Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vedly jsme dneska spor s kamarádkou, obě máme holky na začátku puberty. Ona tvrdí, že dneska jediná první volba mladých je HA. Mně se to jednak nelíbí, jednak sama jsem v 18 začínala se sexem s panicem a s kondomem, žádný problém nebyl. Podle ní jsou nezkušení a neumějí s tím zacházet, je to nespolehlivé a prostě nejsou vůbec ochotní brát kluci zodpovědnost na sebe, prý je antiko záležitostí holky (automaticky předpokládají, že polyká prášky). Takového burana doufám moje dcera mít nebude - nebo jo a jsou fakt dneska všichni takoví??? Osobně bych s tím fakt měla velký problém, protože k HA mám totální nedůvěru a averzi. Samozřejmě že to bude na mladých, co si vyberou, pak už s tím nic nenadělám.
Já osobně jsem začala s HA v 15-ti letech. Měla jsem přítele a mamka měla „strach“, aby se nestala nehoda. Přítel musel na HA přispívat polovinou peněz.
Ale bylo to po domluvě a naprosto vyhovující pro všechny strany. ![]()
No mě spíš zajímá, jestli holka, která nechce brát HA a chce začít se sexem, je v dnešní době vůbec myslitelná. Jestli jsou nějací kluci, kteří jsou ochotní jít v tomto věku do sexu s kondomem.
já měla HA od 16ti a pohoda..( bez souhlasu mamky, ta ani nevěděla že zobu), jinou bych nechtěla..averzi na kondomy mám já sama. Zkoušela jsem dvakrát a vzdy nám praskl..ani bych se neuvolnila, protože bych myslela na to, že sjede, že nevydrží, ze praskne..furt něco, takže já to s kondomem nechtěla..HA naprosto vyhovovala mým potřebám..
Teda, kdyby měla moje dcera a i syn první sex jen tak bez kondomu, (klidně i s HA) tak je přerazím vejpůl.
Však člověk nikdy neví, co kde od koho může chytit. No to mi ani neříkej, že je generace dnešních náctiletých taková zabedněná
Za našich mladejch let, (hehe to zní, co
) kdo neměl v peněžence kondom byl za neschopáka. Jestli je to fakt tak, jak tvrdí tvá kamarádka, tak doufám, že to s další generací přejde a mý děti se pak nebudou tahat s těma o 10 let staršíma ![]()
@Gina108
já nevím - moje generace už měla s kondomy averzi ( kluci ), takže tato bude uplně stejná. ![]()
Tak já nevím, ale co se setkávám já, tak chlapi starší 30ti let snad všichni kondomy odmítají a naopak ti mladší je i někteří vyžadují
tak nevím ![]()
Přesně tak, riziko pohlavních nemocí, AIDS ap. jsem nezmínila.
Za mou více než 20letou „sexuální kariéru“ s kondomem se nestala ani jednou žádná nehoda s kondomem. Podle mě by s ním prostě kluci měli umět zacházet.
Příspěvek upraven 04.05.12 v 16:53
Myslím, že popularita „pilulek“ je stále na vzestupu. U mladých holek bych skoro řekla bohužel, protože HA považuju za svinstvo, on to dr píše i patnáctkám, ale ty ještě pohlavně dozrávají, přísunem hormonů se celý ten proces naruší a pak tu máme ty zástupy, které zas bez doktorů neotěhotní, protože neovolují ![]()
Takže případné dceři bych HA nedoporučila. A kluky hodlám poučit o použití kondomu, taky o jeho výběru, vyzkoušení, zda teda jako dobrý, zda ho umějí nandat, o tom, že kondom není žádná ostuda. No a pak se holt uvidí, co si z toho vezmou.
Nechci svoje děti vychovávat v prvotním strachu z otěhotnění, protože pak mají pocit, že antikoncepce vlastně stačí, chci jim zdůraznit, že důležité je chránit se před pohlavně přenosnýma chorobama a že tu může mít opravdu každý, stačí jeden sex bez a už se nemoc šíří ![]()
Mám právě obavy, že dnes to tak bohužel opravdu je.
Mě snad i připadá, že dnešní mládež bere kondom jako něco „trapného“ nebo jak to říct.
![]()
Jinak já HA moc ráda nevidím, ale taky jsem ji brala, zatím jen rok a přestala jsem. A kondomy - mě nevadí, ale je pravda, že se s ním tolik neuvolníma pořád přemýšlím jestli nepraskne, nesklouzne… No praskl mi jednou a asi 3× sklouzl ![]()
Dcera je samozřejmě naočkovaná mou nechutí k chemii a praní hormonů do fungujícího organismu, takže zatím jí HA sympatická není. Ale ještě není v tý úplně pravý pubertě, aby měla na VŠECHNO jiný názor než maminka ![]()
A upřímně řečeno - jako matce mi bude přístupnější „nehoda“ s kondomem, když začne se sexem ve věku, kdy dítě bude už myslitelné, než rozhozené hormony na léta či destiletí po HA. Mám kolem sebe bohužel opravdu hodně kamarádek a známých, které řeší po braní HA potíže s otěhotněním nebo už jen s menstruačním cyklem.
To si děláte pr.del, ne?!
(Pardon za tak silný výraz, ale je na místě). Dneska je hlavně na vzestupu AIDS, syfilis a kapavka
a je na nás, abychom to dětem důrazně vysvětlily! Já to dělala i v práci (a to i z hlediska dobrých i špatných stránek HA), ale přece jen rodič je rodič.
@Eliška Holt musíme začít vysvětlovaz zavčasu.
![]()
Tak já, když jsem si kdysi našla prvního kluka, tak jsme spolu poprvé spali (možná vícekrát) s kondomem. Potom jsem nedostala MS, musela jsem jít na vyvolávačku k dr. (strach, že jsem těhotná obrovský, asi to způsobily nervíky a strach). No a chodili jsme spolu hoooodně dlouho, tak jsme se domluvili, že budu brát HA. Platil mi ji přítel. Svým dětem bych vtloukala do hlavy, ať používají kondom, pokud nemají dlouhodobého partnera. HA klidně, pokud nebude dělat problémy, ale v 15 by se mi to nelíbilo.