První pevná strava u miminka

Anonymní
13.1.25 20:50

První pevná strava u miminka

Ahoj, malému dávám příkrmy a už bych chtěla začít s pevnější stravou (udělat dětský lívance k tomu malinu atd) ale mám strach.
Vím ze se prvně dává příkrm stejne hustoty jak mlíčko a postupně se zahušťuje.
Mam fakt strach vždycky když je v něčem sebemenší hrudka ze se tím zadusí, takze se porad odhodlávam s tím začít i kdyz vím ze bych mela.
Nějake rady jak se nebát a jak začít s pevnou stravou.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22892
13.1.25 20:54

A kolik mu je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 20:56
@lucynka25 píše: Více

8m

• Citovat
  • Upravit
22892
13.1.25 21:12

No tak to není kam spěchat.
Moje první dcera měla zuby až po roce, do té doby jsem mixovala vše. A s jídlem jsem začala až začátkem 7.m, pomalu, postupně..
Jestli nevíš co vařit, hledáš inspiraci, koukni do skupinky Vaříme pro kojence a batolata
Najdeš tam spoustu receptů. Na snídaně můžeš dávat různé kaše, na svacu ovocné pyré, bílý jogurt na oběd jsem mixovala zeleninu, maso a kousky jsem začala drobnými těstovinami, rýže, kuskus atd..večer polévka buď mixla nebo s drobnými kousíčky.
Kamarádky syn se taky po všem dusil i dlouho po roce. Opravdu není kam spěchat.
A nebo je tu spoustu diskuzi na metodu BLW , ale to mě tedy nelákalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
13.1.25 21:14

Ja tedy nedavala prvni prikrmy v hustote mleka. Vzdy to bylo kasovite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
13.1.25 21:16
@Tarena píše: Více

Ja to taky nikdy neslysela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22892
13.1.25 21:17
@Tarena píše: Více

Jj to já také ne, prostě mixnuta kaše, ne úplně beton, ale pocitově, tak normálně. I ta polévka bývala spíš jak kaše, zahuštěná, aby zasytila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 21:19

Já jsem jídlo od 6.teho měsíce jen pomačkávala, pak se nám sápala do talíře, tak občas dostala kousek těstovin, brambory, kousek zeleniny, masa, podušene jablko, pokrájené víno, okurku…zubů měla brzy 8…u první jsem to měla stejně a brzy jedly samy rukama nebo lžičkou…

• Citovat
  • Upravit
16278
13.1.25 21:24
@Anonymní píše: Více

Syn jedl příkrmy na oběd po pátém měsíci, dva dny, pak zase dva dny jen MM. Mixovala jsem a bylo to kašovité a hustší. Ne jako mléko. Kousky mu nikdy nevadily, však žvejkal pak křupky dětské, nebo rohlík :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4610
13.1.25 21:45

To je fajn vek na kousky, ja detem mixovala snad jen prvni dva tydny prikrmu, pak jen rozmackat a postupne jsme trenovali formou BLW, v osmi mesicich uz jedli vicemene jen kousky. Je ale potreba si o tom neco precist, hlavne o bezpecnosti - jak potraviny servirovat, nepoutat dite do zidlicky, apod.
Pro zacatek jsou fajn treba na hranolky servirovane uvarene bataty, brambory, mrkev, pak treba banan, avokado, omeleta nebo livanec na prouzky, testoviny, mozzarella.. moznosti je spousta ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 22:10

@Luminance proc se nesmí poutat?

• Citovat
  • Upravit
599
13.1.25 22:37

Abys mohla rychle zachraňovat dusici se dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
14.1.25 06:03

Dcera (9měsíců) baští křupky už cca 2 měsíce. Sama si je hezky drží a cumlá, až se jí rozžužlají, narve si zbytek do pusy a nechá rozpustit. Mám své oblíbené značky, co se opravdu rozpouštějí hezky (ponn bio, ellas kitchen, ale i babylove nebo dm bio). Těmi jsem pro svůj klid duše začala já, jako „pamlskami“ po obědě. Až jsem měla po 2-3 týdnech jistotu, vrazila jsem jí kus chleba (kůrku) nebo rohlík nebo i měkkou vánočku (ne denně, takže to, že vánočka je sladká, mě fakt netankuje.. syn dceru krmil již v 6ti měsících mojí jablečnou buchtou… :P pod dohledem samozřejmě). První dva spodní zuby jí začaly růst teprve teď o vánocích. Mě šlo hlavně o to vidět a hlídat ji, co dělá, jak si s tím poradí. Každé dítě je ale jiné. Pokud by se dávila, zařadila bych zpátečku a šla na to pomaleji. Ji ale jídlo baví, zajímá, obědváme celá rodina společne, manžel jí třeba dal ochutnat již i čistou nemixovanou rýži. Polovinu lžičky stejně jazykem dostala ven z pusy. U syna jsme tak brzo rozhodně nezačínali. Jednak mu zuby začali růst v 13m a jednak měl reflux a nevěděl, co se životem, natož pak s jídlem. Ten vydržel na kaších a jogurtech pomalu do roka, zkoušela jsem ho trénovat vysloveně na úlomcích piškot, máčených v čaji, aby se nedusil. Takže - nějak začít musíš a stejně uvidíš podle toho dítěte, zda už je připravené. Důležité je, že pokud je dítě čilé a zdravé, tak to vykašle. Nezadusí se. A stejně jsi u toho, máš kupu času, jak zasáhnout. U nás u obou dětí platí, že stačí vzít do předklonu a pomoct jim poklepáním po zádech. Oba to ale berou přirozeně, že se zakuckají, syn (3,5roka) teda už problémy nemá, ale když je měl, nepanikařil, takže ano, párkrát jsem mu vytahovala větší sousto z pusy, ale spíš protože polknout nechtěl a byl jako křeček, než že by se tím vyloženě dusil. Kdybys měla moc velký (iracionální) strach i tak, tak nebuď u krmení sama, ať máš pocit, že Ti když tak má kdo pomoct. Uvidíš, ono to přejde, jak budeš mít zkušenost, co Tvé dítko s jídlem dělá. Jak jsem psala, u dcery nemám nejmenší obavy, zvládá to na parádu, ale stejně jsem vždy u ní, když jí :P držte se, půjde to :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí