Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo píše:
Honí politický body, přeci… Tolik toho udělala nejen pro rodiče, ale i pro samoživitele
Ale mejdan za 80% jsem nečekala, byla jsem pro to nechat, ale výrazně snížit.
Přesně tak. Navíc spousta firem, včetně meho zaměstnavatele, v zájmu přežití snížila pohyblivou složku. Máme tu tedy paradox, kdy ti na OCR berou víc, než ti, co pracují ![]()
@lecijasek píše:
Přesně tak. Navíc spousta firem, včetně meho zaměstnavatele, v zájmu přežití snížila pohyblivou složku. Máme tu tedy paradox, kdy ti na OCR berou víc, než ti, co pracují
Jo, a počítá se to z předchozích 12 měsíců (včetně bonusů atd.). Moje známá si od ledna v práci snižovala úvazek, ale to OČR se jí počítá i z toho plného úvazku z minulého roku, takže 80% OČR jí udělá 110% její aktuální čisté mzdy.
Mně na tom vadí ta výše 80% a pak mi ještě vadí ta změna od roku 2018, že se OČR počítá do odpracovaných dnů pro nárok na dovolenou, myslím, že vůči pracujícím zaměstnancům i zaměstnavatelům opravdu není fér, aby někdo nepřišel 3,5měsíce do práce a za tu dobu si doma vyseděl nárok na třeba 6,5 dne dovolené.
@zrcadlo píše:
Jo, a počítá se to z předchozích 12 měsíců (včetně bonusů atd.). Moje známá si od ledna v práci snižovala úvazek, ale to OČR se jí počítá i z toho plného úvazku z minulého roku, takže 80% OČR jí udělá 110% její aktuální čisté mzdy.
Mně na tom vadí ta výše 80% a pak mi ještě vadí ta změna od roku 2018, že se OČR počítá do odpracovaných dnů pro nárok na dovolenou, myslím, že vůči pracujícím zaměstnancům i zaměstnavatelům opravdu není fér, aby někdo nepřišel 3,5měsíce do práce a za tu dobu si doma vyseděl nárok na třeba 6,5 dne dovolené.
ty jo, tak to jsem vubec netusila. Ja nikdy OCR nemela, takze jsem to nezkoumala. Ale tohle je teda fakt pekna blbost, presne jak pises vuci kolegum i zamestnavateli. ![]()
@AvajBr píše:
ty jo, tak to jsem vubec netusila. Ja nikdy OCR nemela, takze jsem to nezkoumala. Ale tohle je teda fakt pekna blbost, presne jak pises vuci kolegum i zamestnavateli.
Já to taky netušila, ale známý má malou firmu a byl teď právě rozčarován, paní mu odpracovala pár dní a šla na očr, on ji nechtěl končit a říkal si, že i po očr bude ve zkušebce, tak z toho pro něj neplynou žádné náklady, a ta paní teď sama rušila ve zkušebce a on jí za asi 6 odpracovaných dnů a 40 dnů na OČR proplácel 4 dny dovolené
Jeho účetní mu říkala, že to platí necelé 2 roky, on tomu nechtěl věřit, ale je to tak. Podle mě spousta hlavně malých zaměstnavatelů, kteří přímo u sebe nemají schopnou mzdovku nebo personalistku, která se v tom vyzná, toto vůbec netuší a budou se ještě divit.
A pak tahle zkušenost zase podpoří v zaměstnavatelích neochotu zaměstnávat matky, resp. končit je při prvním OČR ![]()
@zrcadlo píše:
Já to taky netušila, ale známý má malou firmu a byl teď právě rozčarován, paní mu odpracovala pár dní a šla na očr, on ji nechtěl končit a říkal si, že i po očr bude ve zkušebce, tak z toho pro něj neplynou žádné náklady, a ta paní teď sama rušila ve zkušebce a on jí za asi 6 odpracovaných dnů a 40 dnů na OČR proplácel 4 dny dovolenéJeho účetní mu říkala, že to platí necelé 2 roky, on tomu nechtěl věřit, ale je to tak. Podle mě spousta hlavně malých zaměstnavatelů, kteří přímo u sebe nemají schopnou mzdovku nebo personalistku, která se v tom vyzná, toto vůbec netuší a budou se ještě divit.
