Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
lenulajs, a preco by sme ta mali ukamenovat ? aspon ja rozhodne nie. chystala som sa uz od vcera veere napisat, kde v tom je menovani povinnosti je otec, ale nechala som to tak.. a dnes pozeram, ako malo prispevkov toto slovo obsahuje
![]()
tak neviem, ci je nasa domacnost vynimka a mam doma zazrak, ale ako tak citam, tak asi ano. moj manzel je casto v zahranici, pracuje naozaj dost, ale domacnost nikdy nebola len na mne a teraz, ked sa s tym mojim melonikom vpredu ledva hybem
uz vobec nie. dokaze velmi dobre urobit vsetko, co aj ja a aj to sam od seba urobi, alebo si to rozdelime a mame hotovo 2× rychlejsie. nerobi mu problem rano postlat, povysavat, umyt riady alebo kupelnu alebo ist so smetiami, cokolvek co treba. jedine varenie mu neprirastlo k srdcu, ale to mi fakt neva ![]()
ale s tebou nesuhlasim, ze to urobi pomalsie alebo horsie, ako ja!
tak to teda nie, napr. aj bez problemov ozehli horu pradla ovela rychlejsie a aj ovela lepsie ako ja
![]()
takze sa tak nejak nebojim, ako to bude u nas, ked pride mimi, viem, ze sme na to dvaja. jasne, ze to lahke nebude, az taka naivka nie som a priorita urcite bude babatko az potom aky taky poriadok … ved za chvilku uvidime
![]()
ale je mi trocha smutno, ked citam, ze zena nema ani len pre seba (co tam po domacnosti) ani len 5 minut, vtedy mi tam naozaj chyba nejaka ta pomocna ruka partnera, aby ju aspon na chvilku denne odbremenil …
Ahoj holky,
v šestinedělí a do 2 měsíců našeho miminka jsem měla režim „vzhůru nohama a bez ladu skladu“ a přemýšlela jsem, zda dám podobné téma do diskuse. Nakonec jsem to překousla, protože mě pár známých uklidnilo, že u nich to bylo stejné.
Už od 4 měsíců Mareček celou noc spí a tak může spát celou noc i já. Taky už kojím jen ráno a večer. Ale stejně bych nedokázala vstát ve 4.30 jako Nikina, protože chodím spát až kolem půlnoci i déle protože náš malej usíná až po 22hod.-po 2.večerním mlíčku má příliš energie. Takže pořád stávám až kolem nebo po 9hodině a snídám kolem 11h. Dnes jsem snídala ve 12h, protože jsem musela jít na drobný nákup, přičemž příprava na nákup mi trvá déle než celý ten nákup.
Uklízím jednou týdně, tak jako před porodem, s tím rozdílem, že uklízím na etapy a např. teď už 3. den odsouvám úklid koupelny…
Ale nedokážu si odepřít e-mimino. Možná bych toho stihla víc, ale nepřečetla bych si tolik informaci ![]()
Jo a k tomu tatinkovi. Nam taky pomaha, ale musim mu rict, ze to potrebuji, samo ho to netrkne. A nastesti mu napr. luxovani trva kratsi dobu nez me ![]()
Pa, Marki
Jééé, teď když znovu vidím to moje uklízení jednou týdně na etapy, tak to vlastně vypadá, že uklízím pořád…Ale tak to zrovna není. Musím se nad tím zamyslet.
Spíše to vychází tak, že jeden týden uklidím přízemí a druhý týden 1.patro.
Marki
Cau Baboo, ja som bola jedna z tych vynimiek ![]()
A suhlas s tebou, ze mnohe veci robi manzel lepsie ako ja. napr. varenie, pecenie, zehlenie. On zil od 16 rokov sam a tak sa vsetko naucil, ja som zila sama az s nim a to len par mesiacov do otehotnenia, takze som si to este moc nenacvicila, ale ucim sa. ![]()
Horsie je, ked za tebou chodi a poucuje ta, ako by si to mala robit to ma ide porazit
ale vzdy lepsie, akokeby nepomahal.
Tiez uz skusal mat reci typu, ze ja nic nerobim a som doma, ale velmi rychlo som mu to vysvetlila. Ja mam prcka na starost 24h denne a nemyslim si, ze je to malo.
Moj muz chodi v priemere z prace okolo 17,00 dohodli sme sa tak, ze radsej budeme mat menej penazi, ale bude viac s rodinou, to sme sa dohodli este pred otehotnenim.
On deti miluje, takze sam nechcel prist o detstvo svojho syna. Chapem, ze nie v kazdej rodine sa to da, ale obcas sa ti chlapi aj vyhovaraju a su radsej v praci ako doma pomoct. Ale to je uz ina kapitola.
A tiez nie je vynimka, ze prave v domacnosti, kde je vsetko na zene a chlap len odpociva, tak ma tolko volneho casu, ze si este aj najde inu zenu. Nechcem zovseobecnovat, dak dufam, ze sa zase niekto do mna neobuje, ale z okolia poznam dost takych pripadov., Sam moj muz mi to potvrdil, ze ked je doma zapriahnuty, ma ovela lepsiu naladu ako ked ma furu volneho casu. Vobec uz neviem pochopit, ze chlap nepomoze a este sa aj flaka po vonku a po svojich konickoch!!! Nic nemam proti tomu, ze si ide
nut s kamaratmi, alebo zasportovat, ale musi to byt vyvazene a to iste dopriat aj zene!! Ved aj my potrebujeme relax a kontakt s inymi ludmi. Proste si dopriat navzajom. Ja ked uz citim ze on robi doma viac, tak sa zapriahnem a vyrovnam to, a on ked vidi, ze kmitam tak tiez sa niecoho chyti.
Zase aby som len nechvalila, tak moj muz ma zase ine chyby, to ne ze ne
, ale co sa prace v domacnosti tyka, tak mi pomaha dost.
Ahoj holky,
tak Šimon usnul a já našla chvilku a vlezla na net. Dnes jsem dokonce převlečená. Jsem strašně ráda, že se vás zapojilo tolik, ale ještě nemám všechny odpovědi přečtené. Chtěla bych vám skoro všem odpovědět osobně, ale to se mi (z pochopitelných důvodů) fakt nepodaří. Jen zběžně jsem vytušila, že se tu ten „průzkum“ řeší v několika rovinách.
Chci zdůraznit, že nejsem nijak hysterická, snáším to celkem dobře a tak nějak tuším, že bude hůř. To se mi dle některých z Vás potvrzuje. Jednoduše jsem chtěla vědět jak ten dne pluje u Vás. Jsem strašně ráda, že je to tak nějak všude stejné, mám z toho obrovskou radost a cítím Vaši podporu.
Sany mě snad ani nepochopila, stejně tak nechápu já ji s tou předporodní přípravou a jak to souvisí. Že jsi tak kvalitní a zapracovaná matka Ti přeju. I já mám kamarádku, která je moc šikovná a vše zvládá. Každé miminko je individualita a ne všechna jsou předpisová. I tak to svoje miluju.
K partnerovi jen tolik, že zrovna já ho mám asi ukázkového. Do práce šel až teď. Doposud byl s námi doma a užívali jsme si jaká jsme rodinka. Moc se nám to poznávání líbilo. Domácích prací a péče o miminko se nebojí. Bohužel pracuje v jiném městě ve čtyřdenních turnusech, tak jsem teď sama. V žádném případě si nestěžuju.
Baboo, napiš až budeš mít miminko doma. Nad tvým příspěvkem jsem se musela pousmát. Nemyslím to nijak zle. Však uvidíš.
…a už budu muset končit, ožil mi košík. Každopádně se moc těším až si večer udělám chvilku a přečtu pečlivě všechny vaše příspěvky. U některých se asi hodně nasměju.
Děkuju všem za podporu, věra.
Ještě, když už jsme vytvořily tak čtené fórum se chci přimluvit za doplňování informací k jednotlivým tématům. Jako např. otevřené téma před konzultací s lékařařem a potom výsledek. Prostě jak to dopadlo.
Moc z vašich rad čerpám. Děkuju.
veera, vobec si nemyslim, ze si hysterka alebo nieco podobne. chapem, ze to je tazke, kym sa doma zabehne nejaky ten rezim s mimi a myslim si, ze najdolezitejsie je, ze zvladas male, ta domacnost sa k tomu potom postupne prida tak nejak sama, ta neutecie ![]()
len tak ako som aj napisala, chybalo mi v tvojom prispevku nejake vyjadrenie ohladom partnera, vyzeralo to, akoby si bola proste na uplne vsetko sama a sama sa to aj snazila stihat - co je podla mna nemozne.
a velmi rada ti napisem, ake to je, ked uz budeme mat limetku doma. viem, ze to nemyslis zle, ale citim z tvojej vety take to „vsak ona uvidi“ ![]()
jasne, uvidim, ved sama som to napisala. clovek si nevie predstavit, ako to vsetko pojde, kym to naozaj nezazije. mozno budeme mat krasne spave miminko a ja budem v totalnej pohode … (to by som brala
) mozno ma chyti depka a zufalstvo a nebudem nic zvladat … ale proste viem, ze na to nebudem sama, a to je strasne dolezite.
ale nemysli si, nie som ziadna naivka a viem, co je to starat sa o mimi, aj ked nebolo moje vlastne … no ale nie o tom som chcela. hlavne, ako som uz pisala, mam maximalnu oporu vo svojom manzelovi a verim, ze to vo dvojici zvladneme. je to urcite lahsie, ako ked je uplne vsetko len na jednych pleciach.
pa, drzim ti palce, aby sa to zo dna na den len a len zlepsovalo a zacala si si kazdy den a materstvo uzivat. a ver, ze to ide, mam v okoli mnohe priklady. ![]()
ps: cau gothic! ![]()
vsimla som si, ze u teba sa pojem „otec a domacnost“ objavil a v tom dobrom slova zmysle. ![]()
Veero: asi sem to tedy nepochopila ale psala si ze jsi tak nak „v jednom kole“ takhle sem to pochopila a jestli tedy vubec nejsi…A co sem psala ja sem myslela tak ze sem stihla pred porodem jeste udelat veci ktere se dopredu udelat daji. Tve prani ze sem kvalitni a zapracovana mi prijde ironicke a pokud se mylim..kazdopadne 100% kvalitni urco nejsem i ja mam nake chyby a zapracovana no taky nekdy neco nestihnu. Jinak taky nemam predpisove mimi. Upresnim ze to vse nemyslim v negativnim smyslu kdyby zas nekdo nepochopil. Sany.
