Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky. Má někdo podobnou zkušenost? Zjistili mi,že mé tělo napadá vlastní zárodek a vypudí ho z těla jako vetřelce. Takže nemůže dojít k otěhotnění…Pokud má někdo podobný problém berete na to nějaké léky? Děkuji za případné reakce. Kanárka
já jsem užívala Prednison cca měsíc před transferem embrya + cca do 10. týdne těhu, abych se této reakci vyhla, zkus se poradit s gynekologem… nevím, jestli to předepisují i normální gyňdaři, mě to napsali v CARu ![]()
Ahojky Carrinko,
moc ti děkuji za příspěvek. Ted něco podobného čtu na stránkách reprodukční imunologie. A jedna dívenka o tom píše v jiné diskusi. Bere to co ty a má obavy kvůli mimi, prý to má brát do 5 měsíce. Ale uritě ji potěší, že i někdo jiný s tím má zkušenost. Mně je už 36 a čekám na 1.IVF ICSI Píchám si Gonal a beru k tomu Pentomer. Prý má jako vedlejší účinek vliv na snižení těchto auto imuno reakcí. Ale jinak to je lék na nízký tlak a na rozšíření žil..takže z toho moc nadšená nejsem, protože už takhle mám nizký tlak..Ale snad to také pomůže.doporučila mi to primářka Imunia centra. Tak nevím.
Tobě moc moc gratuluj, to je úžasný jak se to povedlo a jak se to vyřešilo. Zeptám se na to mé lékařky at mám jistotu. Jdu v sobotu na UZ do Gennetu. Nerada bych aby mi dělali IVF a přitom vědí o té mé reakci..aby to nebylo zbytečné.
Asi hloupá otázka, ale už máš mimi? Nebo ještě ho máš v bříšku?
jsem ráda, že jsem poradila… holčičky mám ještě v bříšku… kdyby něco, tak změním podpis ![]()
No já měla podobnou reakci těla po prvním IVF a ještě mám k tomu špatnou štítnou žlázu, tak mi při druhým pokusu dali jinou stimulaci a právě Prednison… ale prý je pak zbytečný ho brát dýl jak těch 10 týdnů… ale v Caru ti určitě poradí…
Já měla stimulace s jinými léky, tak ti asi neporadím… píchala jsem vždy Puregon a poprvý Orgalutran do stehen na zastavení uvolnění vajíček. Po druhé jsem měla dlouhou stimulaci, kdy mi navodili umělý přechod a až po 17ti dnech jsem začala píchat Puregon, ale nemusela jsem už píchat nic jiného, jen zobat Prednison, bylo to náročnější na čas… trvalo to dýl, ale povedlo se a já jsem teď šťastná… jen aby holky v bříšku vydržely co nejdýl - mám od začátku docela problémy, tak naštěstí ležím doma a nesmím nic dělat - ale aspoň se pořádně zatáhl manžel… uklízí, vaří a pečuje o nás ![]()
Tak to je krásný hned dvě berušky:) Je dobře že jsi doma a můžeš odpočívat. Manžel je skvělý, je vidět, že jsi si dobře vybrala!Hlavně že pomáhá a snaží se. Docela jsi si už prošla náročným obdobím co píšeš. Ale vyplatilo se! Manžel mi ted píchnul injekci (alepson se trochu podílí..)a zjistili jsme že mi dali míň dávek, než co jsem zaplatila a jaký mám rozpis..měla jsem mít 2 krabičky po 900jednotek, ale mám jednu po 900 a 1 po 450jednotkách..to zase budu muset nějak dořešit, měli by mi dát ještě jednu krabku po 450 ikdyž na tom trochu prodělají.stane se..snad se nebudu muset s nimi dohadovat. Člověk má už s tím nervi a ještě toto..v sobotu jedu na UZ, tak ti pak dám vědět, jak jsme dopadla, mám pocit že na mne ta stimulace zatím nepůsobí..
hezky odpočívej, relaxuj, nech se rozmazlovat a holčičky budou v pořádku.
určitě dej vědět, jak pokračuješ… Budu držet palce… a že jich teď mám ![]()
No to máš!!! To je fajn mít takovou podporu!!!Zítra jdu na na ten UZ, už jsme mluvila se sestřičkou po tlf léky mi doupraví takže je to ok. Stane se…naštěstí jsou tam docela fajn a mají milý přístup. Je mi už 36 tak si přeji abych měla zdravá vajíčka a aby mi nějaká dozrála…
Jak se dnes cítíš ty? Musíš brát nějaké léky na tu štítnou žlázu? Doufám, že holčičky moc nezlobí a pěkně rostou. Chodíš často na kontroly? A na imunologii?