A pak tahle zkušenost zase podpoří v zaměstnavatelích neochotu zaměstnávat matky, resp. končit je při prvním OČR
no tak to je fakt dobry tohle. A ta pani taky
Takovy zamestnance opravdu chces. Ach jo. Pak maji mit opravdu zensky dobry jmeno na prac. trhu.
Já už se v tom ztrácím. Syn začne od 25.5. chodit do školy. Ale vyučování bude od 8.-8.30. Nestihnu to včas do práce. Zažádala jsem si proto o homeoffice. Nebyl mi schválen z toho důvodu, že prý mám nárok na očr.
To je snad blbost, když dítě bude 4 vyučovací hodiny ve škole, abych měla nárok na očr, ne?
@Vanda9 píše:
Já už se v tom ztrácím. Syn začne od 25.5. chodit do školy. Ale vyučování bude od 8.-8.30. Nestihnu to včas do práce. Zažádala jsem si proto o homeoffice. Nebyl mi schválen z toho důvodu, že prý mám nárok na očr.To je snad blbost, když dítě bude 4 vyučovací hodiny ve škole, abych měla nárok na očr, ne?
Asi to bylo myšleno tak, že jedním z důvodů pro OČR by měly být i organizační změny ve výuce, tedy např. to, že místo od 6h ranní družiny je škola otevřená až od 8h. Pokud ti neschválili HO, přestože bys ho dělat mohla, tak asi tvoje práce není tak nenahraditelná a zaměstnavatel tě chce donutit vzít si očr, abys mu ušetřila náklady. V tom případě ale bych pro něj opravdu nic nedělala (pokud on nehledá jiný způsob řešení než tě poslat na očr).
@zrcadlo Takže mám opravdu nárok na ocr, i když bude syn ve škole? Jsem asi totálně natvrdla ale přijde mi to nesmyslný. ☹️️
@Vanda9 píše:
Já už se v tom ztrácím. Syn začne od 25.5. chodit do školy. Ale vyučování bude od 8.-8.30. Nestihnu to včas do práce. Zažádala jsem si proto o homeoffice. Nebyl mi schválen z toho důvodu, že prý mám nárok na očr.To je snad blbost, když dítě bude 4 vyučovací hodiny ve škole, abych měla nárok na očr, ne?
Měla bys nárok na OČR, pokud by syn do školy nechodil.
@Vanda9 píše:
@zrcadlo Takže mám opravdu nárok na ocr, i když bude syn ve škole? Jsem asi totálně natvrdla ale přijde mi to nesmyslný. ☹️️
NO, bud se rozhodneš dítě do školy poslat a tak jako většina lidí si to dokáže zařídit i bez pomoci státu. A nebo do práce nepůjdeš a půjdeš na OČR, dítě nepůjde do školy.
@Vanda9 píše:
Ne, ty chceš syna do školy dát, ale zároveň žádáš od zaměstnavatele úlevy. Zaměstnavatel ti ty úlevy dát nechce. Tzn. buď si to zařídíš tak, že syna dáš do školy a budeš chodit do práce dle pracovní doby. Nebo syna do školy nedáš a máš vzhledem k omezenému provozu školy nárok na OČR, které zaměstnavateli odevzdáš.
Syn do školy jde. Máme slíbeno, že je bude učitelka normálně učit. V práci mi HO odmítají dat. Tvrdí mi prave ten nesmysl, že mám nárok na ocr, i když on půjde do školy. ![]()
@Vanda9 píše:
Ne, máš právo ho nechat doma a být s ním na OCR.
Dítě mám vozit do školy na 8-8.30 (přesně ještě nevím) ale pracovní doba mi začíná nejdéle v 8 hod, manželovi v 7 hod v jiném městě. Takže vlastně syna musím odhlásit a zůstat a ním doma. 🙄
@Vanda9 píše:
Dítě mám vozit do školy na 8-8.30 (přesně ještě nevím) ale pracovní doba mi začíná nejdéle v 8 hod, manželovi v 7 hod v jiném městě. Takže vlastně syna musím odhlásit a zůstat a ním doma. 🙄
Ano, přesně tak. To jsou ty provozní důvody, kvůli kterým syn do školy chodit nemůže.