Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
mám 7měsíčního syna. Od narození spí v noci špatně, maximálně 3,4 hodiny v kuse první spaní, pak se budí po hodině, dvou. Poslední měsíc, dva, ale ani první spaní netrvá déle jak 2 hodiny. Usíná u prsa - dříve jsem ho vracela do postýlky, nyní už zůstává u mě. Jdu spát hned s ním, jenže poslední měsíc se to jeho spaní zhoršilo úplně neúnosně - budí se ani ne po hodině od prvního usnutí..a takhle až do rána. Jsem z toho už vážně vyřízená.
Celou noc hledá prso, otáčí hlavu ze strany na stranu, dokud ho nedostane a pak se ududlá do spaní. Já se pak snažím odpojit a usnout - vážně stresující - kdo zažil ví. Navíc slyší každé vrznutí postele a můžu začít nanovo. Když má „dobrou“ noc, je schopný se budit co deset minut a hledat prso. Má mě místo dudlíka. Samotný dudlík odmítá. Když prso nedostane, začně brečet… Je pro mě jednoduší mu ho dát, pak se alespoň neprobere úplně, ale znova se ududlá do spánku.
Zkusili jsme kaši - ta mu chutnala, ale spaní ještě horší… UM také nezabralo. Zkusili jsme přendat postýlku, aby aspoň první spaní bylo delší - bez výsledku. Už jsem unavená, od narození čekám, kdy se to spaní zlepší, ale je to čím dál horší. Manžel spí v dětském pokoji, vstává brzo, tak aby se vyspal aspoň on. Jinak zkusil s ním spát, ano, ale řev, řev…
Jinak už dva měsíce je na příkrmech, jí hezky a rád. Má dva zuby. Spal stejně i když rostly, možná trošku hůř, ale jde to vůbec? Zkoušíme mu teď ubrat denní spaní - dosud spal po 2,5 h bdělosti - když začal být unavený a mnul si oči, uspala jsem ho v zavinovačce na gymmíči a pak spal v postýlce tak 30 minut, a v kočárku klidně hodinu, dvě… Tak teď to asi dva dny zkoušíme aby měl spaní dvakrát denně - dopol. a odpol. zatím se to teda večer neprojevilo ![]()
Pomohlo by mu v noci prso nedat? Dát mu ho třeba až po třech hodinách a nechat ho mezitím vztekat a zkoušet utišit jinak? A nemyslel by si pak, že vlastně „vyhrál“, když by po třech hodinách vztekání to prso nakonec dostal? Nebo ho mám po nakojení vracet zpět do postýlky?
Dotaz jsem před měsícem zadávala do poradny - odpověděli mi, že mám vydržet, že když mu prso vezmu bude ve stresu…jenže jak dlouho mám vydržet? Zkouším to už 7měsíců a je to čím dál horší..
prosím o radu jestli někdo zažil to samé - tzn. závislost na prsu?? a prosím komenty typu „můžeš si za to sama“ mi vážně nepomůžou…
Děkuju
Měla jsem to u první dcery, mám to i teď u půlroční. Dudlík ani omylem. Ale mě to nevadilo, užívám si blízkost s miminem, i když občas to nevyspání je krutý ale chtěli jsme děti tak se s tím počítalo. S tím stresem souhlasím miminko nechápe proč vždycky prso dostalo a najednou mamka nedá… Ono to tak nebude věčně nebojte
v pubertě budete ještě ráda vzpomínat
u naší starší to trvalo v noci asi do roka a půl, jinak prso na usnutí do 3 let.
@Fonty co čekáš za odpovědi?
samože pomůže pouze to, že mu to prso nedáš - buď dudlík, nebo ho naučíš na cos jiného.. pokud ho ale v noci kojíš, tak s tim nic moc neuděláš.. můj první se budil klidně co 15 minut a to celou noc. Prostě měl prso jak dudlík. POmohlo až ukončení kojení. Takže buď budeš dávat, ještě chvíli vydržíš, nebo to utneš jako celek, protože jednou dát a jednou nedat je hloupost, mrně to nepochopí.. u druhého jsem byla poučena, neexistuje uspávání u prsa, houpání na rukou a podobné hlouposti.. a kupodivu je to spokojené dítě
a já taky ![]()
@Kacik1988 toho jsem se bála, že to ještě potrvá, ale do roka a půl? Achjo..
