Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já se tenhle týden naotravuju, že? Ale když ono je to u nás pořád tak bídné!
Zkusím přehledně popsat o co mi jde. Malá už od malička hoooodně pláče, velmi brzy držela hlavičku, byla moc aktivní, absolutně nevydržela chvilku v klidu, taková malá vzteklounka, po šestinedělí, kdy jsem očekávala, že to přejde, jsem se radila s dr. ta vysloveně řekla, že mám prý hyperaktivního nerváčka
, dost se mě to dotklo, řešení nám nedala a na neurologii prý spěchat nemusím, počkáme prý až po 3 měsíci. Dlouho jsem si zjišťovala k jaké dr. chodit a na tuhle maminy pějí chválu, ale s tímto sdělením jsem znejistěla. Mno, vrátím se k tématu, prostě na neurologii nás neposlala a mě nějak nenapadlo trvat na vyšetření, prostě jsem jí důvěřovala. Každopádně ,jak se blížil 3m, malá se hezky zklidnila a taky už i v noci lépe spinkala, před 14 dny jsme byli v poradně(13T -3m) a ona malou naočkovala, zaplatila jsem si tu šetrnou vakcínu, reakce neměly být žádné!, ale už tu první noc se budila po hodině a dost plakala. A tím začal kolotoč probděných nocí, nevyspání, nevrlosti, křiku. Já blboun to nijak do spojitosti nedala
, až včera, kdy jsem se zoufalstvím rozbrečela při asi 4 vstávání k malé, mi dobliklo, že tohle extempore trvá právě těch 14 dnů. Dostávám se k jádru pudla. Z JAKÉHO DUVODU SE DĚTEM ODKLÁDÁ OĆKOVáNÍ, když se jim zjistí nadměrná dráždivost? Protože by byla reakce na vakcínu příliš silná díky přecitlivělosti? Je možné, že by ta reakce trvala taaaaaak dlouho? Co s tím, když se takové dítko naočkuje dříve, než bylo záhodno? Děsím se další vakcíny za 14 dnů.
Nevím, třeba se ta nespavost vůbec netýká tohohle, ale přijde mi to dost pravděpodobné, mám si ještě i teď vyžádat to vyšetření? Nevýhoda malých měst, neurolog je prý až v Brně, čož o to já bych dojela, ale asi u nás není zvykem hned posílat dítka vyšetřit, dost si všímám na emimču, že spooooousta mamin tam jde poměrně brzy a při sebemenším problému.
děkuji za případné rady
sany
Ahoj Sanynko,
když píšeš, že malá hodně pláče a že se ti budí v noci po hodině, nemůže to být náhoda (shoda okolností), že by se nastartoval růstový spurt ve 3m?
Sice nejsem dr., ale řekla bych, že je míň pravděpodobné, že je to reakce na tu vakcínu a ještě navíc šetrnou? Nemá spíš malá hlad? My měli do 5 m doma taky hodně plačtivé dítko, hlavně prdíky a tak. Museli jsme to přetrpět a teď je to sluníčko. Faktem je, že je hodně živý, takže nosit, mluvit na něj apod. Možná si vyžaduje víc tvé pozornosti???
Na tu neurologii bych radši nechodila, protože se mi zdá, že kvůli boji o bodíky pak pošlou i se sebemenší prkotinou na cvičení a tak. Buď máš dítko s málo vyvinutými svaly nebo hodně, prostě do středu se nevejdeš. A když je malá citlivá, radši bych ji tam nevláčela. Znám jednu maminku, které se"díky" cvičení dítě začalo příšerně bát a to doslova všeho.
No tak snad jsem trochu přispěla. Nezoufej, určitě se to zlepší.
Mydlinka
Ahoj Sany,
taky se mi nezdá ta dlouhá doba nespavosti a nevrlosti. Myslím si, že je to fakt hodně dlouho na reakci po očkování.
Je možné, že má hlad a nebo se třeba bojí samoty a tmy okolo. Já vím, že jsem jednu dobu musela nechávat celou noc rozsvícenou lampičku (teď je to jenom na dobu než holky usnou) a když jsme na chalupě nebo někde mimo domov, tak taky svítím. Nezkusila jsi jí vzít k sobě do postele? Jenom na zkoušku, jestli se uklidní. Kojíš ji při každém probuzení a nebo ji jenom chováš?