Zatím pa pa a krásný víkend ![]()
Ahoj, na imunologii nemusím… do poradny chodím každý 3 týdny a pokud se mi něco nezdá, tak si jenom zavolám, abych tam neseděla a domluvím se na čas, kdy přijedu mimořádně
… a to se mi stává často
Na štítnici beru Letrox 150 a zatím to stačí, ale užívám stále Utrogestan, který se normálně dává při těhotenství prvních 12 týdnů na udržení - mě ho doktor nechal až do porodu, aby pomohly hormony v něm stavu dělohy, protože jsem často špinila a krvácela… Holčičky zlobí pořád a jsem za to ráda… i když někdy bych radši v klidu spala
… a když je neslyším, tak je poslouchám přes Angelsounds, jestli jsou v pořádku - jsem takový plašan a to mě vždycky uklidní ![]()
já měla vždy vajíček dost, jenže nekvalitní - poprvé 27 a k transferu zbyla jen 2… podruhé 24 a naštěstí jsme měli 4, takže máme ještě 2 eskymáčky… na počtu nezáleží… mám kamarádku, která měla 1 vajíčko a to vydrželo kultivaci a dokonce se zakouslo a už je taky cca v 15. týdnu ![]()
Ahojky, já myslím, že nejsi plašan, že je to normální reakce, máš prostě o ně strach
až se to povede nám (a doufám že ano), tak myslím že budu úplně stejně kontrolovat a „plašit“. Jestli to se mnou nebude ještě horší…
To musí být krásný je slyšet:)
Ten ultrogestan je prý fakt dobrá věc, hodně holkám to pomohlo. Tak to vypadá že jsi celkem v dobrých rukou a pod kontrolou mají i štítnou žlázu, takže to vypadá moc dobře. Je důležitý mít dobrýho lékaře a cítit, že jsme u někoho kdo ví co dělá..Už víš kde budeš rodit? Nebo od kolikátého měsíce by se to mělo zařizovat?Určitě už s tím máš zkušenost..
S těmi vajíčky to máš pravdu, právě ta kvalita, z toho mám trochu obavy..budu se modlit at tam je nějaké v pořádku. Věk je nemilosrdný na reprodukční orgány…asi se budu cpát čočkou, prý je to výborný na naše vajíčka.. ![]()
Tak se vám krásně zadařilo, máte i eskymáčky. Je to fajn vidět ty úspěchy, hrozně to povzbudí a to co podstupujeme má alespoň nějaký smysl.
Já jen doufám že stihnu předoperační, sestřička se nějak sekla a dala mi to příští čtvrtek a podle toho mého protokolu to vypadá že čtvrtek či pátek bych měla již jít na OPU!!Takže zítra se poradím na tom UZ co a jak a hned v pondělí volám sestřičce k obvodní že musím naklusat hned v úterý nejdýl středa..aby se to stihlo.Asi nebude moc nadšená ale jinak to nepůjde.
mne dřív jiný mudr stimulov clostilbegytem a ultragestonem, ale vůbec mne nekontroloval, žádný UZ zda reaguji na stimulaci, nic, žádný spermiogram, prostě to nechával, až jsem se nasr.. a našla si novou gynd doktorku, na doporučení. To je jinak ztráta času.