Sama vidíte, ze zadne rady tzv studeného odchovu nefunguji ![]()
Je to sice težké, ale jednou to skončí, mate náročnější ditko, v prvni radě je potreba se s tim smířit, ono každé miminko se jednou naučí spát samo bez toho, abychom ho museli my učit nebo nutit..nedela to proto, ze by vas chtělo trápit, ale protoze vas potřebuje, je opravdu jeste moc malinke. Prectete si odkaz a všeobecně stránky mamily jsou super : ![]()
http://www.mamila.sk/…ne-dojcenie/
Přeju hodne sil a jinak mne hodne pomohlo kdyz jsem začala brát chlorellu, na únavu funguje zázračné
@martina.se jo to jsem si taky říkala… už jsem poučena, usínání u prsa ne. A vydrželo mi to den ![]()
@martina.se Já vím, že jsem si to udělala sama, ale je to první a tak vůbec, prostě chybami se člověk učí. Nevím co čekám, někoho kdo zažil a vyřešil..
Fonty, těším uplne to stejné
nasi kluci jsou jak pres kopirak
přes den jsem pak uplne hotová.. o milostném životě nemuze být řeč, a do ničeho se mi nechce
Nicméně, po tom co mi nedavno únavou bouchli saze, jsem se rozhodla ze raději budu vyspana, a spokojena maminka, nez nepříjemná a podrazdena maminka. Takže malej stradoval do vlastního pokojíčku. Dneska to jsou 4 dny. Nejdriv trvalo uspání pres hodinu, vcera jen 5 min. Vecinou ani nerve z plných plic, spíš jen tak protestuje. V noci se pořád budí asi tak 4-5 x, ale verim ze se to casem utribi. Kojim ho až k ranním hodinám, i kdyz teda dneska v pul třetí jsem mu dala taky prz čaj který mu soupnu místo prsa mu asi nestačil. Jinak nas prdola lahev odmítá, ale kdyz není nic jinýho tak ji vezme na milost. Jeste dodám ze jsem nepraktikovala metodu vyrvani, ale sedím u postýlky, tise na nej promlouvam aby věděl ze neni sam a snazim se mu trošku pomoci.. nevim jestli to delam uplne dobře, delam jak to cítím. Tak přeji at se vam zadari a vy se brzy dockate prospane noci. ![]()
@Fonty taky tě zklamu měla jsem to samé u malého, nechat vybrečet nepřicházelo v úvahu aby nevzbudil sourozence. Vydržela jsem do roka a půl a pak přestala kojit. Sedela jsem u postýlky a držela za ruku než usnul teď už usne sám. Vzbudí se tak jednou za noc a to mu dám mléko. Takže pomohlo přestat kojit.
@Fonty tak ono je každé dítě jiné, u vás to tak dlouho trvat nemusí
u nás v tom hrály roli asi i jiné faktory, ve zkratce dcera do 7 měsíců spala od 8 večer do 5 ráno v kuse, pak se nakojila a spala minimálně do půl sedmé. Pak jsem s ní skončila na 2 týdny v nemocnici s neustupujícíma horečkama bez jiných příznaků a tam ji dle mě léčili metodou pokus-omyl, pořád do ní rvali injekce takže trauma.
@Fonty Jo a mně to dělalo až třetí dítko.
Takže „zkušená“ matka
Tak si z toho nic nedělej.
@Kacik1988 píše:
@martina.se jo to jsem si taky říkala… už jsem poučena, usínání u prsa ne. A vydrželo mi to den
Kolem toho půl roku se malé taky zhoršilo spaní, budila se hlavně v průběhu večera klidně po půl hodině, dudlík nikdy nechtěla, takže pomáhalo jen prso.
Na ubíraní spaní se mi zatím zdá malý a myslím, že tohle buzení neovlivní. Navíc se říká u menších dětí, že spánek vede k dalšímu spánku.
Já byla taky na nervy, říkala jsem si, že to neustálé buzení nevydržím, ale jelikož nejsem příznivec vyplakání, tak jsem musela a ono to postupně přestalo. Nicméně závislák na prsu je pořád, usíná u něj.
@kikina89 Děkuju, jojo já si říkám každou noc, tak dnes naposled, musím to změnit.. Něco podobného jak píšete bych chtěla zkusit, ale zatím se mi to přes den vždycky nějak rozleží a večer to zase vzdám…lahvičku taky vezme když je nejhůř
Mě by úplně stačilo kdyby se schrupnul aspoň 4 hoďky…
@Fonty píše:
@martina.se Já vím, že jsem si to udělala sama, ale je to první a tak vůbec, prostě chybami se člověk učí. Nevím co čekám, někoho kdo zažil a vyřešil..