Já bych ještě zkusila konzultaci s Vaší doktorkou - klidně hned zítra - prostě se Ti něco nezdá a ona by Ti měla alespoň poradit- neberu odpověď hyperaktivní nerváček.
Na to je podle mě příliš brzo a hlavně to nemůže jen tak vytáhnout z rukávu. To si jenom ulehčila situaci.
Teď mě ještě napadá - růst opravdu bolí a děti prý nejvíce rostou v noci. Zkus se domluvit s doktorkou na pravidelném vážení a měření - tak taky zjistíš, jak přibírá.
Hodně zdaru!
Pavla
Ahoj Sanynko,
souhlasím s Mydlinkou! Věřím, že s očkováním to nesouvisí, problém bude asi někde jinde - teď jenom zjistit, v čem… hlad, zima/horko, prdíky, odbrknout, podudlat… Ve 3 měsících by to fakt mohl být spurťák, taky ale vrcholí koliky /aspoň podle literatury/. Mám ale známou, která měla podobné dítko /„pořád křičí“/ až do 6.měsíce, příčinu nenašli, no a potom jako by uťal, z křiklouna je andílek. Zkus to vydržet, určitě bude lépe!
Viťka
Ahoj Sany,
taky se připojuji k názoru mydlinky, že jde spíše o růstový spurt. U nás byl markantní ve 3 týdnech - já myslela, že přicházím o mléko a ono né. Kojím ještě nyní a mléka mám stále dost.
Ahoj
Ahojky,
když ses ptala na odložení očkování, nevím, jestli se to dělá z důvodů, které píšeš…nám bylo odloženo, neboť dcera nemá pořádně zahojené očkování z porodnice (byly ji 4 měsíce)..
Jinak holky napsaly dost, já Ti přeji pevné nervy a požádej rodinu o pomoc, aby sis taky odpočinula, běž si lehnout přes den, ať to vydržíš..uvidíš, že to přejde, taky mi to spíš připomíná období růstu, to přejde uvidíš…
U nás platí zá:,–(a, když si na něco zvykneš, okamžitě se to mění…
Tak ať to zvládáte!
Theo
díky moc, já už jsem docela zoufalá, už mám ty nervy tak dohašené, že i když si jdu přes den lehnout( pokud malá usne), tak nemůžu usnout. Jsem doma jak ve vězení, leze to prostě na mozek, a pozornost? té se jí dostává hojnou mírou, večer už jsem totálně doukecaná dozpívaná a tak.Zkoušela jsem i nechat jí prostor, že třeba nechce, abych se jí pořád věnovala, no a nee, sama rozhodně být pod hrazdou nechce ![]()
Jen doufám, ež to vážně brzo přejde, protože se obávám abych nebyla totální psychická troska ![]()
Dr. má dovču, ale příští týden tam asi zajdu, jinak hladná?! už od začátku kojím co dvě hodiny, někdy 1,5, přibírá výborně (ve 3m 6.300g), to by musela být hoooodně nenažraná ![]()
Každopádně dík, snad to nebude nějaké vážné a brzy to přejde.
sany
Ahoj Sany,
naše malá se ted budí asi měsíc tak po 2 -3 hod. Nejdřív jsem si myslela, že má hlad, tak do ní prala mlíčko, ale měla jen žízen. Vstanu, dám ji napít a zase spokojeně spinká. Tak dlouhá reakce na šetrnou vakcínu se mu taky nezdá.misa
Ahoj Sanynko,
nase malá taky pořád brečía když ne tak …, se chce jenom chovat, dudat, povídat si, hlavičku už krásně zvedá, je strašně čilá, aktivní, vydrží být vzhůru 6 hodin v kuse… je to hotová raubířka a dává hodně nahlas najevo, když se jí něco nelíbí. Takový miminka holt někdy jsou.
Ale chápu, že jsou to nervy a ta únava, ta je pořád, já bych usnula kdekoliv a kdykoliv
…já jí kolikrát přemlouvám, když už nemůžu… ale naštěstí nebude malinkatá věčně…
Tak ti držím palce, ať to zvládnete!!
Radka