Ja tak nejak spis souhlasi se Sany. Jo sice jsem taky u prvniho ditete nejak nestihala, ale neda se to popsat primo takhle. Taky doporucuji druhe mimi. Mam je od sebe 2 roky a to druhy je uplna brkacka. I kdyz ted uz prikrmujem a je to horsi. Jeste ke vsemu zacina lest, a prevraci vsechno mozny. Ale jak si to doma proste mamina usporada tak to ma. Neda se podlehnout jenom diteti, i kdyz hlady a pokadeny je prece namuzeme nechat. No ale trocha place prece jeste nikomu neuskodilo. Zkratka si to tak nepripoustej. Ale je to prece krasnej kolotoc a honicka, ne? Preju vsem vystresovanym maminam klid .
Ahoj Věro a ostatní maminky,
mám doma 5týdenní holčičku a můžu tě ujistit, že si neschopná rozhodně nemusíš připadat ! U nás to bylo velmi podobné. Teď je to o malinko lepší, ale jen proto, že už jsem si zkrátka zvykla. Domácí práce dělám, když malá spí nebo ji mám v lehačce a houpu ji při vaření nebo žehlení nohou
Poradím ale jedno - je STRAŠNĚ DŮLEŽITÝ, jak se cítíš ty. U nás se to zlepšilo po tom, když opadly počáteční nervy po příchodu domu a já jsme se uklidnila a smířili s tím, že teď už nejsem zodpovědná jen za sebe a že se zkrátka pár let nevyspím. Miminko hrozně reaguje na naše nálady a když si připadám unavená, zoufalá, ošklivá a neschopná, tak naše malá zlobí o to víc
Naopak, když cítím, že jsem v klidu, že se holt muž bez večeře nezblázní a že já se dospím, až bude malá v pubertě, tak je v pohodě
Vím, že se to snadno řekne, ale zkus si prostě vsugerovat, že jsi štastná, vyspalá a všechno zvládáš s přehledem ! Pomáhá to ![]()
Snad jsem trochu pomohla. Hlavu vzhůru, bude líp ![]()
A.
Vysmátý maminy existují - takový stav občas mám, že jsem namalovaná a cítím se v poho… Ale fakt až teď, po půl roce.
Ale je to spíš vzácnost.
NO a co chuť na sex ?
U nás kapitola sama pro sebe. Kdyby sex neexistoval, snad ještě poděkuju…
Snad to ale přijde spolu s menším kojením a menší únavou…snad… ![]()
Sany, jak to děláte bez prachu ?
Já podezřívám sedací soupravu z POlska z vysokým plyšem. Doslova ji nenávidím a manžela pomalu zviklávám k tomu, že ji nemilosrdně vyhodíme…
NiKi
Nikino: v dobach kdy sme jeste meli betonove podlahy bez niceho tak uklizet skoro nemelo cenu, sem uklidila a za 10min…Ted mame drevene podlahy nekde je i koberec a musim rict ze po mesici se proste po skrince kreslit neda
Zato chodby tam je porad dlazba i beton tak tam to radsi nijak zvlast neresim. Sany.
Ahojky Věrko,
tak já mám zrovna tří měsíční mimi pod hrazdičkou. A věř bude líp. Dítě bude schopné se víc zabavit a taky se bude smát což je nejlepší motivace a odměna za ty pronošené a prokojené noci i dny.
Víš moje známá mi říkala že ze začátku měla pocit že jen kojí přebaluje a nosí. A já se smála teď se nesměju je to tak, ale teď si ještě povídám, zpívám písničky rozesmívám a přenáším z místa na místo, protože tem můj brouček chce být v centru dění a né v postýlce. A to mám mimi, které v noci spí už od začátku (i když teď hůř). Řeknu ti to takhle bude víc práce ale zase už budeš zviklá a nebudeš se bát každého zakviknutí a pláče. Šestinedělí je prostě záhul a skutečně to pak je lepší. Taky jsem nevěřila, že to někdy může být lepší, ale je. Posílám pusinku mimískovi a zkus se občas vybodnout na uklízení a dej si nohy na stůl. Podle hesla BORDEL V BYTĚ, ŠTASTNÉ DÍTĚ.
Zdraví Iva a Viki.
""http://www.rodice.cz/metrik/153.png:http://www.rodice.cz/metrik/153.png