já čekala 5let a 11 měsíců… tak mi vůbec nemusíš tu bezmoc popisovat… můj doktor na štítnici mi řekl, že to možná bude jednou problém a že doporučuje nepsat další anti a tak jsem ho poslechla… jenže jsme to neřešili, byla jsem poslední rok na vejšce a pak nová práce, trochu se odrazit ode dna - no prostě normálně… ale pak už to bylo divný a můj gynekolog pořád říkal, že je to normální atd… a pak mi loni navrhl profuk dělohy - jenže já chtěla prvně spermiogram, abych zbytečně něco nepodstupovala a ono to bylo k ničemu - a on odmítl napsat doporučení… tak jsem si našla super doktorku a ta mi dala hned Clostík, zjistila že štítnice se tak moc zhoršila, že nebylo ani možný otěhotnět… tak mi dali další hormony (jméno už nevím) a nechala mě doma, za což jsem byla ráda, protože v práci byl šílenej stres… no a po zaléčení, dobrým spermiu jsem nakonec šla na laparku, kde mi odstranili jeden vejcovod a druhý zprůchodnili (ale né úplně), jenže zrovna vaječník na té straně nefunguje bez stimulace… no a v dubnu už jsem byla v CARu v Českých Budějovicích na první konzultaci…
Rodit budu asi v Budějicích, kde je neonatologie, pokud vydržíme dýl jak 36 týdnů, tak v Prachaticích, což máme stejně daleko od domova, jenže je tam taková domáctější atmosféra a vstřícnější personál ![]()
Víš, první neúspěch se mnou hrozně zamával, ale za pár dní jsem se tak těšila na další pokus, i když jsem byla nešťastná z toho píchání, že jsme se dokonce v CARu domluvili na menší pauze - měla by být 3 měsíce a my čekali jen 2 cykly!!! Nakonec to bylo dobře, protože nikdo nevěděl, jak budou reagovat vaječníky, když nebyla dobrá kvalita vajíček…
PS: já měla potvrzené těhu z krve v den svých 30tých narozenin a bylo to tak úžasný, že jsem vlastně ani jiný dárek nechtěla ![]()
Úžasný závěr!!
Jak příběh z nějakého filmu! Takový narozeninový dárek, to je sen. Ale zaslouženě, to jak píšeš, docela síla a tak dlouho jste čekali..Udělala jsi proto vážně maximum..Někteří doktoři, by neměli být doktoři…
Já pocházím z VČ kraje, práce ale směr Praha, takže nakonec tam chodím i k lékařům. V Budějovicích máte určitě čistší vzduch, což je pro holčičky rozhodně zdravější!
Víš pročítám si některé ty příběhy a je těžké nezareagovat na některé, jaké tragedie se dějí. Budu si moc přát a modlit, aby se nám naše sny splnily. Ty jsi již na dobré cestě a už se nemůžu dočkat až budu jednou tak daleko jako ty
Až já budu s pupkem, ty už budeš běhat kolem dvou koťátek hlásících se o svá práva ![]()
Máš i super věk, to můžeš ještě hodně stihnout..Já doháním, ale věřím, že se to také povede…
Ani nevím, jestli mám průchozí vaječníky, mamka na to trpěla. Ale na UZ to vypadalo snad v normě..ale to uvidíme, už jsme v rozjetým vlaku.
Mé švagrové v prosinci vzali druhý vejcovod, měla 2× mimoděložní těhu a vždy přišla o jeden vejcovod. Také potratila v 5 tém zdravé miminko, po doporučeném odběru plodovky…Naštěstí se mezi tím vším stal zázrak a narodil se chlapeček, ted mu je 5 a půl a je úžasnej. Takže na druhé mimi musí absolovat také IVF, ale čeká jak to se mnou půjde, jsem takový pokusný králík naší rodiny ![]()
u mě taky vaječníky vypadaly na UZ normálně… tomu prostě ale nezabráníš a ani to neovlivníš ![]()
Já jsem taky pokusný králík… moje rodina je super a všichni drží palce, naštěstí už jsem s manželem 13 neskutečných let a tak jsme nečekali s miminkem dýl… Ale jeho rodina je šílená - teda spíš hloupá… bohužel jsme za ty roky slyšeli hodně blbých připomínek o tom, že nemáme děti, že jsme asi moc zaměření na sebe a kariéry (vždycky jsem to o samotě ořvala a byla pak o to víc naštvaná)… přitom jsme se tak dlouho snažili… nakonec jsme dokonce slyšeli, že má manžel „vítr v koulích“ - v tu chvíli jsem toho člověka úplně zazdila a myslím si o něm svý… je to děvkař a má teď 3 dítě s druhou ženou a není ani schopný se o žádný z těch dětí se postarat… ale věřím, že „na každou svini se vaří voda“!!! Omlouvám se za ty výrazy, ale pokaždý, když si na to vzpomenu, tak jsem vzteky bez sebe!!!
