Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@markytka3 píše:
no bruslit jdeme za chvili a bereme na rybnik i hokejkyvek fakt neresim, porad lepsi bruslici maminka v 50ti nez rokydla matka v 35ti s odrostlyma detma, kterou v zivote nad vodou drzi jen AD, nebot vidi, ze ji zivot proplul mezi prstama a nic, vyjma driny, plinek, starani se o muze, ktery ji ted plachl s milenou, nezazila
Příspěvek upraven 12.02.23 v 15:08
A rozdíl je právě také to co kdo svj aktivní život dělá…moje tchýně se nikdy nepředřela, od 40 je celkem pro nic za nic v invalidním důchodu…takže jen vařila uklízela, zahrádka a lzábava jako lyžování, kadeřnice…jiná ženská maká v práce na 200%, aby vydělala, doma nikdo nepomáhá, klidně tahá nábytek, pokud někam jede s dětma, tak vše sbalit, naložit, nanosit do auta, všechno zařizování okolo baráku, auta je na ní…na dovče řeší sněhové řetězy, výjez do serpertýn na ledu…zatímco ta druhá řeší jestli se jí hodí lyže k helmě…Ty lidé pak jsou jinak opotřebovaní věkem, je rozdím mezi tím co makal a byl na vše sám a tím co dělala aktivity pro zábavu a řešil sebe a fitko a procházky:-)…prostě nejde sovnávat a soudit a hodnotit někoho v jehož botách nechodím…ale jen můj názor.
Rodila jsem ve 26 a 28 letech, pak na poslední chvíli ve 36. Chválím si větší věkový rozdíl a všem doporučuji. Je to jako mít jedno dítě
starší jsou už skoro samostatní (9 a 11 let).
Nějaký takový strop pro první dítě je za mě 35 let, takže čas máš ![]()
Známá bude prvně rodit ve 45 letech a prý pak chce ještě jedno.. ![]()
Asi takhle. 35 už mi přijde pozdě. Moje švagrová měla pořád čas, pořád se na něco čekalo, v 35 teda naznala, že ano, vhodný čas už je. Bohužel, dítě nepřišlo, stalo je to hodně sil, zdraví, peněz.. zůstali bezdětní. Samozřejmě není řečeno, že bude problém, nebo že kdyby začali dřív, bylo by to jiné. Nicméně léta utíkají jako blázen a nemladne nikdo.
Já tedy ve věku +-35 s otěhotněním problémy neměla žádné, ale o to víc jsem vděčná, protože to není samozřejmost. Teď mi bude 40, prckovi byly 4 roky. Je to fajn. Po 40 už bych do dítěte nešla. Ale syn nebyl první dítě, ale třetí. A jo, rozdíl vnímám. Ne velký, ale jo. Teď ve 40 mám dva puberťáky a skolkacka. Mít teprve malé děti, je zahul. Byl i před 10 lety, ale zvládala jsem to líp.
Každopádně v okolí mi rodí spolužačky a kamarádky doteď. Jedna teď ve 40 první vytoužené. Přeju jí to. Užila si své. Nejvíc dětí se rodilo mezi 28 a 35, první, druhé, třetí. Taky jsme vš.
Ideální doba není snad nikdy. Já jsem na smlouvu na neurčito nikdy nečekala, děti mám tři, teď už opět rok v pracovním procesu.
@Anik6 píše:
Rodila jsem ve 26 a 28 letech, pak na poslední chvíli ve 36. Chválím si větší věkový rozdíl a všem doporučuji. Je to jako mít jedno dítěstarší jsou už skoro samostatní (9 a 11 let).
Nějaký takový strop pro první dítě je za mě 35 let, takže čas máš
Známá bude prvně rodit ve 45 letech a prý pak chce ještě jedno..
Měla jsem to stejně. Teď mají kluci 4,11,13. Je to někdy náročné, ale přijde mi to snazší, než když jsem měla ty první s malým rozdílem. Strop byl 36 let. Vyšlo to těsně.
@Anonymní píše:
@ugluk Mám manžela, ale chtěla bych počkat na smlouvu na neurčito, kterou bych měla dostat za rok.
Tak počkej. Však je lepší mít jistotu a ne se bát, jak dítě uživis. V dnešní době to není nic divného ![]()
Já první ve 34,druhé ve 37. Za mě je to pozdě (opustil v 28 partner a trvalo než jsem se dala do kupy a našla nového, a ten rozhodně není ideální, ale čas běžel a na prince už jsem fakt čekat nemohla…). Až děti odrostou, mně bude 55, našim 80 a nastoupím druhé kolo péče o rodiče. To jsou vyhlídky
Už nikdy svoboda. Moje máma mě měla v 24,jak bylo tehdy běžné, ve 45 už byla víceméně volná jako pták, babicce tehdy ještě nebylo ani 65,takze opravdové stáří daleko. Taky jsem to tak chtěla, ale člověk míní…
Měla jsem dítě v 35 a 38 letech a ráda bych je měla dřív. To čekání na imaginární mety v životě, jako smlouva na neurčito, dovolená na Měsíci…… ty za mě nemají smysl. Tohle všechno je pak jaksi nic v porovnání s tím, když se pak trápíš s neplodností, fakt tě to neutěší. Jsem dost aktivní mamina, jsme dobře zabezpečení, ale jaksi je to všechno nic v porovnání s tím, že dětem už nekoupím ty roky, o který jsem je mohla mít dřív. Ty pak na konci života budou chybět.
Měla jsem první ve 30 a druhé ve 33, ted si říkám, že to mohlo být cca o 2 roky dříve. Je jim 8 a 11 a fungování začíná být relativně samostatné. Ale já už se cítím „unavená“.
