Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
mohl by mi někdo poradit?
Mám 2,5 letého chlapečka a při užívání již druhých antibiotik za sebou dostal průjem.
Nemáte s tím některá zkušenost? Jak to může dlouho trvat?
Děkuji
@Sedli píše:
ahoj,
mohl by mi někdo poradit?
Mám 2,5 letého chlapečka a při užívání již druhých antibiotik za sebou dostal průjem.
Nemáte s tím některá zkušenost? Jak to může dlouho trvat?
Děkuji
ahojky je to normální, měla bys mu zároveň s antibiotiky podávat nějaké laktobacily, my dáváme dcerce biopron junior. JInak průjem můlže mít po celou dobu podávání a pak ještě pár dní, dokud se hladina antibioitk nevyloučí z těla ven
@wacinka píše:
ahojky je to normální, měla bys mu zároveň s antibiotiky podávat nějaké laktobacily, my dáváme dcerce biopron junior. JInak průjem můlže mít po celou dobu podávání a pak ještě pár dní, dokud se hladina antibioitk nevyloučí z těla ven
Presne tak, je to od antibiotik. Zkuste laktobacily nebo enterol, melo by byt lepe
Děkuji moc.
Syn nění zrovna boubelka, spíš je hubenej. Měl vysoké teploty tak moc nejedl a ted ještě ten průjem. Mám strach, že nás pošlou do nemocnice. Je to děs, když jsou děti nemocny. Biopron Junior mu dávám teprve třetí den.
@Sedli píše:
Děkuji moc.
Syn nění zrovna boubelka, spíš je hubenej. Měl vysoké teploty tak moc nejedl a ted ještě ten průjem. Mám strach, že nás pošlou do nemocnice. Je to děs, když jsou děti nemocny. Biopron Junior mu dávám teprve třetí den.
klidně ten biopron zvyš na 2× denně jednou ráno a večer.
neboj hlavně ať pije, to je nejdůležitější. Moje dcerka byla před 3 měsíci na antibioitikách taky a nepapala mi vůbec, i tak je to vyžlinka má 11.5kg a zvládla to. ![]()
Nutrolin-B taky zabírá super, dáváme ho od začátku braní antibiotik a v pohodě, já už to beru automaticky - vyzvedávám si antibiotika tak rovnou koupím i ten Nutrolin-B jinak by ten průjem neměl konce… antibiotika malému „vymlátí“ mikrofloru ve střevech…
Určitě nasadit jakákoli kvalitní probiotika, vždycky hned od začátku užívání antibiotik. A je důležité dávat pozor na dostatečný odstup - kdyby se daly laktobacily zároveň s ATB, je to k ničemu, ATB je vlastně „sežerou“. Minimálně 2 hodiny odstup…
A klidně dočasně zvyš dávku na dvojnásobek, při ATB se to může.
A je potřeba držet dietu? Nic mléčného, nastného? Malej nechce jíst nic, tak nějaká dieta by byla náročná. Mlíko miluje.
Nikdy jsme při atb dietu nedrželi. Začala bych opravdu těmi probiotiky, teprve kdyby se to do týdne nezlepšilo, řešila bych dietu.
Dietu nevím, ale probiotika určitě ano - ale POZOR opravdu s dostatečným odstupem od podání atb. - kupříkladu atb. se bere ráno a večer, tak v poledne s obědem dát probiotikum. Nikdy ne zároveň - předtím jsem to nevěděla, dávala spolu a bylo to naprosto neúčinné - takže s ODSTUPEM od atb.!!!
Dřív jsem synovi dávala Nutrolin-B nebo takové ty třešňové cucavé pastilky Swiss - nepomáhalo mu to, měl průjmy dál (nejvíc po Augmentinu a Ospenu). Teď kupuju BIOPRON junior - ty vysypávací sáčky. Je to teda pěkně drahý, ale mají dobrou chuť, vysypu na lžičku a s trochou šťávy to sní. Dávám ještě nějakou dobu po dobrání atb.
Holky a poradíte něco na rýmu? Nikdy jsem rýmu neřešila, ale s antibiotiky, Biopronem, Nurofenem a léky na kašel už nemám sílu a i ta rýma mě štve. My se z toho asi nevyhrabem.
