně zajímám o chov pro prachy - tzv. množírny (viz. paní Bártů), protože tam jde o úmyslné týrání. Popravdě nějak extra neřeším, jestli má někdo bezpapírovou fenku či psa, miluje ho a jednou za život je nechá „udělat si“ štěňátka, protože ho prostě mají rádi a chtějí po něm potomky.
Měli jsme psy celý život, jak papírové (chovné), tak bezpapíráky. Přesto jsem po jistých zkušenostech přišla na to, že mám jisté plemeno, které si velmi zaslouží to, o co původnímu stvořiteli tohoto plemene šlo. Chci úžasného, zdravého psa, který dá štěňata, která budou s velkou pravděpodobností dělat stejnou radost svým budoucím majitelům.
Proto jsem si další fenku (vysněnou) přivezla ze zahraničí, bez příbuznosti v ČR, dále jsme absolvovali x výstav, svod, velké množství testů (některé v narkóze) a totéž vyžadujeme po jejím „manželovi“. Také je import z Anglie, bydlí v Rakousku, má úspěchy na výstavách a především dané testy a perfektní povahu.
Za sebe tedy mohu jen říct, že dělám fakt maximum, co lze, opravdu chci novou krev, nepříbuznou a hlavně co nejzdravější.
Ani testy mi samozřejmě nezaručí, že štěňata budou 100% zdravá (genetika je velmi složitá věc), ale předpoklad je pro to ten nejlepší a já mám čisté svědomí, že jsem to maximum udělala. Je mi smutno, když vidím, že lidem okolo, kteří si vysnili tohle plemeno (kolikrát už od dětství) a teď si pořídí malé čtyřnohé miminko za první peníze a ono jim před očima chřadne a po dlouhé a nákladné léčbě umře. Bohužel, v našem klubu se setkáváme s tím, že se velmi často jedná o pejsky bez PP nebo neuchovněné (tedy i s PP, ale pro jistou vadu neprošli svodem). Takový chov je neřízený, jedná se o psy, kteří prostě svodem nemají šanci projít. Ten svod prostě neexistuje jen tak pro srandu. Prostě pokud pes neprojde, tak už tím pádem vadu má a proč ji předávat dál? Totéž psi bez PP. Už jednou PP nemají, protože jejich předek nebyl uchovněn, proto má v genech jistou vadu a proč ji (třeba i skrytě) předávat dalším generacím?
Je to prostě dle mého nezodpovědné a nefér.
Je mi fuk, jestli také existují ti, co testy falšují. Ti ze světa nikdy nezmizí, tak jako chovatelé psů bez PP. Oni by si měli sáhnout do svého svědomí. Prodají sice štěně za hezkou sumu, ale jestli jim dá spát, že nakryli nemocnou fenu a s velkým předpokladem bude mít stejnou vadu některý z jejích potomků a majitelé pak budou solit prachy za léčbu a třeba i plakat, že jim jejich zlato umřelo v roce… Takoví lidé jsou prostě zmetci.
Ale já jsem se zařekla, že to budu dělat tak, abych v klidu spát mohla.
Třeba teď - nechali jsme udělat dopplera srdce, ledvin, BAER test (hluchota), patellu, krevní testy… a vše ok. Jen nám pak chyběl poslední důležitý test UPC (z moči). Dá se říct, že to je už jako by banální test (nepovinný - nikde nemusíme hlásit, že jsme jej vůbec absolvovali). Ale zařekli jsme se, že pokud bude jen trochu špatný, tak všechny ostatní testy hážeme za hlavu a prostě krýt nebudeme. Určitě jsou takoví chovatelé, kteří by chovali i při jednom malém nálezu, ale mně to za to nestojí.
To jen k tomu mému názoru na PP a bez PP.
A k tomu křížení plemen pro získání nového plemene - ano, to je záslužná věc, ale měl by to dělat opravdu odborník, téměř genetik, protože to žádná sranda není. A protože já odborník nejsem, tak to dělat nikdy nebudu.
A proč se každý hned urazí, když jeho čistokrevnému psu druhý řekne „voříšek“? On to totiž voříšek je, ať už je sebečistokrevnější. Prostě jednou nemá papíry, tudíž majitel nikdy nemůže doložit jeho původ.
Já říkám vořech i mé blue merle borderce s PP ![]()
K tomu vzniku nových plemen - líbí se mi, že i otec plemene československý vlčák sám veřejně uznal, že jeho chovatelský záměr se nepovedl.Ano, vzniklo plemeno, které si našlo spousty příznivců, ale on sám řekl, že záměr byl zejména co do povahy jiný a holt se to nepovedlo.
A tomu já říkám opravdu charakter - uznat svůj omyl.