Kariéru dělám až teď, nic mi neuteklo, ale už mě to tak nebaví, jak před mateřstvím.
A teda rozhodla jsem se vyloženě prakticky, pořád jsem čekala, kdy to přijde, že chci a pořád to nepřicházello. Takže za mě to ani nijak extra přijít nemusí. ![]()
@Janli píše:
Měla jsem dítě v 35 a 38 letech a ráda bych je měla dřív. To čekání na imaginární mety v životě, jako smlouva na neurčito, dovolená na Měsíci…… ty za mě nemají smysl. Tohle všechno je pak jaksi nic v porovnání s tím, když se pak trápíš s neplodností, fakt tě to neutěší. Jsem dost aktivní mamina, jsme dobře zabezpečení, ale jaksi je to všechno nic v porovnání s tím, že dětem už nekoupím ty roky, o který jsem je mohla mít dřív. Ty pak na konci života budou chybět.
Já také první v 35… A už se moc těším na další.. Chlapa pro život jsem potkala v 31 a nešlo to.. Jeho máti nám to furt vyčítá, jak chtěla vnoučata dřív, že už je stará… Muž má teda 48. Jenže tchyně sice rodila v 19, jenže přišli definitivně o otce kdy jim pláchl s jinou, to bratrům bylo 12, 13… A co. Manžel měl sice holku později, ale třeba bude mít tátu déle než měl on.. Takhle se to nedá vidět… Nikdo neví kdy je jeho čas, jak dlouho tu bude, kdy přijdou děti.. Važme si toho co máme a nelitujme coby kdyby… Taky si říkám jak je to krásný mít dítě, jenže když jsem vyrůstala v rodině, kdy do mě máti v mládí hustila hlavně ať neotěhotním a neposeru si život a s otcem se hádali (měla mě ve 22), takže já jako mladá nechápala, že mít rodinu je něco hezkého. Sama jsem k tomu musela dospět… Teď máme statek, hospodářství a krásnej rodinnej život, a taky co předat dítěti, případně dětem ![]()
Vždyť je to normální věk. Každý nemá možnosti, aby měl dřív děti nebo ani nechce dřív.
Jsem kolem tvého zmíněného věku. Děti jsem měla dříve. Ale u nás jsou okolnosti, že manžel je o 10 let starší. Nedovedu si představit, že teď kousek před padesátkou by měl teprve děti v plenkách.
My vlastně můžeme udělat velkou hromadnou oslavu v jeden rok. Až bude mít muž 50, já budu mít 40, nejstarší bude mít 18, prostřední 15 a nejmladší 13.
Vogo to bude mejdan
🙈.
@Anonymní píše:
@ugluk Mám manžela, ale chtěla bych počkat na smlouvu na neurčito, kterou bych měla dostat za rok.
Počkej, až budeš mít smlouvu na neurčito. Je dobré mít trochu jistoty.
@Kelsey píše:
Vždyť je to normální věk. Každý nemá možnosti, aby měl dřív děti nebo ani nechce dřív.
Jsem kolem tvého zmíněného věku. Děti jsem měla dříve. Ale u nás jsou okolnosti, že manžel je o 10 let starší. Nedovedu si představit, že teď kousek před padesátkou by měl teprve děti v plenkách.
My vlastně můžeme udělat velkou hromadnou oslavu v jeden rok. Až bude mít muž 50, já budu mít 40, nejstarší bude mít 18, prostřední 15 a nejmladší 13.
Vogo to bude mejdan🙈.
U nas kdyz muz slavil ctytricet, starsi melo osmnact. Holt jsme si pospisili a ja mela dite (jsem starsi nez muz) tesne po promoci. Kazdy ma ten pribeh jiny a pokud to vyjde (klepu, jsme spolu pres dvacet let), je to nakonec jedno.
Ne kazdy ma to stesti, ze najde partnera pro rodinu i zivot brzy.
Jinak ten mejdan Ontaru byl velkej
, i fretak se s nimi tyden nebavil.
Měla jsem děti ve 26 a 29 a jsem za to ráda. Sice jsem nestihla procestovat svět, protože jsem otěhotněla rok po tom, co jsme s manželem dodělali školu, ale zas až bude mladšímu 18, nám nebude ani 50. A to doufám a věřím, že ještě budeme mít energii (a peníze) si ten život užít. Čekat s prvním do 35 (když bych měla partnera a rozumné zázemí i dřív) bych nechtěla, protože pak bych měla děti na starost až do důchodu.
@markytka3 píše:
no bruslit jdeme za chvili a bereme na rybnik i hokejkyvek fakt neresim, porad lepsi bruslici maminka v 50ti nez rokydla matka v 35ti s odrostlyma detma, kterou v zivote nad vodou drzi jen AD, nebot vidi, ze ji zivot proplul mezi prstama a nic, vyjma driny, plinek, starani se o muze, ktery ji ted plachl s milenou, nezazila
Příspěvek upraven 12.02.23 v 15:08
Zase ode zdi ke zdi?
Zakladatelka „vsechno ma“, ale porad „ceka“.
Opravdu to neni zbouchnuta osmnactka
.
Souhlasim, obcas je proste nutne hrat s kartami, ktere clovek ma. Ne kazdy ma to stesti, ze potka treba do te tricitky partnera, se kterym by chtel deti a zaroven kdo by byl ochotny mit s nim deti. Take mam kamaradky, ktere mely deti pred ctyricitkou a ne proto, ze by prebiraly a nikdo jim nebyl dost dobry. Proste se ten zivot tak vyvrbil.