Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ještě bych tady ráda zmínila, že jsem byla na základce terčem šikany. Cca 7.-9.třída. Doteď nevím, proč si vybrali mě. Tenkrát se proti mě otočili i kamarádi, jen aby nezůstali na špatné straně. Máma se mě tenkrát zeptala, zdali chci jít pryč. Řekla jsem, že ne. Bála jsem se, že bych jinde byla úplně sama, že by to bylo ještě horší. Myslím, že měla to rozhodnutí udělat ona a měla mě dát jinam. Žije v přesvědčení, že i dítě je strujcem vlastního osudu, že se musí rozhodovat samo. Ale dítě neví, že má jinou možnost, že to co se děje se dít nemá. Rodič mu má pomoci.
Prostě se strašně bojím, že jí ublížim a že bude nešťastná. Jak jí dám jinam, už nebude cesty zpět.
@Kristin8681 píše:
@Da12 kamarádky dcery jsou v téže škole. Lituje nás pro špatný los učitelky. Na škole jsme na její doporučení, ale ony měly lepši učitelky.
Jinak její starší dcera je v 5.třidě, na začátku roku se přihlásily děti, co chtějí na gympl…ihned opustili metodu Hejného a učí se “klasiku”
Ano, nejlépe udělají přijímačky na osmiletá gymnázia z matematiky děti, které se seznámí s metodou Hejného, protože tam jsou logické úlohy, takže pak vědí, jak na ně. Ale na druhou stranu děti, které mají jen Hejného zaostávají zase v takových běžných počtech, např. násobení a dělení. Spočítají to, ale pomalu a přijímačky jsou také o rychlosti. Tato učitelka ví, co dělá.
@Da12 píše:
Nejlepší je, jak to nakonec již v mnoha školách zavedli, učit matematiku klasicky a Hejného mít jen jako doplněk, třeba jednu hodinu týdně.
tak logicky vzato je to nesmysl, že jo. to je, jako kdyby se ve škole děti učily číst klasicky slabikováním, ale jako doplněk se jednou týdně učily číst metodou sfumato… jaký by to mělo asi tak smysl?
jako teď asi zaměňuješ pojem „metoda“ a „příklady“
příklady z Hejného učebnice se klidně v běžné matice počítat můžou a některé z nich určitě i počítají, některé tedy mají postupnou návaznost na už naučené (tam by to asi mohlo dělat problém… takový děda Lesoň postupně přidává různá zvířátka a kdo jejich hodnotu nezná, tak ten jak z fleku nespočítá, jestli je silnější jedna koza s třemi myšmi nebo kočka se psem… i když i to by se dalo řešit převodní tabulkou, že by to děti nemusely mít v hlavě), některé jsou v podstatě obyčejné příklady nebo logické úkoly… takové skládání ze sirek jsme v dětství dělali taky a ani jsme k tomu nepotřebovali matiku ![]()
@Kristin8681 píše:
@Sára 1 dcera je hodná a všude si najde kamarádky. Ale vidím, že má ráda klid a stabilitu. Proto jsem i překvapená, že si na to jejich prostředí nestěžovala. Nezná to jinak, tak ji to asi přijde v pořádku. Ale opravdu není. Nechce opustit kamarádky, řekla mi to. Ale kdyby si mohla vybrat, nedělá úkoly a celý den jí jen sladkosti. O jiné škole (kde má kamarádky) nejsem přesvědčená jako o celku. U nás nejsem přesvědčená jen o třídě. Ale bojím se, že bude smutná, když bude holčicky potkávat na záchodě. Co když už jsou v té jiné třidě stmelení a ona se tam nechytí. Neznám děti, vím jen, že učitelka je úplně někde jinde.
Když jsem ji dala sem a ne tam kam šli všichni vysvětlovala jsem jí, že je to lepší škola a že si tam najde kamarádky. Teď si je našla a já jí řeknu “promiň, blbá třída, si šikovná a najdeš si další”. Přijdu si jak blázen a tyran. Už jsem to s ní načala a řekla “maminko ale ještě mě tam zítra nech” a mě se z toho derou slzy do očí..
Za mě je lepší přestoupit v první třídě do nějaké lepší třídy, než to nechat vyhnít v takovém prostředí. S každým dalším pololetím bude dcera oproti jiným třídám zaostávat a bude se jí hůř přestupovat. A to ne jen kvůli tomu, že si již v této hrozné třídě zvykne a získá nějaké kamarádky, ale i kvůli tomu, že když přijde někam jinam do lepší třídy, tak tam nebude stačit. Mezi školami jsou v úrovni a náročnosti na žáky obrovské rozdíly a také to záleží na skladbě žáků ve třídě a učitelích. Věř mi, že si toto někteří rodiče, alespoň tady v Praze, velmi zjišťují a cpou děti na vyhlášené a dobré školy, i za cenu, že se snaží je nějak přihlásit do spádové oblasti školy a za cenu dojíždění.