No a jenom pro úplnost máme zápal plic. První ATB nezabrala, tak máme další, kašle má průjem a rýmu.
@Sedli píše:
Holky a poradíte něco na rýmu? Nikdy jsem rýmu neřešila, ale s antibiotiky, Biopronem, Nurofenem a léky na kašel už nemám sílu a i ta rýma mě štve. My se z toho asi nevyhrabem.
No a jenom pro úplnost máme zápal plic. První ATB nezabrala, tak máme další, kašle má průjem a rýmu.
nám na rýmu zabírá jedině vincentka junior.
a dietu jsme nikdy neměli,. jen mlíko je lepší omezit, pokud kašle, tak mlíčko zahleňuje
Já jsem úplně zděšená, kolik lidí tu touto dobou píše, že děcka mají zápaly plic…to je strašný, jak to řádí, v životě bych to nevěřila - a u tak malých dětí - že malý má 2,5 roku, tak to je síla. To se člověk ptá - kde to asi mohl chytit, že??? Díkybohu oba moji kluci byli aspoň do té školky zdraví jak řípy, když byli doma.
Sedli - malý dostal na ten zápal plic Klacid?? Nebo jiná atb.?? Právě že Klacid se většinou na zapal plic dává - je to širokospektrální makrolidové atb., které jako jediné zabírá i na mykoplazmata a chlamydie - bohužel nechci strašit, ale všude čtu, kolik tady těch dvou infekcí řádí…kor mezi malým dětmi ![]()
Co na rýmu - tak mám osvědčené prostříknout pořádně nosík Stérimarem (buď čistým nebo s mědí - pokud je rýma hustá zelená), pak buď odsát nebo vysmrkat. Na noc Olynth HA pro malé děti - aby mu to aspoň na noc trochu oplasklo. Jinak v mezičase Vincentku (mám od mimina rozprašovač pro dospělé) - musí se po pár dnech ta Vincentka vždy vylít, skleničku pořádně vypláchnout vodou a i tou vodou prostříknout ten rozstřikovač - ty soli z Vincentky se rády usazují, a rozstřikovač se zanáší.....pak naplnit znovu (koupit flašku z lékárny) a stříkat znovu.
Jinak na kašel - neosvědčil se mi vůbec Mucosolvan - oba kluci se po něm nadavovali, bylo jim blbě. Teď na odkašlávání jedině kupuju BRONCHIPRET (tymián a břečťan), PROSPAN (to je jenom břečťan) nebo nějaký ten bylinný sirup od Dr. Theisse. Tohle dávat 3× denně přes den, nejpozději tak v 17 hodin. Na noc něco na zklidnění - dávám SINECOD + dobrý je i AERIUS, jestli doma máš - ten výborně „oplaskává“ sliznice a je protialergický, žádný dryák - můj malý to bere dlouhodobě na noc.
Ahoj, jdu si pro radu ke zkušenějším…
Mám chlapečka (skoro tři roky), už 14 dní je nemocný a teď dokonce to přešlo v oboustranný zánět středního ucha.
V pondělí jsme dostali antibiotika (Augmentin), včera ráno bral první dávku.
Dneska ho trápí úplně vodnatý průjem.
Přisuzuju tomu, že to má z antibiotik - i když je fakt, že co je nemocnej, tak strašně málo jí a spíš alespoň pije - tudíž toho k vylučování moc pevnýho taky nemá. Měl skoro 20kg a teď jsme na nějakých 17kg.
Na bolest břicha si nestěžuje, ale průjem teda má hroznej.
Probiotika jsem koupila hned, jakmile dostal od doktorky antibiotika, bere je s dostatečným odstupem (ráno a večer antibiotika, v poledne probiotika)
Zítra určitě budu minimálně volat naší dětský doktorce a poradím se. Teď už bych jí ale nesehnala.
Za dvě hodiny bych měla dávat noční dávku antibiotik.
Vynechávali byste, nebo ne?
(někde čtu, že průjem je při antibiotikách normální… Jinde zas, že se mají vysadit a změnit, tak trochu tápu)
Budu ráda za každou radu.
@Kitimiti2 Naše malá má taky občas průjem při ATB. Mám pocit, že při augmentinu ho měla, ale jistá si nejsem ona za rok vystřídala 14 druhů ATB…ATB bych normálně dala a ráno bych zavolala doktorce…