A zejména od chlapa ![]()
Kalisku tak tohle bylo moc pekne napsane
Ac tu vicemene branim bez pp,tak se vsim naprosto souhlasim a prala bych si vice " mnozitelu" jako jses ty a tva chovma stanice. Co vlastne chovas za plemeno?
Bruni vsak ta tvoje prisera jak vorech i vypada
a o vousate oblude ani nemluvim
![]()
Bruni kez by takovou vec priznal i " otec" sarpeju,buldoku a vsech techto oblud co nemuzou poradne ani prirozene dychat ![]()
Mirii píše:
Bruni kez by takovou vec priznal i " otec" sarpeju,buldoku a vsech techto oblud co nemuzou poradne ani prirozene dychat
No ono pozor, to je zas nějaká vystavovatelská nebo která móda ve stylu „typické ať je ještě typičtější“. On autor plemene třeba ten buldok asi těžko měl v úmyslu téměř neschopnost přirozené reprodukce (spousta krytí probíhá inseminací a porodů císařem). ![]()
My máme anglické bulteriéry. Také totální extrém. Tam už to začíná být masakr, o co se někteří snaží. Strašně touží „vypěstovat“ co největší klabonos, někteří už vypadají jako tukani, ale že jim to deformuje zuby a hlavně už sahají i po příbuzenské plemenitbě, tak to už je humus.
A šarpeje chovala moje sestra. Oba (ač nepříbuzní) zemřeli na akutní selhání ledvin. Nikomu nepřeji vidět jejich konce. Prostě každý extrém je děs.
Kalisek píše:
My máme anglické bulteriéry.
Ti jsou krásní
(bohužel si to u nás doma myslím jenom já
)
Mám v plánu samojeda nebo flat coated retrívra… Tak za dva roky… ale už pátrám a zkoumám, moc se těším.
Zatím rozmýšlím, jestli psa, nebo fenu… Odchovávat nehodlám tak ani tak. Si myslím teď, no ![]()
Kalisku tak u bultiku znam hlavne kozni problemy ![]()
Sarpeje,buldocky apod. priserky fakt lituji, majiproblem snad se vsim co jde ![]()
Bruni umela inseminace je pro me tez dost nepochopitelna, hlavne u psu co proste nemuzou protoze to neudychaji ![]()
Kalisku ja jeden konec na selhani ledvin zazila u sarpeje…lidi uz si pak ani druheho hafaka neporidili…ja se ani nedivim,projit si necim takovym ![]()
Ono hlavne tyhle plemena je extrem,ale zase stokrat radeji krizit vorechy,nez papirove buldocky,mopsiky,sarpeje apod.....u tech je proste dany ze nemuzou normalne fugovat at chteji ci ne a majitel se muze snazit jak chce
vzdyt jsou to plemena vykrizena proti prirode a nejak nechapu,ze se vubec mnozi a ze je vubec kdy FCI uznalo ![]()
a co bys chtela poradit? Kdyz ti fena hara kazdy tri mesice, tak nejaky to harany bude falesny, ale ty nebudes vedet jaky. Nejlepsi je vzit krev na progesteron a podle toho se pozna, jestli vubec ovuluje. ALe je moc mlada, neni jeste dospela a uz byste ji kryli?
Mirii píše:
Kalisku tak u bultiku znam hlavne kozni problemy
Sarpeje,buldocky apod. priserky fakt lituji, majiproblem snad se vsim co jde
Bruni umela inseminace je pro me tez dost nepochopitelna, hlavne u psu co proste nemuzou protoze to neudychaji
Kalisku ja jeden konec na selhani ledvin zazila u sarpeje…lidi uz si pak ani druheho hafaka neporidili…ja se ani nedivim,projit si necim takovym
na tohle jsou super brabantici, jsou placaty ale pritom dychaji normalne, normalne se kryjou a normalne rodi a jsou plny energie ![]()
Wendy přesně tak,nejsem množitelka a můj pejsáček je z útulku,já mám blažený pocit že jsem si odtamtud dovezla radost a JINÝ SE TU HÁDAJ O PP…já to řešit nehodlám,otázka zněla:proč by mohla hárat po 3měsících?Něco málo odpovědí jsem dostala a veterináře jsme kontaktovali- psa prohlédl.Když někdo napíše něco - pro mě špatného o ,,vořeších,,(jako by ten pes byl špinavá stoka tak co si o tom člověku mám myslet?…mám labradorku a úžasnou.Když si s ní děti hrají a ona jen jedním pohledem zahřeje u srdíčka- to je pro mne to nejhezčí.V tu chvíli je mi fuk zda má pp nebo je či není čistokrevná,ti co psy milují tomu rozumí…
tak a ted do mě