@Da12 a vis co je nejhorsi? Ze toto neni nase spadovka a ja ji sem dala, ze to bude lepsi🙈
Vse co pises je to, na co myslim🙏🏼Necham to vyhnit a bude to horsi a horsi v mnoha ohledech
@sagina píše:
tak logicky vzato je to nesmysl, že jo. to je, jako kdyby se ve škole děti učily číst klasicky slabikováním, ale jako doplněk se jednou týdně učily číst metodou sfumato… jaký by to mělo asi tak smysl?jako teď asi zaměňuješ pojem „metoda“ a „příklady“
příklady z Hejného učebnice se klidně v běžné matice počítat můžou a některé z nich určitě i počítají, některé tedy mají postupnou návaznost na už naučené (tam by to asi mohlo dělat problém… takový děda Lesoň postupně přidává různá zvířátka a kdo jejich hodnotu nezná, tak ten jak z fleku nespočítá, jestli je silnější jedna koza s třemi myšmi nebo kočka se psem… i když i to by se dalo řešit převodní tabulkou, že by to děti nemusely mít v hlavě), některé jsou v podstatě obyčejné příklady nebo logické úkoly… takové skládání ze sirek jsme v dětství dělali taky a ani jsme k tomu nepotřebovali matiku
No a co je tedy podle tebe ta „metoda“?
@karkarka píše:
Nevěřím, že někde můžou rodiče jít sledovat výuku.
U nás ve škole to bylo před covidem možné. Vyhlásili den jakoby otevřených dveří. Rodiče se předem ohlásili, do které třídy chtějí jít kouknout na výuku. Jednou jsem tam kvůli tomu volala, dcera byla předškolák a já si myslela, že jde o klasický den otevřených dveří, kdy se jde člověk podívat do školy, jak vypadá atd.. paní zástupkyně mi řekla, že je to pro rodiče dětí, co do školy už chodí, kteří chtějí vidět přímo výuku ve třídě, kam jejich dítě chodí. Covidem to bohužel skončilo… Jakož i pár dalších věcí…
@Russet píše:
Nebudou potřebovat? Je mi 43 a vyjmenuju je všechny. A umím to použít.
Nikdy jsem vyjmenovaná slova neuměla zpaměti, pouze po B a Z
. A troufám si říct, že v nich nikdy chybu neudělám, prostě vím, která to jsou, ale zaboha je nevyjmenuju. Dcera je teď v druhé třídě, zatím umí měkké a tvrdé souhlásky a jaké se po nich píše i. Jinak pochopitelně dělá chyby, úplně mě to vždy praští do očí
.
Co nechápu je, že tolik lidí neumí shodu podmětu s přísudkem, přitom je to tak jednoduché… ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Jojo, presne na to ty prsty pouzivam
Taky si dodneška držím jedničku - palec při sčítání pod sebe. ![]()
@Fazulina píše:
Taky si dodneška držím jedničku - palec při sčítání pod sebe.
Tak ono někdy i 2, 3 či 4, když je to násobení…
@hanka.br. píše:
No a co je tedy podle tebe ta „metoda“?
tak příklady jsou příklady. metoda je způsob, jak se s těmi příklady a žáky pracuje ![]()
@sagina píše:
jo, a zejména u násobilky osmi, ta mi nejde, nejde a nejde
nápodobně přijdu si jak blb syn se jí ted učil a vyzkoušet ho z ní
a prsty taky používám ![]()
@sagina píše:
tak příklady jsou příklady. metoda je způsob, jak se s těmi příklady a žáky pracuje
A proč by se tyto způsoby nedaly kombinovat s klasickými způsoby výuky? Ono se to nějak vzájemně nesnese?
Můj syn je ve 3. třídě a už je ve 3. škole. Jako váhala jsem, jestli mu v tom neudělám moc guláš, ale v nevyhovujícím prostředí jsem ho nemohla nechat a to se tam neděly zas takové hrůzy. Teď jsme mega spokojení, ve škole máme už i mladšího ve stejné třídě a jsem fakt ráda, že jsem do toho šla.
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono někdy i 2, 3 či 4, když je to násobení…
Jo, to je jasný, ale to moc často nedělám
![]()