Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
šorna je hrablo (to je asi taky slang, jak se to říká vůbec správně) na sníh…a šornovat je odhazovat sníh
Je to čistě místní budějovický termín, ani v okolních městech (Strakonice, Prachatice) už to neznají.
u nás odhazuje - na sev.Moravy se prý mluví nejspisovněji, žádné protahovááánííí, ale jaknamzobaknarost ![]()
ivik21 píše:
holky, a co štipka?
nevím ani pan google to nenašel ví prd ![]()
není to louskáček na ořechy?
IvkaH - ŠKVOR je to po vašem
takový úzký černý chrobáček s nůžkama na zadečku ![]()
Příspěvek upraven 10.02.12 v 09:47
myslím že to bere jako PŘIBLIŽNĚ ..
není to ten Ostravák, ml. kluk?
CokeLady píše:janine24 píše:
Tak to neznám, u nás se spíš šůruje.Ale to je uklízení, ne?
Holky, ještě takhle k těm patvarům a různým použitím. Po Prostřeno běží nějakej šéfkuchař, co děsně zběsile vaří večeři pro 4 lidi do 150 Kč a POŘÁD používá slovo řádově. Mícháme řádově 3 minuty, vaříme řádově 8-10 minut, za řádově 5 minut přihodíme zeleninu, dáme řádově 2 cibule…
Co to sakra je? Řádově přece znamená něco jiného. Jako - dlužím řádově miliony korun. Čekám tady řádově již hodiny. Vyhrála ve sportce řádově statisíce.
ivik21 píše:
IvkaH - ŠKVOR je to po vašemtakový úzký černý chrobáček s nůžkama na zadečku
Příspěvek upraven 10.02.12 v 09:47
Škvor obecný je oficiální název:-)
Slovo „vlastně“ mi nevadí ![]()
Ale co mi vadí je, když někdo říká :„já pám…“
elanaa píše: šůruje se u nás taky, taky se pigluje (to je totéž)
přesně, sníh tu obvykle není, tak jen šůrujeme a píglujeme, abysme to tu měli v cajku ![]()
ráno tam běží prostřeno z Ostravy a okolí, a je tam ta baba od Opavy tzv. prajzačka z Prajzké a ta mluví typicki ostravski-opavski
Mě vadí, a myslím, že je to móda poslední doby, používat hodně slůvko jakoby i když kolikrát úplně bezdůvodně .. a když koukám na různý rozhovory, hemží se to tam - určitě - odpověď na každej dotaz, přitom by to šlo říct jinak a líp.