Doufám, že dneska napíšek dobrou zprávičku z kontroly a co nejdřív půjdeš na OPU a pak ET ![]()
Ahojky Carrinko,
moc se omlouvám ,ale včera jsem nemohla na net, vlastě celý víkend byl dost nabitý. Manžel narozky, jeli jsme pak po UZ k našim, a včera návštěva, spali u nás, takže jsem na to neměla klid…
Ale už jsem zpátky!1.UZ už se tam něco klube, zatím jeden folík je nějaký narostlý, hned mi museli píchnout Cetrotide na zpomalení..ty ostatní folíci asi nestíhají..tak nevím zda se z nich něco vyklube
musím už zítra na 2.UZ takže to jde docela rychle..
já normálně věděla že se něco děje, že budu už ovulovat a měla jsem nervi aby mi to nezačalo ještě před odběrem!Měla jsem erotický sen a docela síla a to už vím, že je to tady a je čas na to hupsnout..vždy po takovým snu když jsem zkusila ovu test,normálně byl pozitivní. Takže hned jsem to vybalila na doktora a ten zíral a tahal ze mne podrobnosti toho snu :
fakt to byla legrace, aspon se trochu uvolnil ,byl trochu ve stresu ,nebot musel na sál a byl pak ve skluzu..takže se hodil do pohodičky a pořád se na mne usmíval ![]()
sestřička mi to píchla a dala mi další na doma, ale to už není pero, to už jsou injekcičky..takže když jsem doma viděla tu žlutou injekci pro kobyly, se mi protočily panenky!!Sestřička byla ukecaná jako já takže během podávání injekce jsme řešily ůplně jiné záležitosti a já až doma zjisitla že jsem nedávala pozor…naštěstí návod je super a já jak jsem líná někam lítat jsem si to podle toho nacvičila a zírala jsem jak pěkně jsem si to píchla..ona tam k tomu je ještě druhá jehla o dost menší takže mi to pak po tom prvním šoku z 1. jehly připadalo že to už není tak hrozný..no kdybych dávala pozor hned bych věděla že jsou tam 2 jehly…
takže už píchám k obědu injekci na zdrždění a večer pero Gonal na stimulaci..
To co píšeš o reakcích některých členů maželovi rodiny tak to je síla. Mne by to teda taky pěkně vytočilo, vůbec se neomlouvej a ulev si! To je to myšlení některých lidí, hned jsme karieristky a emncipované ženský a jiné podobné keci, ale rozumně uvažující člověk by se dovtípil, že v tom asi bude i něco jiného a raději volí jinou formu komunikace..Ale on taky závidí, že se vám jinak daří a on se plácá a není schopen se postarat o děti.(takovým se vždy zadaří mít více dětí..) Tento typ lidi je nejlepší ignorovat..V našem okolí se také najde pár podobných týpků, ne z rodiny, ale mých rodičů známý z mládí má pořád keci - tak kdy se jako dočkáme, už na to máte věk, to to manžel neumí?, mám mu to předvést a takový podobný. Mamce jsem řekla, že až zase tento pán (kterému jsem měla jako díte říkat strejdo) zase přijede at mi dají vědět, že nemám zájem se sním opět vidět.. Jakmile to vypustil z pusy, docela jsem ho utřela, ale pro mne taky skončil. Přijde mi, že nemá nic v hlavě..takže takový lidi už neřeším..
Jinak gratuluji k tolika v manželství!To je super že vám to tak krásně klape ![]()
To budou mít holčičky krásný start ![]()
zítra se dovím kdy půjdu na OPU, a taky jdu na krev na to předoperační, holka mám to nabitý…