Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
S prvnim jsem to mela podobne. Ted, pri tretim, uz mi to ani neprijde
![]()
Pri prvnim jsem se bala jit vycurat, aby chudacek nebrecel
ted tu breci treba i dve naraz, ale curat proste musim
![]()
A počkej až jich budeš mít vic
první syn byl pohoda (ačkoliv mi to tenkrát asi taky chvílema nepřišlo). Jak jsou 2 a víc je to horší, protože musíš tu péči a pozornost ještě dělit mezi ně
jinak co popisuješ je normální šestinedělí, pak se to většinou zlepší, zžijete se, po 3. měsíci už je to pohoda ![]()
A proč si ve stresu z úklidu? Nebo, já jsem s dcerou strávila celý šestinedělí v posteli, tělo na tělo, u postele zásobu jogurtů a různých svačinek, oběd jsem měla jen do mikrovlnky už předvařený (vařila jsem s maličkou v nosítku) a koukala na filmy. Když jsem chtěla na procházku, uvázala jsem maličkou do nosítka a šla jsem se projít. No a na záchod jsem hold chodila s dcerou, stejně jako do sprchy. Na úklid jsem prděla, jednou za týden vyluxoval manžel, nebo když malá spala v šátku (vysavač jí uspával). Kolikrát byly dny kdy jsem jen kojila v peřinách. A moc si přeju, aby mi ten klid byl dopřán i s druhým i když ne asi v takové míře.
První plakal do tří měsíců téměř neustále. Uklízela jsem s ním v šátku, na záchod si klidně došla a najedla se. Nejsem stroj, taky jen člověk a pět minut pláče miminku neublíží. Když jsem byla unavená, manžel sbalil malého do kočárku a šel na dvě hodiny na procházku a já spala. Teď máme třítýdenní miminko a synovi je 20 měsíců. Malá je spící, jen ji často trápí bříško. Někdy řvou oba, ale maminka na ten záchod taky potřebuje. Už to tak neprožívám, jako u prvního.
Já to právě asi až moc prožívám a ze všeho se stresuji. Vařit jako nestíhám vůbec. To jsem vzdala úplně zatím.
Mě vždycky vystresuje, když brečí, a já nevím, jak mu od toho pomoci. Většinou bolí bříško. ![]()
Mně obě děti vřískaly do půl roku tak jsem je nosila v šátku.
Ja nevim, mam to v mlze
, holky 1 rok a 5 let. Ted je fajn, ze starsi mladsi pohlida chvilku.
O
První jsem neměla, měla jsem dvě najednou a když jim byly 4 měsíce, tak jsem otěhotněla znova.
Moc to prožívas, zvládnout se to musí a hotovo.
Uspavat 5hodin? No evidentně spát nepotřebuje, když 5 hodin neusne.
@Verkula píše:
Holky, ty, které máte první dítě, jak to zvládáte? Taky byste potřebovaly během dne někdy vystřídat, dojít na wc, dát oběd, poklidit, chvíli oddych. Nebo to zvládáte levou zadní? Mám třítýdenní mimčo a někdy fakt melu z posledního. Většinu dne prosedim s ním, než ho uspim trvá i dvě hodiny. Večer pravidelně brečí tak 5 hodin. Takže kolotoč krmení, přebalování, prdiky, třeba 3× dokola. Pak noční vstávání. Čekám, že si to sedne a bude to lepší. Vím, že co jsem měla čekat, když jsem si pořídila mimčo. Jen mě zajímá, jestli nejsem sama. Někdy bych se vším praštila a odešla, jak jsem vyřízená únavou. Nic kolem nestíhám a nemám ani energii, když konečně usne, jdu spát taky.
Levou zadní úplně nee…ale pocit odejít jsem neměla nikdy. Prosedět, proležet celý den pro mě není problém a teplé jídlo denně taky nepotřebuju, takže tady bez problémů. Horší byly jiný věci a jediný s čím jsem dlouho bojovala bylo nevyspání, potřebovala jsem nutně třeba sedm hodin v kuse. Užívej malého ![]()
Ja to zvladala v pohode, syn byl zlate miminko, jen jedl a spal, od 3 mesicu spal pres noc 8-12 hod v kuse. Takze ja se to leto vicemene jen opalovala, dodnes na to vzpominam, jaka to byla pohoda
ted planujeme druhe, tak jsem zvedava ![]()
Ja byla hotova, stejne jak ty… neboj, utece to a bude lip. Uz je ji 20 mesicu a pohoda. Rvala neustale, nespala, trvalo to do pul roku. Pak si nejak zacala vsimat veci okolo, na par minut behem dne ji neco zabavilo a ja se mohla aspon vycurat. Jinak musela byt porad na tygrika nebo u prsa… desny obdobi. Jako nedavala jsem to vubec. Byla jsem z toho kolotoce a nemoznosti neco predem naplanovat (aspon to, ze bych vedela, ze ted bude v kuse 30 minut spat) hrozne vystresovana. Vydrz a opakuj si, uz jenom chvili, ono bude opravdu lip ![]()
@jizvíková píše:
O
První jsem neměla, měla jsem dvě najednou a když jim byly 4 měsíce, tak jsem otěhotněla znova.
Moc to prožívas, zvládnout se to musí a hotovo.
Uspavat 5hodin? No evidentně spát nepotřebuje, když 5 hodin neusne.
Po nakrmeni vždy začne večer bolet bříško, tak těch 5 hodin doslova prořve. ![]()
Prehod co nejvíce práce, co nesouvisí s miminem, na muže a jiné lidi a kdykoli bude příležitost, spi.
S prvním miminem to bylo v pohodě, starší dcera byla zlaté dítě, moc nebrečela, vše jsem v klidu zvládala, v šestinedělí jsem se nudila. Mladší mi to vrátila i s úroky. Řvala do roka ve dne, v noci, nespokojená, náročná. Uspávání jedině na míči, i to trvalo 30-45 minut. Šestinedělí byl horor, na vše sama, nestíhala jsem vůbec nic, teplé jídlo byl dost luxus
Takže tě chápu, naštěstí je to přechodné období a dříve nebo později bude lépe.
@Verkula píše:
Po nakrmeni vždy začne večer bolet bříško, tak těch 5 hodin doslova prořve.
Tak kapičky určitě vyzkoušené máš, co rektální trubku? Fenyklové kapky? Moje děti koliku měly všichni a časem si na řvaní zvykneš, dokonce ho i neuslyšíš ![]()