Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Mar__tanka1983 píše:
Do středy jsi byla na OCR kvůli zavřené škole. Od středy máš OCR na nemocné dítě, OCR vydá dětská lékařka. Tam je to klasika, devět dní, 60 %. Pokud bude dítě pak uzdravene, tak pokud budeš ty dál doma, tak pak dítě jde do školy a ty nastupujes na svou pracovní neschopnost.
Jinak jak už bylo psáno, to že je někdo v karanténě nutné neznamená, že musí mít neschopenku na sebe. Já měla neschopnost jen tři dny, zbytek sem Doležela doma v rámci homeoffice.
Moc děkuji tak to jsem potřebovala vědět. Je mi jasné že pak jdu popřípadě nemoci na neschopenku.
Nikdy jsem nečerpala OČR ani nemocenskou na sebe, takže v tomhle mám guláš a hlavně teď jak to je souběžně s tou školou tak úplně. Dnes jsem se dovolala na info linku ossz a tam mi paní řekla to samé akorát i při nemoci je to 70%.
Jenom pro zajímavost jak je to když dítě bude dlouhodobě nemocné ( déle jak těch 9 dnů) to ty rodiče se mají vystřídat ok, ale když ten rodič jeden se nemůže střídat kvůli zaměstnání ( pendler), tak jak se to řeší. Ptám se kdyby náhodou.
@Marion84 píše:
Moc děkuji tak to jsem potřebovala vědět. Je mi jasné že pak jdu popřípadě nemoci na neschopenku.
Nikdy jsem nečerpala OČR ani nemocenskou na sebe, takže v tomhle mám guláš a hlavně teď jak to je souběžně s tou školou tak úplně. Dnes jsem se dovolala na info linku ossz a tam mi paní řekla to samé akorát i při nemoci je to 70%.
Jenom pro zajímavost jak je to když dítě bude dlouhodobě nemocné ( déle jak těch 9 dnů) to ty rodiče se mají vystřídat ok, ale když ten rodič jeden se nemůže střídat kvůli zaměstnání ( pendler), tak jak se to řeší. Ptám se kdyby náhodou.
Střídání rodičů nepomůže, furt je to jedno dítě, nárok 9 dní dohromay. Myšleno na dávku, peníze. Omluvenka platí dlouhodobě, bez omezení časem.
@Marion84 pokud je dítě nemocné déle, tak aktuální úprava je ta, že jsi doma dál, žádanka na OCR funguje jako propustná z práce, nicméně placené máš jen těch devět dní. Pak si doma zadarmo.
Vím, že se mluvilo a v nějaké formě i prošlo prodloužení finanční podpory i déle, myslím, že tři měsíce, ale to jde o opravdu dlouhodobě nemocné ( například nemohoucí babička, která potřebuje péči, než se vyřídí příspěvky na péči nebo nějaký pečovatelský Dům a pod.).
Pokud má dítě dvoutýdenní chřipku, jsi doma dva týdny, zaplacenou podporu máš devět dní.
S dovolením se zeptám, zda někdo z vás neví, jaký je správný postup v této situaci: dosud jsem na „školním“ OČR se synem, který je ve třetí třídě, tedy do školy půjde až 30.11.; ve dny, kdy mám hlídání, však chodím do práce, naposledy jsem v ní byla tuto středu. Ve čtvrtek jsem byla na testu na covid a od včerejška (tj. od pátku 20.11.) vím, že jsem pozitivní. Musím ukončit OČR a nechat si napsat neschopenku, nebo to prozatím není nutné a neschopnost si mohu nechat případně vystavit až po ukončení OČR? Izolace mi končí 29.11… Děkuji za odpověď všem, kdo se v tom vyzná.
@Ozoruška píše:
S dovolením se zeptám, zda někdo z vás neví, jaký je správný postup v této situaci: dosud jsem na „školním“ OČR se synem, který je ve třetí třídě, tedy do školy půjde až 30.11.; ve dny, kdy mám hlídání, však chodím do práce, naposledy jsem v ní byla tuto středu. Ve čtvrtek jsem byla na testu na covid a od včerejška (tj. od pátku 20.11.) vím, že jsem pozitivní. Musím ukončit OČR a nechat si napsat neschopenku, nebo to prozatím není nutné a neschopnost si mohu nechat případně vystavit až po ukončení OČR? Izolace mi končí 29.11… Děkuji za odpověď všem, kdo se v tom vyzná.
Nech to OČR bezet. Dite by ale taky melo jit na test, ne?
Děkuji za obě odpovědi shora. Ano, bohužel nejen že na testy půjde náš třeťák, ale i oba naši prvňáčci, kteří byli ve středu poprvé po dlouhé době zase ve škole… (ve čtvrtek už do školy vzhledem k mé ztrátě čichu samozřejmě ani nešli). Zatím jsou všichni bez příznaků, na rozdíl od manžela, který už je objednaný na test… Čekám na telefon z hygieny ohledně testování dětí - manžel se v tom stresu zapomněl domluvit na testování dětí zároveň se sebou…
@Ozoruška píše:
Děkuji za obě odpovědi shora. Ano, bohužel nejen že na testy půjde náš třeťák, ale i oba naši prvňáčci, kteří byli ve středu poprvé po dlouhé době zase ve škole… (ve čtvrtek už do školy vzhledem k mé ztrátě čichu samozřejmě ani nešli). Zatím jsou všichni bez příznaků, na rozdíl od manžela, který už je objednaný na test… Čekám na telefon z hygieny ohledně testování dětí - manžel se v tom stresu zapomněl domluvit na testování dětí zároveň se sebou…
Ono se může stát, že budou děti pozitivní, takže to OČR bude pokračovat déle.
Ano, to je bohužel dost dobře možné, akorát pak zase nevím, zda nechat napsat OČR od dětské doktorky, nebo má před tímto přednost neschopenka (?).
Jen abych to napsala srozumitelněji - je jasné, že se u mě nějaké další příznaky mohou ještě rozvinout a zdravotní stav zhoršit, tedy ke konci izolace třeba ještě nebudu práce schopná a do toho budu mít doma pozitivní děti (či negativní, ale v karanténě).
@Ozoruška píše:
Ano, to je bohužel dost dobře možné, akorát pak zase nevím, zda nechat napsat OČR od dětské doktorky, nebo má před tímto přednost neschopenka (?).
No vyzývají, aby lidi dali přednost neschopence. Ale je to jen taková výzva. Nechala bych OČR, stejně mají děti karanténu, tak je to oprávněné i po otevření škol.