Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám první dítě ve 34 a nelituji, jsem moc ráda, že ho mám (dříve bohužel nebyl vhodný tatínek). Druhé jsme přidali v mých 38.
Bylo mi 30. Znam ale i starší prvorodičky.
litovat, nelitoval, ono je to individuální. Teď teprve vidím, že to chtělo mnohem větší finanční rezervu. Mít dítě ve 20 by bylo pro mě moooooc brzo a přejet 35 zase moooc pozdě. To že nemáš dítě ve 30 není ostuda. Prostě to tak je! ![]()
No a ty jsi na tom jak? Máš stálého partnera, se kterým by stálo a to dítě mít? On ho s tebou mít chce? Toužíš po dětech? Máte kde bydlet, nějaký rozumný příjem? Jestli ne, co naděláš, čas ještě máš. Pokud ano a oba víte, že děti jednou chcete, zas tak moc bych to neodkládala. Ono to nemusí jít hned, můžete pak chtít dětí víc… a najednou ženská zjistí, že jí ten vlak opravdu ujíždí.
Já měla první dítě mezi 30-35 lety, druhé před čtyřicítkou, ale obě teda po mnohaleté snaze, začali jsme v pětadvaceti, takže z mého pohledu - jsou-li podmínky splněny, není moc na co čekat. No a nejsou-li… pokud bych měla partnera, kterého bych si jako otce představit nedokázala, a sdílela s ním pronajatou garsonku 30 m2, tak bych se teda rozhodně do dítěte nehnala jen proto, že by se to mělo, ale jala bych se svou situaci řešit.
Je mi 32 a čekám první. Dříve nebyl vhodný tatínek a ani jsem na tom nebyla bůhvíjak finančně. Nelituji. ![]()
Já mám první v 35 a jsem neskutečně šťastná.
Ráda bych ještě jedno, až bude s kým ![]()
@ugluk Mám manžela, ale chtěla bych počkat na smlouvu na neurčito, kterou bych měla dostat za rok.
@ugluk jinak finančně tak normálně. Kupovali jsme loni byt a spláceli auto. Máme ani ne průměrnou mzdu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
kterà jste měla první mimi mezi 30 a 35 lety. Jak to vidite zpětně? Nelitujete toho? Včera jsem měla narozeniny (30) a chytla mě nějaká depka. Jsem jediná z rodiny a z okolí, kdo dítě nemá. Mám pořád pocit, že mám dost času.
30 už mi není, dítě ještě nemám, ale věřím že do 35 přijde. V okolí rodí většinou okolo 34 let. A nikdo z nich toho nelituje
@Anonymní píše:
30 už mi není, dítě ještě nemám, ale věřím že do 35 přijde. V okolí rodí většinou okolo 34 let. A nikdo z nich toho nelituje
To závidím. V mém okolí už mají kamarádky 2 děti. A to jsme všichni vysokoškoláci. Tak zač8nám mít pocit, že nejsem normální.
Já stihla tři děti do 28. Nemám teda kariéru ani vlastní úspory jsem neměla, ale vyřešila jsem to chlapem.. Protože jsem si našla staršího, zajisteneho, se slibnou kariérou i výdělky ![]()
Ale jestli tu můžu radit, tak si ani dítě neporizuj.. Žij a užívej svůj svobodný život plný svobodných rozhodnutí a jen vlastní zodpovědnost. Já vám takovým tiše závidím
vědět co vím teď a jaký je to věčný stres.. Tak jsem taky celoživotně bezdětná ![]()
Zažívám tu krásu asi jednou do roka, když se mi podaří udat všechny tři k babičce. To je neskonalý blaho ![]()
Ale je mi jasný, že bych taky zůstala úplně sama, protože i všechny kamarádky už mají po 2 dětech. Tak nevím s kým bych ten volný čas stejně užívala no ![]()
@Anonymní píše:
@ugluk Mám manžela, ale chtěla bych počkat na smlouvu na neurčito, kterou bych měla dostat za rok.
Mám takovou nejlepší kamarádku. Pořád čekala na smlouvu na neurčito, pořád ji slibovali, pak ji teda nakonec dostala. Z práce stejně nakonec odešla, protože byly problémy v kolektivu. Pořád na něco čekala, až bude to a až bude to. Teď je ji 39, o dítě se pokouší 5 let a nepřichází. Tím chci rict, že pokud cítíte, že oba miminko chcete, tak nečekejte. Cesta nemusí být jednoduchá.
@Anonymní píše:
Tak pokud chcete, ten rok bych počkala, něco našetříte, něco si užijete. Ale pokud by to nevypadalo, tak bych se na pracovní podmínky vykašlala a šla do toho. Manžel, vlastní byt a normální příjem mi přijdou pro dítě velmi slušné podmínky, tipuji, že nemalá část snažících se na tom bude hůř. Nejpodstatnější ze všeho je stejně ten správný budoucí tatínek ![]()
34 a čekám první. Nelituji, hledala jsem spravneho tatínka
ted budujeme krasne zázemí a užíváme si to. Jsem neskutečně šťastná, že jsem do toho nesla v některém předešlém vztahu a to ten nápad byl… určitě počkej na smlouvu ať se neklepes celou RD, že nevíš kam se vrátit. Ten rok je úplně v pohodě. Začni se trošku připravovat - bylinky, cvičení atd.
jo a to sem teda neotehotnela na první dobrou a bylo také pár nezdaru. A i tak nelituji, že jsem nezačala dřív.
Já jsem měla děti v 31, 33 a 35. Všechno naprosto v pohodě. Teď jim je 13, 15 a 17. Fyzicky i mentálně je naprosto v pohodě zvládáme
.
Ahoj holky,
kterà jste měla první mimi mezi 30 a 35 lety. Jak to vidite zpětně? Nelitujete toho? Včera jsem měla narozeniny (30) a chytla mě nějaká depka. Jsem jediná z rodiny a z okolí, kdo dítě nemá. Mám pořád pocit, že mám dost času.